22 лютого 2024

Статті
Придністров’я починає небезпечну гру. Про що сепаратисти Молдови проситимуть Путіна
За найрадикальнішого розвитку подій Росія може вже найближчими днями оголосити про анексію молдовського регіону Придністров'я.
Колонки
Запорука безкарності: чому польська влада не реагує на блокаду кордону і чи може це змінитися
Події останніх днів на кордоні можуть стати холодним душем для багатьох поляків, адже підтримка України залишається там дуже високою.
Новини
22:54
У ЄС визначили, де відкриється новий орган по боротьбі з відмиванням коштів
Представники Ради Євросоюзу та Європарламенту 22 лютого досягли домовленості щодо місця розташування майбутнього європейського органу з протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (AMLA).
22:42
США не підтверджують передачу іранських балістичних ракет РФ, анонсували санкції проти Ірану
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що США в найближчі дні оголосять проти Ірану додаткові санкції через постачання ним дронів та іншого озброєння Росії.
22:25
фотоГолова МЗС Угорщини в Ірані домовлявся про торгівлю і "забув", як Тегеран постачає РФ зброю
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 22 лютого здійснив візит до Тегерана, де зустрівся з головою іранського МЗС Хоссейном Аміром-Абдоллахіаном – попри те, що Іран надає активну підтримку РФ у війні проти України.
21:57
фотоБайден зустрівся із Юлією Навальною та її донькою
Президент США Джо Байден 22 лютого зустрівся у Сан-Франциско з Юлією Навальною – дружиною російського опозиціонера Алексєя Навального, який помер у колонії – та її донькою Дашою.
21:45
Зеленський поговорив із Мішелем про блокування кордону з Польщею і рух до ЄС
В Офісі президента розповіли подробиці телефонної розмови Володимира Зеленського із головою Європейської ради Шарлем Мішелем 22 лютого.
21:32
фотоУ Валенсії спалахнув 14-поверховий будинок, є постраждалі
В іспанському місті Валенсія ввечері 22 лютого спалахнула пожежа в 14-поверховому житловому будинку.
21:12
У США до річниці вторгнення розкрили нові звинувачення щодо російських олігархів
Міністерство юстиції США 22 лютого оголосило про низку кримінальних і цивільних заходів, спрямованих проти підсанкційних російських олігархів та інших осіб, звинувачених у підтримці Кремля і його військових.
ДайджестВ НАТО підтримали удари по РФ, чи буде анексія Придністров'я, нові безпекові угоди: новини дня
20:48
ЗМІ: Румунія хоче висунути свого президента на посаду генсека НАТО
Румунія повідомила, що планує висунути кандидатуру свого президента Клауса Йоганніса на посаду генерального секретаря, що може ускладнити зусилля інших членів Альянсу, спрямовані на призначення Марка Рютте.
20:48
ГУР прокоментувало можливе звернення Придністров’я про "приєднання до РФ"
Головне управління розвідки України стверджує, що, за його даними, депутати невизнаного Придністров’я на з’їзді наступного тижня не планують звертатись до Владіміра Путіна щодо входження до складу Росії.
20:37
фотоУ ЄС ліквідували масштабну мережу нелегального перевезення мігрантів через Ла-Манш
Поліція Німеччини за підтримки правоохоронців Франції та Бельгії ліквідувала одну з найбільших мереж незаконного переправлення мігрантів через протоку Ла-Манш, заарештувавши 19 підозрюваних.
20:22
ЗМІ: У США прогнозують "катастрофічну" нестачу боєприпасів в України з квітня
За внутрішніми оцінками США, до весни Україна зіткнеться з потенційно "катастрофічною" нестачею боєприпасів і засобів протиповітряної оборони.
20:19
Єврокомісія пропонує додаткові поступки фермерам, які протестують по всьому ЄС
Європейська комісія в четвер, 22 лютого, запропонувала пом'якшити деякі екологічні вимоги до фермерів, спростити адміністрування та скоротити кількість перевірок, аби запобігти подальшим протестам працівників аграрного сектора.
20:03
Польські фермери наступного тижня планують новий страйк – у Варшаві
Фермери в Польщі наступного вівторка, 27 лютого, планують розпочати страйк у Варшаві під гаслом "Зоряний марш на столицю".
20:02
Німецький депутат не поділяє побоювань Шольца щодо Taurus: Путін піде на ескалацію, коли схоче
Депутат німецького Бундестагу від опозиційної фракції Християнсько-соціальний союз (ХСС) Томас Зільбергорн заявив, що не поділяє занепокоєнь канцлера Олафа Шольца щодо надання Україні далекобійних ракет Taurus.
19:53
У Норвегії посеред вулиці валялись секретні документи про охорону прем'єра
Норвезькі спецслужби перевірять, яким чином внутрішні документи служби безпеки прем’єр-міністра Йонаса Гара Стьоре опинились посеред вулиці міста Тронгейм.
19:45
ВідеоМішель і Зеленський поговорили перед річницею вторгнення РФ в Україну
Президент Європейської ради Шарль Мішель провів телефонну розмову із президентом України Володимиром Зеленським.
19:38
Зеленський розповів іноземним послам про дипломатичні завдання України на 2024 рік
Президент Володимир Зеленський 22 лютого зустрівся з очільниками іноземних представництв та міжнародних організацій, акредитованих в Україні, та розповів їм про зовнішньполітичні плани Києва на цей рік.
ВідеоПояснюємо чутки про анексію Придністров'я Путіним
19:30
У Берліні поліція врятувала 48 котів під час рейду проти "розведення під тортурами"
Поліція та органи захисту тварин у німецькому Берліні врятували 48 котів під час рейду на двокімнатну квартиру, де розміщувався нелегальний розплідник.
19:21
Боррель закликає членів ЄС надати Україні снаряди: Час не стоїть на місці
Високий представник Європейського Союзу із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель у листі головам МЗС та Міноборони держав членів закликав зробити все можливе, щоб забезпечити Україну снарядами.
19:16
Туристи четвертий день не можуть потрапити на Ейфелеву вежу через страйк
Туристи вже чотири дні не можуть піднятися на Ейфелеву вежу в Парижі через страйк працівників.
19:09
фото, відеоУ Молдові затримали вісьмох українців, які незаконно перетнули кордон
На кордоні Молдови та України затримали вісьмох українців, які незаконно потрапили на територію республіки.
19:02
Операція проти хуситів: США знищили шість дронів, бойовики ракетами влучили у британське судно
Вранці у четвер, 22 лютого, американські літаки і військовий корабель коаліції збили в Червоному морі шість дронів-камікадзе, які запустили єменські бойовики-хусити.
18:53
Естонія зменшилась на чотири квадратні кілометри
Загальна площа Естонії після нещодавнього картографування зменшилась через уточнення інформації про естонські острови в Балтійському морі.
18:49
У Німеччині працівники громадського транспорту готують нові страйки
Працівники місцевого громадського транспорту в Німеччині планують страйкувати в різні дні наступного тижня в усіх землях, окрім Баварії – головним днем стане 1 березня.
18:41
Німеччина підтримує призначення Рютте генсеком НАТО
Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтримує призначення голови нідерландського уряду Марка Рютте наступним генеральним секретарем НАТО.
18:32
NYT: Спецагенти США придумали тактику, щоб уникати укусів собаки Байдена
Співробітникам секретної служби США довелося "скоригувати оперативну тактику", щоб уникнути укусів собаки президента Джо Байдена на прізвисько Командир.
18:31
Сейм Польщі вшанував жертв повномасштабної агресії РФ проти України
Польський Сейм – нижня палата парламенту – 22 лютого, до другої річниці повномасштабного нападу Росії на Україну, ухвалив постанову про вшанування пам'яті жертв російської агресії.
18:21
ЄС наклав санкції на причетних до спроб дестабілізації в Молдові
Рада Європейського Союзу 22 лютого запровадила обмежувальні заходи проти шести фізичних та однієї юридичної особи, відповідальних за дії, спрямовані на дестабілізацію, підрив або загрозу суверенітету та незалежності Молдови.
18:09
Бербок сказала Лаврову припинити війну: "Якщо дбаєте про людські життя"
Міністерка закордонних справ Німеччини на засіданні глав МЗС країн G20 звернулась до російського міністра Сергєя Лаврова із закликом припинити війну проти України.
18:07
Путін: Те, що Байден назвав мене сучим сином – "абсолютно адекватна реакція"
Президент Росії Владімір Путін прокоментував слова американського візаві Джо Байдена, який назвав главу російської держави "схибленим сучим сином".
17:54
виправленоУ Кишиневі прокоментували наміри придністровських депутатів звернутись до Путіна
Бюро реінтеграції Молдови заявило, що уважно стежить за ситуацією в невизнаному Придністров’ї у контексті запланованого на 28 лютого з’їзду депутатів, де можуть звернутись до Росії з проханням про "приєднання".
17:46
Зеленський призначив ексглаву "Укроборонпрому" послом в Азербайджані
Президент Володимир Зеленський призначив колишнього керівника "Укроборонпрому" Юрія Гусєва послом України в Азербайджані.
17:40
Зеленський визначив, чим займатиметься уповноважений із безпекових гарантій
Президент Володимир Зеленський своїм указом 22 лютого визначив повноваження та обов’язки спеціального уповноваженого з реалізації міжнародних безпекових гарантій та розвитку сил оборони України.
Аналітика короткоЧому посилюються польські протести і як має діяти влада Польщі
17:30
виправленоПридністровські депутати готують звернення до Путіна – можуть попроситись до РФ
Самопроголошена влада Придністров’я на 28 лютого готує "з’їзд депутатів усіх рівнів" – так званого парламенту Придністров’я, а також районних, міських, селищних та сільських рад, на якому готують звернення до президента РФ Владіміра Путіна.
17:26
Першу заступницю Кулеби призначили постпредом при міжнародних організаціях у Відні
Президент Володимир Зеленський 22 лютого призначив першу заступницю міністра закордонних справ Еміне Джапарову постійним представником України при міжнародних організаціях у Відні.
17:15
Латвія першою в ЄС забороняє імпорт агротоварів з Росії та Білорусі
Сейм Латвії 22 лютого одразу у двох читаннях ухвалив постанову про заборону імпорту російської та білоруської сільськогосподарської продукції щонайменше до липня 2025 року.
17:10
Блокада кордону: Кулеба каже, що Україна і Польща налаштовані вирішити проблеми
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Варшаві обговорив з представниками польської влади ситуацію з блокадою українського кордону польськими фермерами.
17:01
В уряді Британії прокоментували розслідування про імпорт Росією британських підсанкційних товарів
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс під час виступу в Палаті громад 22 лютого прокоментував опубліковане напередодні розслідування Sky News про те, як Росія в обхід санкцій імпортує британські товари подвійного призначення через сусідні країни.
16:47
Британія надасть Україні ще 200 ракет Brimstone
В уряді Великої Британії анонсували постачання Україні ще 200 ракет класу "поверхня-поверхня" або "повітря-поверхня" Brimstone.
16:40
уточненоУ НАТО підтвердили, що Столтенберг визнає право України бити по території РФ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг уперше з початку повномасштабного вторгнення Росії заявив, що Україна має право завдавати ударів по "російських військових цілях за межами України" відповідно до міжнародного права.
16:28
Бундестаг проголосував за далекобійну зброю для України без згадки про Taurus
Німецький Бундестаг підтримав підготовлену керівними партіями пропозицію щодо озброєння для України, яка, серед іншого, передбачає надання далекобійних систем.
16:21
Bloomberg: Лідери G7 на саміті 24 лютого не визнають російські "вибори" в окупованій Україні
Лідери країн "Групи семи" на онлайн-саміті 24 лютого ухвалять заяву із засудженням повномасштабного вторгнення Росії в Україну та запевненням подальшої військової та фінансової підтримки Києва.
16:13
Розвідка Британії проаналізувала, як РФ виправдовує затягування війни проти України
Розвідка Великої Британії проаналізувала останні офіційні російські заяви, якими у Кремлі намагаються виправдати той факт, що війна проти України затягується.
15:41
У Литві назвали мету активізації спецслужб РФ у країнах Балтії
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас прокоментував нещодавні повідомлення про активізацію російських спецслужб у країнах Балтії.
15:38
Бундестаг не підтримав опозиційну резолюцію із закликом надати Україні Taurus
У німецькому Бундестазі не знайшлося достатньо голосів для ухвалення резолюції, внесеної опозицією, із закликом надати Україні далекобійні ракети Taurus.
15:22
Британія оголосила санкції до другої річниці вторгнення РФ в Україну
Велика Британія у четвер, 22 лютого, оголосила про нові санкції проти РФ за її агресію проти України.
15:02
У Єврокомісії порадили Медведєву полікувати психіку після нових мрій про Київ і Одесу
У Єврокомісії зазначили, що не бачать причин коментувати заяви експрезидента Росії, заступника голови Радбезу Дмитрія Медведєва, і йому варто було би полікувати психіку.
15:01
Глава МЗС Литви: Поставка Іраном ракет РФ має стати останнім цвяхом у кришку труни умиротворення
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс різко відреагував на появу інформації про те, що Іран поставив Росії партії балістичних ракет.
14:46
Прем’єрка Данії: Ми повинні очікувати посилення російської агресії
Данський уряд разом з країнами-членами НАТО відчуває "зростаюче занепокоєння" щодо можливої агресії проти країн Альянсу. 
14:41
Данія анонсувала пакет військової допомоги Україні на майже $250 млн
Уряд Данії у четвер, 22 лютого, анонсував новий пакет військової допомоги для України на суму 1,7 мільярда крон (247,4 мільйона доларів).
14:32
У Єврокомісії прокоментували заяви президентки про затримку початку переговорів з Україною
У Єврокомісії не мають чітко визначених дат з підготовки переговорної рамки для України щодо її вступу у ЄС і терміни будуть залежати лише від того, скільки часу займе цей процес.
14:30
Данія працює, щоб перші F-16 прибули в Україну влітку
Данія працює "на повну потужність", щоб мати можливість поставити перші літаки F-16 Україні вже цього літа.
14:10
США пропонують 10 млн доларів за інформацію про групу російських хакерів
Держдеп США оголосив нагороду у розмірі 10 млн доларів США за інформацію, яка допоможе встановити або знайти керівників хакерів з групи, яка завдала серйозної шкоди бізнесу за допомогою вірусу-вимагача LockBit.
14:05
Прем’єрка Данії оголосила про підписання безпекової угоди з Україною
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен оголосила, що її країна гарантує безпекову підтримку Україні у наступні 10 років у рамках двосторнньої угоди. 
13:51
В результаті нападу у школі німецького Вупперталя постраждали 5 осіб
П'ятеро людей отримали поранення в результаті інциденту, що стався в четвер у школі в західнонімецькому місті Вупперталь, один підозрюваний був заарештований.
13:49
Туск жорстко розкритикував пропутінський плакат на протесті фермерів
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск сказав, що хоча розуміє протести фермерів і готовий захищати їхні інтереси, будь-які проросійські гасла на цих акціях абсолютно неприйнятні. 
13:44
Туск обіцяє прибрати перешкоди на кордоні для військової і гуманітарної допомоги Україні
Прем'єр Польщі заявив, що прикордонні переходи з Україною будуть внесені до переліку об'єктів критичної інфраструктури.
13:30
Туск відмовив Зеленському в урядовій зустрічі на кордоні
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск відхилив запрошення президента України Володимира Зеленського про урядову зустріч на кордоні для вирішення ситуації, що склалася через протести польських фермерів. 
13:21
Sky News: У Британії слідом за США заявили про підтримку кандидатури Рютте на пост генсека НАТО
Велика Британія підтримує кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генсека НАТО.
ВідеоВсе про "гарантії безпеки". Що Британія, Німеччина та Франція пообіцяли Україні?
12:51
Глава МЗС Італії анонсував підписання безпекової угоди з Україною найближчим часом
Італія розраховує найближчим часом підписати з Україною угоду про безпекову співпрацю.
12:48
Комітети Європарламенту підтримали макрофін на 50 млрд євро для України
Профільні комітети Європарламенту підтримали рішення про створення багаторічної програми фінансової допомоги для України на 50 млрд євро.
12:33
Гельсінкі підніме українські прапори до 2-ї річниці повномасштабної війни
У столиці Фінляндії на більшості урядових будівель 24 лютого піднімуть українські прапори, щоб висловити солідарність з Україною у другу річницю початку повномасштабної війни. 
12:29
Парламент Албанії ратифікував суперечливу міграційну угоду з Італією
Парламент Албанії в четвер ратифікував міграційну угоду з Італією, яка дозволяє їй будувати центри для утримання мігрантів у балканській країні.
12:14
Міністр оборони Франції розповів про погрози РФ збивати французькі патрульні літаки
Російські сили погрожували збити французькі літаки, які минулого місяця патрулювали міжнародний повітряний простір над Чорним морем.
11:56
У Лукашенка розповідають про "cтотисячне угруповання України" під кордоном і загрозу НАТО
Міністр оборони Білорусі Віктор Хрєнін в інтерв’ю російському державному телеканалу розповів про нібито понад 100-тисячне угруповання українських сил вздовж кордону Білорусі та пригрозив збивати "літаки НАТО, які порушують повітряний простір". 
11:51
Президент Латвії виступив за довгострокову програму підтримки України
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс заявив, що потрібно ухвалити дострокову програму підтримки України.
11:32
РФ вийшла з угоди з Британією 1956 року, підписаної в переломний момент холодної війни
Росія вийшла з рибальської угоди 1956 року, укладеної з Великою Британією радянським лідером Нікітою Хрущовим, що є показником того, наскільки глибокою стала прірва між Росією і Заходом після двох років її війни проти України.
11:25
Екс'єврокомісар з Нідерландів закликав не довіряти важливі справи "друзям Путіна" у ЄС
Лідер нідерландських "Зелених лівих", колишній єврокомісар Франс Тіммерманс провів паралелі між російською загрозою і правопопулістами у ЄС, розкритикувавши у тому числі переможця виборів Герта Вілдерса як симпатика Путіна. 
11:00
Італійці все більше скептично ставляться до позитивної ролі ЄС у війні в Україні
Італійці є одними з найбільш скептично налаштованих і розчарованих європейців щодо майбутнього України, і, перш за все, вони не вважають, що ЄС відіграв позитивну роль у війні.
10:50
У Кремлі назвали "ганьбою для США" слова Байдена про Путіна
Речник Кремля Дмітрій Пєсков назвав "ганьбою" лайливі висловлювання президента США Джо Байдена про Владіміра Путіна. 
10:29
Франція шукає підтримки для ядерних проєктів, фінансованих ЄС
Франція прагне залучити країни-однодумці у ЄС, щоб заручитись їхньою підтримкою для фінансування Євросоюзом проєктів у галузі ядерної енергетики.
10:25
CША знищили ще кілька ракет і безпілотник єменських хуситів
Військова місія США у Червоному морі у середу завдала ще кількох ударів по готових до пусків ракетах хуситів на території Ємену, а також збила ударний дрон.
10:11
Бундестаг проведе дебати щодо надання Україні ракет Taurus
Німецький Бундестаг у четвер проведе дебати щодо того, чи потрібно надати Україні крилаті ракети Taurus.
10:09
Третина жителів Латвії вважають, що Україна має піти на компроміс для закінчення війни
Через два роки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року кожен третій або 34,3% жителів Латвії, вважає, що було б краще, якби війна припинилася, навіть якщо заради цього Україні доведеться піти на компроміси.
Аналітика короткоЧому блокада кордону не означає відмови Польщі від проукраїнського курсу
09:45
Politico: Байден підтримує кандидатуру Рютте на пост генсека НАТО
Президент США Джо Байден підтримує кандидатуру прем'єр-міністра Нідерландів Марка Рютте на посаду наступного генерального секретаря НАТО.
09:32
У Сеймі Литви хочуть створити можливість для громадян донатити на оборону
У Сеймі Литви пропонують створити спецрахунок у рамках податкової служби, на який усі охочі могли би за власним рішенням перераховувати кошти безпосередньо на оборонні потреби країни.
09:23
Глава Євроради: Якщо Україна програє війну, це поставить під загрозу європейські цінності
Поразка України поставила б під загрозу європейські цінності, тому для Європи немає іншої альтернативи, окрім продовження підтримки.
09:09
відеоДодік хильнув з чарки, щоб "обмити" орден від Путіна
Лідер боснійських сербів Мілорад Додік похвалився отриманим від президента РФ Владіміра Путіна орденом, "обмивши" його горілкою.
09:04
У Нарві відклали звернення до уряду про пізніший перехід освіти на естонську мову
У мерії Нарви, найбільшого російськомовного міста Естонії, відклали наміри попросити уряд про довший період переведення освіти на естонську мову викладання.
08:43
Столтенберг вважає, що Україна повинна мати право вражати цілі в Росії з F-16
Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає, що оскільки Україна здійснює самооборону у загарбницькій війні, то вона повинна мати право завдавати ударів по цілях на території РФ – зокрема, західними винищувачами.
08:20
Майже половина поляків вважають ймовірним напад Росії на Польщу
Майже половина поляків тою чи іншою мірою вважають, що війна Росії проти України може розширитися на їх країну.
08:05
У Дуди прокоментували заклик Зеленського щодо урядової зустрічі на кордоні
Державний секретар канцелярії президента Польщі Анджей Дера підтримав ідею зустрічі українського і польського урядів з представниками Єврокомісії для розв’язання кризи на кордоні.
07:45
Майже половина поляків вважають, що війна закінчиться знищенням і України, і Росії
Через два роки після початку повномасштабної російсько-української війни майже половина поляків вважають, що вона закінчиться знищенням обох країн – і України, і Росії.
07:29
Байден назвав Путіна "схибленим сучим сином"
Президент США Джо Байден назвав президента Росії Владіміра Путіна "схибленим сучим сином" під час заходу зі збору коштів у середу в Сан-Франциско.
07:11
фотоДвоє робітників загинули під час обвалу на будівництві нового мосту в Нідерландах
Двоє робітників загинули в Нідерландах після обвалу частини нового мосту, який зараз будують.