23 лютого 2024

Статті
"Леруа Кремлен": як французький ритейлер імітує вихід з ринку РФ
Розслідування L'Express показало "наявність непрозорих схем, імітацію припинення діяльності та контакти з російською державою" компанії Leroy Merlin.
Інтерв'ю
"Трамп наразі сам не знає, що він робитиме з війною проти України". Інтерв'ю Курта Волкера
Волкер: "Те, що Путін вбиває десятки тисяч російських солдатів, щоби взяти Авдіївку напередодні виборів і довести, що він великий лідер – це ознака слабкості".
Колонки
План ЄС для перемоги України: що має змінитися у військовій допомозі Києву
Щоб забезпечити перемогу над РФ, західні країни мають взяти на себе зобов'язання щодо щорічної підтримки України на рівні 0,25% від ВВП.
Новини
22:57
фотоУ Британії евакуювали 10 тисяч людей, аби вивезти бомбу часів Другої світової війни
У місті Плімут на південному заході Англії 23 лютого оголошували евакуацію для безпечного вивезення 500-кілограмової фугасної бомби часів Другої світової війни, виявленої на житловому подвір’ї.
22:33
ЗМІ: Британія пропонує громадянство потенційним інформаторам у Росії
Британська служба зовнішньої розвідки МІ6 пропонує російським посадовцям, обуреним повномасштабною війною в Україні, британське громадянство за те, що вони передаватимуть інформацію спецслужбам Британії.
22:12
Іран заперечив постачання балістичних ракет Росії
Постійне представництво Ірану при ООН заперечило повідомлення ЗМІ про постачання Росії своїх балістичних ракет, які можуть застосовуватись для ведення нею повномасштабної війни проти України.
21:59
Кулеба після зустрічі з головою МЗС Іспанії анонсував новий пакет військової допомоги
Міністри закордонних справ України та Іспанії Дмитро Кулеба й Хосе Мануель Альбарес 23 лютого провели зустріч на полях засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.
21:49
Кулеба обговорив з головою МЗС Нідерландів снаряди й повернення українців з полону РФ
Міністри закордонних справ України та Нідерландів Дмитро Кулеба та Ханке Брейнс Слот 23 лютого провели переговори на полях засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.
21:35
Білий дім про санкції проти РФ через смерть Навального: Це лише початок
Адміністрація президента США Джо Байдена планує інші заходи у відповідь на смерть російського опозиціонера Алексєя Навального в колонії минулого тижня, окрім оголошених 23 лютого санкцій.
ДайджестПлан порозуміння з Польщею, новий пакет санкцій ЄС, безпекова угода з Данією: новини дня
21:13
У Польщі кажуть, що далекі від угоди з Україною щодо імпорту аграрної продукції
Керівник апарату польського прем'єр-міністра Дональда Туска Ян Грабець заявив, що Польща та Україна далекі від угоди щодо імпорту української сільськогосподарської продукції, заблокованої на кордоні польськими фермерами-протестувальниками.
20:54
Ексканцлеру Австрії присудили умовне ув’язнення через неправдиві свідчення
Суд першої інстанції визнав колишнього канцлера Австрії й екслідера Австрійської народної партії Себастьяна Курца винним у наданні неправдивих свідчень парламентському комітету й засудив до восьми місяців умовного позбавлення волі.
20:43
Чехія збирає країни, які профінансують передачу Україні 800 тисяч боєприпасів
Чехія прагне організувати групу країн, які допоможуть профінансувати поставки в Україну 800 тисяч боєприпасів, про які нещодавно згадував чеський президент Петр Павел.
20:35
У Валенсії зросла кількість загиблих унаслідок пожежі в багатоповерхівці
Кількість загиблих у результаті пожежі в багатоповерховому будинку в іспанському місті Валенсія станом на вечір 23 лютого зросла до щонайменше п’яти, ще 14 людей вважаються зниклими безвісти.
20:15
Швейцарія розповіла, коли хоче провести глобальний "саміт миру"
У Швейцарії повідомили, що мають намір організувати глобальний "саміт миру" на прохання України "до літа-влітку".
20:13
фотоДелегація Сенату США зустрілась із Зеленським, Умєровим і Сирським
Делегація американських сенаторів на чолі з лідером демократичної більшості Чаком Шумером під час візиту до України зустрілись із президентом Володимиром Зеленським, міністром оборони Рустемом Умєровим і головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським.
20:00
Білорусь погрожує Литві через закриті пункти пропуску
Міністерство закордонних справ Білорусі відреагувало на рішення Литви закрити два прикордонні пункти пропуску.
19:59
фотоЧехія допомагатиме Україні виготовляти гвинтівки за стандартами НАТО
Чеська компанія Česká zbrojovka та акціонерне товариство "Українська оборонна промисловість" (колишній "Укроборонпром") уклали угоду про постачання до України всіх частин для гвинтівок CZ BREN 2.
19:42
фотоУ НАТО відбулась церемонія до річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну
Заступник генерального секретаря НАТО Мірча Джоане 23 лютого узяв участь у церемонії, присвяченій двом роковинам повномасштабного вторгнення Росії в Україну, у штаб-квартирі Альянсу.
19:34
У штаб-квартирі спецслужби Швеції стався витік невідомого газу, є постраждалі
Поліція безпеки Швеції (SAPO) вдень 23 лютого була змушена евакуйовувати кілька сотень людей зі своєї штаб-квартири у Стокгольмі через витік невідомого газу.
19:31
ЗМІ: Зеленський готує візит до Вірменії
Президент України Володимир Зеленський найближчим часом збирається відвідати Вірменію.
Аналітика короткоЯк французький комерційний гігант підживлює російський режим
19:14
США покарали молдовську депутатку, соратницю олігарха-втікача Шора
Міністерство фінансів США внесло до санкційного списку 23 лютого молдовську депутатку Марину Таубер, яка є соратницею засудженого у "справі мільярда" олігарха-втікача Ілана Шора.
19:12
ЗМІ: Білий дім посилює критику спікера Джонсона через проєкт з коштами Україні
Білий дім посилив критику спікера Палати представників США Майка Джонсона, звинувативши його у сприянні Ірану і Росії, оскільки той не ставить на голосування проєкт, який передбачає надання допомоги Україні.
19:01
США покарали трьох росіян, причетних до смерті Навального в колонії
Державний департамент США 23 лютого оголосив про санкції проти трьох громадян Росії у зв’язку зі смертю російського опозиціонера Алексєя Навального в колонії.
19:00
ФотоКулеба обговорив з главою МЗС Швейцарії підготовку до глобального "саміту миру"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у Нью-Йорку провів зустріч зі своїм швейцарським колегою Ігнаціо Кассісом.
18:46
Прем'єр озвучив "план взаєморозуміння" для розблокування кордону з Польщею
Український уряд підготував і запропонував Польщі "план взаєморозуміння", покликаний розблокувати кордон на тлі протестів польських фермерів.
18:38
США знищили партію ракет і дронів, якими хусити готувались атакувати кораблі в Червоному морі
Сили США напередодні завдали чергових ударів по озброєнню єменських бойовиків-хуситів, яким ті готувались завдавати ударів по суднах в Червоному морі.
18:23
В Україні на війні загинув доброволець з Литви
Перший литовський доброволець, який воює на боці України проти РФ, загинув у п'ятницю, коли російський безпілотник влучив у автомобіль.
18:21
фотоШмигаль заявив, що спільна зустріч із Польщею на кордоні так і не відбулась
Урядова делегація України на чолі з прем'єром Денисом Шмигалем так і не зустрілась із польськими колегами в районі спільного кордону 23 лютого для вирішення проблем блокування перевезень.
18:16
Парламент Німеччини підтримав часткову легалізацію канабісу
Бундестаг у п’ятницю, 23 лютого, проголосував за часткову легалізацію споживання канабісу в Німеччині, яка була обіцянкою урядової коаліції після приходу до влади наприкінці 2021 року.
18:07
Кілька регіонів Франції готуються відбивати нашестя гусені
Кільком регіонам Франції загрожує нашестя гусені, яка через м’яку зиму прокинулась на три місяці раніше.
18:03
Канада розширює та посилює санкції проти РФ до річниці вторгнення в Україну
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі 23 лютого оголосила про запровадження нових санкцій у зв’язку з другою річницею повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
17:53
Розвідка Естонії: Захоплення Авдіївки не забезпечило позитиву, на який сподівався Кремль
За оцінками розвідувального центру Сил оборони Естонії, захоплення Авдіївки в Донецькій області не забезпечило того позитивного висвітлення в ЗМІ, яке було потрібно російському керівництву перед президентськими виборами.
17:49
Під санкції ЄС потрапила російська "оборонка", колаборанти на Херсонщині й міністр оборони КНДР
В Офіційному журналі Європейського Союзу ввечері 23 лютого був опублікований детальний перелік фізичних та юридичних осіб, на які були накладені санкції до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
ВідеоКурт Волкер: ексклюзивне інтерв'ю
17:33
ЗМІ: До Києва у суботу приїдуть глава Єврокомісії і прем’єр головуючої в ЄС Бельгії
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо, чия країна наразі головує в Раді ЄС, 24 лютого відвідають Київ.
17:22
Нідерланди анонсували підписання безпекової угоди з Україною
Нідерланди і Україна вже найближчим часом мають намір підписати безпекову угоду терміном на 10 років.
17:18
США наклали санкції на район у Росії, де налагодили виробництво аналогів "Шахедів"
Останній масштабний пакет санкцій Сполучених Штатів проти Росії до другої річниці повномасштабного вторгнення в Україну містить заходи проти спеціальної економічної зони "Алабуга", де РФ налагодила виробництво аналогів іранських безпілотників "Шахед".
17:09
Лідери ЄС до річниці вторгнення РФ пообіцяли допомогти Україні покласти край війні
Голова Європейської ради Шарль Мішель, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і президентка Європарламенту Роберта Метсола до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну оприлюднили спільну заяву, в якій обіцяють допомогу, щоб покласти край війні.
17:02
США викрили компанії з Китаю та Сербії, які допомагали РФ обходити санкції
Міністерство фінансів США 23 лютого оголосило про санкції проти 26 компаній та індивідів із 11 країн, які допомагають Росії в обхід санкцій імпортувати критично важливі технології та обладнання для військово-промислової сфери.
16:46
ЄС через Угорщину був змушений змінити формат заяви до річниці вторгнення РФ
У Євросоюзі не змогли погодити текст спільної заяви країн-членів до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну через позицію Угорщини, тому її формат довелось змінити.
16:46
США наклали санкції на російську платіжну систему "Мір"
Міністерство фінансів США у межах масштабного пакета санкцій до другої річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну оголосило про обмеження проти російської платіжної системи "Мір".
16:35
Група українських міністрів на чолі зі Шмигалем почала працювати на кордоні з Польщею
На польсько-українському кордоні розпочала роботу група міністрів на чолі із прем’єром Денисом Шмигалем.
16:30
Прем’єрка Данії: Сподіваюсь, до літа F-16 літатимуть в українському небі
Прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен вважає, що винищувачі F-16 можуть почати використовуватись в Україні до літа 2024 року.
16:17
Зеленський: Шмигаль буде на кордоні, чи будуть колеги з Польщі - мені не відомо
Президент України Володимир Зеленський прокоментував відмову прем’єра Польщі Дональда Туска приїхати на польсько-український кордон для вирішення ситуації, що склалася через протести фермерів. 
16:00
WSJ: США напряму застерегли Росію від розміщення ядерної зброї в космосі
США в приватному порядку застерегли Росію від розгортання нової ядерної зброї у космосі, здатної вивести з ладу велику кількість супутників.
15:35
Польща може запровадити додаткові заходи контролю продукції на кордоні з Україною
Влада Польщі найближчим часом  може запровадити додаткові заходи контролю сільгосппродукції на кордоні з Україною.
15:34
Офіс президента опублікував текст безпекової угоди України з Данією
Офіс президента України опублікував текст угоди з Данією про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.
Аналітика короткоЯкою має бути допомога ЄС, здатна забезпечити перемогу України
15:23
Польському фермеру зі скандальним плакатом про Путіна загрожує 5 років в’язниці
Фермеру, який у вівторок під час акції вивісив на тракторі прапор СРСР і плакат з гаслом "Путін, наведи порядок з Україною, Брюсселем і нашими урядовцями", були пред'явлені офіційні звинувачення.
15:13
Рада схвалила проєкт про лобізм, який є однією з вимог Єврокомісії
Верховна Рада на засіданні у п’ятницю схвалила в цілому законопроєкт №10337 про доброчесний лобізм, що було однією з додаткових вимог Єврокомісії для відкриття переговорів про вступ України до ЄС.
15:08
Польська поліція розслідує новий інцидент з розсипаним ріпаком
Польська поліція розпочала розслідування нового випадку з розсипаним зерновим вантажем з України.
14:47
Єврокомісія розблокує 137 мільярдів євро для Польщі
Європейська комісія наступного тижня почне розблоковувати виплати у розмірі 137 мільярдів євро з фондів ЄС, призначених для Польщі, які наразі заморожені через проблеми з верховенством права в країні.
14:42
Рада відправила на доопрацювання проєкт про реформу БЕБ, який критикувала G7
Верховна Рада не підтримала у першому читанні та відправила на доопрацювання законопроєкт №10439 щодо вдосконалення роботи Бюро економічної безпеки, до якого мали зауваження посли Групи семи.
14:35
Росія приготувала відповідь на новий пакет санкцій ЄС
Росія у відповідь на новий пакет санкцій Євросоюзу оголосила власні заходи, які передбачають розширення списку осіб, яким заборонено в’їзд на територію країни-агресорки.
14:23
У Білому домі пояснили, чому Байден назвав Путіна сучим сином
У Білому дому прокоментували слова президента США Джо Байдена, який нещодавно назвав главу Кремля Владіміра Путіна "схибленим сучим сином".
14:22
Швеція та Угорщина підтвердили угоду про купівлю Будапештом винищувачів Gripen
Угорщина придбає у Швеції ще чотири винищувачі Gripen, а також розширює угоду щодо технічної підтримки вже наявних у неї винищувачів на наступні 10 років. 
14:06
ЗМІ: Угорщина блокує спільну заяву ЄС до другої річниці повномасштабної війни
Угорщина через незгоду з певними формулюваннями блокує ухвалення спільної заяви ЄС до другої річниці повномасштабної війни, у зв’язку з чим заяви може не бути в запропонованому форматі. 
14:03
ФотоЛідер більшості в Сенаті США прибув до України
Лідер демократичної більшості в Сенаті Чак Шумер прибув з візитом до України у п'ятницю, 23 лютого.
14:01
Кабмін схвалив відкриття нового автомобільного пункту пропуску на кордоні з Угорщиною
Кабінет міністрів схвалив відкриття нового пункту пропуску для пасажирських автомобілів "Велика Паладь – Надьгодош" на кордоні з Угорщиною.
14:00
Україна підписала безпекову угоду з першою країною за межами G7
23 лютого у Львові президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.
13:46
Байден закликав Конгрес схвалити допомогу Україні "поки не стало надто пізно"
Президент США Джо Байден заявив, що ті, хто перешкоджає ухваленню законопроєкту про військову допомогу Україні лише грають на руку Путіну.
13:43
Вірменія вже отримала першу зброю з Франції
Вірменія отримала від французьких виробників першу партію зброї, найближчим часом поставлять також партію бронемашин "Бастіон". 
13:23
Байден оголосив понад 500 санкцій проти РФ через війну та смерть Навального
Президент США Джо Байден оголосив, що Сполучені Штати запроваджують більш ніж 500 санкційм проти РФ та нові експортні обмеження проти майже 100 організацій.
13:23
Орбан заявив, що Росію не можна поставити на коліна у військовому сенсі
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вкотре заявив про військову перевагу Росії у війні проти України і про необхідність пошуку шляхів припинення вогню.
13:20
Посол України у Польщі вимагає покарати причетних до нового інциденту з розсипаним зерном
Посольство України у Польщі вимагає покарати винуватців чергового інциденту з розсипаним зерновим вантажем з України, та не допустити нормалізації таких дій протестувальників. 
13:00
Польські фермери хочуть розширити блокади також на західний кордон
Протестуючі польські фермери хочуть розширити свої акції протесту, зокрема почати блокади доріг та КПП також на західному кордоні.
12:54
відеоПрем’єрка Данії прибула до України
Прем’єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен прибула до України з четвертим візитом від початку повномасштабного вторгнення РФ.
12:44
Косово та Естонія приєдналися до місії навчання українських військових у Британії
Міністр оборони Британії Грант Шаппс повідомив про приєднання Косова та Естонії до програми тренування українських військових у країні.
12:26
доповненоНа кордоні з Польщею знову пошкодили зерновий вантаж з України
На кордоні з Польщею на залізничному КПП "Дорогуськ" знову пошкодили вантаж українських зернових, який мав їхати транзитом до Гамбурга у Німеччину.
12:17
Британська розвідка констатувала, що Кремль продовжує посилювати цензуру
Британська розвідка констатувала, що російське керівництво продовжує посилювати цензуру всередині країни щодо звичайних громадян та ЗМІ.
12:12
ЄС затвердив 13-й пакет санкцій проти Росії і розкрив їх деталі
23 лютого Рада ЄС ухвалила тринадцятий пакет обмежувальних заходів проти Росії і тих, хто несе відповідальність за продовження війни проти України, а також тих, хто суттєво підтримує військові зусилля РФ.
11:54
Угорщина готується підписати оборонну угоду зі Швецією перед ратифікацією вступу в НАТО
Угорщина і Швеція збираються підписати значну угоду в галузі оборонної промисловості, що відкриває шлях для парламенту в Будапешті до ратифікації вступу північної країни в НАТО на початку наступного тижня.
11:54
фотоПрем’єр Швеції приїхав до Орбана у Будапешт перед очікуваним схваленням вступу в НАТО
Прем’єр Швеції Ульф Крістерссон прибув з візитом до Будапешта на запрошення угорського візаві Віктора Орбана перед очікуваним голосуванням парламенту Угорщини за вступ Швецїі у НАТО. 
11:40
Половина німців виступає за те, щоб Захід покладався на військову міць у протидії агресії РФ
Половина німців вважають, що Захід має використовувати військову силу, щоб переконати Росію поводитися менш агресивно.
11:30
ЦВК зробила зауваження Науседі за обіцянку сходити на каву з виборцями за підпис на його підтримку
Центральна виборча комісія у Литві винесла попередження чинному президенту Гітанасу Науседі після того, як він у рамках кампанії пообіцяв сходити на каву з кількома громадянами за підпис на його підтримку. 
11:20
Все більше німців підтримують нарощення постачання зброї Україні
У порівнянні з січнем побільшало німців, які вважають, що європейські країни мають наростити постачання зброї і боєприпасів для України.
10:55
фотоПартія Орбана після педофільського скандалу визначилася з новим президентом
У четвер керівна партія Угорщини "Фідес" висунула маловідомого суддю Тамаша Шуйока кандидатом у президенти країни, прагнучи вгамувати політичну кризу, яка призвела до відставки попередньої президентки.
10:51
відеоУкраїнські аграрії привезли на кордон з Польщею техніку, знищену обстрілами
Українські аграрії в рамках акцій у відповідь на протести польських фермерів привезли до кордону сільськогосподарську техніку, пошкоджену внаслідок бойових дій.
10:30
Центр "Нова Європа" визначив найбільші провали і досягнення допомоги Заходу за два роки
Якими є головні досягнення та провали Заходу за два роки повномасштабного вторгнення РФ в Україну? Або точніше – як ці досягнення та провали бачать українські експерти?
10:14
У Дуди заявили, що він не планує візит у Київ до другої річниці вторгнення РФ
Президент Польщі Анджей Дуда не планує візит до Києва у зв’язку з другою річницею повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
10:02
Посол України прокоментував наміри поновити консульські послуги у Придністров’ї 
Посол України у Молдові Марко Шевченко пояснив, що можливе поновлення консульських послуг для українців у Придністров’ї пов’язане з великою потребою у цьому і цей процес, якщо розпочнеться, буде відбуватись згідно із законодавством Молдови. 
09:51
Командувач Нацгвардії Латвії не очікує швидкого наступу росіян в Україні
Росія спробує використати теперішню слабкість України у своїх інтересах, однак швидкі наступальні маневри й удари малоймовірні, тому що в Росії немає таких величезних ресурсів.
09:43
Посол України прогнозує створення нового формату врегулювання щодо Придністров’я 
Посол України у Молдові Марко Шевченко припускає, що у разі ініціативи з боку офіційного Кишинева найближчим часом буде створено новий формат для врегулювання придністровського конфлікту, тому що попередній, де посередником є Росія, вже дискредитован
Аналітика короткоЧи зможе Путін розхитати придністровський регіон
09:28
Словацький прем’єр відступив від реформи кримінального кодексу після тиску з боку ЄС та протестів
Уряд прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо відступив від своїх початкових суперечливих пропозицій щодо реформи Кримінального кодексу після критики з боку Європейської комісії та загальнонаціональних протестів.
09:26
Посол України: Київ надасть Кишиневу допомогу, якщо про неї попросять
Посол України у Молдові Марко Шевченко заявив, що у разі ескалації ситуації у Придністров’ї Україна надасть Молдові допомогу, якщо Кишинів попросить про неї. 
09:00
Угорщина до 2-ї річниці великої війни закликала до переговорів, не згадавши агресора
Угорський уряд вийшов із заявою до другої річниці повномасштабної війни, де закликає "обидві сторони" до перемир’я та жодного разу не згадує країну-агресора.
08:58
Голова оборонного комітету Бундестагу вірить, що Путін може атакувати Німеччину
Голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Ціммерман вважає, що президент РФ Владімір Путін цілком може атакувати Німеччину.
08:32
Глава МЗС Польщі попередив США про глибокі наслідки у разі несхвалення допомоги Україні
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський попередив про "глибокі наслідки" для американських альянсів по всьому світу, якщо Конгрес не затвердить понад 60 мільярдів доларів допомоги Україні.
08:11
Макрон запросив європейських лідерів на спецзустріч, присвячену Україні
Президент Франції Емманюель Макрон зустрінеться з іноземними лідерами в Парижі в понеділок, щоб обговорити посилення співпраці на підтримку Києва.
07:58
фотоЧерез пожежу у багатоповерхівці у Валенсії загинули щонайменше чотири людини
Щонайменше чотири людини загинули в Іспанії після того, як пожежа охопила багатоповерховий житловий будинок у Валенсії.
07:34
Нові санкції США проти РФ стосуватимуться понад 500 цілей
Сполучені Штати запровадять санкції проти понад 500 цілей у п'ятницю в рамках заходів, приурочених до другої річниці широкомасштабного вторгнення Росії в Україну.
07:14
Вірменія заморозила свою участь в ОДКБ - прем'єр
Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна призупинила участь в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).