21 березня 2023

Статті
Чорногорія шукає нові обличчя: чи стане зміна влади тріумфом проєвропейських сил
Перший тур президентських виборів не просто подарував сенсацію – він показав, що незабаром на політичну систему Чорногорії чекає масштабне переформатування.
Снаряди в обхід Угорщини: як та на яких умовах ЄС спільно постачатиме боєприпаси Україні
Йдеться про термінове надання Україні боєприпасів класу "земля-земля", артилерійських боєприпасів, а також, "у разі запиту, ракет"...
Колонки
Рух до митного союзу з ЄС: де Україна досягла успіху і що потрібно доробити
Завдання інтеграції української митниці у митний простір Євросоюзу набуло особливого значення після отримання Києвом статусу кандидата у члени ЄС.
Новини
23:20
Через борсуків у Нідерландах призупинили популярний залізничний маршрут
Національна залізнична компанія Нідерландів ProRail у вівторок була змушена зупинити рух поїздів між містами Гертоґенбос і Бокстель на півдні через те, що під залізничною колією почали рити нори борсуки.
22:59
У Німеччині чоловіка, який носив Z-футболку, зобов’язали задонатити на допомогу українцям
Суд німецького міста Вісбаден ухвалив рішення оштрафувати на 1500 євро чоловіка, який ходив на роботу з футболкою із символом російської агресії – літерою Z, причому штраф буде сплачено організації, що надає допомогу українцям.
22:40
Китай не є неупередженою стороною війни в Україні – Білий дім
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі у вівторок розкритикував заяви китайського лідера Сі Цзіньпіна про те, що КНР нібито є неупередженою стороною в російсько-українській війні.
22:16
фотоРекордні 43 кг золотих прикрас конфіскували в аеропорту Скоп'є
Митна адміністрація Північної Македонії у понеділок увечері виявила й конфіскувала понад 43 кілограми золотих коштовностей, які незаконно намагався перевезти громадянин Сербії, що прямував із Туреччини.
21:53
У Литві почалось навчання українських саперів
Військовослужбовці Збройних Сил України у вівторок розпочали місячний навчальний курс зі знешкодження вибухонебезпечних предметів, організований Данією, Ісландією, Норвегією, Фінляндією, Швецією та Литвою.
21:36
В Італії почали розслідування щодо TikTok через підлітковий челендж
Антимонопольне управління Італії у вівторок оголосило про розслідування щодо ірландської компанії, що відповідає за роботу китайського додатку TikTok у Європі, через поширення відеороликів з молоддю, що завдає собі ушкоджень.
21:14
Зеленський візьме онлайн-участь у саміті ЄС цього тижня
Президент Європейської ради Шарль Мішель у вівторок увечері запросив лідерів держав-членів ЄС узяти участь у зустрічі органу 23-24 березня – там, як передбачається, дистанційно виступить український президент Володимир Зеленський.
20:53
Пентагон підтвердив, що відправить Україні старішу версію Abrams, бо це буде швидше
Речник міністерства оборони США Патрік Райдер у вівторок підтвердив, що Україна отримає старішу модифікацію американських танків Abrams – це дозволить пришвидшити їхнє опанування українськими військовими й передання.
ДайджестНАТО долає вето Орбана, США дадуть танки і Patriot швидше, збіднений уран у снарядах: новини дня
20:43
Міноборони Британії: РФ навмисно сіє дезінформацію через снаряди зі збідненим ураном
Міністерство оборони Британії заявило, що президент РФ Владімір Путін "свідомо намагається дезінформувати", публічно критикуючи рішення про відправку в Україну боєприпасів, що містять збіднений уран.
20:42
Парламент Литви закликає почати повну міжнародну ізоляцію Росії
Сейм Литовської Республіки у вівторок ухвалив резолюцію "Про обмеження терористичного впливу Росії", в якій закликав держави-партнери підготувати кроки для "повної міжнародної ізоляції" РФ.
20:21
Італія видасть США сина російського губернатора, звинуваченого в порушенні санкцій
Апеляційний суд Мілана у вівторок дозволив екстрадицію сина губернатора Красноярського краю Росії Артема Усса до Сполучених Штатів, де йому інкримінують порушення режиму американських санкцій.
20:16
США оголосили про нові санкції у зв'язку з виробництвом Іраном дронів
Мінфін США у вівторок оголосив про нові санкції проти чотирьох компаній і трьох осіб в Ірані і Туреччині у зв'язку з іранським виробництвом дронів, які використовуються для ударів по цивільних в Україні.
20:00
УЄФА не побачив расизму в прапорі "Великої Угорщини", який Орбан одяг на футбольний матч
Союз європейських футбольних асоціацій (УЄФА) та організація FARE ("Футбол проти расизму в Європі"), яка виступає проти дискримінації у футболі, дозволили використовувати символіку із зображенням "Великої Угорщини" з певними обмеженнями.
19:54
У Сеймі Латвії пропонують заборонити російські субтитри до фільмів
Депутати урядової фракції Національного об'єднання в Сеймі Латвії розробили поправки до закону "Про державну мову", які передбачають заборону на титри російською мовою у фільмах.
19:38
У парламенті Швейцарії пропонують виділити понад 5 млрд євро на підтримку України
Комітет з питань зовнішньої політики Національної ради (нижньої палати парламенту) Швейцарії у вівторок подав пропозицію про схвалення програми підтримки України на суму щонайменше п’яти мільярдів франків (5,03 мільярда євро).
19:21
Зеленський візьме участь у "японському" саміті G7 онлайн
Президент Володимир Зеленський прийняв запрошення прем’єр-міністра Японії Фуміо Кісіди взяти участь у саміті країн "Групи семи", що відбудеться у травні в Хіросімі.
19:19
Латвія подарує Україні медичне обладнання на суму майже 300 тисяч євро
Уряд Латвії у вівторок підтримав план міністерства охорони здоров'я щодо безоплатної передачі Україні медичного обладнання на суму 297 861 євро.
19:07
Литва, де досі існує церква МП, підписала угоду про співпрацю зі Вселенським патріархатом
Вселенський патріарх, Архієпископ Константинопольский Варфоломій у вівторок уперше відвідав Литву, де з прем’єр-міністеркою Інгрідою Шимоніте підписав угоду про двостороннє співробітництво.
18:50
фотоУ Греції викрили російську шпигунку, яка цікавилась особистими даними померлих
Служба національної розвідки Греції минулого тижня викрила російську шпигунку, яка під прикриттям власниці магазину в’язаних речей намагалась отримати доступ до даних померлих людей.
Аналітика короткоЧим стане зміна влади у Чорногорії: перемогою ЄС чи РФ
18:34
Cистеми Patriot розгорнуть в Україні раніше, ніж очікували – ЗМІ
Системи протиракетної оборони Patriot передадуть Україні швидше, ніж планували спочатку.
18:21
У Росії відреагували істерикою та погрозами на надання Україні снарядів зі збідненим ураном
Президент Росії Владімір Путін заявив, що РФ буде змушена "реагувати" в разі використання Україною снарядів зі збідненим ураном, які пообіцяла передати Велика Британія.
18:19
МЗС Румунії і Росії посперечалися через "молдовську мову"
Офіційний представник міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова і глава МЗС Румунії Богдан Ауреску посперечалися з приводу назви державної мови в Молдові.
17:57
Формат участі Зеленського в саміті НАТО ще обговорюється – генсек
Президент України Володимир Зеленський отримав запрошення на саміт Північноатлантичного альянсу в липні, але в якому саме форматі він братиме участь, наразі не визначено.
17:56
Саакашвілі закликав Захід готуватися до розпаду Росії
Ув'язнений експрезидент Грузії Міхеїл Саакашвілі заявив, що перемога України у війні, розв'язаній Росією, є вирішеним питанням, а Заходу слід готуватися до розпаду РФ.
17:48
Столтенберг обіцяє ігнорувати думку Угорщини щодо блокади зустрічей з Україною
Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив, що позиція Угорщини не завадить проведенню засідання Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ на початку квітня.
17:37
Північна Македонія амністує ув’язнених за порушення коронавірусних обмежень
Парламент Північної Македонії прийняв законодавчу поправку про амністію людей, яким загрожує тюремне ув'язнення за порушення правил безпеки під час COVID-19.
17:30
Уряд Нідерландів зобов'язав службовців видалити всі китайські та російські додатки з телефонів
Уряд Нідерландів у вівторок оновив вказівки для посадовців, згідно з якими ті повинні відмовитись від користування мобільними додатками з країн, які втілюють "наступальні кіберпрограми" проти країни.
17:10
Країни НАТО за рік надали Україні близько 120 млрд доларів допомоги – звіт
Річний звіт генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, оприлюднений у вівторок, містить оцінку загального обсягу допомоги, яку держави-члени надали Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії.
17:06
Глава МЗС Німеччини назвала прикрим візит лідера Китаю до Москви
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок вважає, що Китай мав би проявити більше ініціативи для забезпечення миру в Україні.
16:48
Лише сім країн НАТО витрачають мінімум 2% ВВП на оборону – звіт
Попри узгоджений у 2014 році цільовий показник у два відсотки ВВП витрат на сектор оборони, станом на 2022-ий рік його досягли тільки сім із тридцяти країн-членів Північноатлантичного Альянсу.
16:46
Молдовська компанія Energocom вперше продала електроенергію Україні
Молдовська державна компанія Energocom у тестовому режимі продала 1 МВт-год електроенергії Україні.
16:28
Росія просила Китай про летальну зброю – генсек НАТО
Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг заявив про існування ознак того, що Росія зверталась до Китаю з проханням надати летальну допомогу для ведення повномасштабної війни в Україні.
16:21
Британія надасть Україні бронебійні снаряди зі збідненим ураном
Велика Британія разом з танками Challenger 2 планує передати Україні бронебійні снаряди зі збідненим ураном.
16:09
США хочуть прискорити поставку танків Abrams Україні - ЗМІ
Пентагон прискорить постачання танків Abrams в Україну та з цією метою вирішив відправити Києву відремонтовану старішу модель танка замість новішої M1A2.
16:00
Борис Джонсон визнав, що ввів парламент в оману, але це було ненавмисно
Експрем’єр Британії Борис Джонсон визнав, що ввів Палату громад в оману своїми заявами про дотримання обмежень на вечірках у своєму офісі під час пандемії, але запевнив, що діяв ненавмисно.
15:45
Ryanair вимагає у ЄС втрутитися у ситуацію зі страйками французьких авіадиспетчерів
Ірландський лоукостер Ryanair закликав керівні органи ЄС натиснути на Францію та дозволити літати через повітряний простір країни попри страйки авіадиспетчерів.
15:28
В Іспанії ультраправі ініціювали вотум недовіри уряду
Ультраправа партія Vox ініціювала голосування за недовіру до лівого коаліційного уряду Іспанії.
14:54
Сербію обурило вшанування у Європарламенті хорватського клірика часів Другої світової
Міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич назвав неприйнятною конференцію, яка проходить у вівторок в Європейському парламенті в Брюсселі і присвячена суперечливому хорватському архиєпископу часів Другої світової війни Алоїзію Степінацу.
14:50
Париж у смітті: сміттярі вирішили продовжити страйк на тиждень
Профспілка сміттярів французької столиці вирішила продовжити страйк до наступного понеділка, що загрожує поглибленням і так великих проблем з невивезеним сміттям. 
14:28
У ПАРЄ зібрали на зустріч лідерів "хороших росіян"
Керівництво Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) провело зустріч з представниками так званих російських демократичних сил.
14:09
Рада ЄС схвалила основні елементи компромісної угоди Лондона та Брюсселя щодо Brexit
Рада ЄС ухвалила два рішення щодо так званої Віндзорської рамкової домовленості, яку уклали Лондон і Брюссель наприкінці лютого для вирішення питання транзиту товарів на острові Ірландія після Brexit.
14:04
В Угорщині поскаржились на намір НАТО обійти блокаду зустрічей з Україною, що триває з 2017 року
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що Північноатлантичний альянс скликає зустріч Комісії Україна-НАТО на рівні міністрів, проведення яких Будапешт тривалий час блокував.
13:29
Кулеба поговорив з президенткою Європарламенту про майбутній трибунал щодо агресії РФ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та президентка Європарламенту Роберта Метсола провели телефонну розмову, у якій ключовою темою було створення трибуналу щодо скоєного РФ злочину агресії.
13:21
відеоГлава МЗС Естонії приїхав до Києва і взяв участь у засіданні Ради
Міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу у вівторок приїхав з візитом до Києва для переговорів з українськими урядовцями.
Аналітика короткоХто у ЄС погодився поставити в Україну 1 млн снарядів для важкої артилерії та ракет
13:04
Макрон поки не планує ані розпуск парламенту, ані перестановки в уряді – ЗМІ
Президент Франції Еммануель Макрон після схвалення контроверсійної пенсійної реформи і вуличних протестів, які вона спричинила, не планує розпуск парламенту чи перестановки в уряді.
12:38
фотоПрем'єр Японії прибув з візитом до Києва
Прем'єр-міністр головуючої в "Групі семи" Японії Фуміо Кісіда прибув у вівторок до Києва, щоб провести переговори з президентом України Володимиром Зеленським.
12:24
Росія планує зустріч в РБ ООН, щоб розповісти свою "правду" про викрадення дітей з України
Росія планує скликати неформальну зустріч Ради безпеки ООН, аби просувати свою версію ситуації з дітьми, яких вона вивозить з окупованих частин України та дозволяє всиновлювати на своїй території.
12:22
ЄС виплатив Україні ще 1,5 млрд євро з макрофінансового пакета на 18 млрд
Європейський Союз у вівторок виплатив Україні другий транш у розмірі 1,5 млрд євро макрофінансової допомоги з загального пакета на 18 млрд євро.
12:21
Інноваційний фонд НАТО з бюджетом 1 млрд євро розмістять у Нідерландах
У Нідерландах буде розміщений новий фонд НАТО, який інвестуватиме до 1 млрд євро в європейські стартап-компанії, що розробляють технології з можливим військовим або оборонним застосуванням.
11:44
Британія не пустить в країну правого активіста з Данії, відомого акціями зі спаленням Корану
Сполучене Королівство не пустить в країну данського правого активіста Расмуса Палудана, який прославився акціями зі спаленням Корану.
11:38
Пошта Болгарії призупинила відправлення посилок до Росії та Білорусі
Державний поштовий оператор Болгарії вирішив тимчасово призупинити відправлення посилок до Росії та Білорусі.
11:23
фотоУкраїна отримала польовий шпиталь, який надали Естонія, Норвегія і Нідерланди
Польовий шпиталь, який спільно вирішили надати Естонія, Норвегія і Нідерланди, прибув до України.
10:44
Парламент Грузії після зауважень “Венеційки” повернув на доопрацювання проєкт про “деолігархізацію”
У Грузії проєкт закону про "деолігархізацію" повернули на доопрацювання, щоби врахувати зауваження Венеційської комісії. 
10:28
ЄС запустив проєкт у Болгарії для захисту від нелегальної міграції
Європейська комісія розпочала пілотний проєкт з Болгарією щодо запобігання нелегальному прибуттю людей, посилення управління кордонами та міграцією.
09:46
ЄС виділив 10 млн євро Міжнародному кримінальному суду для роботи в Україні і надасть ще 3 млн
Європейська комісія виділила понад 10 мільйонів Міжнародному кримінальному суду для розслідування воєнних злочинів після вторгнення Росії.
09:38
У Франції – cотні затриманих на нових протестах після схвалення пенсійної реформи
У багатьох містах Франції почалися нові протести після провалу вотумів недовіри уряду й затвердження пенсійної реформи, ймовірно, затримали кілька сотень осіб.
короткоПрем’єр Латвії розповів про вступ України в НАТО, майбутнє Росії та військову підтримку
09:01
Британська розвідка: у РФ готуються відпустити вцілілих в’язнів-"вагнерівців", які пройшли війну
Британська розвідка припускає, що найближчим часом в’язні-"вагнерівці", які пройшли війну в Україні і вижили, отримають обіцяне помилування і волю, а для російського суспільства їхнє повернення може стати викликом.
08:58
Канцлер Німеччини пропонує відмовитися від принципу одностайності при ухваленні рішень ЄС
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликає до масштабних реформ інституцій Євросоюзу і наполягає на припиненні дії принципу одностайності.
08:31
Прем’єр головуючої в G7 Японії у вівторок приїде з візитом в Україну
Прем'єр-міністр головуючої в "Групі семи" Японії Фуміо Кісіда відвідає Україну у вівторок, щоб провести переговори з президентом Володимиром Зеленським у Києві.
08:16
Чехія відправить велику делегацію на Тайвань попри заперечення Китаю
Спікерка нижньої палати чеського парламенту Маркета Пекарова-Адамова має намір відвідати Тайвань з метою зміцнення взаємних зв'язків, що викликало обурення Китаю.
07:56
Угорщина підтвердила блокування спільної заяви ЄС про ордер на арешт Путіна
Угорський уряд підтвердив, що глава МЗС Петер Сійярто заблокував спільну заяву країн-членів Євросоюзу щодо виданого Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт президента Росії Владіміра Путіна.
07:34
Канцлер Німеччини вважає, що російська агресія в Україні може тривати ще довго
Канцлер Німеччини Олаф Шольц дав зрозуміти, що не очікує швидкого завершення російської агресії в Україні.
07:11
В ЄС закликали запровадити санкції проти проросійських олігархів у Молдові та Грузії
Кілька міністрів закордонних справ країн Євросоюзу закликали накласти санкції на олігархів, причетних до спроб дестабілізації в Молдові та Грузії.
ВідеоВід розпаду РФ до вступу України до НАТО: інтерв'ю прем'єра Латвії