20 березня 2023

Статті
100 млрд на порятунок від фінансової кризи: навіщо Швейцарія фінансує поглинання Credit Suisse
Крах другого за розміром банку Швейцарії міг дати старт новій фінансовій кризі в Європі. Тому влада була змушена піти на крайні заходи.
Мир на чесному слові: чому домовленість Сербії та Косова стала перемогою ЄС
Зустріч в Охриді стала тріумфом європейської дипломатії – ЄС отримав усі необхідні гарантії від Сербії та Косова щодо виконання мирної угоди.
Інтерв'ю
"Немає підстав для позитиву щодо Росії, це – загроза на покоління". Інтерв'ю прем'єра Латвії
Кріш'яніс Каріньш: "Я не бачу варіанта, за якого Україна програла б війну. І не бачу варіанта, за якого Росія би перемогла".
Новини
23:10
Грета Тунберг стала почесним доктором факультету богослов'я у Фінляндії
Факультет богослов’я Гельсінського університету в понеділок присудив 20-річний шведській екоактивістці Греті Тунберг свою найвищу відзнаку – ступінь почесного доктора.
22:55
Уряд Франції зобов’язали обмежити рибальство для збереження дельфінів
Державна рада, яка є найвищим адміністративним органом Франції, в понеділок зобов’язала уряд протягом шести місяців закрити певні райони рибальства в Біскайській затоці, щоб гарантувати збереження тамтешніх дельфінів.
22:31
У США сумніваються, що зустріч лідерів Китаю та Росії принесе позитив для України
Білий дім скептично ставиться до зустрічі лідера Китаю Сі Цзіньпіна й президента Росії Владіміра Путіна в Москві, оскільки, як там вважають, існує мало доказів того, що їхні переговори можуть призвести до позитивних зрушень для України.
22:14
У ЄС можуть збільшити фонд, із якого фінансують зброю для України, на 3,5 млрд євро
Міністри оборони країн-членів Європейського Союзу винесли пропозицію збільшити Європейський фонд миру, який використовується для компенсацій за передану Україні військову техніку й боєприпаси, на 3,5 мільярда євро.
21:48
У Боснії та Герцеговині напали на ЛГБТ-активістів, вони звинувачують владу
Організатори Маршу рівності в Боснії та Герцеговині заявляють, що лідер боснійських сербів Мілорад Додік і мер міста Баня-Лука доклались до розпалювання ненависті, яка вилилась у напад на учасників ЛГБТ-заходу.
21:23
У Кишиневі допускають, що за "терактами" в невизнаному Придністров’ї стоїть Росія
Віцепрем'єр-міністр Молдови з питань реінтеграції Олег Серебрян припустив, що так званий теракт у невизнаному Придністров’ї може бути частиною планів Кремля з дестабілізації ситуації в країні.
21:08
У Лондоні зібрали майже $5 млн на роботу Міжнародного кримінального суду в Україні
Міністри юстиції понад 40 країн на конференції з питань воєнних злочинів у Лондоні в понеділок зобов’язались виділити 4,9 мільйона доларів на підтримку розслідувань Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів в Україні.
ДайджестМільйон снарядів від ЄС, провал "друзів РФ" у Чорногорії, Норвегія передала танки: новини дня
20:49
У Польщі пояснили, чому не підписались під спільними закупівлями боєприпасів для України
Польща у понеділок не підписалась під проєктом спільних закупівель боєприпасів для України і для поповнення запасів країн ЄС, але обіцяє зробити це в найближчі дні.
20:44
Туреччині й Сирії пообіцяли 7 млрд євро на подолання наслідків землетрусів
Учасники донорської конференції, організованої Європейським Союзом у понеділок, пообіцяли виділити загалом сім мільярдів євро допомоги Туреччині й Сирії для подолання наслідків руйнівних землетрусів, що стались на початку лютого.
20:29
Блінкен: візит лідера КНР – "дипломатичне прикриття" для злочинів Росії в Україні
Державний секретар США Ентоні Блінкен вважає, що візит лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Москви може вказувати на те, що Пекін не вважає Росію відповідальною за воєнні злочини в Україні, скоєні в результаті її агресії.
20:18
Уряд Франції з перевагою в дев’ять голосів зміг уникнути вотуму недовіри
Уряд Франції ледве витримав вотум недовіри в Національних зборах у понеділок, після того як в обхід нижньої палати намагався проштовхнути вкрай непопулярні зміни до пенсійної системи.
20:14
Угорщина заблокувала спільну заяву ЄС про ордер на арешт Путіна в Гаазі – ЗМІ
Угорщина заблокувала спільну заяву країн-членів Європейського Союзу щодо видання Міжнародним кримінальним судом у Гаазі ордеру на арешт президента Росії Владіміра Путіна.
19:56
Зеленський подякував канцлеру Австрії за підтримку спецтрибуналу щодо РФ
Президент Володимир Зеленський у понеділок провів телефонну розмову з канцлером Австрії Карлом Негаммером.
19:47
У Польщі допускають подальші арешти у межах розслідування шпигунської мережі РФ
Заступник міністра-координатора спеціальних служб Польщі Станіслав Жарин вважає можливими додаткові арешти в межах розслідування про діяльність шпигунської мережі Росії, про викриття якої стало відомо минулого тижня.
19:46
Австрія через війну відхилила три запити України про екстрадицію
Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну австрійські суди відхилили вже три запити про екстрадицію запитуваних Україною осіб, мотивуючи це воєнною ситуацією та можливою загрозою життю та здоров'ю цих осіб.
19:25
Президентка Молдови анонсувала створення антикорупційного суду
Молдовська президентка Мая Санду в понеділок анонсувала створення Антикорупційної палати – судового органу, який розглядатиме справи про велику корупцію і корупцію в судовій системі.
19:17
В ЄС назвали країни-учасниці спільної закупівлі боєприпасів для України
У проєкті зі спільної закупівлі боєприпасів для допомоги Україні та поповнення національних запасів держав-членів поки братимуть участь 18 країн, інші висловили готовність долучитися пізніше.
19:05
У Сербії ексмера ув'язнили за замовлення підпалу журналіста-розслідувача
Суд першої інстанції Белграда в понеділок засудив до п’яти років ув’язнення колишнього голову селища міського типу Гроцка Драгомира Симоновича, звинуваченого в замовленні нападу на журналіста-розслідувача Мілана Йовановича.
18:42
Світ не мають обдурити "мирні пропозиції" Китаю – Блінкен
Державний секретар США Ентоні Блінкен у понеділок скептично прокоментував "мирні пропозиції" Китаю для вирішення повномасштабної війни в Україні, попередивши, що вони можуть бути "тактикою затягування часу", щоб допомогти Росії.
18:27
Кулеба про рішення ЄС щодо боєприпасів: стратегічний крок у напрямку до перемоги
Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає рішення ЄС щодо плану надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів стратегічним кроком, який наближає перемогу.
18:26
ЄС запровадив санкції проти вісьмох суддів, духовних осіб і депутатів Ірану
Рада Європейського Союзу в понеділок ухвалила рішення запровадити обмежувальні заходи проти восьми фізичних та однієї юридичної особи, відповідальних за серйозні порушення прав людини в Ірані.
18:09
В Україні загинув чеський доброволець
Доброволець із Чехії, який воював на боці України проти Росії, загинув кілька днів тому.
18:01
Норвегія продовжила угоду про медичну евакуацію українських пацієнтів
Уряд Норвегії на прохання ЄС і України продовжив угоду з авіакомпанією SAS про перевезення українських пацієнтів до лікарень Європи з 1 травня до 31 серпня.
17:43
Німецькі БМП Marder уже прямують до України – міністр оборони
Очільник міністерства оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що німецькі бойові машини піхоти Marder, про передання яких Берлін оголосив у січні, вже прямують до України.
17:39
фотоУкраїна отримала від Норвегії вісім танків Leopard 2 і допоміжні машини
Збройні сили Норвегії повідомили про доставку в Україну восьми танків Leopard 2 і чотирьох допоміжних машин.
17:32
Боррель уточнив деталі "історичного рішення" ЄС про закупівлю боєприпасів Україні
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель підтвердив досягнення домовленості щодо плану надання Україні одного мільйона артилерійських боєприпасів.
17:20
Прем’єр Польщі порівняв Німеччину з Гамлетом: надто вагається, щоб чітко стати на бік добра
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував Німеччину за нерішучість, коли йдеться про необхідність показати силу Європи перед Росією.
17:17
США виділили черговий пакет військової допомоги Україні на $350 млн
Державний секретар США Ентоні Блінкен у понеділок оголосив про виділення чергового пакета військової допомоги Україні на загальну суму 350 мільйонів доларів.
17:10
ЄС виділить 1 млрд євро на відбудову Туреччини
Європейський Союз надасть Туреччині один мільярд євро допомоги для відновлення після руйнівних землетрусів на початку лютого, які призвели до загибелі десятків тисяч людей і позбавили домівок мільйони.
16:50
Італійські мовознавці виступили проти гендерно-нейтральних закінчень слів
Академія делла Круска, яка відповідає за унормування італійської мови, виступила проти використання гендерно-нейтральних символів в офіційних документах.
16:49
Прем’єр Польщі закликав забрати повноваження у Брюсселя, щоб ЄС став демократичнішим
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький виступає за те, щоб більша кількість сфер перебувала в компетенції національних держав, а не Європейського Союзу.
Аналітика короткоЯк Швейцарія хоче уберегти банк Credit Suisse від банкрутства і Європу від фінансової кризи
16:30
Юніоністи в Північній Ірландії відкинули компромісну угоду Британії та ЄС щодо Brexit
Демократична юніоністська партія Північної Ірландії в понеділок вирішила, що голосуватиме проти Віндзорської рамкової домовленості, яку на початку місяця уклали Лондон і Брюссель для вирішення питання транзиту товарів після Brexit.
16:28
Туреччина зупинила транзит санкційних товарів до Росії
Після року війни в Україні та посилення тиску на Анкару з боку США та Європи цього місяця Туреччина припинила транзит до Росії товарів, які потрапили під західні санкції.
16:15
Угорщина відмовилась брати участь у проєкті ЄС із придбання 1 млн боєприпасів Україні
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто в понеділок підтвердив, що його держава не братиме участі в проєкті Європейського Союзу зі спільної закупівлі боєприпасів для України на суму два мільярди євро.
16:04
Прем’єр Латвії: 100% нашого суспільства підтримують Україну – навіть ті, хто їздить п'яним
Латвійці підтримують Україну не лише раціонально, а через абсолютне переконання та емоції, оскільки в минулому Росія чинила щодо них те саме, що чинить зараз щодо українців.
16:02
У РФ завели справу на суддів та прокурора МКС, які узгодили арешт Путіна
15:35
Прем’єр Латвії: якщо якась країна може поставити рекорд у процесі вступу в ЄС, то це Україна
В ЄС поки не готові розпочати цього року переговори про членство з Україною, але якщо і є якась країна, яка здатна поставити рекорд у процесі вступу, то це Україна.
15:30
Естонія: Погоджений у ЄС план передбачає постачання Україні 1 млн снарядів 
Прем’єрка Естонії Кая Каллас підтвердила, що погоджений міністрами Євросоюзу план спільної закупівлі боєприпасів передбачає постачання Україні 1 мільйона снарядів. 
15:14
Прем’єр Латвії: Росія не зміниться у близькому майбутньому
Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш стверджує, що зараз немає жодних свідчень того, що всередині Росії щось зміниться на краще.
15:13
У двох важливих аеропортах Франції скасують 20% рейсів на наступні дні через страйк
У паризькому аеропорту "Орлі", а також південному аеропорту Марсель-Прованс у вівторок і в середу скасують 20% рейсів через страйк.
14:51
Прем’єр Латвії пояснив, чому РФ не нападе на НАТО
Прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш вважає, що напад Росії на НАТО був би значно нераціональнішим кроком, ніж вторгнення в Україну.
14:44
Прем’єр Латвії: вступ України в НАТО потрібен не тільки Україні
Членство у НАТО потрібне не лише Україні, адже Україна своїм вступом здатна посилити Альянс.
14:17
ЄС погодив план прискорення постачання боєприпасів Україні на 2 млрд євро - ЗМІ
Міністри закордонних справ та оборони країн ЄС досягли згоди щодо спільної ініціативи з постачання боєприпасів для України та поповнення власних складів зі снарядами. 
13:58
Росія заявила про продовження "зернової угоди" лише на 60 днів і пригрозила повним розривом
У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що погоджуються продовжити дію Чорноморської зернової ініціативи на 60, а не на 120 днів.
13:47
Британія підписала історичну угоду з Україною про цифрову торгівлю
Велика Британія підписала ключову угоду про цифрову торгівлю з Україною, яка підтримає економіку країни та значно посилить британсько-українські торговельні та інвестиційні відносини.
13:39
Кулеба на засіданні Ради ЄС закликав збільшити постачання боєприпасів для ЗСУ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на засіданні міністрів закордонних справ та оборони країн ЄС закликав їх збільшити кількість і темпи постачання боєприпасів для Збройних сил України. 
13:09
Британія готова запропонувати Польщі винищувачі замість відправлених Україні МіГ-29
Велика Британія готова допомогти Польщі заповнити прогалини в протиповітряній обороні, які виникли через рішення Варшави відправити частину своїх винищувачів МіГ-29 в Україну
13:06
ЄС на два роки продовжив військову місію для недопуску поставок зброї у Лівію
Євросоюз вирішив продовжити до 2025 року військову місію IRINI у Середземному морі, яка забезпечує виконання ембарго ООН на постачання зброї в Лівію.
12:42
фотоДанія подарувала Грузії обладнання для боротьби з лісовими пожежами на пів мільйона євро
Грузія отримала від Данії комплект обладнання для боротьби з лісовими пожежами вартістю пів мільйона євро.
12:42
фотоУ Нідерландах на підбитому російському танку невідомі намалювали символ Z
Невідомий намалював білою фарбою літеру Z на підбитому в Україні російському танку, який нещодавно встановили перед Музеєм свободи в нідерландському місті Грусбек.
Аналітика короткоЧому угода Косова та Сербії означає поразку РФ на Балканах
12:32
Сі Цзіньпін прилетів до Москви на зустріч з Путіним
12:04
Боррель: Європа має швидко надати Україні необхідну кількість боєприпасів
Високий представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель сподівається, що країни ЄС у понеділок схвалять пропозицію про спільну закупівлю боєприпасів для України.
11:38
Парламент Франції розгляне два проєкти про недовіру уряду
У нижній палаті парламенту Франції зареєстрували два проєкти про недовіру уряду через схвалення суперечливої пенсійної реформи, голосування відбудеться надвечір 20 березня.
11:04
фотоЛавина в італійських Альпах: загинули дві лижниці зі Швеції 
Рятувальники знайшли загиблими двох лижників, які потрапили у лавину в районі населеного пункту Курмайор на півночі Італії: ними виявилися дівчата зі Швеції.
11:01
Президент Сербії розкритикував рішення суду видати ордер на арешт Путіна
Ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом, матиме негативні наслідки і тільки продовжить війну в Україні.
10:37
фотоНад колишньою резиденцією посла РФ у Таллінні підняли естонський прапор
Над будівлею, в якій раніше була резиденція російського посла в Таллінні, підняли прапор Естонії.
10:22
У Китаї прокоментували рішення МКС видати ордер на арешт Путіна
Китай вважає, що Міжнародний кримінальний суд, який видав ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна, має зайняти "справедливу позицію".
09:44
Румунія хоче прискорити перехід на євро – на три роки раніше від запланованого
Уряд Румунії прагне запровадити євро до 2026 року, набагато раніше, ніж поточний план приєднатися до єврозони у 2029 році.
Аналітика короткоЧим важливий і чим небезпечний ордер на арешт Путіна
09:19
Розвідка Британії: ситуація з обороною Авдіївки тактично схожа з тим, що відбувається під Бахмутом
Британська розвідка відзначила тактичну схожість ситуації, яка складається під Авдіївкою, із триваючою обороною Бахмута.
09:06
Сотні "танкерів-привидів" у Фінській затоці перевозять російську нафту, що загрожує безпеці судноплавства
Після встановлення країнами G7 межі цін на російську нафту в $60 і введення заборони ЄС і Британією на морський імпорт російської сирої нафти через Фінську затоку почали плавати неідентифіковані танкери, які можу становити загрозу для судноплавства.
08:57
68% французів хочуть відставки уряду після прийняття пенсійної реформи в обхід парламенту
Приблизно 7 із 10 опитаних французів хочуть, щоб голосування за довіру чинному уряду після затвердження непопулярної пенсійної реформи завершилося його відставкою.
08:32
Міжнародний кримінальний суд проситиме додаткові кошти на розслідування воєнних злочинів РФ
Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан у понеділок звернеться з проханням виділити додаткові кошти для розслідування воєнних злочинів Росії в Україні.
08:18
Президент Фінляндії: безпека Швеції не постраждає, якщо ми першими вступимо до НАТО
Швеція не опиниться у вразливій безпековій ситуації, навіть якщо Фінляндія вступить до НАТО першою.
07:51
Україна матиме лише одну спробу для великого контрнаступу - президент Чехії
Президент Чехії Петр Павел вважає, що у найближчі кілька місяців найкращий час для України провести контрнаступ проти російських військ на окупованих територіях.
07:32
фотоКНДР провела запуск ракети із симуляцією ядерної контратаки проти США та Південної Кореї
Північнокорейський лідер Кім Чен Ин був присутній на навчаннях, що імітували ядерну контратаку проти США і Південної Кореї.
07:14
Українські військові в Італії пройшли навчання з використання протиракетної системи SAMP/T - ЗМІ
Група з приблизно 20 українських військовослужбовців завершила в Італії програму підготовки з роботи з протиракетною системою SAMP-T.
00:11
Проросійський кандидат не проходить до другого туру виборів у Чорногорії
Перший тур президентських виборів у Чорногорії приніс сенсацію – до другого туру не вийшов кандидат, який вважався фаворитом перегонів: голова партії "Нова сербська демократія" і лідер руху "Демократичний фронт" Андрія Мандич.