21 квітня 2023

Статті
Зерновий компроміс: як Брюссель хоче владнати кризу з українським експортом в ЄС
Чому Єврокомісія пропонує ввести обмеження проти українського експорту, хоча раніше критикувала аналогічні рішення? І як Україні вийти з цієї кризи з найменшими втратами?
Юристка із США зі зв’язками у Києві: ким є новий посол Євросоюзу в Україні
Майбутня керівниця представництва ЄС зараз працює у Брюсселі та бере участь у формуванні політики Євросоюзу щодо України...
Новини
22:57
Професора з Канади визнали винним у теракті 1980 року біля синагоги в Парижі
Суд у Парижі в п’ятницю заочно засудив 69-річного лівано-канадського громадянина Хасана Діаба до довічного ув'язнення за теракт біля синагоги у французькій столиці у 1980 році, в результаті якого загинули чотири людини.
22:39
В Італії заморозили активи росіянина Артема Усса, який втік від правосуддя
Міністр економіки Італії Джанкарло Джорджетті видав указ про заморожування активів росіянина Артема Усса – сина колишнього губернатора Красноярського краю РФ, який у США розшукується через порушення санкцій і відмивання коштів.
22:20
ЄС не запровадить санкцій проти діамантів і атомної енергії Росії в новому пакеті санкцій – ЗМІ
Пропозиція Європейської комісії щодо нового пакету санкцій проти Росії через її агресію проти України містить здебільшого заходи для посилення вже наявних обмежень.
22:04
Росія понад рік утримує 75-річного іспанського волонтера: є свідчення, що його катують
Військова прокуратура Чорноморського флоту Росії вперше визнала, що 75-річний громадянин Іспанії Маріано Гарсія Калатаюд був затриманий "співробітниками спецслужб" і поміщений у слідчий ізолятор.
21:40
Чехія на "Рамштайні" запропонувала розширити програму модернізації танків Т-72 для України
На засіданні Контактної групи з питань оборони України в п’ятницю Чехія висловила готовність модернізувати ще кількадесят танків Т-72 у межах партнерського проєкту зі США та Нідерландами, аби посилити військову підтримку Києва.
21:19
Латвія вирішила передати Україні всі ПЗРК Stinger, що в неї є
На засіданні Контактної групи з питань оборони України в п’ятницю міністерка оборони Латвії Інара Мурнієце оголосила про рішення передати Києву всі наявні в латвійської сторони переносні зенітно-ракетні комплекси Stinger.
ДайджестЮвілейний “Рамштайн”, Зеленський буде на саміті НАТО, для росіян скасовують безвіз: новини дня
21:02
Євродепутатка, яку оштрафували за цькування підлеглих, подасть на Європарламент до суду
Депутатка Європарламенту від Люксембургу Моніка Семедо, яку цього тижня вдруге оштрафували за цькування персоналу, в п'ятницю заявила, що оскаржуватиме рішення про санкції через суд.
20:45
П'ять країн ЄС просять Єврокомісію заборонити імпорт ще більшої кількості продуктів з України
Міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини в п’ятницю скерували свої пропозиції Європейській комісії щодо вирішення проблеми імпорту української аграрної продукції з України.
20:44
фотоВинищувачі Данії і Швеції вперше спільно супроводжували розвідувальний літак РФ
Винищувачі ВПС Данії та Швеції підіймалися для супроводження російського військового літака у повітряному просторі над Балтійським морем.
20:27
ЗМІ розповіли про корупцію в німецькому фонді, який підтримував "Північний потік-2"
Фонд захисту клімату та навколишнього середовища, який лобіював завершення будівництва "Північного потоку-2" в Німеччині, укладав угоди з ознаками корупції та кумівства.
20:18
Суд у Москві заочно заарештував болгарського журналіста і керівника Bellingcat Христо Грозєва
Лефортовський суд Москви заочно заарештував журналіста-розслідувача і керівника проєкту Bellingcat громадянина Болгарії Христо Грозєва.
20:03
Двоє кліматичних активістів у Британії сядуть у в'язницю за те, що лазили по мосту
Окружний суд міста Саутенд-он-Сі в п’ятницю засудив до ув’язнення кліматичних активістів руху Just Stop Oil Моргана Троуленда й Маркуса Декера, які видерлись на автомобільний міст на знак протесту й спричинили затримки в русі транспорту.
19:53
Генсек НАТО про контрнаступ ЗСУ: українські війська звільнять ще більше територій
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив про впевненість, що Україна готова відвоювати більше території на тлі підготовки до очікуваного контрнаступу проти російських сил.
19:40
У США створили документальний серіал про уряд Санни Марін
Американський стримінговий сервіс HBO Max завершив роботу над серіалом "Перша п’ятірка" (First Five) про уряд наймолодшої в історії Фінляндії прем’єрки Санни Марін.
19:34
У Мін'юсті США розповіли, як посилили перевірки обходу санкцій проти Росії
Міністерство юстиції США шукає нові способи припинити ухиляння від російських санкцій, зосередившись на закордонних інвестиційних консультантах, хедж-фондах, юридичних фірмах та менеджерах приватного капіталу, які раніше не потрапляли під пильну увагу.
19:20
Топ-генерал США: Російські війська в Україні потерпають від нікудишніх дисципліни й бойового духу
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі підкреслив, що російські війська, на відміну від українських, потерпають через слабкі мотивацію, дисципліну й бойовий дух.
19:08
Ватикан заявив, що розкриття електронного листування у суді в Британії є "тяжким гріхом"
Представник Ватикану заявив, що було б "тяжким гріхом", якби церква була змушена передати тексти та електронні листи в ході судового процесу у Великій Британії, пов'язаного з лондонською угодою з нерухомістю.
19:04
Міністр оборони Німеччини: Наші винищувачі не підійдуть Україні
Німецький міністр оборони Борис Пісторіус вважає, що винищувачі, якими нині оперує Німеччина, не є придатними для розміщення в Україні.
18:50
ЗМІ: Україна просила у Франції дані для польотів літаків і дронів над Білоруссю
Франція відмовилася надати Україні доступ до інформації, яка б дозволила її літальним апаратам здійснювати непомітні польоти над Білоруссю.
18:38
У Німеччині проведуть переоцінку обставин теракту на Олімпіаді 1972 року в Мюнхені
Німеччина призначила комісію з восьми осіб для переоцінки обставин нападу на ізраїльських спортсменів і членів команди на Олімпійських іграх 1972 року в Мюнхені, щоб відповісти на невирішені питання.
18:29
Остін підтвердив: Abrams скоро вирушать у Німеччину для навчання українців
Очільник Міністерства оборони США Ллойд Остін підтвердив, що українські військові через кілька тижнів почнуть навчання в Німеччині на американських танках M1 Abrams, про що раніше повідомили ЗМІ.
18:16
Очільник Пентагону: "Зливи" секретних документів не роз'єднають союзників
Міністр оборони США Ллойд Остін у п’ятницю запевнив, що інцидент із витоком секретної інформації Пентагону не вплине на відносини із союзниками.
18:11
Глава Пентагону: Війна Путіна є причиною розширення НАТО, а не наслідком
Міністр оборони США Ллойд Остін заявив, що президент РФ Владімір Путін припустився "низки серйозних прорахунків, коли вторгся в Україну більше року тому".
18:03
Швеція та Ісландія перемогли в найбільших у світі навчаннях НАТО з кібербезпеки
Команда Швеції та Ісландії перемогла на навчаннях із кібербезпеки Locked Shields – 2023, організованих Північноатлантичним Альянсом в Естонії.
17:56
У Фінляндії фіксують все більше російських кібератак
Компанії у Фінляндії все частіше стають об'єктами російських кібератак.
17:51
Чехія повинна просувати початок переговорів про вступ України до ЄС вже цього року - президент
Чехія повинна домагатися в Європейському Союзі початку переговорів про вступ України до ЄС вже цього року, чого прагне Київ.
17:50
Шведські ультраправі погрожують розвалити уряд через міграційний пакт ЄС
Ультраправі "Шведські демократи", які не входять до складу уряду країни, але співпрацюють із ним, погрожують вийти з домовленості через підтриманий у Європейському парламенті новий пакт про міграцію.
17:33
Литва вперше відключиться від енергомережі РФ у тестовому режимі
Оператор литовської енергомережі Litgrid у суботу здійснить перше тестове відключення від російської мережі, аби перевірити готовність країни до переходу на континентальну європейську мережу.
17:26
Фінляндія виділить допомогу для навчання українських військових в рамках місії ЄС
Фінляндія передасть оборонні матеріали для навчання українських військових в рамках спільної місії країн ЄС EUMAM Ukraine.
17:20
Кремль хоче сформувати антиукраїнську коаліцію з ультралівих і ультраправих у Німеччині – WP
Росія минулого року розробила стратегію зі створення "антивоєнної коаліції" за участі ультраправої та ультралівої німецьких партій – "Альтернатива для Німеччини" та "Ліві", яка мала на меті послабити підтримку України в Європі.
17:19
Нижня палата парламенту Чехії ухвалила закон, що вимагає витрачати 2% ВВП на оборону
Нижня палата чеського парламенту ухвалила закон, який вимагає виділяти на оборону щонайменше 2% валового внутрішнього продукту із державного бюджету, починаючи з наступного року.
17:04
Румунія не заборонятиме імпорт українського зерна, чекає на рішення ЄС
Румунія не заборонятиме в односторонньому порядку імпорт українського зерна і чекатиме, поки Європейська комісія запровадить заходи, спрямовані на допомогу фермерам Центральної та Східної Європи.
16:58
Понад 16 тисяч українських військових вже пройшли підготовку в рамках місії ЄС 
Понад 16 тисяч військових Збройних сил України вже пройшли навчання у країнах Європейського Союзу.
Аналітика короткоЯк Україна та ЄС шукають вихід з аграрної кризи
16:42
"Танкова коаліція" погодила створення у Польщі центру техобслуговування Leopard 2 з України
На засіданні Контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн" пройшла зустріч глав оборонних відомств країн, які входять до так званої "танкової коаліції".
16:42
Резніков і Столтенберг обговорили співпрацю України з закупівельною агенцією НАТО
Міністр оборони Олексій Резніков обговорив з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом низку конкретних проєктів співпраці.
16:31
Суд ЄС скоротив до 500 тисяч євро щоденний штраф Польщі у суперечці з Єврокомісією
Суд Європейського Союзу зменшив вдвічі – до 500 тисяч євро – щоденний штраф, що накладається на Польщу в суперечці з Єврокомісією про судову реформу.
16:22
Кулеба і Боррель обговорили закупівлю Євросоюзом боєприпасів для України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з високим представником ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепом Боррелем.
16:01
В Італії заарештували директора школи і його заступника за підозрою у розкраданні коштів ЄС
Поліція італійського міста Палермо заарештувала трьох підозрюваних за звинуваченням у "розкраданні та корупції", пов'язаними з різними проєктами державних шкіл, що фінансуються ЄС.
15:46
США підпишуть з Іспанією нову угоду про розміщення ще двох есмінців
Іспанія та США планують підписати угоду про розміщення двох додаткових американських есмінців на військово-морській базі Рота до 12 травня – офіційної дати запланованого візиту прем'єр-міністра Педро Санчеса до Вашингтона.
15:37
Албанія скасувала безвіз для громадян РФ
Посольство Албанії в РФ повідомило про скасування безвізового режиму для громадян Росії.
15:16
Польща встановила правила для транзиту агропродукції з України: супровід і ніяких зупинок на АЗС
Польща встановила низку жорстких правил для перевізників, що везуть українську агропродукцію транзитом.
14:57
В уряді Чехії заявили, що позбулися залежності від російського газу
Протягом першого кварталу 2023 року Чехія не імпортувала газ з Росії.
14:31
Київ розраховує на поступки Єврокомісії у відповідь на згоду призупинити імпорт
Київ готовий заплющити в очі на порушення Євросоюзом угоди про асоціацію, яке полягає  в очікуваному обмеженні щодо української агропродукції, але у відповідь розраховує на поступки Єврокомісії.
14:28
В Україну приїхав міністр транспорту Франції
Французький міністр транспорту Клеман Бон приїхав в Україну, розпочавши візит з Одеси.
14:12
У Німеччині запрацював другий паспортний сервіс ДП "Документ" для українців
З 21 квітня у німецькому місті Кельн розпочали роботу вісім мобільних офісів паспортного сервісу ДП "Документ" для українців.
14:10
Орбан обурився через заяву генсека НАТО про майбутнє України в Альянсі
Прем’єр-міністр Угорщини лаконічно висловив обурення заявою генерального секретаря НАТО під час візиту до Києва про те, що Україна у майбутньому має стати членом Альянсу.
Аналітика короткоЩо відомо про нового посла ЄС в Україні
13:39
Молдова передала до Брюсселя звіт про прогрес у реформах, що увійде в доповідь Єврокомісії
Молдова передала до Брюсселя звіт про прогрес, досягнутий у євроінтеграційних реформах, що має увійти у доповідь Єврокомісії. 
13:38
Британія ввела санкції проти росіян, причетних до отруєння і арешту опозиціонера Кара-Мурзи
Велика Британія оголосила про санкції проти росіян, які причетні до отруєння і арешту опозиційного політика і журналіста Владіміра Кара-Мурзи.
13:23
Заступник прем'єра Британії піде у відставку через звинувачення у цькуванні держслужбовців
Заступник прем'єр-міністра Великої Британії Домінік Рааб, якого звинуватили у булінгу держслужбовців, подав у відставку.
13:20
фотоМолодий данець вчинив самопідпал під посольством США у Копенгагені
У Копенгагені молодий хлопець здійснив самопідпал під посольством США, його госпіталізували.
12:48
У Європарламенті закликають зупинити постійне зловживання вето Угорщиною
Група депутатів Європарламенту закликала Єврокомісію відреагувати на ситуацію з поведінкою Угорщини, яка регулярно виступає проти загальної лінії ЄС – на підставах, що це порушує одну із засадничих цінностей союзу.
12:47
США у найближчі тижні розпочнуть навчання українських військових на танках Abrams - AP
Протягом найближчих тижнів США розпочнуть навчання українських військових роботі з танками Abrams.
12:46
Канада оголосила новий пакет військової підтримки України майже на $29 млн
Допомога включає 40 снайперських гвинтівок, 16 радіостанцій і внесок до фонду НАТО для допомоги Києву у його війні проти Росії.
12:19
Польща відкрила кордон для транзиту української аграрної продукції
У ніч на п’ятницю Польща дозволила транзит сільськогосподарської продукції з України після того, як зупинила його разом з імпортом минулого тижня.
12:15
Глава Міноборони Німеччини вважає допустимими операції ЗСУ на території Росії
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що операції Збройних сил України на території Росії є цілком допустимими.
11:50
Відстороненого генпрокурора Молдови звинуватили у незаконному збагаченні
Відстороненому від посади генеральному прокурору Молдови Александру Стояногло висунули обвинувачення в незаконному збагаченні. 
11:32
фотоУ Польщі впіймали чергового перевізника нелегальних мігрантів: влетів у дерево, втікаючи від поліції
У Польщі поблизу кордону з Білоруссю затримали чергового перевізника нелегальних мігрантів з чотирма пасажирами, під час спроби втечі вони потрапили в аварію. 
11:09
Прем'єр Польщі скликав термінову нараду, щоб вирішити проблеми з українським зерном
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скликав 21 квітня додаткове засідання уряду, оскільки блокування Варшавою імпорту зерна з України не заспокоїло невдоволення аграріїв. 
10:54
Резніков розповів, про що говоритимуть на ювілейному "Рамштайні"
На зустрічі Контактної групи з оборони України 21 квітня союзники говоритимуть не лише про найближчі потреби, а й стратегію на увесь 2023 рік. 
10:52
ОП: Участь Зеленського у саміті НАТО залежатиме від ситуації в Україні – ЗМІ
Офіс президента підтвердив, що Володимир Зеленський прийняв запрошення на саміт НАТО у Вільнюсі в липні, але остаточне рішення буде залежати від ситуації в Україні.
10:28
Зеленський прийняв запрошення на саміт НАТО у Вільнюсі – Столтенберг
Президент Володимир Зеленський прийняв запрошення взяти участь у саміті НАТО у Вільнюсі в липні, повідомив генсек НАТО Єнс Столтенберг.
10:24
Підтримка Макрона просіла до мінімуму за 5 років після затвердження пенсійної реформи
Підтримка президента Франції Макрона знизилася до найнижчого за цю каденцію рівня після того, як він остаточно затвердив непопулярну пенсійну реформу.
10:08
відеоГлава Пентагону – Резнікову перед "Рамштайном": Підтримка буде, скільки потрібно
Глава Пентагону Ллойд Остін провів переговори з міністром оборони України Олексієм Резніковим перед початком засідання групи країн у форматі "Рамштайн" в Німеччині 21 квітня.
09:51
Сербія хоче викуповувати всю свою зброю для власної армії, "щоб не потрапила в Україну"
Президент Сербії Александар Вучич заявив про наміри викуповувати для сербської армії усю зброю місцевого виробництва, аби не було підстав для припущень про її постачання в Україну.
09:44
Міноборони Німеччини: двері НАТО трішки прочинені для України, та говорити про вступ не час 
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що зараз не найкращий час для НАТО приймати рішення щодо членства України.
09:33
У Німеччині з ночі майже паралізований залізничний рух через страйк працівників
У Німеччині з раннього ранку 21 квітня робота залізниці майже повністю зупинилася через страйк співробітників одразу кількох залізничних компаній.
09:26
Ердоган перед виборами пообіцяв безкоштовний газ, відкривши перші поставки з Чорного моря 
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у четвер оголосив про початок надходження газу з родовищ Чорного моря в енергетичну систему країни та пообіцяв забезпечити домогосподарства безкоштовним блакитним паливом напередодні виборів 14 травня.
09:03
Британська розвідка: пропаганда РФ перебільшує вплив погоди на очікуваний контрнаступ України
Британська розвідка вважає, що хоча стан грунтів навесні справді ускладнює ведення бойових дій, російська пропаганда перебільшує вплив цього фактору на очікуваний контрнаступ України.
08:57
Прикордонне агентство Євросоюзу розгорнуло своїх офіцерів у п’ятій країні за межами ЄС 
Прикордонне агентство Європейського Союзу Frontex у четвер розпочало свою роботу в Північній Македонії: таким чином воно діє вже у п’яти країнах за межами ЄС.
08:42
Німецька Patriot лишатиметься у Польщі до червня, у Словаччині – до кінця року
Німеччина планує невдовзі передислокувати свої системи протиповітряної оборони Patriot, які зараз захищають небо Польщі і Словаччини.
08:33
Посол Росії в Болгарії порушила Віденську конвенцію, заявивши про підтримку проросійського кандидата
Посол Росії в Софії Елеонора Митрофанова заявила, що якби вона була громадянкою Болгарії, то проголосувала б за лідера радикальної проросійської партії "Вазраждане" Костадіна Костадінова.
ВідеоЯк США та ЄС зупинятимуть проросійський реванш у Грузії. Пояснюємо
07:59
фото, відеоУ районі землетрусу в Туреччині пройшов потужний шторм: є загиблий і десятки постраждалих
20 квітня у турецькій провінції Кахраманмараш, де в лютому стався смертоносний землетрус, пронісся потужний шторм: є жертва і постраждалі.
07:37
Байден оголосить про кампанію з переобрання на другий термін у вівторок – ЗМІ
Президент США Джо Байден готується оголосити про початок своїй кампанії з переобрання у вівторок.
07:15
Київ вперше відвідав командувач Збройних сил Латвії, зустрівся з Залужним
Командувач національних Збройних сил Латвійської Республіки генерал-лейтенант Леонідс Калниньш з офіційним візитом відвідав Україну.