21 жовтня 2023

Новини
20:03
У Греції засудженому за вбивство неонацисту дозволили на п’ять днів вийти з в’язниці
Колишнього речника грецької неонацистської партії "Золотий світанок" Іліаса Касідіаріса, який намагався взяти участь в парламентських виборах у червні цього року, отримав дозвіл вийти із в’язниці на п’ять днів.
19:44
Норвегія та Росія домовились про квоти на вилов риби на 2024 рік
Норвегія та Росія шляхом онлайн переговорів узгодили угоду про рибальство на 2024 рік – "найбільшу двосторонню угоду" в цій сфері для норвезької сторони.
19:17
Греція вперше за понад десять років покращила кредитний рейтинг до інвестиційного рівня
Одне з трьох найбільших рейтингових агентств світу Standard & Poor’s підвищило кредитний рейтинг Греції до інвестиційного рівня, що сталось уперше за понад десять років, відколи країна потрапила в боргову кризу.
18:43
ЄС і США закликали Косово та Сербію відновити діалог щодо нормалізації
Спецпредставники Європейського Союзу та Сполучених Штатів із Західних Балкан у суботу відвідали столицю частково визнаного Косова Приштину, де закликали її та Сербію відновити процес нормалізації відносин.
18:24
фотоДесятки тисяч людей вийшли на пропалестинський марш у Лондоні
Поліція Лондона оцінила у близько 100 тисяч кількість учасників пропалестинської акції в центрі міста, учасники якої висловлювали солідарність із Палестиною й вимагали негайно припинити ізраїльські обстріли сектору Гази.
17:56
Умєров і Остін поговорили про ситуацію на фронті й ATACMS
Міністри оборони України та США Рустем Умєров і Ллойд Остін у суботу провели телефонну розмову, присвячену подіям на фронті та підсумкам останнього засідання формату "Рамштайн" у Брюсселі.
17:43
Столтенберг поговорив з Ердоганом, згадав вступ Швеції в НАТО
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у суботу провів телефонну розмову з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.
17:30
Прокуратура Швейцарії перевіряє, чи справді з країни фінансували діяльність ХАМАС
Генеральна прокуратура Швейцарії відкрила кримінальне провадження за фактом можливого фінансування діяльності угруповання ХАМАС з боку швейцарської пропалестинської організації.
17:12
ЗМІ розповіли, як товариство на чолі з Шойгу шукає шпигунів у Норвегії
Телеканал "Настоящее время" спільно з російським проєктом журналістських розслідувань "Система" з’ясували, як Російське географічне товариство намагається вербувати шпигунів у Норвегії для збору інформації про військові бази та об’єкти енергетичної інфраструктури.
16:42
Ердоган підтвердив Зеленському участь Туреччини в зустрічі щодо "формули миру" на Мальті
Президент Володимир Зеленський підтвердив проведення розмови з турецьким лідером Реджепом Таїпом Ердоганом.
16:17
Росія розповіла голові посольства Чехії свою пропаганду про удар у Грозі
Російське Міністерство закордонних справ у суботу розповіло, як викликало тимчасового повіреного у справах Чехії в Москві Яна Ондржейка та розповіло йому свою версію удару по цивільних у селищі Гроза на Харківщині.
15:59
Розвідка Франції не вважає Ізраїль причетним до удару по лікарні Гази
Управління військової розвідки Франції (DRM) у п’ятницю заявило, що вибух у лікарні в секторі Газі на початку тижня, який забрав життя багатьох людей, не був результатом ракетного удару Ізраїлю, а найімовірніше був спричинений падінням палестинської ракети.
15:41
доповненоЕрдоган поговорив із Зеленським про війну в Україні та Близький Схід
Президенти України й Туреччини Реджеп Таїп Ердоган і Володимир Зеленський у суботу провели телефонну розмову.
15:19
фотоФБР повернуло Німеччині картину, вкрадену американським солдатом у Другу світову
Федеральне бюро розслідувань повернуло мюнхенській картинній галереї Alte Pinakothek ("Стара пінакотека") полотно, вкрадене з її колекції у 1945 році – як з’ясувалось, його собі забрав американський військовий, який брав участь у Другій світовій війні.
14:57
Опитування: Більшість у Польщі підтримують формування уряду опозицією
Переважна більшість громадян Польщі вважає, що президент Анджей Дуда повинен доручити формування уряду кандидату, якого оберуть опозиційні партії та блоки – "Громадянська коаліція", "Третій шлях" та "Лівиця".
14:40
ЗМІ: В уряді Швеції упевнені, що будуть у НАТО за "кілька тижнів"
Шведський уряд оптимістично оцінює процес вступу до Північноатлантичного Альянсу й вважає, що парламент Туреччини попри затримки "протягом кількох тижнів" ратифікує протокол про членство Стокгольма.
14:15
Бундесвер підтвердив розгортання на Кіпрі для можливої допомоги в евакуації з Гази
Сили Бундесверу в ніч проти суботи завершили розгортання на Кіпрі у межах підготовки до можливої операції з евакуації людей з Близького Сходу, де триває ескалація між угрупованням ХАМАС та Ізраїлем.
14:02
фотоУ Франції вшосте за тиждень евакуюють Версаль через загрозу вибуху
Версальський палац у суботу вдень оголосив про чергову евакуацію відвідувачів після повідомлення про ймовірне мінування – це вже шостий випадок за останній тиждень.
13:44
Шредер розповів, як у 2022-му був "посередником" між Україною і РФ, але все зіпсували США
Колишній канцлер Німеччини від соціал-демократів Герхард Шредер, відомий дружбою з Владіміром Путіним, заявив, що США нібито зірвали "мирні переговори" між Україною і Росією на початку повномасштабного вторгнення, а його Київ запрошував як посередника.
13:21
фотоПівніч Європи продовжує потерпати від негоди, у Британії троє загиблих
Держави на півночі Європи протягом п’ятниці продовжували давати раду штормовому вітру й підтопленням, які настали слідом за зливами, негода, за прогнозами синоптиків, триватиме й на вихідних.
12:48
фотоТихановська приїхала в Молдову на запрошення Санду
Лідерка демократичної опозиції Білорусі Світлана Тихановська, яка перебуває в Молдові на запрошення президентки країни Маї Санду, провела зустріч зі спікером молдовського парламенту Ігорем Гросу й депутатами.
12:30
уточненоНа Кіпрі розслідують ймовірний теракт біля посольства Ізраїлю
Влада кіпрської столиці Нікосії заявила про розслідування вибуху біля посольства Ізраїлю, який стався в ніч на суботу, як імовірну спробу теракту.
12:14
ЗМІ: У 12-му пакеті санкцій ЄС проти Росії будуть діаманти, Брюссель чекає рішення G7
Наступний, дванадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії буде насамперед стосуватись обмежень на торгівлю російськими діамантами, що вже обговорюється на рівні "Групи семи".
11:54
Politico: Британія може підвищити рівень терористичної загрози через події на Близькому Сході
Британська розвідувальна служба MI5 обговорює можливість переведення країни у стан підвищеної готовності до терористичних атак на тлі зростання напруженості після початку війни між ХАМАС та Ізраїлем.
11:33
Качинський визнав помилки на виборах у Польщі, але звинуватив ЗМІ й "невдячних" поляків
Лідер польського "Права і справедливості" Ярослав Качинський у п’ятницю прокоментував результати парламентських виборів, яка не принесла перемогу партії, визнавши "низку помилок" під час кампанії.
11:16
У Португалії антирасистського активіста оштрафували за "наклеп" на неонациста
Суд Лісабона у п’ятницю присудив відомому португальському активісту Мамаду Ба, який бореться проти расизму, штраф у розмірі 2400 євро за начебто наклеп на португальського неонациста Маріо Мачадо.
10:55
Німеччина надасть ще 200 млн євро на відновлення України
Державний секретар федерального Міністерства економіки Німеччини Йохен Флясбарт під час візиту до України в п’ятницю оголосив, що ФРН виділить додаткові 200 мільйонів євро на відновлення України.
10:38
Росія підігріває ненависть до Швеції в мусульманських країнах – шведський посадовець
Керівник Управління психологічного захисту Швеції Магнус Хьорт, відповідальний за протидію дезінформації, заявив, що Росія використовує ісламістську пропаганду для підриву іміджу країни в мусульманському світі.
10:06
Більшу частину бригади Бундесверу в Литві розгорнуть до 2026 року
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що основна частина німецької бригади в межах домовленостей про посилення східного флангу Північноатлантичного Альянсу буде розгорнута в країні у 2026 році.
09:49
Франція відправить спецрейсом гуманітарну допомогу палестинцям
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що його країна відправить чартерним рейсом термінову гуманітарну допомогу для палестинського населення сектору Гази, який перебуває в блокаді з боку Ізраїлю.
09:32
ЄС обговорить збільшення підтримки Вірменії, "яка почувається зрадженою РФ"
Міністри закордонних справ Європейського Союзу на зустрічі у понеділок, 23 жовтня, вперше обговорять, як можуть допомогти Вірменії та зміцнити її обороноздатність на тлі зростання недовіри Єревана до Росії.
09:13
Британська розвідка розповідає, нащо Путіну "Кинджали" над Чорним морем
Розвідувальне співтовариство Міністерства оборони Великої Британії розцінює заяву президента РФ Владіміра Путіна про патрулювання Чорного моря носіями ніперзвукових ракет "Кинджал" як спробу показати російську військову міць.
08:57
Politico: Сотні працівників Єврокомісії невдоволені "проізраїльською" позицією фон дер Ляєн
Майже 800 співробітників структур Європейського Союзу і всередині ЄС, і за кордоном підписали відкритого листа, в якому висловили розчарування позицією голови Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн стосовно ескалації на Близькому Сході.
08:38
ЄС і США обіцяють вивчити шляхи використання активів РФ на користь України – заява
Лідери Європейського Союзу та Сполучених Штатів за підсумками саміту в п’ятницю підтвердили готовність вивчити шляхи використання суверенних активів Росії для допомоги Україні відповідно до національного й міжнародного права.
08:22
США розповіли понад 100 країнам про втручання Росії у вибори в усьому світі
Сполучені Штати у п’ятницю оприлюднили звіт американської розвідки, надісланий до понад 100 країн, в якому йдеться про те, що Москва використовує шпигунів, соціальні мережі та російські державні ЗМІ для підриву віри громадськості в чесність демократичних виборів у всьому світі.