20 жовтня 2023

Статті
"Ми не дамо Путіну знищити незалежність України. Я не дозволю цьому статися". Промова Джо Байдена
"Підкоривши Україну, Путін не обмежиться лише Україною. Ми отримаємо те, чого ми не прагнемо – війська США воюватимуть в Росії або проти Росії..."
Чотири нові концепції розширення ЄС: чи підходять вони Україні
У ЄС розглядають декілька концепцій послідовності та поступу прийнятті країн-кандидатів. Щонайменше одна з них відповідає планам Києва.
Інтерв'ю
"Я тут, щоб допомогти вам перемогти у війні". Перше інтерв'ю посла Німеччини в Україні
Мартін Єгер: "Для нас очевидно, що майбутнє України - в Європейському Союзі та у НАТО... Але готовність до вступу - це дійсно складний виклик"
Новини
22:58
фотоЄврокомісар із питань довкілля отримав український орден "За заслуги"
Європейський комісар із питань довкілля, океанів і рибальства Віргініюс Сінкевічюс, який представляє в Єврокомісїі Литву, був нагороджений орденом "За заслуги" перед Україною.
22:46
НАТО має достатньо ресурсів для підтримки України та Ізраїлю – заступник генсека
Заступник генерального секретаря Північноатлантичного Альянсу Мірча Джоане заявив, що в НАТО є достатньо ресурсів, щоб підтримати Ізраїль і допомогти Україні – країни, в яких тривають активні бойові дії.
22:26
США та ЄС підтримують розробку плану відновлення України з реформами – заява
Сполучені Штати та Європейський Союз у п’ятницю підтвердили готовність підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно", зокрема в розробці Плану України – документу з переліком реформ і пріоритетів у відбудові.
22:10
США наклали санкції на три компанії з КНР: допомагали Пакистану з балістичними ракетами
Державний департамент США в п’ятницю оголосив про запровадження санкцій проти трьох китайських компаній, які порушували глобальний режим нерозповсюдження, підтримуючи програму балістичних ракет Пакистану.
21:52
ЗМІ: США й Європа просять Ізраїль відкласти операцію в Газі для звільнення заручників
Уряди США і країн Європи тиснуть на Ізраїль з тим, аби він відклав початок наземної операції в секторі Гази й дав час для таємних переговорів за посередництва Катару з метою звільнення заручників, яких утримує ХАМАС.
21:30
Міністр юстиції Бельгії йде у відставку через теракт у Брюсселі
Міністр юстиції Бельгії Вінсент Ван Квікенборн в п’ятницю оголосив про відставку, стверджуючи, що бере політичну відповідальність за нездатність попередити теракт у Брюсселі, який призвів до загибелі двох людей.
21:10
Республіканці зняли кандидатуру Джордана на посаду спікера Палати представників
Члени Палати представників США від Республіканської партії в п'ятницю таємним голосуванням зняли кандидатуру ультраправого трампіста Джима Джордана, який претендував на посаду спікера палати.
ДайджестБайден просить мільярди на ЗСУ, обмеження для ATACMS, еротичні картини Берлусконі: новини дня
20:58
ЄС веде переговори з Болгарією щодо податку на російський газ, який обурив Угорщину й Сербію
Європейська комісія обговорює з Болгарією запровадження плати за транзит російського газу, що викликало обурення Угорщини та Сербії.
20:44
В ЄС розраховують, що Угорщина розблокує транш військової допомоги для України
Європейський Союз розраховує на розблокування Угорщиною 8-го траншу військової допомоги для України в рамках так званого Європейського фонду миру, та сподівається, що ці гроші можливо буде перерахувати Україні "радше скоріше, ніж пізніше".
20:33
ХАМАС звільнив двох громадян США, яких тримав у заручниках
Угруповання ХАМАС у п’ятницю звільнило двох американських громадян, яких утримувало в заручниках після нападу на Ізраїль із боку сектора Гази на початку жовтня.
20:24
В Молдові скасували обмеження, запроваджені рік тому через дефіцит електроенергії
Національна комісія з надзвичайних ситуацій Молдови скасувала обмеження, запроваджені восени минулого року через дефіцит електроенергії.
20:18
Естонський Генштаб оцінив отримання Україною ATACMS
Далекобійні ракети ATACMS, які Україна отримала від США, ймовірно, матимуть істотний ефект на полі бою лише в перші кілька місяців, після чого Росія реорганізує свої сили та виведе їх із-під зони ураження.
20:04
Розвідка Естонії: Росія готується до нового наступу й накопичує артснаряди
Росія наразі має артилерійських снарядів на рік ведення активних бойових дій проти України, а активізація її сил у районах Авдіївки на Донеччині та Куп’янська на Харківщині можуть свідчити про підготовку нового наступу.
19:49
ВМС Іспанії супроводили російський підводний човен і буксир біля Балеарських островів
Іспанський корабель супроводив російський підводний човен і буксир, які прямували через західну частину Середземного моря, зокрема, на південь від Балеарських островів, але не увійшли в іспанські територіальні води.
19:49
У Німеччині виявили понад 1100 злочинів, пов'язаних із нападом ХАМАС на Ізраїль
Від початку нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль на початку жовтня німецька поліція зафіксувала понад 1100 правопорушень, пов'язаних із конфліктом.
19:33
фотоУ Чехії священник перепросив перед дітьми за руйнування геловінських гарбузів
У селищі Курдейов на півдні Чехії священник розтоптав гарбузи, оздоблені місцевими дітьми до Геловіну, назвавши їх "символами зла", а потім перепросив за свій вчинок.
19:29
Байден проведе окремі зустрічі з президенткою Єврокомісії і головою Євроради
Лідери ЄС, які у п'ятницю перебувають у Вашингтоні з нагоди саміту з США, матимуть окремі зустрічі президентом Сполучених Штатів Джо Байденом, що підкреслює розбіжності між керівниками Євросоюзу.
19:12
Противник допомоги Україні втрачає підтримку на виборах спікера в Конгресі
Ультраправий республіканець Джим Джордан під час третьої спроби обрання спікером Палати представників США здобув підтримку 194 однопартійців, втративши ще три голоси за свою кандидатуру.
18:59
ЗМІ: Партія влади Польщі найняла радників Орбана для передвиборної кампанії
Польська партія "Право і справедливість" розробляла передвиборну кампанію під впливом радників прем’єра Угорщини Віктора Орбана, яких найняла влітку, намагаючись утримати владу після восьми років.
18:59
Чеський виробник зброї STV Group торік наростив прибутки у 8 разів
Чеська збройова компанія STV Group торік збільшила свій прибуток у порівнянні з попереднім роком майже у вісім разів – до 1,76 мільярда крон.
18:42
Трампу в Нью-Йорку пригрозили в’язницею, якщо він не утримається від образ у бік суду
Суддя Нью-Йорка Артур Енгорон, який розглядає цивільний позов проти Дональда Трампа за звинуваченнями в шахрайстві через завищення вартості нерухомості, пригрозив експрезиденту США ув’язненням за невиконання розпорядження утримуватись від коментарів стосовно учасників процесу.
18:27
Спадкоємці Берлусконі подумують спалити його колекцію еротичного мистецтва
Сім'я Сильвіо Берлусконі розглядає можливість спалити велику колекцію порнографічних картин із зображенням молодих жінок, яку вона успадкувала після смерті колишнього прем'єр-міністра Італії.
18:25
Влада Швеції хоче ускладнити надання соцвиплат неєвропейським мігрантам
Лідери трьох коаліційних партій Швеції та ультраправої партії "Шведські демократи", яка має одну з найбільших фракцій у парламенті, оголосили про наміри ускладнити надання соціальних виплат для неєвропейських іммігрантів для стримування міграції.
18:25
Президент Чехії про зустріч Орбана з Путіним: Руйнує єдність Європи
Президент Чехії Петр Павел розкритикував прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який провів зустріч із главою Кремля Владіміром Путіним.
18:07
США покарали дітей Додіка і його сімейний бізнес
Міністерство фінансів США в п’ятницю оголосило про запровадження санкцій проти членів сім’ї Мілорада Додіка, президента Республіки Сербської, яка входить до складу Боснії і Герцеговини, та пов’язаних із ним компаній через політичну корупцію.
короткоНовий німецький посол розповів про свої головні задачі і майбутнє України
17:54
Байден попросив Конгрес про пакет на $105 млрд з коштами для України та Ізраїлю
Білий дім у п’ятницю, 20 жовтня, звернувся до Конгресу із запитом на майже 105 мільярдів доларів на фінансування допомоги Україні, Ізраїлю та безпеки кордонів США.
17:53
У Швеції арештували ексвійськового з дружиною за неналежне поводження з секретними даними
Суд Стокгольма в п’ятницю схвалив клопотання про арешт колишнього топ-військового країни та його дружини, яка працює у військовій структурі, що займається сигнальною розвідкою – обох затримали раніше цього тижня за підозрою в несанкціонованому використанні секретних відомостей.
17:52
У Нідерландах екстрено шукають додаткові місця для розселення українців
Державний секретар юстиції і безпеки Ерік ван дер Бург закликав регіони протягом кількох днів організувати додаткові місця для розселення українських біженців.
17:32
Фінляндія перевіряє причетність китайського судна до пошкодження Balticconnector
Поліція Фінляндії в п’ятницю повідомила, що розслідування пошкодження підводного газопроводу Balticconnector наразі зосереджене на ролі судна Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу, яке зафіксували біля місця інциденту, коли той стався.
17:30
У США стурбовані відносинами Угорщини з Росією
Сполучені Штати стурбовані відносинами Угорщини з Росією і вважають рішення прем'єр-міністра Віктора Орбана зустрітися з президентом Росії Владіміром Путіним тривожним.
17:30
ФотоУ Шотландії вирує потужний шторм: є жертви
У Шотландії внаслідок потужного шторму "Бабет", який вирує на території країни, загинули двоє осіб.
17:20
Міжнародний кримінальний суд: кібератака у вересні була спробою шпигунства
Міжнародний кримінальний суд у п’ятницю заявив, що кібератака, якої він зазнав у вересні, була спробою шпигунства, спрямованою на підрив його мандату з розслідування воєнних злочинів у всьому світі.
17:18
У Швеції не виключили депортації тих, хто симпатизує ХАМАС
Влада Швеції не виключає можливість депортувати з країни тих людей, хто симпатизує радикальному угрупованню ХАМАС.
17:10
Литва закуповує підводні системи нагляду для охорони терміналу СПГ у Клайпеді
Голова Комітету Сейму Литви з національної безпеки і оборони Лаурінас Кащюнас повідомив, що для кращого захисту Клайпедського терміналу скрапленого природного газу (СПГ) вже закуповують системи, які дадуть змогу краще контролювати можливі підводні загрози.
17:07
ЄС знову відклав запуск системи оплати безвізових в'їздів ETIAS, яка мала запрацювати ще з 2020 року
Рада Європейського Союзу офіційно підтвердила чергове відтермінування запуску системи ETIAS, відповідно до якої подорожувальники з безвізових країн мають платити збір у 7 євро раз на три роки для авторизації своїх поїздок.
16:56
Президентка Словаччини назвала умову схвалення уряду антиукраїнського Фіцо
Президентка Словаччини Зузана Чапутова готова схвалити уряд на чолі з проросійським експрем'єр-міністром Робертом Фіцо лише в тому випадку, якщо він змінить свою кандидатуру на посаду міністра з питань довкілля.
16:45
Зеленський розповів Шольцу про провальний наступ РФ під Авдіївкою
Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
16:44
Стала відома дата третьої зустрічі радників щодо "формули миру"
Наступна зустріч щодо української "формули миру" на рівні радників відбудеться на Мальті – 28-29 жовтня.
16:41
Новий пакет військової допомоги від Німеччини: Gepard, дрони, мостоукладач
Німецький уряд у п’ятницю прозвітував про відправлення в Україну чергової партії військової допомоги за останній тиждень, до якої, зокрема, увійшли зенітні самохідні установки Gepard, безпілотники й ваговози.
16:33
Шольц наполягає на більших масштабах депортації нелегалів з Німеччини
Німецький канцлер Олаф Шольц заявив, що для скорочення нелегальної міграції владі доведеться масово депортувати тих, хто не має права залишатися в Німеччині.
16:18
Пошкоджений газогін Balticconnector знову почнуть експлуатувати не раніше квітня 2024 року
Фінський державний оператор газотранспортної системи Gasgrid заявив, що ремонтні роботи на газопроводі Balticconnector і перевірка безпеки триватимуть щонайменше п'ять місяців.
16:11
У Франції затримали 250 осіб через терористичну загрозу
У Франції в межах боротьби з терористичною загрозою затримали 250 осіб за останній тиждень.
ВідеоПояснюємо, як "ламають" перемогу опозиції у Польщі та які наслідки для України
15:56
Міністр оборони Німеччини запевнив, що війна в Ізраїлі не обмежить підтримку України
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус дав зрозуміти, що нинішня ескалація на Близькому Сході після нападу на Ізраїль радикального ісламістського угруповання ХАМАС не призведе до обмеження німецької підтримки України.
15:38
Розвідка Естонії: РФ посилила тиск на двох напрямках, ЗСУ проводять рейди в Херсонській області
Розвідувальний центр Сил оборони Естонії відзначає нарощування кількості атак російських окупантів, українські рейди на Херсонському напрямку і постачання боєприпасів до РФ з КНДР.
15:27
Мелоні розійшлася зі своїм партнером після його сексистських висловлювань
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні розійшлася зі своїм багаторічним партнером, журналістом Андреа Джамбруно, якого нещодавно захищала після його скандальних висловлювань про зґвалтування.  
15:20
Президент Польщі обговорить кандидатуру прем'єра з усіма партіями
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що планує говорити про кандидатуру майбутнього прем'єр-міністра з усіма партіями, які пройшли до Сейму.
15:03
У Мінкульті обіцяють повернення "скіфського золота" з Нідерландів найближчим часом
Колекція "скіфського золота", яка була виставлена в музеї в Нідерландах у 2014 році, коли РФ окупувала Крим, вже найближчим часом повернеться в Україну. 
14:43
У Франції проводять евакуацію з аеропортів та Версалю через нові погрози
У Франції вісім аеропортів отримали нові погрози про замінування, з трьох довелось евакуювати пасажирів.
14:40
ФотоПівнічна Європа готується до штормових вітрів і повеней
Країни Північної Європи у п'ятницю закликали до пильності напередодні сильних дощів та штормових вітрів, що насуваються зі сходу.
14:30
"Хочемо ми цього чи ні": Президент Латвії закликав Європу озброюватися
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс заявив, що країни ЄС і НАТО мають збільшити свої потужності оборонної промисловості, щоб виробляти необхідне озброєння для себе і для України.
14:15
Іспанія обіцяє Канарам 50 млн євро, щоб допомогти впоратися з напливом мігрантів
Іспанія готує пакет допомоги на суму 50 мільйонів євро, щоб допомогти Канарським островам впоратися з "надзвичайним потоком мігрантів".
13:55
Єврокомісія підтвердила розслідування щодо поставок газу з Туреччини до Болгарії
У Єврокомісії підтвердили розслідування угоди, яка дозволяє болгарському газовому оператору Bulgargaz отримати доступ до поставок газу через Туреччину, що може порушувати правили конкуренції ЄС.
13:46
ФотоФранцузькі винороби вилили тисячі літрів іспанського вина на знак протесту
Сотні французьких виноробів влаштували акцію протесту на іспанському кордоні, заблокувавши автомагістраль і виливши тисячі літрів іспанського вина.
13:35
США і щонайменше три країни Європи закликали громадян залишити Ліван
Сполучені Штати, Британія, а також Німеччина і Нідерланди закликали своїх громадян невідкладно виїздити з Лівану.
13:21
Лідери партій влади Німеччини зустрінуться для обговорення міграційної політики
Лідери партій керівної коаліції Німеччини зустрінуться у Берліні в п'ятницю, щоб обговорити міграційну політику на тлі зростаючої напруженості в країні щодо цього питання.
13:20
ЗМІ: Румунія встановить на кордоні з Україною нову систему захисту від дронів
Румунія найближчим часом отримає сучасну систему захисту від безпілотників після низки інцидентів з падінням уламків дронів, якими РФ атакує південь України.
13:06
Німеччина виділить 50 млн євро на гумдопомогу цивільним в Газі
Німеччина планує виділити додаткові 50 мільйонів євро на допомогу цивільному населенню в секторі Гази.
13:04
фотоПосольство України розчароване, що Белград святкував звільнення від нацистів з представниками РФ
Посольство України у Сербії у вітанні з днем звільнення Белграда під час Другої світової війни висловило жаль, що на це святкування запросили представників РФ, яка зараз є країною-агресором. 
Аналітика короткоЯкий шлях приєднання до ЄС є найбільш привабливим для України
12:48
Вірменія повністю скасувала смертну кару
Вірменія завершила процес ратифікації Протоколу № 13 до Європейської конвенції з прав людини, який передбачає скасування смертної кари за будь-яких обставин.
12:40
Противник допомоги Україні каже, що все ще претендує на посаду спікера Палати представників
Ультраправий республіканець Джим Джордан заявив, що все ще претендує на посаду спікера Палати представників США.
12:30
Кулеба про рукостискання Орбана з Путіним: "Сподіваюся, він принаймні вимив руки"
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба прокоментував зустріч прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з президентом РФ Владіміром Путіним у Китаї. 
12:17
Байден у Білому домі обговорить з лідерами ЄС війни в Україні та на Близькому Сході
Президент США Джо Байден проведе у Білому домі в п'ятницю широкі переговори з президентом Євроомісії Урсулою фон дер Ляєн та президентом Євроради Шарлем Мішелем.
12:14
Спецслужби Грузії кажуть, що мають план на випадок ядерної війни
Спецслужби Грузії заявляють, що влада країни розробила детальний план на випадок початку ядерної війни в регіоні.
12:05
Президент Латвії: Якщо РФ причетна до аварії Balticconnector, слід закрити Балтійське море
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс заявив, що якщо розслідування аварії на фінсько-естонському газопроводі Balticconnector і кабелі між цими країнами доведе відповідальність РФ, НАТО слід було б ухвалити рішення про закриття Балтійського моря для судноплавства.
11:53
ЗМІ: ЄС та США поки не можуть розв'язати торговельні суперечки
Учасники переговорів від ЄС та Сполучених Штатів поки не досягли угоди щодо вирішення двосторонньої суперечки про торговельні тарифи.
11:46
Франція отримала перші заміни САУ Caesar замість переданих Україні
Франція вже отримала перші дві і до кінця року отримає щеі чотири самохідні гаубиці  Caesar на заміну 18 установкам, які вона передала Україні.
11:14
ФотоМіністр оборони Британії вшанував пам'ять жертв Голодомору під час візиту до США
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс під час візиту до Сполучених Штатів вшанував пам'ять жертв Голодомору 1932−1933 років в Україні.
11:05
ЗМІ: У ЄС починають узгоджувати деталі 12-го пакета санкцій проти Росії
Між Єврокомісією і країнами ЄС невдовзі почнуться консультації щодо деталей 12-го пакета санкцій проти Росії, цей процес завершиться у листопаді-грудні.
10:46
Зеленський подякував Байдену за "потужну промову" про підтримку України
Президент України подякував президенту США Джо Байдену за позиції, які він озвучив у спеціальному зверненні до нації щодо важливості допомоги Україні та Ізраїлю.
10:42
Пентагон підтвердив обмеження для застосування Україною ATACMS
Міністерство оборони США підтвердило, що Україна може використовувати далекобійні ракети ATACMS тільки в межах своєї суверенної території.
10:18
Шольц непрямо покритикував Мелоні й Сунака: Міграцію не спинити жорсткою риторикою
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що ключовим інструментом у зменшенні напливу мігрантів до Європи є угоди про репатріацію з третіми країнами, та розкритикував лідерів, які борються з проблемою "жорсткою риторикою".
10:12
Президентка Єврокомісії порівняла Росію з ХАМАС
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про загрозу подальшого розширення конфлікту на Близькому Сході на тлі протистояння між Ізраїлем та терористичним угропованням ХАМАС.
09:54
У Молдові провалився вотум недовіри уряду від комуністів і соціалістів
У парламенті Молдови провалився вотум недовіри уряду від блоку комуністів і соціалістів, оскільки їм очікувано не вистачило голосів.
09:39
Президентка Єврокомісії закликала ЄС та США прискорити допомогу для України
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Євросоюз та Сполучені Штати мають прискорити перемогу України у війні з РФ шляхом надання їй допомоги.
09:26
Розвідка Британії: Удар по аеродрому РФ у Бердянську вплине на її можливості на фронті
Британська розвідка вважає, що втрата Росією бойових гелікоптерів внаслідок першого застосування Україною ATACMS по аеродрому у Бердянську помітно вплине на спроможності російських сил на цій ділянці фронту. 
08:47
ЗМІ: США повернуть Ізраїлю дві системи "Залізний купол"
Міністерство оборони США планує відправити дві раніше придбані в Ізраїлю системи протиракетної оборони "Залізний купол" назад, щоб той міг захиститися від ракет.
08:42
Байден: терористи й тирани не мають перемогти, я відмовляюся допустити це
Президент США Джо Байден закликав Конгрес проявити єдність у питанні допомоги для України та наголосив, що він "відмовляється допустити" ситуацію, що через політичні чвари у США підтримка України опиниться під загрозою. 
08:25
Україна отимала від Хорватії гелікоптери Мі-8
Хорватія в межах військової допомоги Україні передала Києву вертольоти Мі-8.
07:55
ЗМІ дізналися нові деталі фінансування для України та Ізраїлю, про яке Байден проситиме Конгрес
Президент США Джо Байден проситиме Конгрес США про пакет на $100 млрд фінансування, у якому для України будуть передбачені $60 млрд.
ВідеоВід Taurus до членства в НАТО: перше інтерв'ю посла Німеччини
07:27
"Поворотний момент в історії": Байден закликав американців підтримати допомогу Ізраїлю та Україні
Президент США Джо Байден у своїй спеціальній промові провів паралелі між останніми подіями в Ізраїлі та війною в Україні і закликав американців підтримувати допомогу Вашингтона обом країнам.