22 січня 2024

Статті
Непублічний союзник: як Румунія допомагає Києву та чому там зростають рейтинги українофобів
Сергій Герасимчук: "Проросійською назвати якусь політичну силу у Румунії було б важко, адже ставлення там до Росії є далеко не найкращим".
Колонки
Туск йде на прорив: чи приведе візит прем'єра Польщі в Київ до перезавантаження відносин
Візит Дональда Туска має стати початком перезавантаження українсько-польських відносин. Однак залишається чимало факторів, які цьому перешкоджають.
Новини
23:04
Більшість працівників Європейського центробанку негативно оцінюють свою керівницю
Опитування майже 1160 працівників Європейського центрального банку, регулятора єврозони, виявило, що більшість негативно та вкрай негативно оцінює перші чотири з восьми років діяльності його голови Крістін Лагард.
22:44
Голова Пентагону після виписки з лікарні підключиться до "Рамштайну" з дому
Міністр оборони США Ллойд Остін, який спільно з головою Об’єднаного комітету начальників штабів Чарльзом Брауном головуватиме на засіданні Контактної групи з питань оборони України 23 січня, візьме в ній участь із дому.
22:21
Палата лордів Британії забракувала ключову імміграційну реформу прем’єра
Верхня палата британського парламенту, Палата лордів, 22 січня відхилила урядовий план депортації мігрантів до Руанди, де вони мають чекати на рішення щодо надання притулку і який викликав критику правозахисників і суперечки всередині владної Консервативної партії.
21:50
Суд Іспанії визнав незаконною депортацію дітей-мігрантів до Марокко без дорослих
Верховний суд Іспанії 22 січня постановив, що влада діяла незаконно, відправлявши дітей-мігрантів без супроводу дорослих.
21:22
В Угорщині запустили добровільну військову підготовку держслужбовців
Міністр оборони Угорщини Кріштоф Шалай-Бобровницький 22 січня оголосив про початок програми "Адаптивна оборона" – добровільної військової підготовки державних службовців.
ДайджестВізит Туска до Києва, зброя з ЄС в обхід Угорщини, ПАРЄ покарає Азербайджан: новини дня
20:59
Литва й Польща проведуть навчання в стратегічно вразливому Сувальському коридорі
Литва та Польща готуються провести спільні військові навчання на Сувальському перешийку, або коридорі, чиє розташування робить його вкрай вразливим у разі теоретичної агресії Росії на східному фланзі НАТО.
20:51
Німеччина закликала до більш глобальних дій проти наркоторговців
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер вважає, що для боротьби з контрабандою наркотиків необхідно посилити глобальну співпрацю.
20:46
Командувач армії Латвії не підтримує вихід із конвенції, яка забороняє протипіхотні міни
Командувач Національних збройних сил Латвії Леонід Калниньш заявив, що не підтримує ініціативу про вихід країни з Конвенції про заборону протипіхотних мін, відому як Оттавська конвенція.
20:22
Боррель про "мирний план" Трампа: Якби така магічна формула була, був би радий
Високий представник ЄС із зовнішньої політики і політики безпеки Жозепп Боррель прокоментував заяви експрезидента США Дональда Трампа про те, що в разі перемоги на виборах 2024 року він вирішить війну між Україною та Росією за 24 години.
20:16
Мільярдери з Волл-стріт планують збір коштів для кампанії конкурентки Трампа
Мільярдери з Волл-стріт Стенлі Дракенміллер, Генрі Кравіс, Кен Лангоун і Кліфф Ассенс організовують 30 січня збір коштів для президентської кампанії конкурентки Дональда Трампа в отриманні номінації від Республіканської партії на виборах 2024 року Ніккі Гейлі.
19:50
Боррель розповів про дискусії щодо фонду підтримки України зброєю, анонсував візит
Високий представник ЄС із зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель за підсумками зустрічі голів міністерств закордонних справ 22 січня в Брюсселі анонсував візит до Києва на початку лютого.
19:32
Боррель заявив, що країни ЄС погодили використання заморожених активів РФ
Глава зовнішньополітичного відомства Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що між країнами-членами ЄС існує політична згода щодо використання надходжень від заморожених російських активів.
19:28
В Іспанії судять 19-річного британця, який "пожартував" про бомбу на борту літака
У Мадриді розпочався суд над 19-річним громадянином Британії Адітьєю Вермою, який пожартував про нібито намір підірвати літак, у якому летів до Іспанії, що спричинило його перехоплення іспанськими винищувачами.
19:20
Президент Литви скликав засідання Держради оборони для обговорення загроз
Президент Литви Гітанас Науседа скликав у вівторок засідання Державної ради оборони (ДРО) країни.
19:05
ЄС може урізати фіндопомогу Словаччині в разі відкату у верховенстві права
Віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей і прозорості Вера Юрова попередила, що Словаччина може опинитись під фінансовими санкціями в разі ухвалення реформ, що підважують верховенство права.
18:49
США наклали санкції на авіакомпанію з Іраку, яка допомагає проіранським бойовикам
Міністерство фінансів США 22 січня оголосило про санкції проти іракської авіакомпанії Fly Baghdad та її генерального директора Башира Абдулкадхіма Алвана аш-Шаббані, які допомагають проіранським бойовикам у регіоні.
18:40
Шмигаль і Туск обговорили створення чотирьох нових КПП на кордоні України та Польщі
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив, що обговорив зі своїм польським колегою Дональдом Туском створення чотирьох нових пунктів пропуску на спільному кордоні.
18:32
ЗМІ: Парламент Туреччини розгляне вступ Швеції до НАТО
У парламент Туреччини у вівторок внесуть до розгляду ратифікацію заявки Швеції на вступ до НАТО.
18:23
Глава армії Норвегії: У нас закінчується час на підготовку до протистояння Росії
Головнокомандувач Збройних сил Норвегії генерал Ейрік Крістофферсен вважає, що у його держави залишилось небагато часу для нарощування оборонного виробництва, аби мати змогу протистояти агресивній Росії.
18:22
Туск: Україна та Польща знайдуть вигідний для сільгоспвиробників обох країн вихід
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск розповів про дії Варшави та Києва для вигідної діяльності сільгоспвиробників та перевізників обох країн.
18:14
Бельгія цьогоріч виділить 611 мільйонів євро військової допомоги Україні – Умєров
Міністр оборони України Рустем Умєров після телефонної розмови з бельгійською колегою Людівін Дедондер повідомив, що Бельгія у цьому році виділить 611 мільйонів євро військової допомоги Україні.
18:05
У Данії суд уперше виніс вирок сирійцю за злочини режиму Асада
Окружний суд Гааги 22 січня визнав бійця сирійського проурядового ополчення "Бригади Аль-Кудса" винним у воєнних злочинах і злочинах проти людяності за співучасть у тортурах й незаконному арешті та засудив до 12 років ув'язнення.
17:53
Посол Британії розкрив деталі майбутнього виробництва дронів з Україною 
Британський посол у Києві Мартін Гарріс розповів, що дрони для України, на які Британії виділить 200 млн фунтів стерлінгів, вироблятимуться на території обох країн.
17:50
США й Британія оголосили нові санкції проти фінансистів ХАМАС
Велика Британія та Сполучені Штати 22 грудня оголосили про нові санкції проти ключових членів мереж фінансування терористичного руху ХАМАС, причетного до нападу на Ізраїль у жовтні 2023 року.
17:49
Шмигаль: Очікуємо від Польщі кроків щодо зняття обмежень для українських сільгоспвиробників
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль наголосив на важливості взаємовигідної співпраці з Польщею, зокрема в питанні безперешкодного руху товарів через спільний кордон.
17:33
Прем'єр Чехії має частку в сумнівній спілці, яка могла відмивати гроші на боєприпаси для України
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала не вказав у декларації, що є власником частки в кредитній спілці Podnikatelská družstevní záložní (PDZ, буквально – "Підприємницька дружня кредитна спілка"), яка фігурує в розслідуванні щодо відмивання коштів.
17:29
Посол Британії розповів, що стане новим аргументом за вступ України в НАТО
Посол Британії в Києві Мартін Гарріс вважає, що інтеграція військово-промислових комплексів України та держав Заходу стане ще одним аргументом на користь українського вступу до НАТО.
17:13
Посол прокоментував дозвіл Україні бити британською зброєю по Росії
Посол Британії в Україні Мартін Гарріс відповів, чи є в України дозвіл Лондона бити по РФ британською зброєю.
17:12
Прем'єр України назвав загальну суму польської військової допомоги
Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль розповів про обсяг військової допомоги, яку Польща надала Києву.
17:07
В Австрії попереджають про зростання активності ультраправих
Міністерство внутрішніх справ Австрії 22 січня попередило про "помітний приплив" ультраправих до країни на тлі арештів двох членів екстремістських угруповань за останні кілька тижнів.
16:54
Посол підтвердив: Україна не отримає мінні тральники від Британії до закінчення війни
Посол Британії у Києві Мартін Гарріс підтвердив, що до завершення війни Україна не зможе отримати британські мінні тральники через дію Конвенції Монтре.
16:49
В ОП кажуть, що безпекова угода зі США матиме більше пунктів, ніж з Британією
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що безпековий договір України із Сполученими Штатами буде особливим та матиме більше пунктів.
16:49
ЗМІ: Рютте приховує негатив про Ізраїль, аби не втратити шанси стати генсеком НАТО
Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів Марк Рютте нібито намагається приховати негативну інформацію про Ізраїль з огляду на його війну проти терористичного угруповання ХАМАС, аби зберегти шанс стати генеральним секретарем НАТО після відставки.
16:42
Посол Британії: Події на Чорному морі стали справді перемогою України
Посол Британії в Україні Мартін Гарріс вважає минулорічні події на Чорному морі справжньою перемогою України.
16:18
КартаМЗС Британії змінило рекомендації для подорожей до чотирьох областей України
Міністерство закордонних справ Великої Британії змінило офіційні рекомендації для подорожей до України.
16:01
Україна готова дискутувати з країнами ЄС про торговельні потоки – торгпред
Київ очікує на чергове продовження регламенту ЄС про призупинення дії всіх митних зборів, квот і заходів торговельного захисту щодо українського експорту та готовий до детальної дискусії з країнами Євросоюзу щодо торговельних потоків.
15:53
Дуда стверджує, що підтримка США – єдина надія на перемогу України
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що допомога Україні з боку Сполучених Штатів є єдиною надією Києва на перемогу у війні з РФ.
ВідеоУмови угоди з Британією та перемога ЗСУ на морі: інтерв'ю британського посла
15:26
ФотоШторм "Іша" накрив Британію та Ірландію: тисячі людей без електрики
Десятки тисяч людей залишилися без електрики, а сотні поїздів скасували в понеділок після того, як шторм "Іша" з проливними дощами та поривами вітру накрив Британію та Ірландію.
15:00
Туск розповів, хто заслуговує "найтемнішого місця в пеклі" за ставлення до України
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час візиту до Києва у понеділок засудив тих, хто у питанні російсько-української війни намагається зберігати нейтралітет.
14:51
ВідеоЗеленський повідомив про новий оборонний пакет від Польщі
Президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Польща передасть Києву новий пакет озброєнь.
14:34
Польща призначить уповноваженого з відновлення України
Уряд Польщі призначить уповноваженого з питань відновлення України.
14:27
Польща приєдналася до декларації G7 про "гарантії безпеки" для України
Польща приєдналася до декларації країн "Групи семи" про "гарантії безпеки" для України.
14:27
Польща підтримає швидкий вступ України в ЄС – Туск 
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час візиту до Києва заявив, що його країна  буде цілковито підтримувати швидке приєднання України до Європейського Союзу.
14:16
Туск: Ніхто в Польщі не сумнівається, що ми повинні підтримувати Україну
Глава уряду Польщі Дональд Туск під час візиту до Києва запевнив, що у сусідній країні немає сумнівів у необхідності підтримувати Україну у війні проти Росії.
Аналітика короткоЧи можливий прорив у відносинах України та Польщі
14:00
ПАРЄ погодилася ухвалити рішення щодо викрадення Росією українських дітей
Парламентська асамблея Ради Європи одностайно погодилася розглянути з процедурою термінових дебатів питання що, стосується порушення прав українських дітей.
13:56
фото, відеоТуск опублікував фото з "другом Зеленським"
Новий прем’єр-міністр Дональд Туск, який прибув з візитом до Києва в понеділок, зустрівся з українським президентом Володимиром Зеленським. 
13:45
У Парижі через наближення шторму закрили парки й кладовища
Мерія Парижа через наближення негоди з сильними шквалами вітру закрила для відвідувачів парки столиці і кладовища.
13:42
ПАРЄ обрала грецького депутата своїм новим президентом
Парламентська асамблея Ради Європи визначила своїм новим президентом представника Греції та Європейської народної партії Теодороса Русопулоса.
13:35
У МЗС відповіли прем’єру Словаччини, який пропонував Україні "територіальний компроміс"
У Міністерстві закордонних справ України у відповідь на пропозицію словацького прем’єр-міністра Роберта Фіцо "територіального компромісу" з Росією заявили, що про це не може бути і мови.
13:32
Сійярто звинуватив ЄС у "воєнному психозі" на тлі розмов про допомогу Україні
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто перед зустріччю глав МЗС країни-членів ЄС спрогнозував, що дискусії щодо виділення допомоги Україні будуть важкими.
13:28
У ПАРЄ оскаржили повноваження азербайджанської делегації – офіційно
Парламентська асамблея Ради Європи розпочала процедуру, що може призвести до обмеження прав Азербайджану.
13:24
Кулеба звернувся до ЄС щодо зброї, активів РФ і переговорів про вступ
Україна закликає ЄС збільшити постачання зброї, затвердити довгострокову програму підтримки, конфіскувати активи РФ і перервати постачання до Росії критичних компонентів.
13:17
Французькі фермери починають діалог з урядом щодо своїх проблем і не виключають протестів
Французькі аграрії погрожують розпочати активні акції протесту, якщо їхні заплановані переговори з урядом не дадуть результату.
13:14
"Альтернатива для Німеччини" у разі приходу до влади допускає референдум про вихід з ЄС
Німецька ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" у разі приходу до влади не відкидає проведення референдуму про членство в ЄС на кшталт Brexit.
13:11
До Словаччини прибули іспанські військові, які командуватимуть бойовою групою НАТО
Перші іспанські військовослужбовці цими вихідними прибули до Словаччини, щоб перебрати у Чехії командування багатонаціональною бойовою групою НАТО.
12:56
Боррель про допомогу від ЄС: Українцям не варто хвилюватися
Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель заявив, що українцям не слід хвилюватись через можливе послаблення підтримки з боку Євросоюзу незважаючи на зміщення фокусу на вирішення конфлікту на Близькому Сході.
12:53
Суперниця Трампа відреагувала на зняття з перегонів ще одного конкурента
Претендентка на отримання номінації від Республіканської партії на виборах 2024 року, Ніккі Гейлі відреагувала на зняття з перегонів ще одного свого конкурента Рона ДеСантіса.
12:42
У Польщі в курортному містечку евакуювали 400 людей через пожежу в готелі
У польському курортному містечку Карпач на кордоні з Чехією евакуювали з готелю 400 осіб через пожежу, що почалась у підвальному приміщенні.
12:37
Туск у Києві: Треба якнайшвидше вирішити проблеми між Україною та Польщею
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, який прибув у понеділок до Києва, заявив, що в українсько-польський відносинах є конфлікти інтересів, але ці проблеми слід вирішити якомога швидше. 
12:34
Глава МЗС Литви: Ми відчуваємо холод війни на нашій шиї
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що хоче нагадати про важливість агресії РФ проти України, оскільки українські сили борються не лише за себе, а й за всю Європу.
12:18
У Німеччині з’явиться ще одна партія, орієнтована на правий електорат 
У Німеччині в опозиційній ХДС стався розкол: частина партійців з групи WerteUnion (Союз цінностей), яка орієнтується на правих виборців, проголосувала за вихід і створення нової партії.
12:10
Глава МЗС Фінляндії: наше завдання – надати Україні потрібну зброю та "розігнати" європейський ОПК
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен акцентувала, що перед європейськими країнами стоїть одночасне завдання і надавати Україні потрібну зброю якнайшвидше, і "розганяти" оборонно-промисловий комплекс у ЄС, щоб зміцнювати власну обороноздатність.
11:49
Британська розвідка розповіла, що відбувається з українським експортом через Чорне море
Розвідка Великої Британії повідомляє, що у грудні 2023 року українські порти експортували більше сільськогосподарської продукції, ніж будь-коли з моменту вторгнення Росії.
11:31
Глава МЗС Латвії: Росію потрібно зупинити, інакше вона не зупиниться
Міністр закордонних справ Латвії Криш’яніс Каріньш повідомив, що підтримка України буде серед ключових тем обговорення зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу, та закликав не сумніватися, що ЄС своєю підтримкою України дбає про власне безпечне майбутнє.
11:20
ФотоЗМІ: Британія надіслала ООН знімки, що можуть доводити поставки КНДР зброї до Росії
Велика Британія надала групі експертів ООН супутникові фотографії, які можуть доводити факт поставок РФ північнокорейських озброєнь, щоб ініціювати офіційне розслідування щодо цих фактів.
10:56
Хорватія відновить військову базу на кордоні з Сербією
Хорватія планує у наступні два роки відновити військову базу у містечку Белі Манастир біля кордону з Сербією. 
10:43
В Естонії почався масовий страйк вчителів
В Естонії у понеділок, 22 січня, розпочинається страйк вчителів у загальноосвітніх школах.
10:42
У Німеччині обговорюють можливість позбавити "АдН" фінансування
На тлі поновлення дебатів про можливість заборонити діяльність правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" з’явилися розмови про менш радикальну опцію – позбавлення її фінансування, проте з правової точки зору це може бути не менш складно.
10:41
ЕКСКЛЮЗИВАзербайджан хочуть завести під санкції ПАРЄ за російським сценарієм
У Парламентській асамблеї Ради Європи планують обмежити повноваження делегації Азербайджану за порушення країною принципів організації.
10:31
ЗМІ: В ЄС хочуть натиснути на прем’єра Ізраїлю, який виступає проти палестинської держави
У Євросоюзі хочуть визначити "наслідки" для Ізраїлю, намагаючись натиснути на прем’єр-міністра країни Біньяміна Нетаньягу, який виступає проти створення незалежної палестинської держави.
10:14
ЗМІ: Республіканці невдоволені спікером Палати представників
Дедалі більше республіканців у Палаті представників США невдоволені спікером Майком Джонсоном і розглядають можливість усунення його з посади.
10:02
У Зеленського підтвердили, що "готують ґрунт" для можливої зустрічі з Орбаном
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак вважає можливою зустріч президента України Володимира Зеленського та прем’єра Угорщини Віктора Орбана і підтвердив, що для цього "готують ґрунт".
09:41
Єврокомісія хоче дозволити обмеження імпорту української агропродукції до певних країн
Єврокомісія цього тижня представить зміни до торгового законодавства ЄС, які дадуть змогу запроваджувати обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції до сусідніх з Україною країн.
09:37
Туск прибув до Києва
Новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск прибув до Києва з першим візитом на цій посаді. 
09:23
Німецькі машиністи готують новий страйк, цього разу майже шестиденний
Профспілка німецьких машиністів готується розпочати новий страйк як аргумент у суперечці з Deutsche Bahn про кращі умови праці, це може означати скасування більшості потягів протягом шести днів.
09:15
WSJ: ЄС готує новий план для збільшення військової допомоги Україні
У Євросоюзі цього тижня розпочнеться робота над новим планом розблокування десятків мільярдів доларів, що допоможе збільшити обсяги військової допомоги для України.
08:51
Рейсу Ryanair з Англії до Ірландії через шторм довелось приземлитися під Парижем
Через надзвичайно сильні пориви вітру рейс лоукостера Ryanair з Манчестера до Дубліна змушений був радикально відхилитися від маршруту і приземлитись під Парижем. 
08:38
Дуда критикує ЄС за блокування коштів для Польщі: Це суто політична акція
Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував Євросоюз за блокування коштів з постковідних фондів для його країни часів попереднього польського уряду.
ВідеоСоюзник, де зростають антиукраїнські настрої. Розповідаємо про Румунію
08:21
Ердоган і Мелоні у Стамбулі обговорили проблему міграції
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган напередодні у Стамбулі зустрівся з прем’єр-міністеркою Італії Джорджією Мелоні.
08:17
Грузинські силовики кажуть, що дзвінки про "замінування" у Батумі надійшли з-за кордону
Служба держбезпеки Грузії заявила, що усі сповіщення про нібито вибухівку у найбільших ТРЦ Батумі виявились фальшивою тривогою, а "мінер" перебуває за кордоном. 
08:00
Влада Німеччини привітала масштабні протести проти ультраправих
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і низка міністрів привітали протести проти ультраправих і партії "Альтернатива для Німеччини", на які вийшли сотні тисяч людей по всій країні.
07:38
WP: США готуються до тривалої кампанії проти хуситів
Адміністрація президента США Джо Байдена розробляє плани тривалої військової кампанії проти хуситів у Ємені після того, як 10-денні удари не змогли зупинити напади угруповання на торгові судна у Червоному морі.
07:17
Міністр оборони Британії: Європа має активізуватись і дати Україні більше підтримки
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Європі необхідно "активізуватися" та надати Україні більше фінансування.
07:02
ВідеоРон ДеСантіс завершив президентську кампанію і підтримав Трампа
Губернатор Флориди Рон ДеСантіс оголосив про завершення боротьби за президентську номінацію від Республіканської партії.