23 січня 2024

Статті
Азербайджан виштовхують з Європи: як ПАРЄ почала "війну" з Алієвим за російським сценарієм
Обійтися без покарання Азербайджану вже неможливо. Але цілком імовірно, що "виганяти" Азербайджан не знадобиться, бо він сам вийде з Ради Європи...
Інтерв'ю
"Британська зброя орієнтована на Крим. Але це – ваша стратегія". Інтерв’ю посла Британії
Посол Мартін Гарріс: "Те, що сталося у Чорному морі – це справді перемога України... Завдяки Конвенції Монтре Росія не може відновити зруйнований флот".
Колонки
Дональд здорової людини: що змінив візит до Києва прем'єра Туска
Дональд Туск запропонував змінити формат відносин – замість розмов про "невдячність українців" він демонструє готовність до діалогу з усіх проблемних питань.
Новини
22:57
Міноборони: На "Рамштайні-18" оголосили зобов'язання щодо далекобійної зброї
На 18-му засіданні Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") 23 січня союзники Києва запевнили в подальшій військовій підтримці, включно з далекобійною зброєю.
22:46
Столтенберг після схвалення вступу Швеції в НАТО в Туреччині очікує на кроки Угорщини
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав голосування Великих національних зборів Туреччини за ратифікацію членства Швеції в Північноатлантичному Альянсі.
22:34
Апеляція залишила в силі вирок убивці мера Гданська Павла Адамовича
Апеляційний суд у Гданську 23 січня залишив у силі довічне ув’язнення Стефана Вільмонта, якого суд першої інстанції визнав винним у резонансному вбивстві мера Гданська Павла Адамовича у 2019 році.
22:03
Парламент Туреччини ратифікував вступ Швеції в НАТО
Великі національні збори Туреччини ввечері 23 січня після кількагодинних дебатів схвалили ратифікацію протоколу про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.
21:54
фотоНімеччина вперше передасть Україні військові гелікоптери
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус за підсумками 18-ої зустрічі у форматі "Рамштайн" оголосив, що ФРН передасть Україні списані багатоцільові військові гелікоптери Sea King Mk41.
21:33
Канада передасть Україні морські човни, долучиться до навчання українців на F-16
Міністр оборони Канади Білл Блер під час 18-го засідання Контактної групи з питань оборони України 23 січня оголосив про новий пакет військової допомоги Києву та долучення канадських інструкторів до навчання українських льотчиків на винищувачах F-16.
21:16
Каталонські сепаратисти домоглись більших гарантій у суперечливому проєкті закону про амністію
Уряд Іспанії та каталонські партії 23 січня домовились про внесення змін до проєкту закону про амністію сепаратистів, в обмін на який прем'єр-міністр країни Педро Санчес отримав достатньо голосів для підтримки свого кабміну.
ДайджестПогрози "з України" міністру Орбана, Рамштайн без допомоги США, криза Ради Європи: новини дня
20:57
Радник президента: Наразі для Литви немає військової загрози
Радник президента Литви Кястутіс Будріс заявив, що найближчим часом для Вільнюса немає військової загрози, але при цьому наголосив, що необхідно розглядати всі варіанти.
20:55
Чехія допоможе з підготовкою 20 українських цивільних пілотів
Чеський технічний університет (ЧТУ) і Національний авіаційний університет домовились про співпрацю, в межах якої в Чехії підготують 20 українських пілотів цивільної авіації.
20:38
У Білорусі образились, що не отримали запрошення на найбільші навчання НАТО
Голова департаменту міжнародного військового співробітництва Міністерства оборони Білорусі Валерій Ревенко поскаржився, що Мінськ не отримав ані попередження про найбільші з часів Холодної війни навчання НАТО, ані запрошення на них.
20:36
На сході Німеччини політсила "подруги Путіна" поглинає рейтинг партій уряду
Підтримка нової партії BSW ліворадикальної Сари Вагенкнехт, відомої проросійською риторикою, досягнула двозначних результатів на сході Німеччини, а в деяких випадках вона випереджає три партії урядової коаліції.
20:20
фотоВ Угорщині за кошти, які виділили на підтримку ромів, забили двох свиней
В угорському селі Тисаров влаштували "традиційний забій свиней" на кошти Міністерства внутрішніх справ з програми, призначеної для підтримки ромського населення.
19:58
Президент ФРН відвідав В'єтнам в межах стратегії зменшення економічної залежності від Китаю
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр прибув із визітом до В'єтнама на тлі намагання Німеччини просувати свою стратегію зменшення економічної залежності від Китаю.
19:56
Уряд Латвії виділить понад 15,6 млн євро на забезпечення українських біженців
Латвійський уряд 23 січня схвалив пропозицію Міністерства захисту довкілля та регіонального розвитку (VARAM) про виділення коштів місцевому самоврядуванню для підтримки біженців з України до літа 2024 року.
19:36
Канада й чотири країни ЄС викрили мережу, що незаконно ввозила військові товари в Росію
Євроюст та Європол підтримали спільне розслідування Нідерландів, Німеччини, Латвії, Литви та Канади, які виявили мережу компаній, що незаконно постачали Росії обладнання для використання у військових цілях.
19:29
У Німеччині хочуть заборонити вживати алкоголь до 18 років навіть у присутності батьків
В уряді Німеччини пропонують підвищити до 18 років вік, з якого дозволяється вживання алкоголю.
19:16
Президент Польщі вдруге помилував засуджених ексголів МВС Камінського й Вонсіка
Польський президент Анджей Дуда помилував колишніх керівників Міністерства внутрішніх справ Маріуша Камінського та Мацея Вонсіка, засуджених у зв’язку з перевищенням повноважень.
19:02
Прем'єр Чехії знову заявив, що країна незабаром позбудеться енергозалежності від РФ
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала 23 січня оголосив, що країна "незабаром" повністю позбудеться залежності від енергетичної сировини з Росії.
короткоПосол Британії про безпекову угоду, зброю для Криму та нові дрони ЗСУ
18:53
Глава МЗС Люксембургу: Буде важко переконати Угорщину схвалити допомогу Україні
Міністр закордонних справ Люксембургу Ксав’є Беттель заявив, що буде важко переконати Угорщину підтримати збільшення фінансової допомоги Україні на саміті ЄС 1 лютого.
18:46
США й Британія покарали росіянина, причетного до зламу австралійської страхової компанії
Сполучені Штати та Велика Британія 23 січня оголосили про приєднання до санкцій Австралії проти росіянина Александра Єрмакова, який відіграв ключову роль у кібератаці на австралійську медичну страхову компанію Medibank.
18:29
Фіцо після ракетних обстрілів РФ Києва заявив, що там "абсолютно нормальне життя"
Словацький прем'єр-міністр Роберт Фіцо напередодні свого візиту до Ужгорода виголосив чергову скандальну заяву про повномасштабне російське вторгнення в Україну, заявивши, що в Києві "абсолютно нормальне життя".
18:18
ОпитуванняСоціалісти Португалії нарощують лідерство, підтримка ультраправих різко зросла
Соціалістична партія Португалії, яка була при владі до відставки уряду в грудні, збільшила своє лідерство перед достроковими виборами до парламенту 10 березня.
18:16
Парламент Туреччини почав розгляд заявки Швеції на вступ до НАТО
Парламент Туреччини у вівторок розпочав розгляд заявки Швеції щодо її членства у НАТО після більш ніж року затримок, які погіршили відносини Анкари із західними союзниками.
18:08
фотоЗеленський у Києві зустрівся з головою найбільшої групи Європарламенту
Президент Володимир Зеленський 23 січня зустрівся з президентом Європейської народної партії й головою однойменної найбільшої групи Європейського парламенту Манфредом Вебером, який приїхав до Києва.
17:54
Церква Греції офіційно виступила проти легалізації одностатевих шлюбів
Священний синод Грецької православної церкви на позачерговому засіданні 23 січня одностайно виступив проти ініційованого урядом країни узаконення одностатевих шлюбів і усиновлення дітей одностатевими парами.
17:50
Трюдо: Переобрання Трампа означатиме непередбачуваність для Канади
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що перемога Дональда Трампа на президентських виборах 2024 року в США означатиме певну непередбачуваність для Оттави.
17:48
Литва вручила Білорусі ноту через порушення кордону озброєними прикордонниками
Служба охорони державного кордону Литви повідомила, що в понеділок в Ігналінському районі троє озброєних білоруських прикордонників навмисне зайшли на територію Литви углиб до 2,5 метра.
17:40
У Швеції поки не бачать причин обговорювати з Угорщиною свій вступ до НАТО
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Білльстрьом, коментуючи запрошення угорського прем’єра Віктора Орбана для обговорення вступу країни в НАТО, вважає, що наразі для таких переговорів немає причин.
17:28
Прем’єр Британії обіцяє подальші удари по хуситах у разі потреби
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що британські сили "без вагань" завдадуть нових ударів по позиціях повстанців-хуситів у Ємені, якщо ті не припинять перешкоджати комерційному судноплавству в Червоному морі.
17:24
У Білорусі пройшли масові рейди проти рідних політв’язнів та колишніх бранців
Білоруський КДБ у вівторок провів масові рейди проти колишніх політв'язнів і родичів теперішніх політичних бранців.
17:16
Найстаріший монарх Європи обіцяє перебувати на троні до свого скону
Норвезький король, 86-річний Гаральд V заявив, що не буде слідувати прикладу данського монарха Маргрете й зрікатись трону за свого життя.
17:16
ФотоУ Німеччині неонацисти провокували учасників протесту проти крайніх правих
У німецькому місті Пірна 15 людей у характерному для неонацистів одязі провокували учасників демонстрації проти правопопулістів з партії "Альтернатива для Німеччини" та правого екстремізму.
17:09
Глава литовської розвідки: Кремль готується до тривалої конфронтації із Заходом 
Росія може ініціювати різні провокації на кордонах НАТО, і Литві слід очікувати агресивної риторики з боку Кремля.
16:58
Шеф Пентагону відкрив "Рамштайн"-18: Боротьба України важлива для всіх нас
Міністр оборони США Ллойд Остін під час відкриття 18-ї зустрічі Контактної групи з питань оборони України 23 січня підкреслив важливість підтримки Києва в протистоянні повномасштабній російській агресії.
16:44
У парламенті Болгарії готують законопроєкт про замороження активів РФ
Болгарські законодавці запропонували законопроєкт про замороження в країні російських активів.
16:43
Столтенберг скептично оцінює загрозу нападу РФ на НАТО
Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг вважає, що НАТО не загрожуватиме напад з боку Росії, якщо його члени продовжать інвестувати в оборону й проводити військові навчання для посилення обороноздатності.
16:42
У ЄС створять Управління зі штучного інтелекту
Європейська комісія має намір ухвалити рішення про створення Європейського управління зі штучного інтелекту.
16:20
Головна суперниця Трампа не припинить кампанію у разі програшу в Нью-Гемпширі
Головна конкурентка Дональда Трампа на республіканських праймериз Ніккі Гейлі заявила, що не вийде з перегонів, якщо програє голосування в Нью-Гемпширі. 
16:18
Bloomberg опублікував деталі рішення ЄС щодо використання заморожених активів РФ
Євросоюз просувається в реалізації планів щодо застосування податку на прибутки, отримані від заморожених активів російського центробанку, але поки що не йдеться про конфіскацію коштів.
15:52
ВООЗ закликала до термінової вакцинації через сплеск кору у Європі
Європейське бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я закликало країни Європи провести термінові кампанії з імунізації, оскільки за перші 10 місяців 2023 року на континенті зафіксували в 30 разів більше випадків кору, ніж роком раніше.
15:41
Болгарія хоче купити в США системи ППО для захисту від балістичних ракет
Болгарія не захищена від атак балістичними ракетами та терміново потребує модернізації систем протиповітряної оборони.
15:30
Трамп наростив відрив від головної конкурентки перед праймериз у Нью-Гемпширі
Із вибуттям Рона Десантіса з праймериз Республіканської партії Дональд Трамп збільшив свою перевагу над Ніккі Гейлі в Нью-Гемпширі, де голосування заплановане на 23 січня.
15:16
Британія збереже значну кількість законів ЄС щонайменше до 2026 року
Велика Британія збереже тисячі законів Євросоюзу щонайменше протягом наступних двох років, оскільки процес вилучення законів ЄС з британського законодавства після Brexit ще триває.
15:10
відеоЦРУ у новому ролику намагається завербувати подвійних агентів у Росії
Центральне розвідувальне управління США випустило нове російськомовне відео, в якому намагається переконати співробітників російської розвідки перейти на бік Сполучених Штатів і працювати подвійними агентами.
14:51
Держдеп привітав рішення Польщі надати нову допомогу Україні
Державний департамент Сполучених Штатів прокоментував рішення Польщі передати Україні новий оборонний пакет допомоги.
14:39
Рейтинг "Альтернативи для Німеччини" впав найбільше за два роки
Німецька ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини" втратила позиції у двох нових опитуваннях громадської думки на тлі нещодавніх загальнонаціональних демонстрацій проти політсили.
14:16
ЗМІ: У Польщі призупинили розслідування щодо ракети, яка вбила двох людей у прикордонні
Розслідування інциденту 2022 року у прикордонному польському селі Пшеводув, де ракета вбила двох людей, призупинили – що пояснюють відсутністю співпраці української сторони.
14:14
Reuters: Італія прагне використати головування в G7 для зміни наративу про Україну
Італія планує використати своє головування в "Групі семи" цього року, аби змінити наратив про те, що Росія перемагає в Україні, і що Захід втомився від війни.
Аналітика короткоЯкий головний сигнал Дональд Туск привіз до Києва
13:53
У Литві погодили закупівлю німецьких танків Leopard
Державна рада з оборони Литви у вівторок погодилася придбати німецькі танки Leopard 2 для запланованої нової армійської дивізії.
13:42
Главі МЗС Угорщини нібито надіслали погрози смертю українською через майбутній візит
До посольства Угорщини в Україні нібито надіслали погрози смертю на адресу очільника МЗС країни Петера Сійярто у зв’язку з його майбутнім візитом в Ужгород.
13:25
Кемерон поговорив з Орбаном про Україну і майбутній вступ Швеції в НАТО
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон провів телефонну розмову з угорським прем’єром Віктором Орбаном.
13:20
Чехія запропонувала главам МЗС Євросоюзу обмежити поїздки російських дипломатів
На першому цьогорічному засіданні Ради міністрів закордонних справ ЄС у понеділок глава МЗС Чехії Ян Ліпавський запропонував обмежити пересування російських дипломатів територією країн Шенгенського договору.
13:16
У ПАРЄ попередньо узгодили жорстке рішення щодо Азербайджану
Моніторинговий комітет Парламентської асамблеї Ради Європи рекомендував накласти на Азербайджан найжорсткіше можливе обмеження.
13:15
Фінляндія пропонує послабити охоронний статус трьох диких хижаків
Фінляндія підтримує пропозицію Єврокомісії про послаблення захисту популяції вовків та пропонує те ж саме щодо ведмедів та рисей.
12:57
Литовські фермери відновили протести проти політики уряду
Фермери у Литві 23 січня відновили свої протести проти політики уряду, що триватимуть до 26 січня.
12:54
Франція заборонила вилов риби в Біскайській затоці, щоб урятувати дельфінів
У Франції з понеділка почала діяти заборона вилову риби в Біскайській затоці до 22 лютого, яка викликала невдоволення рибалок.
12:49
Польща і держави Балтії пропонують ЄС нові санкції проти Росії до другої річниці великої війни
Польща і держави Балтії підготували пропозиції нових санкцій Євросоюзу проти Росії, що включає, серед іншого, відмову від російського скрапленого природного газу та алюмінію. 
12:31
Президент Франції вперше з 1962 року звернувся до німців німецькою мовою
Президент Франції Емманюель Макрон здивував присутніх у німецькому парламенті в понеділок, виголосивши прощальну промову на честь Вольфганга Шойбле переважно німецькою мовою.
12:11
У Британії розповіли про свою роль у новій операції проти хуситів у Ємені
У Великій Британії прокоментували нові спільні із союзниками удари по позиціях підтримуваних Іраном хуситів у Ємені.
12:02
Найвищий суд Німеччини підтримав заборону на держфінансування крайньої правої партії
Федеральний конституційний суд Німеччини схвалив заборону на держфінансування правоекстремістської "Національної демократичної партії".
11:43
НАТО витратить $1,2 млрд на купівлю 200 тисяч 155-мм боєприпасів
Північноатлантичний альянс уклав контракти на закупівлю близько 220 тисяч 155-міліметрових артилерійських боєприпасів на суму 1,2 мільярда доларів.
11:32
У Франції затримали людей з авто, яке протаранило барикаду фермерів на дорозі
Водія та пасажирів автомобіля, який протаранив солом’яну барикаду фермерів на дорозі на півдні Франції та смертельно травмував жінку, взяли під варту.
11:30
NYT: США і НАТО непокоять можливі поставки Росії ракет з КНДР
Європейські та американські посадовці непокояться через можливі поставки Росії північнокорейських ракет та боєприпасів.
11:05
У Пентагоні розповіли, про що буде новий "Рамштайн" на тлі відсутності у США грошей для України
У Пентагоні назвали ключову тему найближчого засідання Контактної групи з питань оборони України, яка відбудеться 23 січня.
10:48
Орбан запросив прем’єра Швеції до Будапешта – обговорити її вступ в НАТО
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що запросив до Будапешта прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона і ключовою темою їхньої зустрічі будуть перемовини щодо вступу Швеції у НАТО.
10:33
Посол США після масованої атаки РФ: Україна зараз потребує нашої підтримки
Посол США в Україні Бріджит Брінк відреагувала на масовану ракету атаку РФ по Україні вранці 23 січня.
10:28
Генсек Ради Європи засудила нові удари РФ по українських містах
Генсек Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич відреагувала на нову масовану атаку Росії по українських містах.
10:23
В Болгарії розповіли, коли може запрацювати коаліція з очищення Чорного моря від мін
 Спільна протимінна група в Чорному морі, про створення якої було домовлено між Болгарією, Румунією і Туреччиною, може запрацювати в квітні-травні.
10:14
Протестуючі фермери у Франції кажуть про таран їхньої блокади на трасі, одна людина загинула
Французькі фермери, які почали акції блокування доріг по всій країні, заявили про смертельний інцидент з "тараном" в одному з місць протесту.
10:05
Глава МЗС Латвії закликав купувати боєприпаси для України за межами ЄС
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш закликав закуповувати боєприпаси для України в країнах за межами ЄС, щоб поставити обіцяний мільйон снарядів.
Аналітика короткоЧому в Румунії почали зростати антиукраїнські настрої і чи призведе це до зміни влади
09:37
Ісландське містечко, де призупинилося виверження вулкана, знов під’єднали до електромережі
Невелике ісландське містечко Гріндавік, біля якого призупинилося виверження вулкана, знову під’єднали до електромережі після того, як лава знищила стару лінію.
09:34
У Молдові перейменують Міністерство оборони
У Молдові вирішили перейменувати Міністерство оборони на Міністерство національної оборони.
09:18
Білий дім: Наступні місяці будуть критичними для України
В США заявили про необхідність якомога швидше ухвалити рішення про допомогу Україні, оскільки наступні кілька місяців будуть критичними.
09:02
У ЄС не змогли переконати Ізраїль змінити позицію щодо палестинської держави
Міністри закордонних справ ЄС заявили, що створення палестинської держави є єдиним надійним способом досягнення миру на Близькому Сході, однак їм не вдалось переконати Ізраїль змінити свою позицію щодо цього питання.
08:54
Качинський зібрався остаточно залишити керівництво партією – ЗМІ
Лідер донедавна керівної партії Польщі "Право і справедливість" Ярослав Качинський планує з наступного року остаточно залишити керівництво партією і передати лідерство "молодшому поколінню".
08:40
Польща піднімала в небо авіацію на тлі масованої атаки РФ на Україну
Зранку у вівторок, 23 січня, Польща активізувала авіацію на тлі масованої ракетної атаки РФ на Україну.
08:29
ЗМІ: ув’язненого ексглаву МВС Польщі забирали до лікарні
Ув’язненого за вироком суду колишнього міністра внутрішніх справ Польщі Маріуша Камінського нібито забирали до лікарні на обстеження. 
08:28
ЗМІ: Європарламент почав розслідування щодо депутата за висловлювання про прем’єра Іспанії
Європейський парламент розпочав розслідування звинувачень у неправомірній поведінці іспанського депутата Антоніо Лопес-Істуріса Вайта з Європейської народної партії (ЄНП).
08:03
Глава Міноборони Німеччини не проти, щоб у Бундесвері служили іноземці
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що готовий розглянути ідею прийому на військову службу осіб без німецького громадянства.
07:35
Bloomberg: ЄС розглядає жорсткі заходи проти Угорщини за блокування допомоги Україні
Лідери ЄС готові зайняти жорстку позицію щодо Угорщини, якщо прем'єр-міністр Віктор Орбан продовжить блокувати пакет допомоги Україні на суму 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого.
07:15
Байден обговорив із Сунаком підтримку України і проблему хуситів у Червоному морі
Президент США Джо Байден провів телефонну розмову із прем’єр-міністром Ріші Сунаком.
07:00
ВідеоСША із союзниками завдали нової серії ударів по об’єктах хуситів в Ємені
У ніч з 22 на 23 січня сили США та Великої Британії за підтримки союзників з Австралії, Бахрейну, Канади і Нідерландів завдали ударів по восьми об'єктах хуситів в районах Ємену.