24 січня 2024

Статті
Співпраця на антиукраїнському тлі: як Київ будує відносини зі скандальним лідером Словаччини
Як Києву будувати відносини з важливою для нас сусідньою країною, чиє керівництво регулярно робить відверто антиукраїнські заяви?
Проти України та з досвідом контррозвідки: як у Німеччині створюють нову антизахідну партію
За "Союз цінностей" можуть віддати голоси ті виборці, що розчарувались у ХДС, але не наважуються підтримати "Альтернативу для Німеччини". 
Новини
23:03
Пропаганда Орбана почала атаку проти прем’єра Швеції, який не хоче до нього приїжджати
Кілька угорських провладних ЗМІ 24 січня опублікували схожі матеріали про прем’єр-міністра Швеції Ульфа Крістерссона, якого напередодні запросив Віктор Орбан для переговорів щодо членства в НАТО.
22:27
фотоГолова МЗС Литви про потискання рук Лаврова й Гутерреша: НеймовірНОО
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс розкритикував потискання генсеком ООН Антоніу Гутеррешем руки росіянину Сергєю Лаврову.
22:05
Шольц каже, що Україна й Німеччина близькі до узгодження "гарантій безпеки"
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що Берлін та Київ можуть невдовзі узгодити угоду про безпекові зобов’язання відповідно до Рамкової декларації "Групи семи", ухваленої на саміті НАТО в липні 2023 року.
21:47
фотоНовим комісаром Ради Європи з прав людини стане представник Ірландії
Парламентська асамблея Ради Європи на засіданні 24 січня обрала новим комісаром із прав людини представника Ірландії, голову Агентства ЄС із фундаментальних прав Майкла О’Флаерті.
21:28
Шольц розраховує, що Словаччина продовжить підтримку України у війні проти РФ
Канцлер Німеччини Олаф Шольц після зустрічі зі словацьким прем’єр-міністром Робертом Фіцо в Берліні 24 січня висловив сподівання, що Братислава, як і інші союзники України, продовжать її підтримку на тлі повномасштабної російської агресії.
ДайджестДомовленості із Фіцо, повернення біженців в Україну, санкції проти Азербайджану: новини дня
21:06
Дипломатам Бельгії доручили допомогти обранню єврокомісара від країни генсеком РЄ
Міністерка закордонних справ Бельгії Аджа Лябіб розпорядилась, аби бельгійські дипломати допомогли єврокомісару з питань юстиції Дідьє Рейндерсу, обраному від цієї країни, стати новим генеральним секретарем Ради Європи.
20:53
Ердоган: Туреччина та Іран хочуть уникнути ескалації на Близькому Сході
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що він і його іранський колега Ібрагім Раїсі на зустрічі в середу погодилися з необхідністю уникати кроків, які можуть ще більше посилити напруженість на Близькому Сході.
20:45
Парламент Франції почав обговорювати закріплення в конституції права на аборт
Національна асамблея Франції 24 січня починає розгляд законопроєкту про закріплення доступу до абортів у Конституції країни, що стане другою за останні два роки спробою це зробити.
20:30
ЗМІ: Британія запропонувала ФРН вирішення дилеми з Taurus для України
Велика Британія запропонувала Німеччині вихід із ситуації, пов’язаної з небажанням Берліна передавати Україні свої далекобійні крилаті ракети Taurus.
20:27
В Європарламенті підтримали пом'якшення правил щодо ГМ-рослин
Депутати комітету з питань довкілля Європарламенту підтримали пропозицію пом'якшити правила щодо генетично модифікованих рослин, вироблених за допомогою так званих нових геномних технологій, що викликало різку критику з боку екологічних груп.
20:16
фотоПрацівника музею Ван Гога в Нідерландах відсторонили за вкрадені картки з покемонами
Музей Ван Гога в Амстердамі відсторонив чотирьох співробітників через неналежну поведінку під час виставки, присвяченій покемонам – зокрема крадіжку колекційних карт одним із них.
19:57
Кіпр урятував 60 мігрантів із Сирії, які шість днів пробули у відкритому морі
Поліція Кіпру 24 січня повідомила про порятунок 60 сирійських мігрантів, виявлених на борту малого човна приблизно за 55 кілометрів від південно-східного берега острівної держави.
19:49
Макрон відвідає Індію, яка хоче купити у Франції винищувачі та субмарини
Президент Франції Емманюель Макрон візьме участь у святкуванні Дня Республіки Індії в п'ятницю як головний гість на тлі переговорів між країнами щодо багатомільярдних угод про купівлю французьких винищувачів і підводних човнів для Нью-Делі.
19:38
Майже 90% французів підтримують протести фермерів
89% громадян Франції підтримують проведення фермерами протестів через погіршення економічних умов, причому більшість спостерігається серед прихильників усіх політичних партій.
19:30
ПАРЄ наклала політичні санкції на Азербайджан
Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила рішення про незатвердження повноважень азербайджанської делегації.
19:20
Зеленський у розмові з Шольцом подякував за оборонну допомогу в 8 млрд євро на 2024 рік
Президент України Володимир Зеленський повів телефонну розмову з Федеральним канцлером Німеччини Олафом Шольцом.
19:16
Кулеба доручив послам у ЄС активніше працювати над конфіскацією активів РФ і постачанням зброї
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба 24 січня провів нараду з послами в країнах-членах Європейського Союзу, яким долучив посилити роботу для подальшого тиску на Росію та допомоги Києву в протистоянні агресії.
19:02
фотоНАТО оголосив про початок найбільших за майже 40 років військових навчань
Північноатлантичний Альянс 24 січня оголосив про початок навчань Steadfast Defender – 24, які стануть найбільшими з 1988 року військовими навчаннями НАТО.
19:01
Італія лікуватиме в себе 100 палестинських дітей
Італія надасть стаціонарне лікування 100 палестинським дітям з Гази після перевезення їх літаком та кораблем в межах операції, що розпочнеться в найближчі кілька днів.
18:45
Косово хоче скасування фінансових санкцій ЄС, обіцяє перевибори в північних муніципалітетах
Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті закликав Європейський Союз зняти фінансові обмеження проти Приштини, запроваджені через спалах насильства на тлі виборів у північних муніципалітетах із переважно сербським населенням.
18:35
У Конгресі США зробили крок до конфіскації активів РФ для допомоги Україні
Комітети у закордонних справах Сенату та Палати представників США схвалили законодавство, яке допоможе створити умови для конфіскації російських активів та передачі їх Україні для відновлення після руйнувань, спричинених загарбницькою війною РФ.
Аналітика короткоЯкі шанси має нова антиукраїнська партія у Німеччині
18:29
Єврокомісія виділяє понад 800 млн євро на проєкти військової мобільності
Європейська комісія профінансує 38 додаткових проєктів військової мобільності на підтримку транспортування військ і техніки Транс'європейською транспортною мережею (TEN-T). 
18:27
В уряді Британії проти призову на тлі заклику військового керівництва готуватись до нападу РФ
Речник прем’єр-міністра Великої Британії прокоментував заяву голови Генштабу Патріка Сандерса про те, що громадськість має морально підготуватися до необхідності воювати в разі гіпотетичного нападу Росії.
18:12
Politico: Україна обговорює з ЄС майбутнє повернення українських біженців
Україна проводить переговори з посадовцями ЄС про те, аби майбутні міграційні правила Євросоюзу допомогли забезпечити повернення більшої кількості українців  додому наступного року та підтримати економіку.
18:12
Посольство США розкритикувало антиукраїнські заяви Фіцо, які "не личать члену НАТО"
Посольство Сполучених Штатів у Словаччині, коментуючи зустріч Дениса Шмигаля з Робертом Фіцо 24 січня, розкритикувало антиукраїнські заяви словацького прем’єра протягом останніх кількох днів.
18:04
Литва заборонила солдатам і поліцейським виїжджати до РФ, Білорусі та Китаю
Уряд Литви в середу заборонив військовим, а також прикордонникам і поліцейським виїжджати в позаслужбовий час до Росії, Білорусі та Китаю.
17:54
Швейцарія схвалила "частковий Шенген" для Болгарії та Румунії після рішення ЄС
Федеральна рада Швейцарії 24 січня вирішила скасувати паспортний контроль в аеропортах для тих, хто прибуває з Болгарії та Румунії або виїжджає в ці країни, після рішення Ради Євросоюзу про їхнє часткове приєднання до Шенгенської зони.
17:39
Президент Чехії підтримує ратифікацію Стамбульської конвенції
Чеський президент Петр Павел на тлі розгляду верхньою палатою парламенту країни ратифікації Стамбульської конвенції заявив, що Прага вже давно мала б зробити це.
17:29
Боррель: Вибори 2024 року – головна мішень для дезінформації та іноземного втручання
Топ-дипломат ЄС Жозеп Боррель заявив, що вибори в усьому світі цього року стануть головною мішенню для таких країн, як РФ, що прагнуть поширювати дезінформацію та підривати демократію.
17:28
У Латвії почали перевірку щодо українки, на яку поскаржились через недостатнє знання латиської
Центр державної мови Латвії (VVC) розпочав перевірку стосовно біженки з України Катерини Мефтод, яка працює в місцевій піцерії, через скарги на те, що вона недостатньо добре володіє латиською мовою для роботи в закладі громадського харчування.
17:27
Міністр оборони Молдови спростував фейк про нібито розміщення F-16 для України
Міністр оборони Анатолій Носатий у середу спростував інформацію, поширювану у Telegram-каналах, про те, що винищувачі F-16, які Захід направить Україні, певний час перебуватимуть у Меркулештському аеропорту. 
17:08
Дослідження: Праві й популісти збільшать вплив у Європарламенті після виборів
Дослідження Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR), опубліковане 24 січня, прогнозує зростання представництва правих і популістських політичних груп у Європарламенті після виборів у червні цього року.
17:06
Нижня палата парламенту Італії схвалила угоду про розміщення мігрантів у Албанії 
У середу нижня палата парламенту Італії схвалила нову урядову угоду з Албанією щодо розміщення мігрантів під час розгляду їхніх прохань про притулок.
17:04
У Литві оголосили новий збір коштів на обладнання для українських військових
Литовський публічний мовник LRT разом з партнерами розпочинає другу благодійну кампанію "Radarom!" з метою збору коштів для відправки обладнання литовського виробництва для українських військових.
16:46
Уряд Польщі хоче пом’якшити законодавство про аборти й контрацепцію
Польський уряд на засіданні 24 січня узгодив законопроєкти, покликані частково легалізувати аборти й лібералізувати ринок контрацептивних пігулок – заходи, які були посилені попередньою консервативною владою.
16:38
Шольц: Європейці повинні значно розширити підтримку України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав європейські країни збільшити обсяги поставок озброєнь Україні, побоюючись, що допомога з боку США може припинитися.
16:32
Україна може отримати німецькі військові гелікоптери вже у квітні
Німеччина може передати Україні обіцяні нею військові гелікоптери Sea King Mk41 вже в квітні цього року.
16:16
Азербайджан йде зі складу ПАРЄ, не чекаючи на рішення асамблеї
Азербайджанська делегація офіційно оголосила, що припиняє взаємодію з Парламентською асамблеєю Ради Європи.
16:12
Суд у Нідерландах дозволив відстрілювати вовків з пейнтбольної зброї
У Нідерландах суд дозволив відстрілювати вовків, які можуть становити небезпеку для суспільства, з пейнтбольних рушниць.
16:04
У Латвії не бачать сенсу самостійно вводити заборону імпорту зерна з РФ
Прем'єрка Латвії Евіка Сіліня вважає, що для Риги немає сенсу самотужки забороняти імпорт зерна з Росії.
15:43
Прикордонники агентства ЄС продовжать патрулювати кордон Фінляндії з РФ до літа
Фінляндія домовилася з Європейським агентством прикордонної та берегової охорони Frontex про продовження кадрової та технічної підтримки в патрулюванні свого кордону з Росією.
15:24
У Білому домі не бачать серйозного поштовху від армії РФ до наземного наступу
У Білому домі прокоментували ситуацію зі спробами російських збройних сил наступати на сході та півдні України.
15:16
Орбан запевнив генсека НАТО, що хоче ратифікації вступу Швеції "за першої можливості"
Прем'єр Угорщини запевнив генсека Єнса Столтенберга, що підтримує членство Швеції в Альянсі і закликає парламент завершити ратифікацію "за першої ж можливості".
15:04
Україна і Польща в березні відновлять міжурядові консультації 
Польський прем'єр-міністр Дональд Туск оголосив, що Україна та Польща відновлять міжурядові консультації у другій половині березня. 
14:55
ЄК хоче продовжити ліберальний режим у торгівлі агропродукцією з Україною
Єврокомісія планує продовжити заходи з лібералізації аграрної торгівлі з Україною.
14:50
фотоУ Вільнюсі екологи організували контрпротест проти мітингу фермерів
Кілька десятків екологів у Вільнюсі організували в середу контрпротест проти демонстрації фермерів, що проходить біля будівлі уряду.
14:22
фотоВогонь охопив торговий центр у Белграді, до гасіння залучили вертольоти
В торговому центрі Белграда спалахнула масштабна пожежа, яка змусила міську владу відправити на місце події три вертольоти для гасіння.
14:05
Топгенерал Британії: громадяни мають бути морально готові йти в армію у разі війни з Росією
Начальник Генштабу Британії Патрік Сандерс заявив, що громадськість у Британії має морально підготуватися до того, що у разі війни з Росією у майбутньому британцям доведеться ставати до лав армії.
13:55
фотоШмигаль підписав заяву про "довіру і повагу" з проросійським Фіцо
За підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо глава уряду України Денис Шмигаль підписав із ним спільну заяву, яка покликана посилити двосторонні відносини "на основі взаємної довіри та поваги".
13:40
Шмигаль повідомив про результати зустрічі з прем’єром Словаччини
Прем’єр України Денис Шмигаль після зустрічі з словацьким прем’єром Робертом Фіцо в Ужгороді у середу заявив, що дійшов із ним згоди щодо низки питань та досяг щонайменше чотирьох домовленостей.
ВідеоЧи справді Азербайджан виходить з Ради Європи. Пояснюємо зі Страсбурга
13:29
В Італії по всій країні страйкують водії громадського транспорту
Низка італійських профспілок працівників громадського транспорту оголосили страйк тривалістю одну добу по всій території країни.
13:24
Невідомі повідомили про бомбу на мосту між Литвою і Калінінградською областю
Литовська поліція отримала неправдиве повідомлення про бомбу на мосту на кордоні між Литвою і російським ексклавом Калінінградом.
13:15
Трамп про свого кандидата у віцепрезиденти: Люди не будуть сильно здивовані
Колишній президент США Дональд Трамп, який зараз змагається за президентську номінацію від Республіканської партії, натякнув, що в нього вже є кандидат на посаду віцепрезидента.
12:46
Польща анонсувала початок технічних переговорів з Україною щодо експортних ліцензій
Польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявив, що за кілька днів Польща розпочне технічні переговори з Україною щодо експортних ліцензій.
12:41
Кемерон вирушає на Близький Схід, щоб добиватися припинення бойових дій в Газі
Міністр закордонних справ Великої Британії у середу, 24 січня, вирушає з візитом на Близький Схід, щоб вимагати негайної гуманітарної паузи в бойових діях в Газі.
12:35
У Чехії на переїзді сталося зіткнення пасажирського потяга і вантажівки, машиніст загинув
Вдосвіта у середу неподалік чеської Острави на залізничному переїзді зіткнулися пасажирський поїзд і вантажівка, машиніст потяга загинув.
12:35
Шмигаль впевнений, що зустріч із Фіцо відкриє нову сторінку у відносинах України і Словаччини
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що уряди України та Словаччини хочуть сформувати політику "нового прагматизму".
12:18
Нідерланди заарештували 3 осіб за підозрою в ухиленні від антиросійських санкцій
Влада Нідерландів заарештувала трьох осіб в рамках багатонаціонального розслідування міжнародної контрабандної мережі, яка, як стверджується, працювала задля обходу загальноєвропейських санкцій проти Росії.
12:06
Азербайджан відмовився від боротьби за свою участь у ПАРЄ та зробив заяву
Представники Азербайджану вирішили не робити спроб змінити заплановане рішення Парламентської асамблеї Ради Європи про санкції проти Азербайджану.
12:06
Британська розвідка розповіла про нові заходи РФ для придушення критики війни
Розвідка Великої Британії розповіла про нові заходи, які розглядають у РФ, проти тих, хто активно критикує російську агресивну війну проти України.
11:59
Глава МЗС Чехії нагадав про обіцянку Угорщини "не останньою" погодити вступ Швеції в НАТО
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський привітав голосування парламенту Туреччини за вступ Швеції у НАТО і нагадав про обіцянку Будапешта, що Угорщина не виявиться останньою у цьому процесі.
11:37
Командувач Сил оборони Естонії назвав фактори, за яких можлива агресія РФ проти НАТО
Для реалізації російських погроз на адресу НАТО і, зокрема, країн Балтії необхідна реалізація одразу кількох чинників, ключовий з яких – завершення війни в Україні.
11:36
Міністр оборони Британії: Доля України – в руках Заходу
Міністр оборони Британії Грант Шаппс наголосив, що 2024 рік може стати визначальним у тому, як далі складеться доля України, і це значною мірою залежить від дій західних союзників.
11:11
У Латвії заявили, що будівництво лінії оборони Балтії може тривати найближче десятиліття
Латвійський міністр оборони Андріс Спрудс прогнозує, що будівництво лінії оборони Балтії може тривати в Латвії найближче десятиліття.
11:06
ВідеоВ Ужгороді розпочалася зустріч між Шмигалем і Фіцо
Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль почав зустріч з очільником словацького уряду Робертом Фіцо.
10:53
Данія в рамках "ІТ-коаліції" надає 12 млн євро на розвиток кіберзахисту в ЗСУ та Міноборони
Данія анонсувала допомогу обсягом понад 12 млн євро для розвитку кіберстійкості систем Збройних сил України і Міноборони України.
10:40
Байден: Очевидно, що Трамп стане кандидатом у президенти від республіканців
Президент США Джо Байден вважає очевидним, що його суперником у президентських перегонах від Республіканської партії стане Дональд Трамп.
10:23
ФотоПрем'єр Молдови назвав ім'я нового глави МЗС
Новим міністром закордонних справ Молдови стане нинішній віцеспікер парламенту Міхай Попшой.
10:07
виправлено заголовокКНДР вперше з вересня запустила в море декілька крилатих ракет
Вранці 24 січня Північна Корея запустила у Жовте море неуточнену кількість крилатих ракет.
10:05
У Німеччині розпочався страйк залізничників, який може стати найдовшим в історії
У Німеччині з ранку середи, 24 січня, розпочали страйк машиністи залізничного транспорту, який може стати найдовшим в історії.
Аналітика короткоЧому Азербайджан можуть вигнати з Ради Європи і що робить ця держава у відповідь
09:45
Латвія передасть Україні нову партію автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв
Уряд Латвії ухвалив рішення безоплатно передати Україні ще одну партію автомобілів, конфіскованих у п'яних водіїв.
09:32
У Швеції розслідують ймовірний підпал у житловому будинку, 16 людей у лікарні
У шведському місті Єнчепінг 16 людей, серед яких діти, опинилися в лікарні вналідок пожежі у багатоквартирному будинку, поліція підозрює підпал.
09:21
У Молдові подав у відставку глава МЗС
Міністр закордонних справ і євроінтеграції Молдови Ніку Попеску оголосив про своє рішення піти у відставку.
09:06
Трамп переміг на праймериз у Нью-Гемпширі, Гейлі обіцяє продовжувати боротьбу
Колишній президент США Дональд Трамп переміг на праймериз Республіканської партії у штаті Нью-Гемпшир.
09:06
У Франції померла друга постраждала внаслідок наїзду на барикаду протестуючих фермерів
12-річна донька жінки, яка загинула внаслідок наїзду авто на барикаду протестуючих фермерів, також померла у лікарні. 
08:42
ЗМІ: Новий пакет санкцій проти РФ стосуватиметься алюмінію
До наступного пакета санкцій ЄС проти Росії увійде продукція з алюмінію.
08:28
У Польщі починаються великі протести фермерів з вимогами щодо імпорту з України
У Польщі 24 січня починається загальнонаціональний протест фермерів з вимогами щодо захисту їхнього бізнесу від імпорту з третіх країн, зокрема України.
08:22
Пентагон розраховує, що Україна отримає перші F-16 вже цьогоріч
У Пентагоні розраховують, що цього року Україна отримає перші винищувачі F-16, а також відповідну інфраструктуру і запасні частини.
08:01
Пентагон: Без фінансування ми не можемо допомогти Україні з ремонтом наданого раніше озброєння
У Пентагоні заявили, що відсутність фінансування не тільки впливає на спроможність США надсилати озброєння Україні, а й допомагати з ремонтом вже наданого.
07:41
Кулеба: Ракети Taurus потрібні Україні не для атак на Москву
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба все ще сподівається на те, що Україні вдасться переконати німецький уряд у необхідності постачання далекобійних ракет Taurus.
07:15
Білий дім про масовані ракетні удари РФ: Це спроба виснажити ППО України
У Білому домі прокоментували останні масовані ракетні удари російських військ по низці міст України.
07:04
США завдали ударів по позиціях проіранських бойовиків в Іраку
Сили США завдали ударів по трьох об’єктах в Іраку, які використовуються підтримуваним Іраном терористичним угрупуванням "Катаїб Хезболла" і пов'язаними з ним угрупованнями.