25 січня 2024

Статті
Головний сепаратист Балкан: чи зможе Мілорад Додік створити повномасштабну кризу в регіоні
Сепаратизм Мілорада Додіка дедалі більше нагадує інформаційно-пропагандистську спецоперацію РФ. Проте це не означає, що обіцянки проголосити незалежність залишаться лише на словах.
Кінець проєкту "ширшої Європи". Чому вихід Азербайджану з ПАРЄ є частиною глобальних змін
Кризу, що призвела до вигнання держави з ПАРЄ, ініціював сам Азербайджан. Там свідомо вирішили дати ПАРЄ ляпаса. І отримали відповідь...
Новини
23:07
Мер Амстердама пропонує декриміналізувати кокаїн
Міська голова Амстердама Фемке Халсема вважає, що продаж і вживання кокаїну та інших наркотиків у Нідерландах не повинні бути кримінальним злочином, позаяк боротьба з наркотиками є "збоченою і контрпродуктивною".
22:47
Уряд Румунії погодив заходи підтримки фермерів, які скаржились на імпорт з України
Румунський уряд 25 січня схвалив три рішення про додаткову допомогу фермерам, які раніше блокували пункти пропуску на кордоні з Україною, вимагаючи субсидій і захисту від впливу українського імпорту.
22:23
В Іспанії 25 січня фіксували до +30°C
Температура в багатьох регіонах Іспанії 25 січня піднялась вище +20°C через масу гарячого повітря, призвівши до незвично теплої погоди в цей місяць року.
22:08
Чергове західне ЗМІ написало "злив" про "готовність Путіна до переговорів"
Агенція Bloomberg 25 січня опублікувала матеріал без авторства, у якому стверджує, що російський президент Владімір Путін "зондує ґрунт" на предмет готовності США до переговорів про припинення війни в Україні.
21:39
Колишнього радника Трампа засудили за неповагу до Конгресу
Федеральний суд у Вашингтоні 25 січня засудив колишнього торговельного радника Білого дому за президенства Дональда Трампа Пітера Наварро до чотирьох місяців ув’язнення за неповагу до Конгресу.
21:10
Туреччина офіційно завершила ратифікацію вступу Швеції в НАТО
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган підписав рішення турецького парламенту, яке ратифікує протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.
ДайджестОрбан дасть гроші на ЗСУ, Трамп відірвався від Байдена, США виведуть армію з Іраку: новини дня
20:58
Населення Німеччини за рік зросло на 300 тисяч завдяки міграції
Населення Німеччини в 2023 році збільшилось приблизно на 300 тисяч осіб за рахунок чистої міграції.
20:57
фотоГолова МВС Чехії сумнівається, чи правильно було повісити "Путіна в мішку для трупів"
Віцепрем'єр-міністр і голова міністерства внутрішніх справ Чехії Віт Ракушан сказав, що зараз обрав би іншу форму привернення уваги до вбивств жінок і дітей в Україні, ніж банер із Путіним у мішку для трупів, вивішений на будівлі МВС у жовтні 2022 року.
20:42
Прем’єри України та Франції провели першу телефонну розмову
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 25 січня провів телефонну розмову з новим головою французького уряду Габріелем Атталем.
20:28
Стефанішина: В уряді працюють над візитом Орбана в Україну – першим з 2010 року
Україна працює над організацією візиту прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який стане першим за останні майже п’ятнадцять років.
20:27
WSJ: США таємно попереджали Іран про терористичну загрозу напередодні атаки ІДІЛ
Сполучені Штати таємно попередили Іран про те, що "Ісламська держава" (ІДІЛ) готує теракт, який стався на початку січня під час процесії біля могили іранського генерала Касема Сулеймані.
ВідеоВсе про конфіскацію російських грошей
20:10
фотоУ Сербії захищають актора Биковича, який публічно виправдовує агресію РФ
Міністерство закордонних справ Сербії не погодилось із критикою українського зовнішньополітичного відомства в бік сербського актора Мілоша Биковича, якого відібрали для участі в популярному серіалі НВО "Білий лотос".
19:53
ЗМІ: Глава ЦРУ допомагатиме у звільненні заручників у Газі
Директор Центрального розвідувального управління США Вільям Бернс найближчими днями планує зустрітися з ізраїльськими, єгипетськими та катарськими посадовцями для переговорів про можливе звільнення заручників, яких терористи з ХАМАС утримують в Газі.
19:50
Суд у Німеччині зобов’язав Facebook видалити всі копії мему про депутатку
Вищий земельний суд Франкфурта-на-Майні 25 січня зобов'язав компанію Meta докласти більше зусиль для боротьби з наклепницькими публікаціями за позовом депутатки Бундестагу від "Зелених" Ренати Кюнаст.
19:33
Прем'єр Північної Македонії пішов у відставку перед першими за 17 років черговими виборами
Прем’єр-міністр Північної Македонії Димітар Ковачевський 25 січня подав у відставку, зробивши перший крок до формування технічного уряду й підготовки до парламентських виборів у травні цього року.
19:25
У Фінляндії очікують на подальші спроби РФ дестабілізувати кордон
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен заявила про необхідність нових правових рішень на рівні Євросоюзу, оскільки Росія цілеспрямовано мобілізує людей з третіх країн і відправляє їх через кордон до Фінляндії та ЄС.
19:15
Зеленський поговорив з президенткою Словенії про "формулу миру" та "гарантії безпеки"
Володимир Зеленський 25 січня провів телефонну розмову з президенткою Словенії Наташею Пірц Мусар, чия країна цього й наступного року буде непостійним членом Ради безпеки ООН.
18:58
В уряді прокоментували дискусії з ЄС про повернення українських біженців
Віцепрем’єр-міністерка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна справді веде переговори з ЄС про повернення українських біженців, але стверджує, що Київ не наполягає на скороченні їм допомоги.
18:46
Італія розкрила шахрайство на €1,7 млрд, пов'язане з китайськими тіньовими банками
Італійська поліція заявила, що розкрила податкове шахрайство, здійснене 85 підозрюваними, які виставили фальшиві рахунки-фактури на суму 1,7 мільярда євро, де гроші відмивались через систему так званих китайських тіньових банків.
18:45
Найвищий суд Франції забракував третину суперечливого закону про міграцію
Конституційна рада Франції, яка відіграє роль найвищого суду країни, 25 січня оголосила висновок щодо конституційності ініційованого закону, який передбачає суттєво жорсткішу міграційну політику Парижа.
18:30
Британія і США запровадили чергові санкції проти керівництва хуситів
Уряди Великої Британії та США 25 січня оголосили про спільні санкції проти чотирьох ключових діячів єменського руху "Ансар Аллах", відомого як хусити, що в останні тижні обстрілюють комерційні судна в Червоному морі.
18:27
фотоВільнюс не дав згоди на продовження протестів фермерів
Литовський сільськогосподарський союз подав до Вільнюського муніципалітету заявку на продовження акцій протесту в литовській столиці, але отримали відмову.
18:13
Найближчими днями почнуться переговори про вихід США з Іраку
Сполучені Штати та Ірак планують незабаром розпочати офіційні переговори про завершення місії військової коаліції на чолі з США, сформованої для боротьби з терористичним угрупованням "Ісламська держава" (ІДІЛ) в Іраку.
18:11
фото, відеоНа півночі Косова демонтували білборди з "диктаторами й агресорами" Вучичем і Путіним
У місті Звечан на півночі Косова, де мешкають переважно серби, під керівництвом міністра внутрішніх справ Джеляла Свечлі демонтували білборди з портретами "почесних жителів" – зокрема президентів Сербії та Росії.
18:01
Болгарія продовжила тимчасовий захист для українських біженців
Відповідно до рішення Європейської комісії, уряд Болгарії оголосив про продовження тимчасового захисту для українців, які втекли від війни до країни.
Аналітика короткоЧому санкції ПАРЄ проти Азербайджану є складовою більш глобального процесу
17:52
Опитування Reuters: Трамп збільшив відрив від Байдена
Експрезидент США Дональд Трамп збільшив перевагу над чинним лідером Джо Байденом у загальнонаціональному опитуванні, учасники якого розповіли, за кого голосували б на прийдешніх президентських виборах.
17:45
Пісторіус відповів на критику Кулеби щодо західних поставок снарядів Україні
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус відкинув слова глави МЗС України Дмитра Кулеби про те, що КНДР більш ефективно постачає Росії артилерійські боєприпаси, ніж Захід – Україні.
17:36
ЄС та Литва виділили 15,5 млн євро на бомбосховища для шкіл в Україні
Європейська комісія виділяє 15 мільйонів євро на будівництво нових бомбосховищ для шкіл у прифронтових областях України, а Литва надає додаткових пів мільйона євро і бере відповідальність за реалізацію проєкту. 
17:34
У Молдові відкрилось посольство однієї з країн ЄС
У Кишиневі 25 січня відбулась офіційна церемонія відкриття посольства Данії, яка заявила про відповідні наміри минулого року.
17:22
Суд ООН оголосив дату рішення за позовом України проти РФ щодо Криму і Донбасу
Міжнародний суд ООН 25 січня оголосив дату винесення рішення за позовом України проти Росії щодо порушення останньою конвенцій про заборону фінансування тероризму й подолання всіх форм расової дискримінації.
17:22
Стефанішина: 50 млрд євро від ЄС будуть, є "три-чотири сценарії"
Небезпеки того, що Україна залишиться без фінансування Європейського Союзу, немає, рішення про надання фінансової допомоги Києву в розмірі 50 млрд євро на наступні чотири роки однозначно буде ухвалене.
17:15
"Час самооборони минув": Глава МЗС Фінляндії розкритикувала операцію Ізраїлю в Газі
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен засудила продовження Ізраїлем операції проти терористичного угруповання ХАМАС в секторі Гази через велику кількість жертв серед цивільного населення.
17:13
Уряд Угорщини нарахував 98% підтримки своєї політики на антиукраїнській "консультації"
Уряд Угорщини 25 січня опублікував результати "національної консультації" – опитування з 11 питань про війну в Україні, ЄС, зовнішню й економічну політику, голосування на якому жодним чином не перевіряється.
17:04
Прем'єр Греції знову закликав Британію повернути скульптури Парфенону в Афіни
Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс у четвер, через кілька місяців після дипломатичної сварки з Британією, повторно закликав Лондон повернути мармурові скульптури Парфенону з Британського музею до Афін.
16:58
Для військових Молдови куплять шоколадних круасанів на понад 14 тисяч євро
Міністерство оборони Молдови оголосило тендер на закупівлю "круасанів із шоколадною начинкою" для військових частин.
16:48
Німеччина готує новий план оборони з урахуванням уроків війни РФ проти України
Бундесвер протягом року – вперше з кінця холодної війни – розробляє новий комплексний оперативний план оборони, який враховує уроки повномасштабної російської агресії проти України.
16:38
Глава Міноборони Німеччини не чув про ідею Британії обміняти Taurus на Storm Shadow
Глава Міноборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що йому нічого не відомо про пропозицію Британії провести обмін ракетами для передачі Києву Storm Shadow.
16:35
Британія та Швеція доєднались до "коаліції дронів" для України
Велика Британія та Швеція заявили, що приєднуються до коаліції з озброєння українських сил "тисячами" нових дронів.
16:25
Україна на третьому місці за кількістю справ у ЄСПЛ
Майже дві третини справ, що перебувають на розгляді Європейського суду з прав людини, стосується трьох держав, включно з Україною.
16:19
Сенат Італії схвалив надання військової допомоги Україні в 2024 році
Сенат Італії підтримав рішення уряду щодо надання військової допомоги Україні в 2024 році.
16:13
Словацькі депутати прискорять схвалення суперечливої реформи кримінального права
Парламент Словаччини прискорить дебати про плани уряду ліквідувати спеціальну прокуратуру по боротьбі з корупцією та пом'якшити покарання за фінансові злочини попри протести опозиції та критику з боку ЄС і США.
15:57
ВідеоУгорські спецслужби заявили, що запобігли захопленню влади в країні
Спецслужби Угорщини оголосили про те, що вони запобігли захопленню влади в країні незаконним угрупованням "Скіфська Угорщина".
15:45
Генсек Ради Європи відреагувала на масові рейди у Білорусі
Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила нещодавню хвилю рейдів і арештів, спрямованих проти родичів політичних в'язнів і колишніх політв'язнів у Білорусі.
15:32
Сенат Чехії провалив ратифікацію Стамбульської конвенції
Сенат Чехії, верхня палата парламенту, у середу провалив голосування за ратифікацію Стамбульської конвенції про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством. 
15:27
Новий голова ОБСЄ анонсував візит в Україну
Новий голова Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), міністр закордонних справ Мальти Ян Борг наступного тижня відвідає Україну.
ВідеоПояснюємо наслідки "покарання" Азербайджану у ПАРЄ
15:14
Французькі фермери анонсували "блокаду" Парижа
Французькі фермери столичного регіону оголосили, що на п’ятницю планують блокаду Парижа.
15:07
Кожен десятий ФОП у Польщі торік засновували українці – ЗМІ
У 2023 році кожне десяте індивідуальне підприємство у Польщі відкривали українці, а кількість фізичних осіб-підприємців, якими були громадяни України, виявилась більш ніж на дві третини більшою, ніж у 2022 році. 
14:57
В армії Литви побоюються конфліктів, що можуть призвести до глобальної війни
Командувач Збройних сил Литви генерал-лейтенант Вальдемарас Рупшис висловив занепокоєння можливими конфліктами як у Європі, так і поза нею, які можуть призвести до глобальної війни.
14:25
ЄС починає "скринінг України" перед стартом переговорів про вступ
Українська делегація взяла участь в Брюсселі в установчій зустрічі щодо започаткування скринінгу – важливого процесу оцінки українського законодавства на відповідність праву ЄС, що передує офіційному початку переговорів про вступ.
14:24
В уряді Польщі заявили, що українські олігархи отримують вигоду від аграрної політики ЄС
Міністр сільського господарства Польщі опублікував документ щодо аграрних протестів в якому закликають ЄС до спрощення та дебюрократизації спільної аграрної політики.
14:15
Міністри ЄС обговорять альтернативи діючому "тимчасовому захисту" для українців
На неформальній зустрічі міністрів юстиції та внутрішніх справ країн ЄС піднімуть питання про альтернативи тимчасовому захисту, який Євросоюз створив спеціально для українців, які виїхали за кордон через війну. 
13:53
Bloomberg: Угорщина вже не проти військового фонду ЄС для України на 5 млрд євро
Угорщина відмовиться від своїх заперечень проти створення фонду військової допомоги Україні з річним бюджетом у розмірі 5 мільярдів євро, що відкриває шлях до угоди про модернізацію механізму, спрямованого на стабільне постачання зброї Києву.
13:33
У Бельгії після нападу ХАМАС на Ізраїль різко побільшало випадків антисемітизму
У Бельгії після нападу ХАМАС на Ізраїль різко зросла кількість антисемітських актів, свідчать останні дані незалежного громадського органу, який бореться з дискримінацією.
13:29
Глава МЗС Латвії не вважає неминучою велику війну в Європі
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш заявив, що попри агресію РФ проти України він не вважає неминучою велику війну в Європі.
13:22
Стефанішина домовилася у Єврокомісії про деталі початку вступних переговорів України з ЄС
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина провела зустріч з єврокомісаром з питань розширення Олівером Варгеї щодо запуску переговорів про вступ України у ЄС.
13:13
Фаворит президентських перегонів у Фінляндії зберігає лідерство, хоча підтримка трохи впала
Напередодні недільних виборів президента у Фінляндії кандидат від "Коаліційної партії" Александер Стубб залишається лідером, хоча із грудня його підтримка знизилася з 31% до 27%.
13:02
ФотоДо Києва приїхав глава МЗС Литви
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс прибув до України у четвер, 25 січня, для зустрічі з українськими посадовцями.
12:55
Прем’єр Швеції відповів на запрошення Орбана, який кличе його у Будапешт
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон погодився на пропозицію прем’єра Угорщини Віктора Орбана зустрітися для обговорення заявки Швеції на вступ у НАТО, але зазначив, що це може бути не обов'язково у Будапешті.
12:51
Британська розвідка проаналізувала причини проблем з опаленням у містах РФ
Розвідка Великої Британії звернула увагу на перебої з опаленням і електропостачанням у низці регіонів РФ в останні місяці.
12:50
Spiegel: Німеччина відкрита до ідеї обміну Taurus, аби Україна отримала більше крилатих ракет
Німеччина розглядає свою участь у постачанні крилатих ракет в Україну шляхом обміну ракетами з союзниками по НАТО.
12:43
ПАРЄ ухвалила рішення щодо українських дітей у РФ та в Європі
Парламентська асамблея Ради Європи схвалила резолюцію, що стосується становища українських дітей.
12:28
Кількість населення Німеччини сягнула нового рекорду 
Населення Німеччини зросло на 300 тисяч людей протягом 2023 року, до рекордних 84,7 мільйона осіб – чиста міграція в країну компенсувала низький рівень народжуваності та старіння населення.
12:18
Королівський дім Швеції відмовився від шоколаду відомого бренду через війну РФ проти України
Королівський дім Швеції виключив виробника шоколаду Marabou зі свого списку постачальників, оскільки його власник – компанія Mondelez потрапила до чорного списку українського Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) через діяльність компанії в Росії.
12:09
У Данії через спалах пташиного грипу знищать 25 тисяч індиків
У данській Зеландії через спалах пташиного грипу на фермі знищать 25 тисяч індиків.
11:46
США погодяться продати Туреччині F-16 після остаточного схвалення заявки Швеції в НАТО – посол
У США розраховують, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган протягом декількох днів остаточно схвалить заявку Швеції на вступ до НАТО, що дасть поштовх до швидких кроків на шляху до схвалення Вашингтоном продажу винищувачів F-16 Анкарі.
11:25
Данія розслідуватиме причетність своїх сил до авіаударів по Лівії із загибеллю цивільних
Міністерство оборони Данії заявило, що розпочне перевірку після того, як з'явилися докази участі військово-повітряних сил країни в авіаударах по Лівії в 2011 році, внаслідок яких загинуло 14 цивільних осіб.
11:13
Португальскі поліцейські вийшли на протест з вимогою вищих доплат за умови праці
У Португалії співробітники поліції вийшли протестувати, вимагаючи зрівняння доплат за умови праці.
10:57
У керівній партії Грузії хочуть, щоб у наступному парламенті не було опозиції
У керівній партії Грузії "Грузинська мрія" сподіваються на майбутніх парламентських виборах отримати конституційну більшість, а також на відсутність опозиції у парламенті.
10:40
У Франції тривають масштабні протести фермерів з блокуваннями доріг
У Франції по всій території країни продовжуються протести фермерів на тлі перемовин з урядом про подальшу політику в питаннях, що стосуються бізнесу аграріїв. 
10:37
Парламент Угорщини не збиратиметься позачергово для розгляду заявки Швеції на вступ до НАТО
Парламент Угорщини не збиратиметься на позачергове засідання для того, щоб розглянути питання ратифікації заявки Швеції на вступ до НАТО.
10:15
У ЄС заявили, що Швейцарія готова повернутись до переговорів про тісніші відносини
Швейцарія має намір відновити переговори з Європейським союзом про нову угоду, яка має оновити низку договорів щодо двосторонніх відносин.
09:46
Глава МЗС Фінляндії впевнена, що Орбан відмовиться від вето на допомогу Україні
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен впевнена, що угорський прем’єр Віктор Орбан відмовиться від блокування 50 мільярдів євро фінансової підтримки України на спеціальному саміті 1 лютого.
09:34
ЗМІ: США просять Китай допомогти з хуситами, які атакують кораблі у Червоному морі
США звернулися до Китаю з проханням закликати Іран вплинути на єменських хуситів, які нападають на комерційні судна в Червоному морі.
09:10
Літаку з главою МЗС Німеччини не дозволили пролетіти над Еритреєю
Літак із міністеркою закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок на шляху до африканської країни Джибуті здійснив незаплановану посадку у Саудівській Аравії.
08:59
В "АдН" підтримують контакт з ексколегою, арештованою у справі щодо підготовки перевороту
Троє депутатів правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" підтримують контакти з ексдепутаткою Брігіт Мальсак-Вінкеманн, яка перебуває під арештом через звинувачення у причетності до підготовки держперевороту крайніми правими силами.
Аналітика короткоЯк вдалося домовитися про співпрацю України з одіозним урядом Словаччини
08:49
Президент Латвії підтримує односторонню заборону на імпорт російського зерна
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс виступає за впровадження односторонньої заборони на імпорт російського зерна.
08:36
Лідер юніоністів Північної Ірландії планує погодитись на новий спільний уряд після затяжної кризи 
Лідер юніоністів Північної Ірландії заявив, що планує домовлятися з націоналістами про новий спільний уряд для регіону, попри спротив "яструбів" у своїй партії.
08:24
В Естонії заявили, що НАТО недооцінив спроможності РФ виробляти снаряди і поповнювати армію
Командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем заявив, що нові розвіддані про спроможність Росії виробляти боєприпаси і набирати людей в армію спонукали союзників по НАТО до переоцінки і низки попереджень про необхідність підготовки до довготривалого конфлікту.
08:02
ЗМІ: США пропонують розпочати переговори про виведення військ з Іраку
Сполучені Штати та Ірак мають намір розпочати переговори про виведення контингенту міжнародної коаліції з близькосхідної країни і її заміні в межах двосторонніх відносин.
07:40
Кемерон заявив прем’єру Ізраїлю про необхідність створення палестинської держави
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон під час своєї поїздки на Близький Схід зустрівся з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу.
07:20
ЗМІ: Байден закликає Конгрес схвалити продаж F-16 Туреччині
Президент США Джо Байден напередодні направив листа лідерам ключових комітетів Конгресу, в якому поінформував їх про свій намір офіційно розпочати процес продажу літаків F-16 Туреччині, як тільки Анкара остаточно затвердить заявку Швеції на вступ до НАТО.
06:56
У Сенаті США кажуть, що кожен день "на крок ближче" до ухвалення фінансування для України
Американські законодавці продовжують дискусії щодо ухвалення проєкту для фінансування допомоги Україні, Ізраїлю й Тайваню та посилення безпеки на південному кордоні США.