24 березня 2023

Статті
Недооцінений союзник: чому "русофобія" Румунії так і не зробила її близьким другом України
Територіальні претензії, які часто розглядалися в Україні як ключова перешкода союзництву з Румунією, вже не мають підтримки в румунському суспільстві.
Геть з чорного списку: як Україна довела Європі, що бореться з корупцією під час війни
Звіт, що міг стати справжньою іміджевою катастрофою для України, торік лишився практично непоміченим. Але під час великої війни Україна показала несподіваний прогрес...
Колонки
Суд підтвердив право ЄвроПравди писати про Філіпчука та його співпрацю з росіянами
"Європейська правда" продовжить виконувати суспільно важливу місію, навіть коли це дратує героїв публікацій – аж до судових позовів проти нас.
Новини
23:11
відеоОфісу Макрона довелось пояснити, чому він зняв "розкішний годинник" під час інтерв’ю про пенсійну реформу
У Франції в четвер тривало обговорення моменту під час інтерв’ю президента Макрона, на якому той знімає з руки годинника – критики заявили, що він це зробив, оскільки говорив про суперечливу пенсійну реформу.
22:43
Українських біженців у Шотландії до кінця березня переселять з одного з круїзних лайнерів
Влада Шотландії в п’ятницю підтвердила наміри переселити менш як 50 українських біженців, що залишаються на борту круїзного лайнера MS Ambition у Глазго, до домівок у місті та сусідніх населених пунктах, до 31 березня.
22:25
Іспанія надасть майже 15 млн євро на зміцнення продовольчої безпеки України
Уряд Іспанії виділить додаткові 14,5 мільйона євро Україні для продовження розвитку програми зі світової продовольчої безпеки, яку минулого вересня анонсував прем’єр-міністр країни Педро Санчес.
22:08
У Німеччині винесли перший вирок учаснику руху "райхсбюргерів", що заперечує існування країни
Земельний суд німецького міста Штутгарт у п’ятницю визнав підозрюваного у приналежності до німецького ультраправого руху "райхсбюргерів" винним у замаху на вбивство й засудив до 10 років ув'язнення.
21:45
У Молдові можуть покарати депутатку партії "Шор" через заяви про "військову провокацію" Кишинева
Генеральна прокуратура Молдови проаналізує заяви заступниці голови проросійської партії "Шор" Марини Таубер про те, що Кишинів нібито готує військові провокації.
21:27
Ратифікація Римського статуту не зашкодить Україні – Кулеба
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба виступив за ратифікацію Римського статуту, на основі якого функціонує Міжнародний кримінальний суд.
21:06
Президентка Грузії заявила, що Іванішвілі може бути олігархом і зберігати вплив на владу
Президент Грузії Саломе Зурабішвілі в п’ятницю вперше публічно допустила, що мільярдер і засновник "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі може й досі впливати на ситуацію в країні попри офіційний відхід із політики.
20:50
Глава МЗС Литви: наша ціль - повноправне членство України в НАТО
Глава МЗС Литви, яка приймає улітку саміт Північноатлантичного альянсу, заявив, що метою його країни є повноправне членство України в НАТО.
20:46
The Times: біля "Північних потоків" незадовго до вибухів пропливали судна Данії та Швеції
Військові кораблі Данії та Швеції у вересні 2022 року пропливали біля району в Балтійському морі, де незабаром стались вибухи на російських газогонах "Північні потоки".
Дайджест65% у Європі за зброю Україні, Київ хвалять за антикорупцію, завершення Brexit: новини дня
20:29
Кулеба і глава МЗС Литви обговорили підготовку саміту НАТО у Вільнюсі: йшлося про членство України
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба на зустрічі з литовським колегою Габріеліусом Ландсбергісом у Києві обговорив підготовку до саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі влітку.
20:22
Австрія арештує Путіна і видасть його Гаазі, якщо він вирішить приїхати
Австрія виконуватиме свої зобов’язання як учасниця Римського статуту й арештує та видасть президента Росії Владіміра Путіна Міжнародному кримінальному суду, якщо він вирішить приїхати до країни.
20:08
Партнерство Китаю та Росії має межі, Пекін хоче бути "фасилітатором" – Боррель
Високий представник ЄС із питань спільної зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель вважає, що партнерські відносини Китаю та Росії мають межі, незважаючи на протилежну риторику.
20:05
До проєкту спільного виробництва снарядів для України залучені вже 20 країн - Кулеба
Україна високо цінує підписаний 20 березня проєкт Європейського оборонного агентства щодо спільного виробництва боєприпасів 155-го калібру. 
19:49
ЄС і США провели спільні військово-морські навчання
Європейський Союз і Сполучені Штати протягом 23-24 березня провели спільні військово-морські навчання в Індо-Тихоокеанському регіоні в межах забезпечення свободи судноплавства у відкритому морі.
19:39
фотоДоброволець з Франції загинув під Бахмутом
Під Бахмутом загинув французький доброволець Кевін Давід, який воював за Україну. 
19:34
TikTok може стати на заваді розширенню виробництва боєприпасів у Норвегії
Норвезька збройова компанія Nammo побоюється, що не зможе виконати плани з нарощування виробництва боєприпасів через те, що значний обсяг електроенергії буде використовувати дата-центр китайського додатку TikTok.
19:06
Парламент Швейцарії проведе слухання щодо купівлі проблемного банку Credit Suisse
Комітети з питань нагляду Ради кантонів і Національної ради – верхньої та нижньої палат парламенту Швейцарії – в п’ятницю вирішили провести слухання щодо обставин придбання банку Credit Suisse за 3,25 мільярда доларів після різкого падіння його акцій.
19:03
ЄС вимагає негайної медичної допомоги для незаконно засудженої у Криму Ірині Данилович
Представництво ЄС в України стурбоване станом здоров'я незаконно засудженої у тимчасово окупованому Криму журналістки Ірини Данилович та закликає негайно надати їй медичну допомогу.
18:52
фото, відеоЗеленський у Києві вручив главі МЗС Литви орден Ярослава Мудрого
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю вручив міністру закордонних справ Литви Габріелюсу Лансбергісу, який прибув до Києва, орден князя Ярослава Мудрого III ступеня.
18:43
Польща звернулася до Конгресу США щодо виплати репарацій від Німеччини
Заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик повідомив, що надіслав лист всім конгресменам і сенаторам США щодо воєнних репарацій, які Варшава прагне отримати від Берліна за збитки внаслідок Другої світової війни.
18:35
Смертність від туберкульозу в Європі зросла вперше за 20 років
Європейський центр контролю та профілактики захворювань (ECDC) у п’ятницю оголосив, що європейські держави далекі від досягнення цілей стратегії з подолання туберкульозу, зауваживши зростання смертності від нього у 2021 році.
18:11
"Я лиш констатую очевидне": прем'єр Польщі знов критикує Німеччину через обсяги допомоги Україні
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у п’ятницю висловив невдоволення невеликими темпами військової та іншої підтримки України з боку Німеччини, закликавши її взяти на себе роль лідера в цьому процесі.
18:06
Німецька міністерка віддала Netfliх $2250 за квиток на "Оскар"
Міністерка з питань культури та ЗМІ Німеччини Клаудія Рот відшкодувала американській компанії Netflix кошти за квиток на церемонію вручення кінопремії "Оскар".
17:57
Республіка Сербська "розриває відносини" з посольствами США й Британії
Влада Республіки Сербської, одного з двох ентитетів у складі Боснії і Герцеговини, в четвер заявила про "припинення співпраці" з посольствами США і Великої Британії у відповідь на останні санкції проти посадовця РС Драгана Станковича.
17:36
Посуха в Іспанії вдарила по виробництву оливкової олії та світових цінах
Через посуху Іспанія, найбільший у світі виробник оливкової олії, цього року може удвічі скороти її виробництво, що призведе до зростання цін.
17:35
Британія і ЄС офіційно схвалили нову угоду про торгівлю в Північній Ірландії
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі та віцепрезидент Європейської комісії Марош Шефчович у п’ятницю офіційно схвалили Віндзорську рамкову домовленість, покликану вирішити протиріччя в питанні торгівлі через Північну Ірландію після Brexit.
17:22
Польща розраховує отримати до 900 млн євро за передану Україні зброю – це найбільше в ЄС
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький за підсумками засідання Європейської ради в п’ятницю оголосив, що країна стане найбільшим бенефіціаром Європейського фонду миру, звідки компенсують витрати на передане Україні озброєння.
17:16
Шольц: Війна закінчиться з відведенням військ Росії
Канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягає, що війна в Україні має закінчитись виведенням російських військ.
17:08
Макрон у квітні поїде в Китай разом із президенткою Єврокомісії
Президент Франції Макрон у п’ятницю оголосив, що під час візиту до Китаю на початку квітня його супроводжуватиме президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.
16:54
Румунська сенаторка, яка пропонує анексувати Буковину, назвала Україну "фашистською державою"
Сенаторка парламенту Румунії Діана Шошоаке після рішення Києва внести її до санкційного списку після пропозиції анексувати українські території заявила, що Україна – це "фашистська держава", звідки їй погрожують розправою.
16:51
США ввели нові санкції проти Білорусі: у списку - літак Лукашенка та ЦВК
Міністерство фінансів США оголосило про введення нового раунду санкцій проти трьох юридичних та дев'яти фізичних осіб із Білорусі. 
16:33
Додону не дозволили помолитись на Афоні
Вища судова палата Молдови, яка є верховним судом країни, в п’ятницю відмовила колишньому президенту Ігорю Додону, який перебуває під судовим контролем у так званій справі "кулька", виїхати на великоднє паломництво на гору Афон.
16:23
фотоУ Белграді права опозиція протестує проти угоди про нормалізацію відносин з Косовом
У Белграді кілька сотень прихильників правих опозиційних партій у п'ятницю вийшли на протест з вимогою відставки президента Сербії через його підтримку західного плану нормалізації відносин із Косовом.
16:12
Прем'єр Іспанії: для завершення війни в Україні світ має прислухатись до Китаю
Іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес вважає, що світ повинен прислухатися до Китаю, аби знайти розв’язання війни в Україні.
Аналітика короткоЯк велика війна стала рушієм антикорупційних реформ в Україні
15:57
Німеччина передала Україні інженерні машини Dachs та кулемети
Німеччина надала Україні новий пакет військової допомоги, куди увійшли інженерні машини Dachs, кулемети та запчастини до бронетехніки.
15:28
Прем'єр Грузії заявив про "небезпечний план українізації" його країни
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі вважає, що його країні загрожує так званий "план українізації", який полягає у відкритті "другого фронту" на території держави.
15:28
КС Вірменії на тлі видачі ордера на арешт Путіна визнав Римський статут відповідним конституції
Конституційний суд Вірменії заявив, що Римський статут Міжнародного кримінального суду відповідає основному закону країни.
14:52
інфографікаУряд заявив про виконання 72% зобов'язань за Угодою про асоціацію Україна-ЄС 
Уряд представив звіт про виконання Угоди про асоціацію за 2022 рік, який стверджує, що Україна виконала 72% зобов'язань за Угодою про асоціацію з ЄС.
14:47
Прем'єр Чехії назвав викрадення Росією українських дітей надзвичайно огидним
Країни Європейського Союзу готові долучитися до кроків, які б запобігли викраденню українських дітей до Росії та призвели до покарання замовників цих злочинів.
14:25
фото, відеоУ Польщі шахтарі вийшли на протест проти планів ЄС обмежити викиди метану
Кілька сотень протестувальників зібрались на протест у Варшаві проти планів ЄС обмежити викиди метану з шахт.
14:22
На парковці аеропорту Кельн-Бонн водій врізався автівкою в пішоходів
В аеропорту Кельн-Бонн проводять масштабну поліцейську операцію після того, як вранці на парковці водій автомобіля збив кількох пішоходів.
13:57
Візит короля Британії до Франції відклали на прохання Макрона
Про перенесення державного візиту короля Британії до Франції британський уряд попросив президент Еммануель Макрон.
13:34
У Франції держслужбовцям заборонили використання розважальних застосунків, зокрема TikTok
Уряд Франції у п'ятницю заборонив встановлювати і використовувати всі так звані розважальні застосунки на робочих телефонах 2,5 мільйона державних службовців.
13:31
У Раді Європи викреслили Україну з чорного списку країн, які руйнують протидію корупції
Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) привітала прогрес у запобіганні корупції щодо членів парламенту, суддів та прокурорів в Україні.
13:03
Перший візит короля Британії до Франції перенесли через протести
Перший державний візит короля Британії до Франції відкладено через протести проти пенсійної реформи, які не вщухають в країні.
12:30
Кремль радіє запрошенню Данії для оператора "Північного потоку" до підйому об'єкта біля труби
У Кремлі позитивно оцінили намір Данії запросити оператора "Північного потоку-2" - Nord Stream 2 AG - для участі в підйомі з дна Балтійського моря невідомого об'єкта, виявленого біля газопроводу.
12:26
МЗС ініціює санкції проти сенаторки з Румунії, яка запропонувала анексувати частину України
Міністерство закордонних справ України ініціює накладення санкцій на сенаторку парламенту Румунії Діану Шошоаке як особу, яка створює загрозу національній безпеці.
12:09
Уряд Іспанії – під вогнем критики через поліцейських, що спали з активістами заради інформації
Уряд Іспанії опинився під ударом через звинувачення в тому, що поліцейські проникали в ліві та зелені групи і вступали в сексуальні стосунки з активістами, щоб завоювати їхню довіру та отримати інформацію.
11:48
Естонія висилає дипломата посольства РФ: займався підривом безпеки і пропагандою
Міністерство закордонних справ Естонії в п'ятницю оголосило про те, що висилає з країни співробітника посольства Російської Федерації.
11:39
Данія, Фінляндія, Швеція і Норвегія домовилися використовувати 250 винищувачів як об'єднані сили
Очільники військово-повітряних сил Данії, Фінляндії, Швеції та Норвегії підписали угоду про використання 250 винищувачів як єдиних об'єднаних сил.
11:37
Насильницькі протести у Франції можуть затьмарити перший візит короля Британії до Парижа
Перший державний візит короля Британії може бути зіпсований через запеклі протести у Франції проти плану підвищення пенсійного віку.
11:11
Три чверті європейців підтримують санкції проти РФ, 65% - за поставки зброї Україні
Переважна більшість європейців продовжує підтримувати санкції проти Росії, а також виступає за продовження збройної підтримки України.
10:58
Літак глави МЗС Німеччини зумів приземлитися в Грузії лише з другої спроби
Урядовий літак з міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок на борту приземлився в Тбілісі лише з другої спроби.
10:44
Глава МЗС Литви відвідає Київ – ЗМІ
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс у п'ятницю прибуде з візитом до Києва.
10:30
виправленоБлінкен припустив, що не всі території Україна повертатиме військовим шляхом
Держсекретар США Ентоні Блінкен припустив, що в майбутньому дипломатія ще відіграє свою роль, оскільки Київ може вирішити не повертати всі території військовим шляхом.
10:14
Словаки вважають, що українські біженці погіршують ситуацію в країні - опитування
Невдоволення щодо українських біженців у Словаччині є найвищим серед країн Євросоюзу, оскільки 44% словаків вважають, що українці роблять їхню країну гіршою.
09:59
Польща хоче збільшити фонд, з якого ЄС фінансує зброю для України, кілька країн проти – ЗМІ
Польща продовжуватиме наполягати на збільшенні Європейського фонду миру, з якого фінансуються поставки зброї в Україну, попри спротив кількох країн ЄС.
09:39
Португалія виділить 75 тисяч євро на збір доказів воєнних злочинів в Україні та направить експертів
Португалія зробить фінансовий внесок для підтримки збору доказів воєнних злочинів в Україні, а також може направити експертів зі свого головного органу кримінального розслідування - Судової поліції (PJ) та Національного інституту судової медицини.
09:38
фото, відеоУ Франції понад мільйон людей протестували через пенсійну реформу, дійшло до заворушень
Сотні тисяч людей взяли участь в демонстраціях проти пенсійної реформи по всій Франції в четвер, місцями акції мали насильницький характер.
09:11
Британська розвідка: війна серйозно порушила систему підготовки військових РФ
Підготовка Росією особового складу війська на базі слабшої білоруської армії свідчить про те, що війна в Україні серйозно порушила систему підготовки російських військових.
08:52
Саміт ЄС підтримав створення міжнародного механізму реєстрації збитків України, завданих РФ
Європейська рада підтримала створення міжнародного механізму для реєстрації збитків, завданих Росією під час військового вторгнення в Україну.
08:22
ЄС проведе конференцію щодо повернення українських дітей, яких викрала Росія
Євросоюз планує організувати конференцію в рамках ініціативи, присвяченої поверненню українських дітей, яких викрала Росія.
07:59
фотоКНДР заявила про випробування підводного безпілотника, здатного нести ядерну зброю
Північна Корея провела випробування нового підводного ударного безпілотника, здатного нести ядерну зброю.
07:37
фото, відеоНа сході Іспанії через лісову пожежу евакуювали сотні людей
На сході Іспанії у четвер почалася лісова пожежа в гірській місцевості, через яку сотні людей евакуювали з довколишніх населених пунктів.
07:16
фотоДанія запросила оператора "Північного потоку" взяти участь у підйомі невідомого об'єкта біля труби
Данія запросила підконтрольного Росії оператора газопроводу "Північний потік-2" допомогти підняти неідентифікований об'єкт, знайдений поблизу єдиного неушкодженого газопроводу на дні Балтійського моря.