23 березня 2023

Статті
Між визнанням та ігноруванням: як склалися та як можуть змінитися відносини України та Косова
Якими були стосунки України та Косова та чи варто Києву змінювати традиційні підходи до дипломатії на Балканах?
Хрестовий похід проти TikTok: чому ЄС та США обмежують використання китайської платформи
За останні тижні в європейських державах і особливо у Сполучених Штатах голосно заговорили про небезпеку TikTok.
Новини
23:04
У Люксембурзі повністю відшкодовуватимуть витрати на контрацепцію
З 1 квітня 2023 року жителі Люксембургу матимуть можливість отримувати повну компенсацію на вартість усіх контрацептивів за винятком презервативів.
22:47
США не запросили Туреччину й Угорщину на свій "Саміт за демократію" – ЗМІ
Серед запрошених учасників другого "Саміту за демократію", який Сполучені Штати проведуть наступного тижня, не буде Туреччини й Угорщини.
22:28
Додік знову погрожує виходом Республіки Сербської зі складу Боснії і Герцеговини
Президент Республіки Сербської Мілорад Додік у четвер заявив, що парламент ентитету ухвалить рішення про незалежність у разі, якщо високий представник з питань БіГ Крістіан Шмідт затвердить новий закон про державну власність.
22:04
У Латвії перевіряють, чи не допомагала цукеркова фабрика армії Росії
Служба державної безпеки Латвії перевіряє інформацію про те, що латвійське підприємство Pobeda Confectionery, що виробляє шоколад та інші солодощі, могло бути причетним до надання підтримки збройним силам Росії.
21:47
Франція може витіснити Росію з будівництва АЕС в Угорщині – ЗМІ
Угорщина почала переговори із Францією про збільшення її участі в проєкті розширення угорської атомної електростанції "Пакш", який зараз практично повністю реалізується російською державною компанією "Росатом".
21:27
відеоУ Словаччині провели перші МіГ-29 для України під пісню "Гей, соколи"
Збройні сили Словаччини оприлюднили відео, на якому показали процес відправлення перших чотирьох радянських винищувачів МіГ-29 Україні.
21:13
відеоЗеленський звернувся до лідерів ЄС із поїзда
Президент Володимир Зеленський записав відеозвернення до лідерів держав-членів Європейського Союзу, які взяли участь у засіданні Європейської ради в четвер, із поїзда під час відрядження в Херсонську область.
ДайджестУкраїна отримала винищувачі, Ісландія визнала Голодомор, Угорщина не арештує Путіна: новини дня
20:59
У Орбана роз'яснили, у чому "проблема" Швеції з її вступом до НАТО
Політичний директор у офісі прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Балаш Орбан пояснив, чому Угорщина відкладає ратифікацію членства Швеції у НАТО.
20:44
відеоПрем'єрка Італії накричала на депутатів, пояснюючи потребу й далі допомагати Україні
Прем’єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні під час виступу в Сенаті в середу, переходячи на крик, пояснила депутатці партії "Рух 5 зірок" важливість подальшої підтримки України.
ВідеоЕмоційний виступ прем’єрки Італії на захист України
20:29
Дуда заявив Угорщині про потребу швидкого вступу Фінляндії і Швеції в НАТО
Швидкий вступ Фінляндії та Швеції до НАТО став однією із тем телефонної розмови президентів Польщі й Угорщини 23 березня.
20:27
Румунія схвалила виділення першого зі 100 млн євро траншу допомоги Молдові
Прем'єр-міністр Румунії Ніколає Чуке під час візиту до Кишинева в четвер оголосив про виділення першого траншу програми підтримки Молдови на 100 мільйонів євро в розмірі 25 мільйонів євро.
20:05
фотоВ Україні помітили бронеавтомобіль швейцарського виробництва – ЗМІ
В українських прифронтових містах було помічено броньований автомобіль Eagle I, який виробляє швейцарська компанія Mowag – тепер влада країни з’ясовує, як техніка могла потрапити в Україну, оскільки через нейтралітет не передає зброю воюючим сторонам.
19:46
ЄС надасть Молдові додатковий пакет підтримки
Молдова отримає додаткову суттєву допомогу, підтримку від ЄС
19:36
Парламент Швеції схвалив відправлення Україні САУ Archer і танків Leopard 2
Шведський Риксдаг – парламент – у четвер схвалив пропозицію уряду країни про передання Україні нового пакета військової допомоги, в якому передбачені самохідні артилерійські установки Archer і танки Leopard 2.
19:21
оновлено 19:45Із сайту Ради Європи прибрали згадку про росіянина, батька якого пов’язували з розвідкою РФ
39-річний росіянин Ігор Небиваєв більше не є виконавчим директором програми Ради Європи по боротьбі з відмиванням грошей Moneyval після того, як ЗМІ пов’язали його батька з російською Службою зовнішньої розвідки.
19:18
фотоІспанія відправить перші 6 танків Leopard до кінця наступного тижня
Іспанія надішле свою першу партію бойових танків  Leopard 2A4 в Україну до кінця наступного тижня.
18:53
Саміт ЄС підтримав спільні закупівлі 1 млн боєприпасів для України
Лідери Європейського Союзу привітали план надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців, щоб допомогти протистояти російському вторгненню.
18:52
Європейська рада підтримала обмеження цін на нафту з РФ і посилення санкцій
Лідери держав-членів Європейського Союзу в четвер погодились продовжувати санкційний тиск на Росію, зокрема шляхом обмеження цін на нафту, аби покарати її за повномасштабне вторгнення в Україну.
18:40
Лідери ЄС засудили військову підтримку Росії з боку Білорусі та Ірану
Європейська рада за підсумками зустрічі в четвер засудила агресію Росії проти України, а також військову допомогу, яку російській стороні надають інші держави.
18:31
інфографікаГлава Міноборони Пісторіус став улюбленим міністром німців
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус перебуває на посаді лише два місяці, та вже встиг стати лідером симпатій у німців.
18:25
38 країн ОБСЄ ініціювали перевірку порушень прав людини в Білорусі
Тридцять вісім держав-учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі в четвер задіяли так званий Московський механізм для вивчення "загроз виконанню положень у сфері людського виміру, що виникають у зв'язку з порушеннями прав людини в Республіці Білорусь".
ВідеоЧому TikTok опинився під забороною у країнах Європи і США
18:05
Німеччина готується до великих збоїв у роботі транспорту по всій країні через страйк
Німеччина готується до великих збоїв у роботі транспорту по всій країні в понеділок заклику профспілок до одноденного страйку в транспортному секторі.
18:03
Прокуратура Нью-Йорка каже про втручання у слідство щодо Трампа, де йому загрожує ув'язнення
Офіс окружного прокурора нью-йоркського району Мангеттен Елвіна Брегга в четвер звинуватив республіканців Палати представників у втручанні в кримінальне розслідування проти експрезидента США Дональда Трампа про плату колишній порноакторці.
17:41
Кулеба обговорив з новим главою МЗС Кіпру санкції та вступ України до ЄС
Глава МЗС України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову з новопризначеним міністром закордонних справ Кіпру Константіносом Комбосом.
17:39
Швеція вимагатиме від Угорщини пояснити, чому затримується ратифікація її вступу в НАТО
Шведський прем’єр-міністр Ульф Крістерссон у четвер заявив, що говоритиме з угорським візаві Віктором Орбаном про те, чому Будапешт затримує ратифікацію протоколу про вступ Стокгольма до Північноатлантичного Альянсу.
17:28
У британському парламенті повністю заборонять використовувати TikTok
Профільні комітети обох палат парламенту Великої Британії – Палати громад і Палати лордів – у четвер ухвалили рішення заборонити використання китайського додатку TikTok із міркувань кібербезпеки.
17:27
Зеленський запропонував лідерам ЄС провести "мирний саміт" в одній з європейських столиць
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до лідерів країн ЄС, які в четвер зібралися на саміт, запропонував провести саміт щодо мирного плану в одній з європейських столиць.
17:24
Син губернатора РФ утік з-під домашнього арешту після рішення суду Мілана видати його США
Бізнесмен та син губернатора Красноярського краю Артем Усс втік з-під домашнього арешту в Італії після того, як Апеляційний суд Мілана погодив його екстрадицію до США.
17:11
Фінляндія дозволила вийти в море суховантажу, що перевозить російські добрива
Міністерство закордонних справ Фінляндії дозволило продовжити свій шлях суховантажу Swem із добривами, що належить російському олігарху, який перебуває під санкціями Європейського Союзу.
17:07
Комітет парламенту Туреччини схвалив вступ Фінляндії до НАТО
Комітет у закордонних справах парламенту Туреччини схвалив законопроєкт, який підтримує заявку Фінляндії на вступ до НАТО.
17:01
Люксембург закликає США обговорити з Китаєм мирний план для України й РФ
Прем’єр-міністр Люксембургу Ксав’є Беттель закликав президента США провести з китайським лідером переговори про мирний план для України та Росії, висловивши сподівання, що цю ідею підтримає більшість держав ЄС.
Аналітика короткоЯкі альтернативи має Україна у відносинах із Косовом
16:49
Польща приєдналася до спільних закупівель ЄС боєприпасів для України
Польща приєдналася до спільних закупівель країнами Європейського Союзу боєприпасів для України.
16:37
Прем'єр Іспанії їде до Китаю, обіцяючи порушити тему України
Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес наступного тижня здійснить офіційний візит до Китаю з нагоди 50-річчя встановлення дипломатичних відносин, під час якого обіцяє також порушити питання війни в Україні.
16:26
ЄС відповів на "ракетні погрози" Медведєва Міжнародному кримінальному суду
Європейський Союз виступив з повною підтримкою Міжнародного кримінального суду (МКС) після погроз заступника голови Радбезу Росії Дмитрія Медведєва вдарити гіперзвуковою ракетою по будівлі суду в Гаазі.
16:16
Країни ЄС прийняли на лікування понад 2000 українців з початку повномасштабної війни
Держави Європейського Союзу з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну прийняли понад дві тисячі українських пацієнтів, щоб зменшити навантаження на українські лікарні.
16:08
МЗС Польщі викликало главу посольства Білорусі через шпигунську справу - ЗМІ
Керівника посольства Білорусі у Варшаві викликали "на килим" у МЗС Польщі у зв’язку з викриттям шпигунської мережі, що працювала на Росію.
15:54
Міноборони Франції: українські льотчики не вчаться на Mirage 2000, але проходять іншу підготовку
Українських льотчиків навчають у Франції роботі систем ППО класу "земля-повітря", а також виживанню у разі катапультування на ворожій місцевості.
15:41
Міністр оборони нейтральної Швейцарії вперше взяла участь у засіданні найвищого органу НАТО
Міністерка оборони Швейцарії вперше в історії взяла участь у засіданні Північноатлантичної ради - найвищого політичного органу, який ухвалює рішення у НАТО.
15:34
У Гаазі підписали угоду про відкриття в Україні польового офісу прокурора МКС
У будівлі Міжнародного кримінального суду в Гаазі відбулося підписання угоди про відкриття в Україні польового офісу прокурора МКС.
15:33
Словаччина передала Україні перші чотири винищувачі МіГ-29
Словаччина передала передані Збройним силам України перші чотири винищувачі МіГ-29.
15:23
Чехія продовжила заборону на видачу віз росіянам і білорусам
Уряд Чехії вирішив продовжити дію постанови, яка зупинила видачу віз росіянам та білорусам через вторгнення Росії в Україну, ще на один рік.
15:07
Фінляндія вирішила передати Україні три танки Leopard 2
Міністр оборони Фінляндії Антті Кайкконен анонсував передачу Україні трьох танків Leopard 2.
15:03
Міністр оборони Фінляндії натякнув, що говорити про винищувачі Hornet для України поки зарано
Фінський міністр оборони Антті Кайкконен підтвердив, що від України надходили сигнали про зацікавленість американськими винищувачами Hornet, які є на озброєнні у Фінляндії, але країна поки не готова це обговорювати. 
14:54
В Орбана заявили, що Путіна не арештують, якщо він приїде в Угорщину
Попри ордер на арешт президента Росії Владіміра Путіна, виданий Міжнародним кримінальним судом, в Угорщині не стануть арештовувати російського лідера, якщо він приїде в країну.
14:46
Парламент Ісландії визнав Голодомор геноцидом українців
Парламент Ісландії у четвер проголосував за резолюцію про визнання Голодомору 1922-1923 років геноцидом українського народу.
14:38
Торік 4,3 млн українців отримали тимчасовий захист ЄС  – Євростат
Минулого року країни ЄС надали понад 4,3 мільйонам людей з України, які тікали від російської агресії, тимчасовий захист.
14:34
У Чехії змінили виплати і правила для українців, які опинилися в країні через війну
У Чехії схвалили зміни до законодавства, що стосується підтримки для українців, які приїхали в країну через війну.
14:30
Президент Фінляндії підписав закони про вступ до НАТО
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо схвалив закони, необхідні для членства Фінляндії у НАТО.
14:09
Данія долучиться до Європейського оборонного агентства, щоб купувати боєприпаси Україні
Більшість у Фолькетингу (парламенті) проголосувала за вступ Данії до Європейського оборонного агентства.
13:47
У Чехії зібрали 30 млн крон на РСЗВ для України, передачу планують у найближчі тижні
Чеська ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) зібрала 30 мільйонів крон (понад 1,2 млн євро) на купівлю для України реактивної системи залпового вогню RM-70.
13:36
У Орбана натякнули, що можуть блокувати рух України до ЄС через закон про освіту
У Орбана натякнули, що не погодяться на майбутній вступ України до ЄС без нових поступок щодо закону про освіту, який останніми роками став головною причиною проблем у двосторонніх відносинах.
13:18
ЄСПЛ став на бік очевидиці ДТП з сином політика Партії регіонів, Україна має сплатити їй 18 тис. євро
Європейський суд з прав людини виніс рішення на користь українки, яку український суд несправедливо покарав за начебто неправдиві свідчення у справі про ДТП 2008 року за участю сина екснардепа Партії регіонів Василя Берташа.
12:59
На південному сході Туреччини – знову сильний землетрус магнітудою більше 5
На південному сході Туреччини знову сталася серія поштовхів, магнітуда найпотужнішого складала 5,3.
Аналітика короткоЧому багато західних урядів заборонили використання TikTok
12:49
Україна звернулася до Фінляндії з проханням обговорити передачу винищувачів Hornet - ЗМІ
Україна подала до Фінляндії запит на тристоронні переговори щодо винищувачів Hornet між Києвом, Гельсінкі та Вашингтоном, оскільки це літаки американського виробництва.
12:48
Прем’єрка Естонії: послабити санкції означало б піти за російським наративом
Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас вважає неправильними розмови про послаблення санкцій, як того вимагає Росія для вивезення своїх добрив і зерна.
12:07
У Молдові заблокували ще п’ять сайтів російського Sputnik
Служба інформації та безпеки Молдови розпорядилася заблокувати п’ять сайтів російського пропагандистського ЗМІ Sputnik, які запустили на заміну заблокованим раніше.
12:03
Проєкт заяви саміту ЄС згадує про нові санкції та обмеження ціни на нафту - ЗМІ
Проєкт висновків, підготовлених для саміту лідерів Євросоюзу в четвер, містить згадки про нові санкції та обмеження ціни на нафту.
11:58
Прем’єрка Естонії закликала до прогресу у створенні трибуналу щодо злочину агресії РФ
Прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас пообіцяла на саміті ЄС порушити питання створення трибуналу щодо злочину агресії.
11:35
Президент Чехії: у нас лишилося мало варіантів для військової допомоги Україні
Чеська Республіка допомагала Україні з поставками озброєнь, як могла, але у неї вже не лишилось багато варіантів для подальшої допомоги.
11:34
Глава МЗС Угорщини пообіцяв захищати Додіка від санкцій ЄС
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто розкритикував санкції ЄС проти Росії як "шкідливі" та пообіцяв захищати сепаратистського лідера боснійських сербів Мілорада Додіка від будь-яких санкцій.
11:16
У Варшаві затримали громадянина України, розшукуваного через Інтерпол
Варшавська поліція затримала громадянина України, якого розшукував Інтерпол за участь в організованому злочинному угрупованні, що займалося нелегальним переправленням людей з України.
11:08
Косово запровадило санкції проти ПВК "Вагнер"
Косово приєдналося до санкцій США щодо російської приватної військової компанії "Вагнер", де-факто назвавши її транснаціональною злочинною організацією.
10:52
Будь-яка спроба заарештувати Путіна буде оголошенням війни Росії – Медведєв
Заступник голови Ради безпеки РФ, експрезидент Дмитрій Медведєв заявив, що компетенція Міжнародного кримінального суду (МКС) для Росії є нікчемною, додавши, що ситуація, яка передбачає арешт російського президента за рішенням МКС, означатиме оголошення війни Російській Федерації.
10:36
Німецька армія закупить понад 100 броньованих машин в Австралії
Бундесвер використовує кошти зі спеціального фонду для закупівлі нових бойових машин в Австралії.
10:24
Путін заявив Сі про "мирне врегулювання", але знову скоює воєнні злочини - Боррель
Високий представник ЄС із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозеп Боррель заявив про чергові воєнні злочини Росії. 
10:17
Міжнародний кримінальний суд відреагував на погрози Медведєва і справу Слідкому РФ
В Міжнародному кримінальному суді (МКС) назвали погрози експрезидента РФ Дмитрія Медведєва і відкриту Слідчим комітетом Росії справу проти прокурора і суддів МКС спробою перешкодити зусиллям з притягнення до відповідальність за дії, заборонені міжнародним правом.
10:07
Україна та Молдова нарешті домовилися про запуск залізничної гілки, побудованої після вторгнення
Україна та Молдова погодили останні деталі для запуску залізничної гілки, яку побудували після початку повномасштабної війни.
09:54
У Німеччині закликали прокуратуру видати ордери на арешт командування армії РФ
Колишній міністр внутрішніх справ Німеччини Гергарт Баум і колишній міністр юстиції Сабіне Лойтгойссер-Шнарренбергер закликають федерального прокурора видати ордери на арешт командного складу російської армії.
09:48
Ердоган планує поговорити з Путіним щодо майбутнього "зернової угоди"
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган найближчим часом планує зателефонувати президенту Росії Владіміру Путіну, щоб обговорити Чорноморську зернову ініціативу.
09:24
У Франції – черговий раунд національних протестів і страйків через пенсійну реформу
Сотні тисяч людей візьмуть участь у страйках і демонстраціях у Франції в четвер після того, як президент Еммануель Макрон пообіцяв просувати вкрай непопулярну пенсійну реформу, незважаючи на ескалацію гніву по всій країні.
09:13
Британська розвідка розповіла про ситуацію під Кремінною
Російські сили дещо покращили своє становище під Кремінною, але загалом більше орієнтуються на оборону, аніж наступ.
08:52
Саміт ЄС у Брюсселі обговорить надання боєприпасів Україні і реформу енергоринку
Глави держав та урядів ЄС збираються у четвер у Брюсселі на весняний саміт: однією з тем обговорень є питання допомоги Україні боєприпасами.
08:51
фотоПольські ЗМІ дізналися, хто може стати новим послом в Україні
Новим послом Польщі в Україні замість Бартоша Цихоцького може стати Ярослав Гузи.
08:01
Клініка, де лікують Саакашвілі, хоче відмовитися від його подальшого перебування у закладі
Клініка "Вівамед", куди багато місяців тому перевели на лікування ув’язненого експрезидента Міхеїла Саакашвілі, заявила, що сумнівається у доцільності його подальшого перебування на лікуванні та звернеться з цим питанням до пенітенціарної служби. 
07:33
Ймовірний конкурент Трампа пояснив свої давніші заяви про доцільність допомоги Україні
Губернатор Флориди Рон Десантіс, який може стати кандидатом у президенти США на виборах, пояснив свої суперечливі заяви про доцільність підтримки України з точки зору інтересів Штатів та назвав президента РФ воєнним злочинцем.