24 жовтня 2023

Статті
Менш зелена та правіша Швейцарія: що змінили парламентські вибори
Претендувати на міністерські портфелі у Швейцарії можуть лише партії, які посіли чотири перших місця на парламентських виборах.
Референдум на користь "сербського міра": як чорногорці можуть стати меншиною в своїй країні
Такої прямої та масштабної реклами сербської ідентичності в історії незалежної Чорногорії ще не було.  І це може напряму змінити життя цієї країни.
Колонки
Більш ніж тимчасовий захід: чим став для України проєкт ЄС "Шляхи солідарності"
Започаткований у 2022 році проєкт Євросоюзу "Шляхи солідарності" став інструментом, що забезпечує реальну інтеграцію України до ЄС.
Новини
23:55
Проукраїнський претендент на спікерство в Конгресі зняв кандидатуру під тиском трампістів
Член Палати представників від Республіканської партії Том Еммер, якого у вівторок обрали як кандидата на посаду спікера палати, через кілька годин зняв кандидатуру під тиском ультраправого, трампістського крила партії, яке відмовилось підтримати його.
23:00
У Польщі пішов у відставку єпископ після скандалу з гей-вечіркою священників
Католицький єпископ Сосновецької єпархії з центром в однойменному польському місті Гжегож Кашак у вівторок раптово оголосив про відставку після повідомлень, що священники його діоцезії влаштували вечірку із секс-працівником.
22:40
фотоВ Ісландії – перший за 48 років загальний страйк жінок, долучились прем’єрка й перша леді
У різних містах Ісландії у вівторок відбувся найбільший з 1975 року загальний страйк жінок, десятки тисяч учасниць якого вимагали ще більш рішучих дій для досягнення гендерної рівності в країні.
22:17
Розслідування: ЄС із початку війни в Україні імпортував із РФ сировини на 13,7 млрд євро
Європейський Союз із лютого 2022 року продовжив імпортувати з Росії "критично важливу" сировину, як-то титан і нікель, на загальну суму 13,7 мільярда євро, причому в компаній, пов’язаних із Кремлем.
21:45
У партії влади Польщі розповіли про консультації з президентом про формування уряду
Представники польської партії "Право і справедливість" (ПіС), яка на останніх виборах отримала найбільшу кількість голосів, у вівторок зустрілись із президентом Польщі Анджеєм Дудою для консультацій щодо формування уряду.
21:28
Bild: У Німеччині затримали радикала, який планував теракт на єврейському заході
Німецька поліція здійснила операцію в місті Дуйсбург, що в землі Північний Рейн-Вестфалія, і затримала 29-річного Таріка С., який, як підозрюється, готував теракт на одному із єврейських заходів.
ДайджестКомпроміс по уряду Словаччини, Туск йде в премʼєри, "президент Туреччини Орбан": новини дня
21:02
Ймовірний прем’єр Чорногорії погодився перенести скандальний перепис населення
Лідер чорногорського руху "Європа зараз" Мілойко Спаїч, який має очолити уряд країни після багатомісячних переговорів, у вівторок запропонував відкласти на місяць перепис населення, що викликав напругу в суспільстві.
20:41
Байден: Гуманітарна допомога не надходить до Гази достатньо швидко
Президент США Джо Байден заявив, що гуманітарна допомога не надходить до Гази достатньо швидко.
20:40
Парламент Румунії схвалив придбання винищувачів F-35
Комітети обох палат румунського парламенту з питань оборони у вівторок, у День Збройних сил Румунії, схвалили рішення про закупівлю 32 винищувачів F-35.
20:25
Посол Ізраїлю в ООН вимагає відставки генсека через заяву про ХАМАС
Постійний представник Ізраїлю в ООН Гілад Ердан обурився заяві генерального секретаря Організації Антоніу Гутерреша про напад угруповання ХАМАС на його країну та зажадав відставки посадовця.
20:15
ЗМІ: У Франції сумніваються у здатності Ізраїлю провести операцію в Газі з дотриманням права
У Франції заявляють, що Ізраїлю буде важко провести наземну операцію в Газі, до якої він останнім часом готується, з дотриманням міжнародного гуманітарного права.
20:05
відеоШвеція розпочала туристичну кампанію, аби її не плутали зі Швейцарією
Шведське державне агентство VisitSweden, яке займається просуванням туризму в країні, у вівторок розпочало кампанію, мета якої – запобігти плутанню Швеції та Швейцарії.
20:00
Блінкен закликав членів Радбезу ООН зупинити поширення війни між Ізраїлем і ХАМАС
Держсекретар США Ентоні Блінкен закликав країни-члени Ради безпеки ООН використати свій вплив, щоб зупинити поширення війни між Ізраїлем і ХАМАС, зокрема попередити Іран, що будь-яке втручання матиме наслідки.
19:50
Вірменія викликала посла РФ через брехню про Пашиняна на "Первом канале"
Міністерство закордонних справ Вірменії у вівторок викликало посла Росії Сергєя Копиркіна й висловило йому протест через пропагандистську передачу на "Первом канале", присвячену вірменському прем’єру Ніколу Пашиняну.
19:35
Зіткнення суден біля берегів Німеччини: один загиблий, четверо зниклих безвісти
Внаслідок зіткнення двох вантажних суден у Північному морі біля берегів Німеччини одна людина загинула і четверо вважаються зниклими безвісти.
19:30
фотоЛитва викликала голову посольства РФ через знесення пам’ятного знаку
Міністерство закордонних справ Литви у вівторок викликало тимчасового повіреного у справах Росії Александра Йолкіна й висловило протест через руйнування в російському місті Владімір меморіальної дошки на честь ексголови литовського МЗС, архиєпископа Мечисловаса Рейніса.
19:19
фотоРеспубліканці обрали проукраїнського кандидата на посаду спікера Палати представників
Фракція Республіканської партії в Палаті представників за підсумками п’яти раундів голосування у вівторок обрала нового кандидата у спікери палати – ним став вихідець зі штату Міннесота Том Еммер.
19:19
У Німеччині закрили справу про розрив гігантського акваріума, так і не з’ясувавши причину
Прокуратура німецької столиці Берліна у вівторок оголосила про закриття розслідування розриву величезного акваріума в грудні минулого року після того, як експертний звіт не зміг встановити причину інциденту.
19:01
Зеленський зустрівся з міністром оборони Данії: говорили про винищувачі та ППО
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із міністром оборони Данії Троельсом Лундом Поульсеном у Києві.
Аналітика короткоЧому праві перемогли на виборах у Швейцарії
18:56
В Австрії – кілька постраждалих через контрафактні ліки для схуднення
Федеральне відомство кримінальної поліції Австрії розпочало перевірку у зв’язку з кількома постраждалими після приймання препарату від діабету "Оземпік", який також використовують для схуднення.
18:44
Польща отримала вже вісім винищувачів FA-50 від Південної Кореї
Польща отримала від Південної Кореї чергові два легкі бойові винищувачі FA-50, загальна кількість доставлених в країну літаків становить вже вісім.
18:30
ФотоЕскадрилья F-16 ВПС США прибула на Близький Схід
Ескадрилья винищувачів F-16 американських ВПС прибула на Близький Схід для посилення військової присутності в регіоні ізраїльсько-палестинського конфлікту.
18:28
Поліція Фінляндії назвала основну версію пошкодження Balticconnector
Фінське Національне бюро розслідувань вважає, що пошкодження газогону Balticconnector, який сполучає Фінляндію з Естонією, найімовірніше, спричинили дії судна Newnew Polar Bear під прапором Гонконгу.
18:21
Британія припинить розміщувати мігрантів у 50 готелях до початку 2024 року
Велика Британія припинить використання 50 готелів, в яких вона розміщує шукачів притулку, і замість цього покладатиметься на більш дешеві форми розміщення мігрантів.
18:12
У Німеччині – чергова хвиля "мінувань", постраждала штаб-квартира партії Шольца
У Німеччині у вівторок поліція почала розслідувати чергову хвилю повідомлень про нібито мінування установ у різних містах, зокрема Берліні.
18:02
Глава МЗС Німеччини закликає відкрити "гуманітарні вікна" для доставки допомоги в Газу
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок закликала призупинити бойові дії в секторі Гази, щоб доставити гуманітарну допомогу місцевому населенню.
17:56
НАТО закликає до єдиних стандартів боєприпасів для збільшення їхнього виробництва
НАТО підштовхує країн-членів Альянсу до подолання протекціоністських тенденцій та узгодження єдиного стандарту артилерійських боєприпасів задля збільшення їхнього виробництва.
17:54
TVN24: В автомобілі кортежу президента Польщі знайшли "жучок"
В автомобілі, який належить канцелярії президента Польщі, співробітники Служби державної охорони країни ще влітку цього року виявили пристрій відстеження геолокації.
17:43
На місці пошкодження Balticconnector знайшли предмет, схожий на якір
Кримінальна поліція Фінляндії повідомила, що на дні Балтійського моря поруч із місцем пошкодження газогону Balticconnector знайшли важкий предмет, схожий на якір.
17:34
Іспанські ліві домовились у разі формування уряду скоротити робочий тиждень на 2,5 години
Соціалістична робітнича партія Іспанії та крайній лівий блок Sumar у коаліційній угоді, укладеній у вівторок, домовились скоротити робочий тиждень у країні з 40 до 37,5 години зі збереженням заробітної плати.
17:20
Литва придбає у США ракети середньої дальності
Литва закупить у США партію ракет середньої дальності AMRAAM AIM-120C-8, попередня вартість угоди становить 100 мільйонів євро.
17:18
ЄС та країни Центральної Азії домовилися взаємодіяти проти спроб РФ обійти санкції
Міністри закордонних справ країн Центральної Азії – Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану – погодилися продовжувати співпрацю з країнами ЄС щодо боротьби зі спробами Росії обійти санкції.
17:15
Зеленський: Україна битиме по російському флоту в окупованій Абхазії
Президент Володимир Зеленський підтвердив, що Україна буде уражати військово-морський флот Росії і на базі на окупованій території Грузії, в Абхазії.
17:06
У парламенті Туреччини розповіли, коли можуть розглянути схвалення членства Швеції в НАТО
Парламент Туреччини вже найближчим часом може розглянути питання про схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО.
17:00
Генпрокурор Грузії виключив кримінальне переслідування президентки без імпічменту
Генеральний прокурор Грузії Іраклій Шотадзе у вівторок заявив, що кримінальне переслідування президентки Саломе Зурабішвілі, про яке висловлювались представники партії влади "Грузинська мрія", неможливе без оголошення їй імпічменту.
16:48
фотоУ Литві затримали українця, підозрюваного у викраденні авто в Німеччині
Поліція Литви затримала громадянина України, якого підозрюють у викраденні розкішного автомобіля Mercedes Benz C220 із німецькими реєстраційними номерами.
16:43
Литва витратила 230 млн євро на будівництво трьох військових містечок
Влада Литви витратила близько 230 мільйонів євро на будівництво трьох військових містечок у Рокантішкесі, Шяуляї та Шилальському районі.
16:40
Шольц хоче забезпечити постійну фінансову підтримку Україні
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про намір домогтися постійних фінансових зобов'язань для України від ЄС до кінця 2023 року.
16:30
У Фінляндії розслідують понад 660 випадків порушень санкцій проти РФ
З лютого 2022 року митниця Фінляндії розпочала понад 660 попередніх розслідувань випадків порушення санкцій, запроваджених ЄС щодо Росії.
16:06
Президентка Словаччини погодилася із запропонованими кандидатами в уряд
Президентка Словаччини Зузана Чапутова погодилась з оновленим списком кандидатів на посади міністрів у новий уряд.
Аналітика короткоЯк чорногорці можуть втратити свою державу
15:55
Проросійські хакери атакували сайти держорганів Чехії під час "Кримської платформи"
У Чехії сайти Міністерства внутрішніх справ, поліції та пожежників були недоступні близько двох годин у вівторок вранці через кібератаку, за якою стоїть проросійська група хакерів NoName057.
15:40
ФотоСловаччина встановить на кордоні з Україною німецькі системи ППО MANTIS
Збройні сили Словаччини прийняли на озброєння системи протиповітряної оборони MANTIS, які посилять охорону східного кордону з Україною.
15:27
Єврокомісія представила план подолання кризи у вітроенергетиці
Європейська комісія представиила нові заходи для стимулювання вітроенергетичної галузі, щоб досягти цілей ЄС щодо виробництва відновлюваної енергії до 2030 року.
15:23
Президент Чехії: Не можна миритися зі зростанням антисемітизму, Європа має показати приклад
Президент Чехії Петр Павел заявив, що будь-які прояви антисемітизму повинні бути засуджені, а винні у таких злочинах мають понести покарання.
15:07
Лідер головної опозиційної партії Греції виключив трьох її членів за критику
У Греції новий лідер провідної опозиційної партії СІРІЗА Стефанос Касселакіс виключив з лав політсили трьох її членів, які критикували його під час виступів на телебаченні.
14:56
В Італії заперечують кількість загиблих через вибух у лікарні в Газі
Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні заявив, що внаслідок вибуху у лікарні в Газі загинуло близько 50 осіб, а не майже 500, як заявив ХАМАС.
14:46
Bloomberg: Столтенберг закликав схвалити членство Швеції в НАТО до кінця листопада
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що Швеція має стати повноправним членом Альянсу до кінця листопада.
14:33
У Литві визначились, в яких містах розмістять військових Бундесверу
Військовослужбовці німецької бригади, які прибуватимуть до Литви, будуть розміщені на об'єктах, що наразі будують у містах Рукла та Руднинкай, а також у Вільнюсі.
14:25
Україна вже зареєструвала спільне з Rheinmetall підприємство
Спільне підприємство німецького збройового концерну  Rheinmetall та "Української оборонної промисловості" вже офіційно зареєстрували минулого тижня. 
14:21
Макрон пропонує залучити коаліцію проти ІДІЛ до боротьби з ХАМАС
Президент Франції Еммануель Макрон запропонував розширити міжнародну коаліцію, яка бореться проти терористичної організації "Ісламська держава" (ІДІЛ) в Іраку та Сирії, залучивши її до боротьби проти палестинського бойового угруповання ХАМАС у секторі Гази.
14:01
ЄС погодив м’якші квоти на риболовлю у Балтиці, ніж пропонувала Єврокомісія
Міністри ЄС погодили менше скорочення квот на вилов риби у Балтійському морі, аніж те, що пропонувала Єврокомісія і проти якого гучно висловлювалися Латвія і Естонія.
13:57
Польська опозиція узгодила кандидатуру Туска на посаду прем'єра
Лідери опозиційних "Громадянської коаліції", "Третього шляху" й "Лівиці" офіційно оголосили про готовність створити коаліцію та висунення лідера "Громадянської платформи" Дональда Туска на посаду прем'єра.
13:36
У Молдові заблокують понад 20 російських порталів
За рішенням Служби інформації і безпеки Молдови в країні заблокують доступ до понад 20 російських інтернет-ресурсів.
13:26
Скандальний кандидат в уряд Словаччини відмовився від посади
Одіозний словацький політик Рудольф Гуляк, чию кандидатуру на посаду міністра з питань довкілля відмовилась підтримувати президентка, вирішив зняти свою кандидатуру на посаду міністра з питань довкілля.
13:26
Reuters: Оцінка руху України до ЄС буде позитивною, але може містити додаткові умови
Європейська комісія має намір представити 8 листопада позитивну оцінку прогресу, досягнутого Україною у поданні заявки на членство в ЄС
13:13
Угорська опозиція вимагає терміново зібрати парламент для ратифікації вступу Швеції у НАТО
Одна з опозиційних партій у парламенті Угорщини – соціалісти MSZP – ініціювали скликання позачергового засідання, щоб затвердити вступ Швеції у НАТО якнайшвидше, до того, як це зробить Туреччина.
13:04
Зеленський попросив ЄС поширити досвід Бельгії з використання заморожених активів РФ
Президент Володимир Зеленський закликав поширити досвід Бельгії щодо використання заморожених російських активів на всю Європу. 
12:53
Британія заявила про загибель щонайменше 10 своїх громадян в Ізраїлі
Щонайменше 10 громадян Великої Британії загинули в конфлікті між Ізраїлем і терористичним угрупованням ХАМАС, ще шестеро вважаються зниклими безвісти.
12:48
Зеленський: Україна "рухалась максимально", щоб рішення про переговори з ЄС було цього року
Президент Володимир Зеленський звернувся у вівторок до колегії єврокомісарів, яка зібралась в Брюсселі, переконуючи їх у тому, що Україна виконала усі рекомендації Єврокомісії та готова почати переговори про вступ до Євросоюзу.
12:26
Макрон закликав Ізраїль не розширювати конфлікт в секторі Гази
Президент Франції Емманюель Макрон під час візиту до Ізраїлю закликав його не розширювати конфлікт з ХАМАС та розглядати звільнення заручників, які утримуються в секторі Гази, як першочергове завдання.
12:24
Голова Сенату Чехії: Якщо піддамось брехні Путіна, підпишемо собі смертний вирок
Голова Сенату Чехії Мілош Вистрчіл закликав не піддаватись на російську брехню про можливість домовитись з Путіним щодо миру в Україні, оскільки це стане вироком для всієї демократії.
12:22
Прем'єр Молдови вирушить до штаб-квартири НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у четвер зустрінеться з прем’єром Молдови у штаб-квартирі Альянсу у Брюсселі. 
11:59
Франція підтвердила загибель в Ізраїлі 30 своїх громадян, ще 9 вважаються зниклими
Внаслідок нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль підтверджено загинули 30 вихідців з Франції, доля ще 9 людей точно не відома. 
11:57
Відсторонений генпрокурор Молдови виграв у ЄСПЛ справу проти держави
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав, що Молдова порушила права Александра Стояногло на справедливий судовий розгляд, коли його відсторонили від посади генерального прокурора.
11:30
Зеленський на саміті "Кримської платформи": Повний вогневий контроль над Кримом – питання часу
Досягнення повного вогневого контролю над Кримом та прилеглими водами українськими силами є питанням часу. 
11:22
Ексглава МЗС Литви натякнув, що Угорщині Орбана вже не місце у ЄС
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс натякнув, що Угорщина такою, як вона стала за правління Віктора Орбана, вже не мала би бути членом Євросоюзу.
11:04
Іспанські соціалісти та крайні ліві уклали угоду про урядову коаліцію
Соціалістична партія Іспанії та крайня ліва партія Sumar досягли коаліційної угоди про формування нового уряду.
10:59
Президент Польщі починає консультації з партіями, які проходять у новий парламент
Президент Польщі Анджей Дуда у вівторок починає консультації з політичними партіями, які пройшли у парламент за підсумками виборів, а опозиція очікувано надасть перші деталі про потенційну коаліцію. 
10:39
фотоБіля берегів Німеччини зіткнулись два вантажні судна: одне затонуло, є зниклі безвісти
У Північному морі внаслідок зіткнення двох вантажних кораблів біля берегів Німеччини одне судно затонуло, декілька людей вважаються зниклими безвісти. 
10:17
Президент Литви не визначився, чи балотуватиметься на другий термін
Президент Литви Гітанас Науседа ще не вирішив, чи буде балотуватися на другий термін на президентських виборах наступного року. 
10:15
У Чехії поки не бачать радикалізації місцевої мусульманської громади
Міністерство внутрішніх справ Чехії поки не бачить ознак радикалізації настроїв серед представників мусульманської громади у країні на тлі ескалації на Близькому Сході та останніх терактів у Бельгії та Франції.
09:51
фотоУ Польщу спробували ввезти канабіс на 1 млн євро під виглядом томатної пасти з Іспанії
Польські правоохоронці виявили у вантажівці 120 кг канабісу, замаскованого під відра з томатною пастою з Іспанії.
09:37
ЗМІ: найвищий представник Росії при ЄС ймовірно є шпигуном
Німецькі ЗМІ припускають, що керівник представництва Росії при ЄС Кіріл Логвінов, який базується у Брюсселі, ймовірно є шпигуном під дипломатичним прикриттям. 
09:24
Розвідка Британії: "Шторм-Z" є демонстрацією надзвичайних проблем російської армії
Існування підрозділів "Шторм-Z" у російській армії свідчить про проблеми Росії у створенні бойової піхоти, здатної до ефективного наступу.
08:59
Китай може скасувати візовий режим для громадян Грузії
Китай розглядає можливість скасування візового режиму для громадян Грузії.
Аналітика короткоЩо відомо про майбутній уряд Польщі і чи є там загрози для України
08:36
Латвія проти запропонованих ЄС квот на вилов риби
У Латвії висловили невдоволення планом Єврокомісії щодо зменшення квот на вилов деяких видів риби.
08:31
Головний борець з антисемітизмом Німеччини підтримав право на пропалестинські протести
Уповноважений з питань антисемітизму у Німеччині засудив інциденти, спрямовані проти євреїв, але підтримав основне право громадян на протести.
07:59
Російський "Лукойл" обіцяє платити більше податків Болгарії, щоб зберегти імпорт нафти
Нафтопереробний завод "Лукойл" у Болгарії пообіцяв прем’єр-міністру Ніколаю Денкову сплатити майже вдвічі більше податків державі після того, як болгарський парламент пригрозив заборонити імпорт російської сирої нафти морем.
07:34
Макрон прибув до Ізраїлю з візитом солідарності
Літак президента Франції Емманюеля Макрона прибув до аеропорту в Тель-Авіві у вівторок вранці.
07:18
Трамп оголосив Орбана лідером Туреччини і знайшов у нього кордон з Росією
Колишній президент США Дональд Трамп переплутав імена своїх міжнародних друзів під час передвиборчої промови в понеділок, неправильно назвавши Віктора Орбана лідером Туреччини.