23 жовтня 2023

Статті
Туск та його команда: як опозиція домовляється про новий уряд Польщі
Як швидко Польща отримає новий уряд і що може цьому завадити? І хто очолить важливі для відносин із Україною міністерства?
Імпічмент за просування євроінтеграції: що стоїть за спробою звільнити президента Грузії
Вперше в історії Грузії парламент розглядав питання імпічменту президенту країни. І хоча ця спроба не вдалася, грузинська влада досягла певних успіхів.
Колонки
Арктичний проєкт Путіна: як ЄС варто посилити енергетичні санкції проти Росії
Нерішуча політика ЄС дозволила Росії достроково запустити перший етап "Арктик СПГ 2". Проте можливість запобігти реалізації цього проєкту ще існує.
Новини
23:04
Кулеба: Україна в ЄС стратегічно вигідна Угорщині, але зараз вона "витискає максимум"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Угорщина не стане на заваді членству України в Європейському Союзі, оскільки "стратегічно" воно відповідає угорським інтересам.
22:51
Кулеба: Робимо все, щоб пройти шлях до ЄС "як качечка по воді"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба висловив упевненість, що Європейська комісія дасть позитивний висновок для початку переговорів про вступ до кінця цього року.
22:35
Кулеба запевнив, що Україна знає про ситуацію з виробництвом зброї в країнах-партнерах
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на тлі побоювань, що ескалація на Близькому Сході вплине на військову підтримку України сказав, що в Києві знають можливості оборонного виробництва партнерів.
22:18
У Макрона заявили, що він везе в Ізраїль "пропозиції" для деескалації
Президент Франції Емманюель Макрон, який у вівторок прибуде з візитом до Ізраїлю, хоче зробити пропозиції для запобігання ескалації арабо-ізраїльського конфлікту.
21:56
У Гагаузії закрили провадження щодо лідерки регіону за звинуваченням у зловживанні владою
Прокуратура молдовського автономного регіону Гагаузія припинила розслідування щодо башкана (голови) Євгенії Гуцул за звинваченням у у зловживанні владою та перевищенні посадових повноважень.
21:37
У партії влади Грузії дають "100%-ву гарантію", що отримають кандидатство ЄС
Генеральний секретар партії влади Грузії "Грузинська мрія" Каха Каладзе в понеділок висловив упевненість у тому, що Європейський Союз надасть країні статус кандидата на членство.
21:22
Кабель зв’язку між Швецією та Естонією пошкодила зовнішня сила – шведське Міноборони
Шведське Міністерство оборони в понеділок заявило, що підтвердило причетність сторонньої сили до пошкодження кабеля зв’язку, який пролягає на дні Балтійського моря між Швецією та Естонією.
ДайджестЕрдоган готує вступ Швеції у НАТО, вкрадене золото України в Іспанії, 1,5 млрд з ЄС: новини дня
21:05
Axios: США відправили групу офіцерів для допомоги Ізраїлю в діях проти ХАМАС
Адміністрація президента США відправила до Ізраїлю тризіркового генерала морської піхоти та ще кількох офіцерів для допомоги керівництву ізраїльської армії під час операції в секторі Гази.
20:57
Cунак про війни в Україні та на Близькому Сході: Путін програє, як і ХАМАС
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак порівняв війну РФ проти України і загострення конфлікту між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС.
20:45
фотоЖінка вперше очолила найбільшу профспілку Німеччини
Найбільша німецька профспілка IG Metall, яка об’єднує працівників сталеливарної, металургійної та електротехнічної промисловості, в понеділок обрала своїм головою Крістіан Беннер – вона стала першою жінкою на цій посаді.
20:45
Норвегія готова допомогти з розслідуванням воєнних злочинів в Ізраїлі та Газі
Норвегія "готова швидко надати ресурси", якщо отримає запит на сприяння розслідуванню ймовірних воєнних злочинів у Газі та Ізраїлі.
20:33
У Франції затримали двох підозрюваних у причетності до теракту в Брюсселі
Французька поліція затримала двох людей, підозрюваних у зв'язку з ісламістським бойовиком Абдесалемом Лассуедом, який застрелив двох шведських футбольних фанатів у Брюсселі минулого тижня.
20:16
У 86-річного короля Норвегії знову діагностували COVID-19
86-річний король Норвегії Гаральд V отримав позитивний результат тесту на коронавірус після того, як хворів на COVID-19 минулоріч.
20:11
Президентка Єврокомісії: Палестинський народ був зраджений ХАМАС
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн у понеділок, 23 жовтня, провела телефонну розмову з президентом Палестинської автономії Махмудом Аббасом.
20:03
фотоУ Польщі почали перевірку через антисемітський плакат на пропалестинській акції
Прокуратура Польщі розслідує плакат, який з'явився на пропалестинській демонстрації у Варшаві в суботу, на предмет антисемітизму – одна з учасниць акції несла зображення зірки Давида з написом "Збережемо світ чистим" у смітнику.
19:49
У Гамбурзі судитимуть двох братів із Сирії, які планували теракт у церкві в Швеції
У вищому земельному суді німецького міста Гамбург в понеділок, 23 жовтня, розпочався процес у справі двох братів із Сирії, яких підозрюють у підготовці теракту у Швеції.
19:49
Генсек НАТО закликав Туреччину якнайшвидше ратифікувати членство Швеції
Генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг у понеділок закликав парламент Туреччини якнайшвидше проголосувати за членство Швеції в НАТО.
19:33
У Литві називають війну в Україні пріоритетом попри конфлікт на Близькому Сході
На тлі загострення конфлікту на Близькому Сході глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс називав війну в Україні пріоритетом для його країни.
19:32
фотоУ США хочуть конфіскувати яхту підсанкційного росолігарха Керімова
Прокуратура Нью-Йорка подала позов про цивільну конфіскацію 106-метрової супер’яхти Amadea вартістю понад 300 мільйонів доларів, пов’язану з російським олігархом Сулейманом Керімовим.
19:18
Республіканці представили дев'ять нових кандидатів на посаду спікера Палати представників
Дев’ять представників Республіканської партії змагатимуться за посаду спікера Палати представників США після того, як конгресмен Джим Джордан відмовився продовжувати боротьбу за цей пост.
19:14
У Європарламенті виступили проти розморожування коштів ЄС для Угорщини
Чотири депутати Європейського парламенту в понеділок презентували спільний аналіз реформ судочинства й верховенства права в Угорщині, констатувавши, що їх недостатньо для розблокування мільярдів євро з фондів ЄС.
18:59
Держави ЄС, що межують з Росією, узгодили виконання санкцій проти Москви
Представники міністерств закордонних справ та митних органів прикордонних держав Європейського Союзу в понеділок провели у Вільнюсі другу зустріч, присвячену узгодженому впровадженню санкцій проти Росії.
18:45
У Латвії депутати пропонують знести решту пам'ятників радянській армії
У Латвії депутати від партії "Національне об'єднання" пропонують знести всі пам'ятники і меморіали збройним силам СРСР і радянської окупації, що залишаються в країні.
18:45
ЗМІ: Уряд Британії хотів приховати звіт про трудове рабство, серед постраждалих – українка
Міністерство внутрішніх справ Великої Британії підготувало звіт про випадки трудового рабства іноземців, зокрема й із України, на британських фермах, але намагалось не допустити його публічного розголосу.
18:34
Орбан порівняв членство Угорщини в ЄС з радянською окупацією
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відзначився скандальною заявою у річницю придушення радянськими військами революції 1956 року.
18:28
Британія виділить 23 млн євро додаткової допомоги для сектора Гази
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив про подальшу допомогу палестинським жителям сектора Гази.
18:25
Британія вважає Ізраїль непричетним до вибуху в лікарні в Газі
Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у понеділок заявив, що британська розвідка вважає причиною вибуху в лікарні Аль-Ахлі в секторі Гази випущену з палестинського боку ракету.
18:20
У Франції уточнили, яке озброєння продадуть Вірменії
Франція має намір допомогти Вірменії покращити протиповітряну оборону, продавши три радари і уклавши угоду про майбутню поставку зенітно-ракетних комплексів Mistral.
18:12
Боррель підтвердив, що ЄС не домовився виділити 500 млн євро для допомоги Україні зброєю
Топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель за підсумками зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС у понеділок підтвердив відсутність рішення щодо виділення траншу у 500 мільйонів євро для допомоги Україні зброєю.
18:12
У Франції заявили про затримання сотень людей за антисемітизм
Французькі правоохоронці затримали більше 300 людей за прояви антисемітизму.
17:56
Прем’єр Швеції радий "приємній новині" з Туреччини про вступ країни в НАТО
Шведський прем'єр-міністр Ульф Крістерссон привітав рішення турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана передати парламенту протокол про ратифікацію вступу Швеції в Північноатлантичний Альянс.
17:48
Прем'єр Косова порівняв президента Сербії з босом мафії
Прем'єр-міністр Косова Альбін Курті заявив, що за вересневим нападом на півночі Косова, в результаті якого загинули косовський поліцейський та троє просербських бойовиків, стоїть злочинне угруповання з Сербії.
17:47
фотоМВС Фінляндії передасть українським рятувальникам дев’ять машин
Міністерство внутрішніх справ Фінляндії підготувало для передання Україні дев’ять автомобілів для рятувальних служб.
17:43
Німеччина не підтримує ідею ЄС про гуманітарне припинення вогню в Газі
Німеччина виступає проти закликів ЄС до гуманітарного припинення вогню в секторі Гази, де триває протистояння між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС.
17:33
ХАМАС хоче вбити "клин ненависті" у світову спільноту – глава МЗС Німеччини
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що терористичне угрупування ХАМАС хоче вбити "клин ненависті" у світову спільноту.
17:32
В естонській Нарві виписали штраф чоловіку за шапку з гербом СРСР
Правоохоронці оштрафували на кордоні в естонському місті Нарва чоловіка, який мав при собі "предмет із символікою країни-агресора".
17:17
У Вільнюсі розповіли, як вирішити проблему з експортом вина до РФ через Литву
Вільнюс просить Євросоюз про санкції через те, що через Литву в Росію постачають вино.
17:16
Ердоган зробив крок до схвалення членства Швеції в НАТО
Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган скерував парламенту країни для ратифікації протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.
17:11
Біля берегів Швеції на мілину сів пором, у море витекли паливо й нафта
У Балтійському морі біля шведського міста Хьорвік уранці в неділю сів на мілину пором Marco Polo, в результаті чого стався витік дизельного палива й нафти.
17:10
У Греції заявили про ризик напливу мігрантів до ЄС через конфлікт на Близькому Сході
Міністр міграції Греції Дімітріс Кайрідіс заявив, що ЄС може зіткнутися з новим напливом мігрантів через конфлікт між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС.
Аналітика короткоЯк Європа має зупинити російську газову експансію в Арктиці і чому це важливо
16:54
Держоргани Польщі раптово замовили шредери після парламентських виборів
Польські спецслужби перевіряють імовірне знищення документів деякими державними органами після парламентських виборів на тлі повідомлень, що вони оголосили тендери на закупівлю шредерів.
16:48
WSJ: Глава МЗС Китаю відвідає Вашингтон цього тижня для підготовки візиту Сі
Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї, як очікується, відвідає Вашингтон цього тижня для підготовки до очікуваної зустрічі глави КНР Сі Цзіньпіна з президентом США Джо Байденом в американському Сан-Франциско.
16:37
ЗМІ: Угорщина знову не дала виділити 500 млн євро з фонду ЄС, який допомагає Україні зброєю
Міністри закордонних справ Європейського Союзу на зустрічі в понеділок знову не змогли домовитись про виділення траншу у 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, який використовують для військової підтримки України.
16:32
Естонія зв'язалася з Китаєм для розслідування пошкодження кабелів у Балтійському морі
Влада Естонії зв'язалася з Китаєм в межах розслідування пошкодження двох телекомунікаційних кабелів у Балтійському морі.
16:17
Один з найвідоміших музеїв Німеччини зачинився на чотири роки
У Німеччині з понеділка, 23 жовтня, зачинився на генеральну реконструкцію один з найвідоміших музеїв – Пергамський музей (Pergamonmuseum) на Музейному острові в Берліні.
16:16
На Кіпрі ліквідували мережу, що займалась незаконним перевезенням мігрантів і біженців
Поліція Кіпру у понеділок арештувала 10 осіб, підозрюваних у керуванні злочинним угрупуванням, яке займалося незаконним переправленням нелегалів на острів, де фіксують сплеск прибулих біженців.
16:04
На парламентських виборах у Швейцарії перемогли правопопулісти
На парламентських виборах у Швейцарії перемогла правопопулістська Швейцарська народна партія, яка показала один з найкращих результатів в історії політсили.
15:44
Кулеба розповів, як треба втілити ідею подвійного громадянства в Україні
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що множинне громадянство в Україні має стати елементом державної політики, спрямованої на збереження і розвиток всесвітньої української спільноти.
15:39
ВиправленоВ Іспанії розповіли, як конфіскували викрадені з України старовинні прикраси
Іспанська поліція розповіла про деталі операції, в межах якої вилучили 11 викрадених золотих старовинних прикрас вартістю понад 60 мільйонів євро, що належать до історичної спадщини України.
15:33
Скандальна депутатка німецьких "Лівих" створює нову популістську партію
Німецька депутатка від Лівої партії Сара Вагенкнехт, яка активно виступає проти військової допомоги Україні, створює власну популістську політсилу під назвою "Альянс Сари Вагенкнехт".
15:08
Відео, фотоДепутати опозиції облили червоною фарбою офіс Орбана у Будапешті
Четверо депутатів опозиційної парламентської фракції "Моментум" у понеділок облили криваво-червоною фарбою паркан біля офісу прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.
14:58
Президентка Єврокомісії підтвердила свою позицію щодо Ізраїлю попри критику
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила свою позицію щодо підтримки Ізраїлю, незважаючи на критику серед своїх колег.
14:45
ЄС запроваджує санкції проти Нігеру, де стався військовий переворот
Рада ЄС схвалила "рамку" обмежувальних заходів проти Нігеру, де після держперевороту до влади прийшла хунта.
14:35
Глава МВС Німеччини закликає швидко ухвалити закон щодо боротьби з антисемітизмом
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер закликала якнайшвидше ухвалити представлений урядом закон про сприяння демократії на тлі мітингів із випадками антисемітизму, які відбувались в країні.
14:32
фотоІспанія конфіскувала викрадені з України старовинні прикраси на 60 млн євро
Іспанія конфіскувала викрадені з України старовинні золоті вироби вартістю 60 мільйонів євро після того, як правоохоронці спіймали злодіїв при спробі продати їх у Мадриді.
ВідеоПрорив до Калінінграду? Чи зможе РФ відрізати країни Балтії від НАТО?
14:16
У Франції ведуть понад 60 розслідувань через фальшиві "замінування"
У Франції почали 64 розслідування за фактом неправдивих повідомлень про загрозу з дня ісламістського теракту у ліцеї міста Аррас, що стався в середині жовтня.
14:14
У Німеччині заявляють про брак кадрів для реалізації більш масової депортації нелегалів
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер готується представити план, який передбачає спрощення та прискорення процедур висилки нелегальних мігрантів, однак у поліції кажуть про нестачу кадрів для реалізації цих заходів.
14:04
У Сербії розповіли, як китайська зброя посилила їхню армію
Сербська влада заявляє про те, що китайське військове озброєння значно посилило її збройні сили.
13:55
Грузія не прийняла запрошення на зустріч у Тегерані разом з Вірменією і Азербайджаном
Грузію запрошували на зустріч у Тегерані, де присутні Вірменія, Азербайджан, Росія і Туреччина, але у Тбілісі не погодились.
13:37
ЗМІ: Ірландія може обмежити термін перебування українців у державних помешканнях
Ірландія розглядає можливість обмежити тривалість перебування українських біженців у помешканнях, які надає держава, до трьох місяців, після чого їм доведеться шукати власне житло.
13:19
Українські військові беруть участь у міжнародних навчаннях ВМС у Британії
Українські військові моряки беруть участь у багатонаціональному навчанні "Joint Warrior -23-ІІ", яке почалося у понеділок.
13:19
фотоАзербайджан проводить перші військові навчання з Туреччиною після операції в Карабаху
Азербайджан заявив у понеділок, що розпочав серію спільних військових навчань зі своїм найближчим союзником Туреччиною – перших після того, як Баку повернув під свій контроль Нагірний Карабах.
13:03
Україна незабаром отримає письмову оцінку виконання рекомендацій Єврокомісії – Стефанчук
Найближчими днями Україна отримає письмову оцінку про виконання рекомендацій Європейської комісії для початку переговорів про вступ до Європейського Союзу.
Аналітика короткоНавіщо грузинській владі потрібна була заздалегідь провальна спроба імпічменту президентки
13:00
Рейтинг урядової коаліції Німеччини досяг нового мінімуму
Підтримка урядової коаліції канцлера Німеччини Олафа Шольца впала до рекордно низького рівня.
12:52
Прем'єрка Ісландії візьме участь у першому за пів століття жіночому страйку
Десятки тисяч ісландських жінок, включно з прем’єркою Катрін Якобсдоттір, у вівторок не вийдуть на роботу, вимагаючи ліквідації зарплатної та іншої соціальної нерівності між чоловіками й жінками.
12:46
Україна отримала від ЄС дев’ятий транш макрофіну на 1,5 млрд євро
Україна отримала від Європейського Союзу дев’ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 млрд євро.
12:20
У Німеччині евакуювали 600 людей через загрозу вибуху на суспільному мовнику
У німецькому місті Майнц провели евакуацію людей з кількох будівель після того, як поліція отримала повідомлення про замінування штаб-квартири німецької суспільної телерадіокомпанії ZDF.
12:14
Віцепрем'єр Данії іде з політики невдовзі після піврічної відпустки у зв’язку зі стресом
Віцепрем'єр-міністр і міністр економіки Данії Якоб Еллеманн-Єнсен заявив у понеділок, що йде з політики невдовзі після своєї шестимісячної відпустки через стрес.
11:55
У Бельгії назвали нового міністра юстиції після відставки його попередника через теракт
Новим міністром юстиції Бельгії стане Поль Ван Тігхельт після того, як його попередник Вінсент Ван Квікенборн оголосив про відставку як визнання політичної відповідальності за те, що держоргани не запобігли ісламістському теракту у Брюсселі. 
11:46
ЗМІ: Трамп переповідав зміст розмов із Зеленським австралійському мільярдеру
Експрезидент США Дональд Трамп, обіймаючи крісло глави Білого дому, схоже, ділився  з австралійським мільярдером Ентоні Праттом конфіденційною інформацією про розмови з іноземними лідерами, зокрема, з президентом України Володимиром Зеленським.
11:28
Глава МЗС Фінляндії: наша увага не зміщується з України
Міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен запевнила, що Україна буде однією з ключових тем обговорення міністрів ЄС, попри те, що топ-темою є ситуація в Ізраїлі і секторі Гази. 
11:08
З Прикарпаття хочуть запустити залізничний маршрут до Румунії
У Коломиї на Івано-Франківщині працюють над запуском залізничного маршруту до Румунії.
11:01
У Франції починають судити ймовірного "мінера" Версальського палацу
У Франції у понеділок постане перед судом 37-річний чоловік, якого слідчі вважають винуватцем одного з неправдивих повідомлень про нібито вибухівку у Версальському палаці. 
10:40
Глава МЗС Німеччини: Ми дивимось на Україну ще уважніше через війну на Близькому Сході
З огляду на очевидну радість президента РФ Владіміра Путіна у зв’язку з подіями на Близькому Сході, ЄС ще уважніше відстежує ситуацію в Україні. 
10:38
На іспанські Канарські острови за вихідні прибули майже 1500 мігрантів
За суботу і неділю до берегів іспанських Канарських островів прибули майже півтори тисячі мігрантів з Африки.
10:16
У ЄС обговорюють заклик до "гуманітарної паузи" у війні між Ізраїлем і ХАМАС
Глава зовнішньополітичного відомства ЄС Жозеп Боррель у понеділок закликав прискорити доставку допомоги в сектор Гази і заявив, що Євросоюз обговорює заклик до "гуманітарної паузи" в кампанії Ізраїлю проти ХАМАС.
09:58
У Стокгольмі на тлі боротьби бандитських угруповань стався сильний вибух у квартирі
У Стокгольмі вранці у понеділок стався сильний вибух у багатоквартирному будинку, поліція попередньо розглядає його як черговий інцидент у рамках з’ясування стосунків між конкуруючими бандитськими ургупованнями. 
09:44
відеоУ Парижі відбулась перша пропалестинська демонстрація, яку дозволила влада
Тисячі людей, розмахуючи палестинськими прапорами і скандуючи "Газа, Париж з тобою", зібралися 22 жовтня на пропалестинську демонстрацію, яку вперше після нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня санкціонувала поліція.
09:28
У Варшаві пройшла пропалестинська акція з антисемітськими гаслами, влада відреагувала
Польська влада розкритикувала антисемітські гасла і плакати на пропалестинській демонстрації, що пройшла у Варшаві цієї суботи.
09:11
Більші військові витрати примусять уряд РФ до складних рішень - розвідка Британії
Британська розвідка проаналізувала, який вплив на російську економіку матиме подальше збільшення військових витрат у Росії.
09:03
Прем’єр Чехії підтримав президентку Єврокомісії, яку критикують за "надто проізраїльську" позицію
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заступився за президентку Єврокомісії після хвилі критики за її "надто проізраїльську" позицію після останніх подій на Близькому Сході.
08:48
Партія влади Грузії придумала покарання для президентки, якій не змогли оголосити імпічмент
Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе заявив, що парламентська більшість більше не дотримуватиметься певних ритуалів стосовно президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, якій не змогли оголосити імпічмент.
08:30
Вірменія та Азербайджан проведуть переговори за участі Ірану, Туреччини і Росії 
Міністри закордонних справ Азербайджану та Вірменії проведуть переговори про нормалізацію відносин у Тегерані за участі глав МЗС Ірану, Туреччини і Росії.
08:27
Одіозний кандидат в уряд Словаччини хоче ініціювати вихід з ЄС і НАТО
Одіозний словацький політик Рудольф Гуляк, чию кандидатуру на посаду міністра з питань довкілля відмовилась підтримувати президентка, заявив, що спробує ініціювати референдум про вихід Словаччини з ЄС і НАТО.
07:59
фотоТисячі людей включно з мером вийшли на пропалестинський протест у столиці Боснії
Кілька тисяч людей зібралися в неділю в центрі Сараєва, розмахуючи палестинськими і боснійськими прапорами, вимагаючи зупинити ізраїльський наступ на сектор Гази.
07:44
Лідери Франції та Нідерландів відвідають Ізраїль цього тижня
Офіс прем'єр-міністра Ізраїлю підтвердив, що найближчими днями країну відвідають президент Франції Емманюель Макрон і прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте.
07:23
Топ-республіканець відкинув заяви, що військова допомога Києву шкодить економіці США
Лідер республіканської меншості у Сенаті США Мітч Макконелл відкинув твердження радикальних республіканців про те, що військова допомога Україні нібито шкодить економіці Сполучених Штатів.