25 жовтня 2023

Статті
Європейський фронт ізраїльської війни: як пропалестинські протести розкололи ЄС
Європейські політики підтримали Ізраїль у його протистоянні ХАМАС. Однак суспільна реакція у країнах ЄС виявилася далеко не такою однозначною.
Новини
22:59
На Ібіці вилучили рекордні понад 8 тонн гашишу
Іспанські митники під час патрулювання на Балеарських островах виявили та конфіскували рекордну для регіону партію гашишу вагою понад вісім тонн.
22:50
Байден привітав нового спікера Конгресу, закликав підтримати допомогу Україні
Президент США Джо Байден привітав республіканця Майка Джонсона з обранням на посаду спікера Палати представників і закликав його сприяти ухваленню в Конгресі додаткового фінансування, зокрема й для України.
22:28
У Польщі оштрафували українця, який віз тисячі євро, доларів і гривень у машині
Польські митники на прикордонному переході в селі Медика затримали українця, який перевозив в автівці незадекларовану готівку на загальну суму майже 123 тисячі злотих.
22:10
Джерела Reuters: G7 оголосить про санкції щодо діамантів із РФ до кінця жовтня
Країни "Групи семи" оголосять про механізм обмеження імпорту російських діамантів до кінця жовтня, після чого Європейський Союз одразу ж фіналізує пропозицію щодо 12-го пакету санкцій проти Росії.
21:53
Молдова отримає ще 72,5 млн євро фінансової допомоги від ЄС
Європейська комісія у середу оголосила про виділення Молдові чергового траншу фінансової допомоги в розмірі 72,5 мільйона євро, який буде виплачений до кінця місяця.
21:38
Іспанія закликала до гуманітарного перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС
Голова уряду Іспанії Педро Санчес у середу прямо закликав до зупинення бойових дій і припинення вогню між Ізраїлем та угрупованням ХАМАС, аби забезпечити постачання гуманітарної допомоги в сектор Гази.
21:07
Швейцарія призупинила фінансування організацій із Ізраїлю й Палестини на тлі ескалації
Федеральний уряд Швейцарії вирішив призупинити фінансову підтримку одинадцяти палестинських та ізраїльських неурядових організацій на тлі ескалації на Близькому Сході.
ДайджестНавчання на F-16 в США, антиукраїнський уряд Словаччини, ядерні навчання у Росії: новини дня
20:48
фотоПалата представників США нарешті обрала спікера – це республіканець-трампіст
Палата представників США в середу після кількох тижнів спромоглась обрати нового спікера – ним став представник республіканської більшості Майк Джонсон, представник штату Луїзіана й прихильник експрезидента Дональда Трампа.
20:41
Прем'єр Британії проти всеосяжного припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак не підтримує ідею всеосяжного припинення вогню між Ізраїлем і ХАМАС.
20:28
Парламент Уельсу визнав Голодомор геноцидом українського народу
Валлійський парламент – Сенедд – у середу підтримав резолюцію з визнанням Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу.
20:15
Макрон: Масштабна наземна операція Ізраїлю в Газі буде помилкою
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що якщо Ізраїль погодиться на масштабну наземну операцію в Газі, це буде "помилкою".
20:14
Генсек ООН відповів на критику Ізраїлю: каже, не виправдовував дій ХАМАС
Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш у середу відкинув звинувачення Ізраїлю в тому, що у своєму зверненні до Ради безпеки ООН виправдовував напад палестинського бойового угрупування ХАМАС.
20:04
CNN: США відправлять до Ізраїлю дві батареї "Залізного купола"
США погодилися відправити США до Ізраїлю дві батареї системи протиракетної оборони "Залізний купол".
19:57
США підтвердили початок льотних навчань українців на F-16
Військово-повітряні сили США в середу підтвердили, що українські льотчики розпочали льотну підготовку на винищувачах F-16 на авіабазі в штаті Аризона.
19:44
Пашинян не бачить переваг у присутності військових баз РФ у Вірменії
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що не бачить переваг у тривалій присутності російських військових баз в країні, оскільки РФ не виконала своїх союзницьких зобов’язань.
19:43
WSJ: Ізраїль погодився відкласти операцію в Газі до розміщення США додаткових ППО
Ізраїль погодився на прохання США відкласти наземну операцію в секторі Гази, аби американська сторона транспортувала до регіону додаткові системи протиповітряної оборони для захисту власних військ.
19:27
Росія несподівано провела навчання з відповіді на "ядерний удар противника"
Російська військова верхівка доповіла Владіміру Путіну про навчання Стратегічних ядерних сил РФ, під час яких ті відпрацювали завдання масованого ядерного удару у відповідь на удар противника.
19:24
ФотоОрбан похизувався подарунком від Трампа
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан похизувався подарунком від колишнього президента США Дональда Трампа.
19:14
Вільнюс збільшує туристичний податок
Влада литовської столиці Вільнюса з наступного року вирішила підвищити так званий туристичний податок з одного до двох євро.
19:07
В Ісландії зафіксували землетрус силою 4,5 бала
На північ від ісландського міста Гриндавік, що на півострові Рейк’янес на південному заході острівної країни, уранці в середу зафіксували підземні поштовхи силою 4,5 бала за шкалою Рихтера.
19:06
Франція направить свій корабель до берегів Гази
Франція планує відправити корабель свого флоту до берегів Гази для підтримки місцевих лікарень.
18:53
Зеленський звернеться до лідерів ЄС на саміті цього тижня
Президент Володимир Зеленський звернеться через відеозв’язок до учасників саміту Європейського Союзу, який відбудеться 26-27 жовтня в Брюсселі.
18:40
Німеччина виділить 195 млн євро на підтримку енергетики й підприємств в Україні
Федеральна міністерка економічного співробітництва й розвитку Німеччини Свенья Шульце в середу оголосила про наміри скерувати 195 мільйонів євро на підтримку енергопостачання та підприємств в Україні.
18:38
МВС Німеччини: Заборона на підтримку ХАМАС буде реалізована дуже швидко
У Німеччині обіцяють швидко реалізувати заборону на підтримку ісламістського угруповання ХАМАС в країні.
18:23
ЗМІ анонсували новий пакет військової допомоги Україні від США на $150 млн
Сполучені Штати вже в середу можуть оголосити про новий пакет військової допомоги Україні на суму 150 мільйонів доларів.
18:14
Чехія придбає в Ізраїлю 48 зенітних ракет великої дальності
Міністерство оборони Чехії оголосило про наміри укласти контракт на придбання 48 зенітних ракет великої дальності I-Derby в Ізраїлю вартістю 2,8 мільярда чеських крон (113,3 мільйона євро).
18:11
В Німеччині назвали недоречною вимогу відставки генсека ООН
В німецькому уряді вважають недоречними вимоги відставки генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша після його неоднозначних заяв щодо конфлікту на Близькому Сході.
17:59
У Баку заявили, що більше не зацікавлені в коридорі до Нахічевані через Вірменію
Головний помічник президента Азербайджану з питань зовнішньої політики Хікмет Гаджиєв стверджує, що Баку більше не зацікавлене в прокладанні Зангезурського коридору – сполучення до азербайджанського ексклаву Нахічевані, яка мала б пролягати територією Вірменії.
17:38
Глава МЗС Фінляндії: Китай готовий співпрацювати в розслідуванні пошкодження Balticconnector
Міністерка закордонних справ Еліна Валтонен заявила, що влада Китаю запевнила, що буде співпрацювати в розслідуванні пошкодження газогону Balticconnector в Балтійському морі.
17:33
Північна Македонія посилить свій військовий контингент у Косові
Північна Македонія збільшить чисельність контингенту країни у складі миротворчої місії НАТО у частково визнаному Косові (KFOR).
17:23
З початку війни Молдова видала 35 українців, які незаконно перетнули кордон
З початку повномасштабного російського вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року, Молдова видала українським прикордонникам 35 громадян України, які незаконно перейшли держкордон і опинилися на молдовській території.
17:20
Болгарія долучиться до ініціативи європейської ППО "Небесний щит"
Уряд Болгарії в середу схвалив проєкт меморандуму про приєднання до ініціативи зі спільної закупівлі систем протиповітряної та протиракетної оборони "Небесний щит".
17:10
Зіткнення суден біля берегів Німеччини: зниклих безвісти моряків оголосили загиблими
Німецьке Центральне командування з надзвичайних ситуацій на морі (CCME) оголосило загиблими чотирьох моряків, які вважалися зниклими безвісти після зіткнення у Північному морі двох вантажних суден.
17:09
"Дуда мені усміхнувся": Туск розповів про консультації щодо формування уряду Польщі
Лідер найбільшого опозиційного блоку Польщі "Громадянська коаліція" та кандидат у прем’єри від об’єднаної опозиції країни Дональд Туск оптимістично прокоментував консультації з президентом Анджеєм Дудою щодо формування уряду.
Аналітика короткоЯк війна на Близькому Сході розколює Європу
16:53
фотоУ Словаччині затвердили уряд Роберта Фіцо, МЗС очолив українофоб
Президентка Словаччини Зузана Чапутова в середу затвердила новий уряд на чолі з лідером партії Smer-SD Робертом Фіцо, який відзначився низкою антиукраїнських заяв.
16:51
Польща побудує вантажний термінал, який використовуватимуть як пункт пропуску з Україною
Польща реалізує проєкт великого вантажного термінала в районі населеного пункту Гребенне, який використовуватимуть як пункт пропуску спільно з Україною.
16:41
У Європарламенті хочуть передати Україні майже 150 бронемашин, конфіскованих ЄС
Депутат Європейського парламенту від Нідерландів Барт Гротгюйс запропонував передати Україні десятки одиниць броньованої техніки, конфісковані під час спроб незаконного ввезення до Лівії.
16:26
Загиблий в Україні доброволець з Румунії був трансильванським угорцем
Загиблий доброволець із Румунії, який воював у складі Інтернаціонального легіону на фронті в Україні, був трансильванським угорцем.
16:18
Парламент Туреччини почав розгляд заявки про вступ Швеції в НАТО
Комітет Великих національних зборів (парламенту) Туреччини з закордонних справ у середу отримав протокол про вступ Швеції до НАТО, підписаний президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.
16:06
Парламент Словаччини обрав спікера із коаліції антиукраїнського Фіцо
Спікером Національної ради (парламенту) Словаччини став колишній прем’єр країни, представник партії "Голос", яка входить до коаліції з політсилою проросійського Роберта Фіцо, Петер Пеллегріні.
15:52
ЗМІ: Президентка Єврокомісії відповіла колегам, які невдоволені її "проізраїльською" позицією
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відповіла на листа своїх колег, які висловили невдоволення її позицією стосовно ескалації на Близькому Сході.
15:38
Прем'єрка Італії: Зменшення підтримки України буде помилкою, ми не можемо цього допустити
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні наголосила на важливості продовжувати підтримувати Україну у розв’язаній Росією війні.
15:33
Німеччина готується узаконити ненадання громадянства антисемітам 
Німецький парламент розгляне закон, за яким люди, які вчинили антисемітські дії, ніколи не зможуть отримати громадянство країни.
15:19
Президент Латвії: Найближчі 4-6 років будуть дуже складними для безпеки країни
Президент Латвії Едгардс Рінкевичс вважає, що найближчі 4-6 років у сфері внутрішньої і зовнішньої безпеки країни будуть дуже складними.
15:10
Вірменія звинуватила Азербайджан у зриві переговорів у Брюсселі
Міністр закордонних справ Вірменії Арарат Мірзоян заявив, що президент Азербайджану Ільхам Алієв не знайшов часу поїхати до Брюсселя на тристоронню зустріч з главою вірменського уряду Ніколом Пашиняном та главою Євроради Шарлем Мішелем.
14:56
Польща проведе військові навчання біля кордону з Білоруссю та Росією
Польські збройні сили проведуть військові навчання під назвою ŻUBR-23 поблизу кордону з Білоруссю та Росією.
14:41
У ЄС пояснили, чому не підтримують припинення вогню на Близькому Сході
Зовнішньополітичний речник ЄС Петер Стано пояснив, що Євросоюз станом на зараз не підтримує припинення вогню на Близькому Сході, оскільки ХАМАС продовжує завдавати терористичні ракетні удари по Ізраїлю.
14:35
Білий дім: Припинення вогню в Газі зараз вигідне лише ХАМАС
У Білому домі вважають, що повне припинення вогню в секторі Гази тільки допомогло б бойовикам ХАМАС.
14:33
В Україні загинув доброволець з Румунії
В Україні загинув на фронті доброволець із Румунії, який воював у складі Інтернаціонального легіону. 
Аналітика короткоЯк завдяки “Шляхам солідарності” Україна інтегрується до ЄС
14:06
Латвія хоче придбати ракети ATACMS
Державний департамент США схвалив продаж Латвії шести ракетно-артилерійських систем HIMARS, також будуть придбані далекобійні ракети ATACMS.
13:53
Ердоган: ХАМАС – не терористи, а борці за свої народ і землю
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що палестинське угруповання ХАМАС, яке здійснило напад на Ізраїль 7 жовтня, не є терористичною організацією, а його бойовиків він назвав "визволителями", які борються за свою землю.
13:41
Ексміністр оборони Словаччини приєднався до команди очільниці Міноборони Чехії
Колишній міністр оборони Словаччини Ярослав Надь стане експертним радником міністерки оборони Чехії Яни Чернохової.
13:39
Зустріч Пашиняна та Алієва за посередництва ЄС не відбудеться
Зустріч прем'єр-міністра Вірменії Нікола Пашиняна і президента Азербайджану Ільхама Алієва за участі президента Євроради Шарля Мішеля наприкінці жовтня не відбудеться.
13:26
Українці в Польщі можуть відновити втрачене чи викрадене посвідчення водія 
Для українців у Польщі стала доступною послуга відновлення втраченого або вкраденого посвідчення водія.
13:11
У Чехії "почесний консул ДНР" постане перед судом за мову ненависті щодо України
У Чехії прихильницю Росії і колишнього "почесного консула" маріонеткової "ДНР" Нелу Ліскову судитимуть за підбурювання до ненависті проти українців та України.
13:07
Уряд Німеччини схвалив жорсткіші правила депортації нелегалів – ЗМІ
Уряд Німеччини погодив більш жорсткі правила депортації, попри опозицію Зелених, які входять до складу урядової коаліції.
12:37
Бельгія розшукує палестинця, який пригрозив "умерти мучеником" через загибель рідних у Газі
Бельгійська влада заявила в середу, що активно розшукує прохача притулку палестинського походження, який пригрозив, що хоче вчинити теракт.
12:32
Британський міністр пригрозив скасовувати візи іноземцям за відвертий антисемітизм
Міністр з питань імміграції Сполученого Королівства Роберт Дженрік пригрозив скасуванням віз іноземцям з правом проживання у Британії, якщо вони підбурюють до антисемітизму. 
12:15
Bloomberg: Розкол у керівництві ЄС шкодить його єдиному курсу зовнішньої політики
Розбіжності між президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн і президентом Євроради Шарлем Мішелем перешкоджають ефективності ЄС, який зіштовхнувся з одразу декількома гарячими конфліктами, серед яких війни в Україні та на Близькому Сході і торгові суперечки з Китаєм.
11:41
У Північному морі призупинили пошуки моряків, що зникли після зіткнення суден
Німецькі рятувальні служби призупинили пошуки чотирьох моряків, які зникли після зіткнення у Північному морі двох вантажних суден.
11:34
Глава Євроради розповів, що лідери ЄС обговорять на саміті про Україну
Саміт лідерів ЄС в Брюсселі 26-27 жовтня обговорить шляхи прискорення надання військової підтримки Україні, використання заморожених активів РФ, а також інтенсифікацію дипломатичної роботи Євросоюзу з метою забезпечення справедливого миру.
11:10
Розвідка Британії: РФ зберегла значний артилерійський потенціал у нижній течії Дніпра
Міноборони Британії у середу проаналізувало ситуацію у пониззі Дніпра, вказуючи, що російська артилерія зберегла значний потенціал у цьому районі.
10:49
Поліція Словаччини оголосила про спецоперацію у справі про тероризм
У Словаччині спецпідрозділ поліції проводить оперативні дії, пов’язані зі справою про тероризм, деталі якої поки не розголошують.
10:30
Парламент Угорщини відмовився розглянути ратифікацію вступу Швеції у НАТО
Парламент Угорщини у вівторок відхилив пропозицію провести голосування щодо схвалення заявки Швеції на вступ до НАТО.
10:09
Італія допускає продовження контролю на кордоні зі Словенією і в наступному році
Італія ймовірно продовжить контроль на кордоні зі Словенією, запроваджений як тимчасовий захід, і після кінця 2023 року.
10:02
Президентка Єврокомісії може приїхати в Україну на початку листопада – ЗМІ
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн ймовірно приїде в Україну на початку листопада, що може свідчити, що оцінка прогресу України у "кандидатських" реформах буде позитивною. 
10:01
Боррель натякнув Орбану, що Угорщина може вийти з ЄС
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель нагадав прем'єр-міністру Угорщини Віктору Орбану, що ніхто не зобов'язує його країну бути членом Європейського Союзу.
09:38
Президентка Європарламенту пропонує статус спостерігачів для депутатів з України і Молдови
Президентка Європарламенту Роберта Метсола пропонує, щоби депутати з України і Молдови ще до вступу цих країн у ЄС були представлені у Європарламенті як спостерігачі.
09:15
ЄС запропонує нову модель для сербських муніципалітетів у Косові
Європейська комісія має намір представити нову пропозицію щодо Асоціації сербських муніципалітетів у Косові після нещодавніх зустрічей у Приштині та в Белграді.
08:56
WSJ: Сенатори-республіканці хочуть змінити пакет Байдена щодо України та Ізраїлю 
Республіканці в Сенаті США хочуть внести зміни до запиту адміністрації Байдена про виділення майже 105 мільярдів доларів на надзвичайні заходи для України, Ізраїлю та Тайваню, а також на управління потоком мігрантів на кордоні США.
08:54
фотоРеспубліканці визначилися з новим кандидатом на спікера Палати представників 
Республіканці у Палаті представників номінували на посаду спікера Майка Джонсона, після того як попередній номінант зняв кандидатуру під тиском трампістів одразу ж після обрання. 
08:25
Шольц закликав ключову опозиційну партію підтримати закон, що спрощує депортацію нелегалів
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав опозиційну ХДС підтримати запропонований урядом проєкт, спрямований на скорочення нелегальної міграції. 
07:45
У Грузії створили фонд підтримки "Грузинського легіону", що воює за Україну
У Грузії з’явився фонд, через який охочі можуть підтримати функціонування добровольчого "Грузинського легіону", бійці якого воюють у лавах Сил оборони України. 
07:25
Польща призначила нового посла в Україні
Польща офіційно призначила Ярослава Гузи новим послом в Україні.