26 жовтня 2023

Статті
Трампіст як компроміс. Що означає для України обрання нового спікера в Конгресі США
Майка Джонсона складно назвати другом України – він послідовно голосував проти фінансування військової допомоги Києву.
Уряд реваншу та дружби з Орбаном: що чекати Україні від нової влади Словаччини
Ключові позиції в новому уряді Словаччини відійшли політикам, відомим своєю критикою політики ЄС, в тому числі щодо України.
Новини
23:00
Лідери ЄС закликали Ізраїль і ХАМАС до "гуманітарних пауз", підтримують мирний саміт
Лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті в Брюсселі в четвер узгодили позицію стосовно ескалації на Близькому Сході, обмежившись обережними формулюваннями про необхідність "гуманітарних пауз" і підтвердивши право Ізраїлю на самооборону.
22:43
Косово стверджує, що Сербія відкинула компроміс ЄС щодо північних муніципалітетів
Косовський прем'єр-міністр Альбін Курті заявив, що сербський президент Александар Вучич відмовився підтримувати пропозиції Європейського Союзу щодо вирішення проблеми асоціації сербських муніципалітетів на півночі Косова.
22:22
Топ-депутата Консервативної партії Британії арештували за підозрою у зґвалтуванні
Поліція англійського графства Суррей у четвер повідомила про арешт депутата Палати громад за підозрою у зґвалтуванні та зберіганні наркотиків – ним виявився представник Консервативної партії Кріспін Блант.
21:55
У Бельгії арештували підозрюваного в причетності до теракту в Брюсселі
Федеральна прокуратура Бельгії в четвер оголосила про арешт 44-річного вихідця з Тунісу, який може бути причетним до теракту в Брюсселі минулого тижня, що призвів до смерті двох шведських футбольних уболівальників.
21:39
Кірбі: У РФ – значні втрати під Авдіївкою, командири страчують солдат, бойовий дух низький
Координатор із питань стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі в четвер поділився американською оцінкою ситуації зі спробою російського наступу на сході України.
ДайджестОрбан кличе Київ на переговори, вступ Швеції до НАТО буксує, скандальні заяви Фіцо: новини дня
21:11
В Угорщини пішло шість місяців, щоб вийти з російського "банку-шпигуна"
Угорщина стала останньою з країн-членів Європейського Союзу, яка вийшла з Міжнародного інвестиційного банку (МІБ) – його охрестили "російським шпигунським банком" через тісний зв’язок із РФ.
20:50
Іран вимагає у США $420 млн за операцію зі звільнення заручників 1980 року
Суд Тегерана в четвер ухвалив рішення про "стягнення" зі Сполучених Штатів 420 мільйонів доларів на користь постраждалих під час невдалої американської операції зі звільнення заручників у 1980 році під назвою "Орлиний кіготь".
20:37
Іспанія розглядає можливість розміщувати мігрантів у військових казармах
Влада Іспанії планує перетворити невикористовувані військові казарми та інші приміщення на тимчасові притулки для мігрантів.
20:30
Палія Корану депортують зі Швеції
Міграційна служба Швеції вирішила анулювати посвідку на проживання іракського мігранта Салвана Моміки, відомого за акціями зі спалювання Корану.
20:19
Президент Румунії: Система протидії безпілотникам на кордоні з Україною вже встановлена
Система протидії безпілотникам у румунських населених пунктах на кордоні з Україною, вже встановлена.
20:17
Зеленський: Київ "практично" виконав рекомендації ЄС, очікуємо на початок переговорів
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні до лідерів держав-членів Європейського Союзу на саміті в Брюсселі закликав їх наприкінці року підтримати початок переговорів з Україною щодо членства в ЄС.
20:03
У Болгарії затримали палестинця за заклики до "священної війни" з Ізраїлем та США
В болгарській столиці Софії затримали чоловіка, який поширював відео із закликами до "священної війни" з Ізраїлем та США.
20:02
Прем’єри Естонії, Швеції та Фінляндії обговорили інцидент із Balticconnector
19:50
Фіцо розповів голові Єврокомісії, що Словаччина не даватиме Україні зброю
Новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо в четвер провів першу зустріч із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн і запевнив її, що Братислава не підтримуватиме Україну військово.
19:47
Шольц: Ізраїль дотримуватиметься міжнародного права під час бойових дій в Газі
Канцлер Німеччини Олаф Шольц переконаний, що Ізраїль буде дотримуватись норм міжнародного гуманітарного права під час операцій в Газі.
19:39
Кількість загиблих громадян Франції внаслідок нападу ХАМАС зросла до 35
Франція повідомляє про збільшення кількості своїх загиблих громадян внаслідок нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня.
19:37
Іспанія пропонує провести мирний саміт для вирішення конфлікту між Ізраїлем і ХАМАС
Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Іспанії Педро Санчес у четвер закликав до проведення міжнародного мирного саміту для пошуку довгострокового вирішення кризи між Ізраїлем і угрупованням ХАМАС.
19:09
Данія передає Україні пакет допомоги з танками, БМП і боєприпасами
Уряд Данії оголосив про передачу Україні нового пакета військової допомоги на суму 3,7 млрд данських крон (близько 520 млн доларів).
19:09
США оголосили про пакет військової допомоги Україні на $150 млн
Сполучені Штати в четвер оголосили про виділення Україні нового пакета військової допомоги на суму 150 мільйонів доларів.
19:02
Турецькі ЗМІ: Анкара може схвалити вступ Швеції в НАТО вже наступного року
Турецька провладна газета Cumhuriyet в опубліковану в четвер матеріалі стверджує, що "Партія справедливості й розвитку" (ПСР) президента Реджепа Таїпа Ердогана не очікує голосування за вступ Швеції до НАТО до кінця року.
18:53
ФотоСійярто за прикладом Орбана потиснув руку ще одному диктатору
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто під час візиту до Мінська зустрівся із самопроголошеним президентом Білорусі Александром Лукашенком.
Відео"Ватні" міністри та антиукраїнський прем'єр: Чому Словаччина тепер проблемний сусід
18:41
Суд в Італії дозволив жінці вигнати з дому синів за 40, які не хотіли виїжджати
Суд італійської Павії став на бік 75-річної жінки, яка хоче виселити з дому двох синів віком 40 й 42 років з огляду на те, що вони не допомагають їй ані фінансово, ані в хатній роботі.
18:36
У Франції низка аеропортів отримали нову порцію погроз про вибухи
У Франції п’ять регіональних аеропортів отримали нову порцію погроз про замінування, у чотирьох з них проводилась евакуація.
18:24
інфографікаОпитування: 79% українців проголосували б за вступ до НАТО
Якби в Україні зараз відбувся референдум щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу, то такий крок підтримали б майже 80% українців.
18:17
ФотоФінляндія завершила будівництво тестової ділянки паркану на кордоні з РФ
У Фінляндії завершився пілотний проєкт будівництва паркану на кордоні з Росією.
18:05
інфографікаОпитування: США, Польща та Британія найбільше допомогли Україні у війні з РФ
Українці з помітним відривом найчастіше називають Сполучені Штати, Польщу та Велику Британію як країни, які надали Україні найбільше допомоги для протистояння повномасштабному російському вторгненню.
Аналітика короткоЧи стане новий спікер Палати представників США перешкодою для військової допомоги Україні
17:53
Прем’єрка Естонії про пошкодження Balticconnector: Не можна виключати диверсію
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що не можна виключати диверсію як одну з причин пошкодження газогону Balticconnector і підводних комунікаційних кабелів у Балтійському морі.
17:45
Парламент Сербії підтримав суперечливі реформи ЗМІ
Сербська Народна скупщина (парламент) у четвер схвалила два законопроєкти стосовно регулювання медіапростору, які, як вважають критики, дозволять посилити державний контроль над засобами масової інформації в країні.
17:37
Туск про слова Дуди щодо двох кандидатів у прем'єри: Можливо, він дражниться
Лідер найбільшого опозиційного блоку Польщі "Громадянська коаліція" Дональд Туск відреагував на слова польського президента Анджея Дуди про "двох серйозних кандидатів" на посаду прем'єр-міністра.
17:27
Зеленський підписав євроінтеграційний закон про фінмоніторинг
Президент Володимир Зеленський у четвер підписав закон №9269д про фінансовий моніторинг політично значущих осіб (PEP), необхідний для подальшого руху України в Європейський Союз.
17:18
Міноборони Румунії пропонує суттєво розширити повноваження військової розвідки
Міністерство оборони Румунії опублікувало проєкт закону, який пропонує перетворити військову розвідку на секретну службу зі статусом юридичної особи з повноваженням створювати компанії та здійснювати спостереження, перехоплення і обшуки.
17:14
Прем’єрка Естонії: Угорщина – це проблема, яку ЄС має вирішити
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що Угорщина стає проблемою для Євросоюзу.
16:58
У Німеччині арештували підприємця, який міг продати Росії двигуни для дронів "Орлан-10"
Підприємця з центральної Німеччини в середу арештували за підозрою в постачанні Росії двигунів для безпілотників "Орлан-10" в порушення санкційного режиму, запровадженого після повномасштабного вторгнення в Україну.
16:44
Грузія два тижні не впускала українців, яких силою вивезли з Херсона російські окупанти
До Грузії впустили громадян України, яких російські окупанти силою вивезли до РФ з Херсона, їм протягом двох тижнів відмовляли у в'їзді.
16:41
Латвії відомо про затримання 25 своїх громадян у Білорусі
Міністр закордонних справ Латвії Кріш’яніс Каріньш заявив, що Ризі відомо про затримання протягом останнього часу 25 латвійців у Білорусі, яким висунули різні звинувачення.
16:31
Болгарський страховик хоче стягнути з Румунії 500 млн євро через закриття представництва
Болгарська страхова компанія Eurohold у четвер оголосила про намір стягнути через арбітраж у влади Румунії 500 мільйонів євро через "незаконну експропріацію" свого румунського представництва.
16:23
Прем'єр Швеції хоче поговорити з Орбаном щодо схвалення заявки на вступ в НАТО
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив про плани поговорити з главою угорського уряду Віктором Орбаном щодо ратифікації шведської заявки на вступ в НАТО.
16:14
Президент Литви про підтримку України: Ми не маємо права на втому
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що ЄС має продовжувати підтримувати Україну у розв'язаній Росією війні.
16:12
Європейський центробанк призупинив рекордне підвищення ключових ставок
Рада директорів Європейського центрального банку на засіданні в четвер вирішила залишити незмінними три ключові ставки, які протягом останніх місяців незмінно підвищувались на тлі економічної кризи в єврозоні.
15:43
В ЄС підтримали генсека ООН на тлі закликів до його відставки
Високий представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив про підтримку генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша, до відставки якого закликав Ізраїль.
15:32
Каллас розповіла, чому Зеленський з початку війни не приїжджав до Естонії
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас відповіла на питання, чому президент України Володимир Зеленський жодного разу не приїздив до країни з початку повномасштабного вторгнення РФ.
15:29
Орбан не планує вибачатися за зустріч з Путіним і пишається своєю стратегією
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не планує вибачатися за свою зустріч з президентом Росії у Китаї та вважає свої дії правильними. 
15:19
Орбан хоче переговорів з Україною у Будапешті для зняття вето з військової допомоги ЄС на 500 млн 
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що хотів би приїзду до Будапешта української делегації перед тим, як ЄС ухвалить рішення про наступний транш з Європейського фонду миру на військову допомогу Україні. 
15:16
Делегація підкомітету Європарламенту з прав людини відвідала Чернігівщину
Вперше з початку великої війни делегація Європарламенту відвідала Україну за межами Київської області – на Чернігівщину, щоб вислухати свідчення жертв російських звірств.
15:14
До прокуратури Німеччини передали нові справи про воєнні злочини РФ в Україні
Фонд Джорджа та Амаль Клуні направив три подання до Федеральної прокуратури Німеччини з проханням відкрити розслідування воєнних злочинів РФ, скоєних в Україні.
14:57
У Парижі заборонять нову пропалестинську ходу, яку планували на суботу
У Парижі не дозволять проведення наступної пропалестинської демонстрації, яку планували на суботу 28 жовтня.
14:53
Глава МЗС Литви закликав ЄС не гальмувати з постачанням боєприпасів в Україну
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс закликав країни-члени ЄС не гальмувати з постачанням обіцяних Україні боєприпасів.
ВідеоОрбану показали на вихід: Угорщина нещаслива у складі ЄС
14:33
Спецслужби Чехії виявили спроби реекспорту санкційних товарів у РФ
Служба безпеки та інформації Чехії повідомила про спроби порушити ембарго на експорт товарів до Росії.
14:21
Угорщина хоче "пояснень" від Швеції, перш ніж затвердити її вступ у НАТО
В адміністрації Орбана заявили, що Угорщина очікує "пояснень" від Швеції, перш ніж парламент країни ратифікує протокол про її вступ у НАТО. 
14:18
Фото, відеоРосійський генконсул спровокував скандал, поклавши вінок біля меморіалу у Норвегії
Російський генконсул Ніколай Конигін спровокував скандал біля військового меморіалу у норвезькому місті Кіркенес.
13:58
Сейм Литви забороняє імпорт російського СПГ
Литва забороняє з листопада будь-який імпорт, завантаження та дегазацію російського скрапленого газу (СПГ) на всіх об’єктах.
13:37
Прем’єр Фінляндії: ЄС може профінансувати ремонт пошкодженого газогону
ЄС може профінансувати ремонт газогону Balticconnector в Балтійському морі через механізм захисту від гібридних загроз ЄС.
13:32
Дуда: Є два серйозні кандидати на пост прем’єр-міністра
Президент Польщі Анджей Дуда після консультацій з політичними партіями, які пройшли до нового Сейму, заявив, що на пост прем’єр-міністра є два серйозних кандидати, і назвав дату першого засідання нового складу парламенту.
13:09
Шведський суд виправдав емігранта з Росії, якого підозрювали у шпигунстві
Шведський суд оголосив виправдальний вирок щодо емігранта з Росії, якому закидали шпигунську діяльність проти інтересів Швеції та США.
13:01
фотоГенсек НАТО прийняв прем’єра Молдови: Росія має вивести війська з Придністров’я
Генсек НАТО Єнс Столтенберг у четвер прийняв у штаб-квартирі Альянсу главу молдовського уряду Доріна Речана. 
12:44
Прем’єр Грузії "оптимістичний" щодо рішення ЄС про статус кандидата 
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що "з великим оптимізмом" очікує публікації оцінки Єврокомісії, від якої залежить надання Грузії статусу кандидата на вступ у ЄС.
12:32
Стефанішина: Деякі недружні країни хочуть применшити оцінку прогресу України на шляху до ЄС
Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що є деякі недружні країни, які намагаються применшити оцінку прогресу і знецінити зусилля України в питанні європейської інтеграції.
12:20
Українці довіряють більше ЄС, ніж НАТО
65% українців довіряють Європейському Союзу, тоді як НАТО – 59%.
12:04
60% українців готові зачекати з вступом в ЄС заради інтересів України
Більшість українців – 60% – готові на відкладення в часі набуття членства в ЄС, щоб Україна відстоювала свої інтереси під час переговорів з Євросоюзом.
Аналітика короткоЯкі загрози ЄС та Україні несе новий уряд Словаччини
11:55
Шведська поліція попросила не використовувати муляжі зброї у костюмах на Геловін
У Швеції поліція звернулася із закликом не використовувати у костюмованих образах до Геловіну муляжів зброї, щоб уникнути непорозумінь. 
11:40
Пашинян сподівається на угоду про мир з Азербайджаном у найближчі місяці
Вірменія сподівається укласти мирну угоду з Азербайджаном в найближчі місяці й встановити з країною дипломатичні відносини
10:59
фотоГлава МЗС Угорщини знову приїхав у Мінськ – "підтримувати канали зв’язку"
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто прибув до столиці Білорусі у четвер вранці. 
10:55
Фіцо не підтримає військову допомогу Україні: "Хай краще 10 років домовляються про мир"
Новий прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо підтвердив, що не буде підтримувати військову допомогу Україні, як і казав під час виборчої кампанії.
10:43
Фіцо каже, що не буде голосувати "за жодні санкції" проти Росії без оцінки їхнього впливу на ЄС
Очільник нового уряду Словаччини Роберт Фіцо заявив, що не збирається голосувати у ЄС за "жодні санкції" проти Росії без оцінки ефекту від санкцій для країн Євросоюзу.
10:41
Міноборони Британії: РФ ще не сформувала "пакет подяки" КНДР за боєприпаси
Міноборони Британії вважає, що Росія та Північна Корея ще формують пакет, який Пхеньян отримає за боєприпаси, поставлені РФ для використання у війні проти України. 
10:28
У ЄС більшає сумнівів, чи можна довіряти Угорщині – The Guardian
Глава угорського уряду Віктор Орбан зараз ізольований у ЄС сильніше, ніж будь-коли раніше, і в Євросоюзі очікують все більше проблем з Будапештом.
10:06
Байден пригрозив Ірану у разі атаки на війська США на Близькому Сході
Президент США Джо Байден попередив верховного лідера Ірану, що США дадуть відповідь, якщо Іран або його союзники нападуть на американських військовослужбовців, дислокованих на Близькому Сході.
10:03
Уряд Франції запропонує план з попередження нових заворушень у передмістях
Уряд Франції у четвер розкриє деталі свого плану з попередження нових бунтів молоді у передмістях, що є реакцією на масштабні заворушення у червні 2023 року. 
09:36
Латвія не заборонятиме перебування автомобілів, зареєстрованих у Білорусі
Автомобілі, зареєстровані в Білорусі, зможуть і надалі перебувати на території Латвії – згадку про це було виключено з поправок до Закону про дорожній рух, запропонованих Мін’юстом.
09:11
Трампа оштрафували на 10 тисяч доларів за коментар про співробітника суду
Експрезидента США Дональда Трампа оштрафували на 10 тисяч доларів за його ремарку щодо співробітника суду.
09:05
У Бельгії перед самітом ЄС затримали палестинця, який погрожував скоїти теракт
Напередодні саміту Європейського Союзу в Брюсселі поліція затримала палестинця, який пригрозив померти "смертю мученика". 
08:46
Саміт ЄС підготує основу для ембарго на російські алмази – ЗМІ
На зустрічі глав держав і урядів Європейського Союзу в Брюсселі 26 і 27 жовтня обговорюватимуть новий пакет санкцій проти Росії.
08:27
Bloomberg: ЄС відстає із планом постачання боєприпасів Україні
Європейський Союз відстає від плану надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.
07:49
Новий спікер Палати представників підтримує допомогу Україні "з умовами"
Новий спікер Палати представників США, республіканець-трампіст Майк Джонсон заявив, що підтримує надання допомоги Україні, але "з умовами".
07:36
Зеленський проситиме саміт ЄС посилити санкції проти Росії
Президент Володимир Зеленський у середу звернеться до саміту лідерів Євросоюзу і попросить їх посилити тиск на Росію.
07:14
Лідери ЄС налаштовані підтримати "гуманітарні паузи" між Ізраїлем і ХАМАС
Лідери ЄС зустрічаються в четвер у Брюсселі на саміті, на якому, як очікують, вони підтримають заклик до "гуманітарних пауз" у бойових діях між Ізраїлем і ХАМАС.