27 жовтня 2023

Статті
Розблокувати Україну. Як у ЄС змінюють вимоги для вступу держав-кандидатів
Ключові європейські столиці почали чути аргументи Києва. Тепер потрібно зробити все, щоб ця думка стала домінувати в ЄС.
Поразка українофобів: як польська "Конфедерація" розвалюється після виборів
Єдина політична сила у Польщі, яка напряму просувала антиукраїнські тези, під час виборчих перегонів отримала болючу поразку.
Новини
22:50
Італія, Франція та Німеччина побачили прогрес під час зустрічі лідерів Сербії й Косова
Лідери Італії, Німеччини та Франції в п’ятницю опублікували спільну заяву за підсумками зустрічі з президентом Сербії Александаром Вучичем і прем’єр-міністром частково визнаного Косова Альбіном Курті.
22:30
Проти президента Польщі позиваються через вираз часів нацистської окупації
Польський Центр моніторингу расистської та ксенофобської поведінки подав до окружного суду Варшави позов проти президента Анджея Дуди через його висловлювання про глядачів резонансного фільму Агнєшки Голланд "Зелений кордон".
22:08
Байден зустрівся з топ-дипломатом КНР
Президент США Джо Байден у п’ятницю прийняв міністра закордонних справ Китаю і голову канцелярії комісії Центрального комітету китайської Компартії у закордонних справах Вана Ї, який перебуває з візитом у Вашингтоні.
21:44
Німеччину продовжує лихоманити від шквалу фальшивих мінувань
Школи та інші державні установи по всій Німеччині у п’ятницю вкотре за останні дні стали мішенню анонімних погроз про мінування, які після перевірок виявлялись фальшивими.
21:21
В Іспанії затримали підозрюваного в причетності до теракту в Брюсселі
Поліція міста Бенаавіс на півдні Іспанії в п’ятницю арештувала чоловіка, якого підозрюють у зв’язку з тунісцем Абдесалемом Лассуедом, що минулого тижня здійснив теракт у бельгійській столиці Брюсселі.
ДайджестОрбан і Фіцо проти ЄС, російські шпигуни у Словенії, IRIS-T з Німеччини: новини дня
21:06
фотоІнвестбанкіра з України оштрафують через "розваги" на гелікоптері в Хорватії
Генеральному директору інвестиційної компанії Concorde Capital Ігорю Мазепі загрожує "серйозне покарання" після того, як він прилетів на гелікоптері з Італії до Хорватії, щоб із товаришами пополювати на кабанів.
20:41
Зеленський звільнив послів у Данії та Греції
Президент Володимир Зеленський звільнив посла України в Данії Михайла Видойника.
20:37
США запровадили нові санкції проти джерел фінансування й підтримки ХАМАС
Міністерство фінансів США у п’ятницю оголосило про новий раунд санкцій проти іранських фізичних та юридичних осіб, причетних до фінансування угруповання ХАМАС, яке здійснило напад на Ізраїль на початку жовтня.
20:19
фотоУ Придністров’я завезли пропагандистські підручники з історії, в Молдові відреагували
Уряд Молдови в п’ятницю прокоментував ввезення до невизнаного Придністров’я російських пропагандистських підручників з історії, де у спотвореному вигляді викладається агресія Росії проти України.
20:17
Пошкоджений кабель зв'язку між Естонією та Фінляндією відправили на експертизу
Пошкоджений кабель зв'язку між Естонією та Фінляндією підняли на поверхню і відправили на експертизу.
20:00
Партнер Фіцо по коаліції очікує, що Словаччина збереже продаж зброї Україні
Обіцянка нового уряду Словаччини щодо припинення допомоги Україні має стосуватися лише військових поставок, а не комерційних продажів.
19:56
Ще одного члена ЄС визнали країною з підвищеним ризиком фінзлочинів
Міжнародна група з протидії відмиванню брудних грошей (FATF) за підсумками триденної зустрічі в Сінгапурі вирішила внести Болгарію, державу-члена ЄС, до так званого сірого списку країн, які потребують посиленого моніторингу.
19:40
Іспанія: кожен 200-ий міг зазнати домагань з боку католицьких священників
Омбудсмен із прав людини в Іспанії Анхель Габілондо у своєму звіті перед парламентом, представленим у п’ятницю, стверджує, що жертвами сексуального насильства з боку католицьких священників могли стати 0,6% усього населення.
19:34
Прем'єр Болгарії: Угорщина і Сербія підтримують воєнну машину Путіна
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков звинуватив Угорщину і Сербію у тому, що ті допомагають підтримувати "воєнну машину" Кремля, не шукаючи альтернативних джерел постачання енергоносіїв.
19:23
МЗС Німеччини: Попри бої на Близькому Сході залишаються тисячі німців
На Близькому Сході все ще перебуває кілька тисяч громадян Німеччини попри бойові дії між Ізраїлем і ХАМАС.
19:19
Проєвропейська опозиція Сербії піде на дочасні вибори єдиним фронтом
Проєвропейські опозиційні партії Сербії досягли домовленості про спільну кампанію проти Сербської прогресивної партії президента Александара Вучича на дострокових виборах, запланованих на 17 грудня.
19:10
Борис Джонсон стане телеведучим
Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон працюватиме на телеканалі GB News як ведучий та оглядач авторської політичної програми.
18:58
Захарова погрожує голові МЗС Литви "кримінальною відповідальністю"
Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що Москва може притягнути міністра закордонних справ Литви Габріелюса Ландсбергіса до кримінальної відповідальності.
18:56
Прем’єр Польщі не підтримав заяви Орбана і Фіцо щодо допомоги Україні
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не підтримує позицію своїх колег Віктора Орбана і Роберта Фіцо щодо України.
18:42
Фіцо: Україна – найбільш корумпована у світі, чи її підтримка щось змінила у війні?
Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що Україна – "найбільш корумпована країна у світі", говорячи про сумніви в необхідності збільшення для неї фінансової допомоги Європейського Союзу.
18:35
Шольц обережно ставиться до ідеї Макрона залучити коаліцію проти ІДІЛ до боротьби з ХАМАС
Канцлер Німеччини Олаф Шольц обережно висловився щодо ідеї президента Франції Емманюеля Макрона щодо залучення міжнародної коаліцію, яка бореться проти ІДІЛ в Іраку та Сирії, до боротьби проти ХАМАС.
18:26
РФ викликала посла Норвегії, щоб виправдати зневажливу поведінку свого консула
Міністерство закордонних справ Росії в п’ятницю викликало посла Норвегії Роберта Квіле, якому висловила обурення через те, що російський консул в норвезькому місті Кіркенес проігнорував прохання місцевої влади та поклав квіти до радянського пам’ятника.
18:14
Прем’єр Польщі: "ПіС" має право на спробу сформувати уряд
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що партія "Право і справедливість" має право спробувати сформувати уряд, оскільки здобула перемогу на парламентських виборах.
18:07
Польські ЗМІ: "Жучок" в автомобіль кортежу Дуди могли встановити спецслужби РФ
Розслідування стосовно геолокаційного пристрою, який виявили в автомобілі кортежу президента Польщі Анджея Дуди, припускає, що до інциденту могли бути причетні "іноземні служби".
17:51
Президент Литви: Ми повинні шукати військову допомогу Україні та допомогти їй не зникнути
Президент Литви Гітанас Науседа не сумнівається, що країни-члени Європейського Союзу домовляться про фінансову підтримку України, і що вона буде надана.
17:43
В ОП позитивно оцінюють обрання нового спікера Палати представників США
Дипломатичний радник президента Ігор Жовква вважає, що обрання Майка Джонсона новим спікером Палати представників США не завдасть удару по американській військовій допомозі Україні.
17:33
Прем'єр Чехії сказав, що на саміті ЄС "проштовхнув" кілька важливих речей
Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала сказав, що на саміті ЄС йому "вдалося проштовхнути кілька важливих речей, які мають для нас вирішальне значення".
17:32
В ОП кажуть, що працюють над запрошенням Китаю на зустріч щодо "формули миру"
Україна працює з державами з різних регіонів, зокрема й із Китаєм, для участі їхніх представників у третій зустрічі щодо "формули миру" на рівні радників наприкінці жовтня.
17:18
Лідери ЄС: Європейське майбутнє Косова й Сербії залежить від нормалізації їхніх відносин
Лідери держав-членів Європейського Союзу висловили розчарування відсутністю прогресу між Сербією та частково визнаним Косовом у питанні нормалізації відносин і закликали до виконання відповідної домовленості, укладеної за посередництва ЄС.
17:17
Макрон критикує Орбана за порівняння членства ЄС з радянською окупацією
Президент Франції Емманюель Макрон розкритикував прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана за порівняння членства ЄС з радянською окупацією.
17:05
Лідери ЄС закликали до посилення безпеки після терактів у Франції та Бельгії – заява
Європейська рада за підсумками засідання в четвер і п’ятницю закликала держави-члени та інституції до посилених заходів безпеки з огляду на теракти у Франції та Бельгії й зростання рівня терористичної загрози.
16:55
Лідери ЄС підтримали розширення "шляхів солідарності" для експорту з України – заява
Європейська рада за підсумками зустрічі в Брюсселі в четвер і п’ятницю підтримала допомогу Україні в збільшенні обсягів експорту сільгосппродукції на тлі виходу Росії з Чорноморської зернової угоди в липні.
16:48
Фон дер Ляєн підтвердила роботу над новим пакетом санкцій проти РФ із забороною алмазів
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підтвердила, що Європейський Союз зараз працює над новим, 12-м, пакетом санкцій проти Росії.
16:46
Президентка Єврокомісії сказала, що думає про зустріч Орбана з Путіним
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прокоментувала зустріч прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з президентом РФ Владіміром Путіним.
16:41
ЄС проконсультується з Україною щодо "гарантій безпеки" – заява лідерів
Саміт Європейського Союзу в Брюсселі, який завершився в п’ятницю, підтвердив наміри об’єднання працювати над "майбутніми безпековими зобов’язаннями" для України.
16:20
Уряд Данії запропонував, як заборонити спалювання Корану
Уряд Данії після публічних консультацій у п’ятницю представив оновлений законопроєкт про заборону паплюження творів, які мають важливе релігійне значення, спрямований передусім на заборону акцій зі спалювання Корану.
16:11
Лідери ЄС підтримали використання доходів від заморожених активів РФ на користь України
Лідери ЄС схвалили плани використання мільярдів євро, отриманих від заморожених російських активів, для допомоги Україні, а Європейська комісія, як очікується, висуне відповідні юридичні пропозиції на початку грудня.
16:06
Німеччина передала Україні новий пакет допомоги з IRIS-T, боєприпасами і БТР
Уряд Німеччини відзвітував про передачу Україні чергового пакета військової допомоги, у який увійшли, зокрема, засоби протиповітряної оборони, боєприпаси і БТР.
15:48
Прибутки оборонпрому США починають зростати завдяки військовій допомозі для України
Завдяки замовленням зброї і боєприпасів для України та поповнення запасів західних союзників американські підприємства оборонної промисловості починають відчувати зростання прибутків.
15:47
В поліції Берліна побоюються нових сутичок в місті в разі наземної операції Ізраїлю в Газі
Начальник поліції Берліна Барбара Словік вважає, що початок наземної операції Ізраїлю в Газі може спровокувати нову напруженість в німецькій столиці.
15:34
До Польщі намагаються потрапити нелегали з російськими візами – прикордонна служба
Польські прикордонники дедалі частіше затримують при спробі перетнути кордон нелегальних мігрантів, які мають російські візи.
15:20
500 чехів евакуюють з єгипетського курорту біля кордону Ізраїлю, куди поцілив ударний дрон
З єгипетського курортного міста Таба евакуюють близько 500 чеських туристів після того, як у цьому районі влучив ударний дрон.
15:13
Польща направила в Україну персонал для ремонту військової техніки
Фахівці з польського оборонного холдингу Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) відправились в Україну для ремонту пошкодженої військової техніки.
14:46
У Фінляндії підвищили оцінку ризику для постачань газу через інцидент на Balticconnector
У Фінляндії Центр безпеки постачань (HVK), який є урядовим регулятором у питаннях постачання газу, підвищив до середнього рівень ризику, який бачить для постачання газу.
14:45
Генштаб Естонії: РФ прагне захопити хоч якусь ініціативу в Україні, щоб порадувати Путіна
Начальник оперативного управління Генерального штабу Сил оборони Естонії Тармо Кундла вважає, що Росія прагне отримати хоча б мінімальну ініціативу в Україні для створення всередині країни враження про успіхи у війні.
14:27
Литва з сусідніми країнами планують навчання щодо закриття кордону з Білоруссю
Литва разом із сусідніми країнами регіону планує спільні навчання, щоб оцінити ефективність спільних алгоритмів щодо закриття кордону з Білоруссю.
14:26
Фіцо готовий за певних умов збільшити внесок у бюджет ЄС, щоб допомогти Україні
Словаччина готова збільшити свій внесок до бюджету ЄС протягом наступних чотирьох років на 400 мільйонів євро, аби Україна отримала пакет допомоги на 50  млрд євро, за певних умов.
14:09
На кордоні Сербії та Угорщини сталася стрілянина: троє загиблих
Поблизу кордону Сербії з Угорщиною рано вранці в п'ятницю, 27 жовтня, сталася стрілянина між мігрантами, внаслідок якої загинуло троє осіб, ще одна була поранена.
13:32
Грузія запропонувала себе як посередника у переговорах Вірменії і Азербайджану
Прем’єр міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі після зустрічі з прем’єрами Азербайджану та Вірменії заявив, що його країна готова бути посередником у переговорах Єревана і Баку про нормалізацію відносин.
13:28
Зеленський обговорив із Сунаком бої довкола Авдіївки та посилення ППО
Президент Володимир Зеленський у п’ятницю повідомив про телефонну розмову з главою британського уряду Ріші Сунаком.
13:15
Україна отримала зі Словенії партію розвідувальних дронів – ЗМІ
Словенський виробник безпілотників C-Astral нещодавно передав розвідувальні БПЛА українським військовим. 
13:10
У Швейцарії пропонують запровадити обов'язкову "громадянську службу" для молоді, на зразок армії
У Швейцарії зібрали достатньо підписів для розгляду ідеї про запровадження "громадянської служби" для усіх молодих людей, на зразок існуючої строкової служби для чоловіків. 
Аналітика короткоЯк антиукраїнські політики Польщі посварилися між собою
12:34
Орбан знову бовкнув, що Україна не виграє війну
Прем’єр-міністр Віктор Орбан у п’ятницю знову заявив, що стратегія ЄС щодо російсько-української війни провалилась і Україна не переможе на фронті.
12:13
Росія розриває з Фінляндією угоду про прикордонну співпрацю
Росія повідомила Фінляндію про те, що відмовляється від угоди про прикордонну співпрацю
12:04
Фіцо сказав ЄС, що пояснити подальшу підтримку України через корупцію буде важко – ЗМІ
На зустрічі лідерів ЄС у четвер в Брюсселі прем’єр Словаччини Роберт Фіцо виступив із застереженням щодо виділення подальшої фінансової допомоги Києву через корупцію в Україні.
11:57
У Бельгії відпустили палестинця, який казав про наміри "померти смертю мученика"
У Бельгії відпустили затриманого у середу палестинця, якого взяли під варту після заяви, що він хоче "померти смертю мученика".
11:34
Орбан заздалегідь повідомив НАТО і ЄС про переговори з Путіним
Перед своєю останньою зустріччю з президентом Росії Владіміром Путіним у Китаї угорський прем’єр Віктор Орбан поінформував про неї ЄС та НАТО.
11:06
Розвідка Британії пояснила, чому РФ призупинила пуски крилатих ракет з авіації далекої дії
Розвідка Британії відзначила тривалу паузу у застосуванні Росією авіації далекої дії для ракетних ударів по Україні та пов’язує це з накопиченням запасу на зиму.
10:59
Прем’єр Люксембургу: Те, що Орбан робить з Путіним, – середній палець українським солдатам
Прем’єр Люксембургу Ксав’є Беттель жорстко розкритикував главу угорського уряду Віктора Орбана за його взаємодію з російським президентом Владіміром Путіним. 
10:35
Фіцо і Орбан не відкидають підтримку України повністю – прем’єр Болгарії
На зустрічі лідерів ЄС в Брюсселі у четвер прем’єри Угорщини та Словаччини не відкидали повністю можливості надання допомоги Україні, але у них були свої застереження з цього приводу.
10:35
У Фінляндії одна з партій хоче припинити торгівлю зброєю з Ізраїлем, в уряді відкинули вимогу
Міністр оборони Фінляндії Антті Хяккянен захищає рішення уряду придбати в Ізраїлю систему ППО після того, як опозиційна партія "Лівий альянс" закликала відмовитись від неї через гуманітарну ситуацію у Газі.
10:27
Каллас розповіла, як Фіцо й Орбана на саміті ЄС "штурмували" питаннями щодо України
Прем’єрка Естонії Кая Каллас розповіла, що на саміті лідерів Євросоюзу у четвер інші країни закликали лідерів Угорщини й Словаччини, які не хочуть подальшої військової підтримки України, подумати про наслідки того, що вони пропонують. 
10:10
Польща попросила дозвіл ексгумувати останки поляків, нещодавно виявлені в Україні
Польща направила українській владі прохання про ексгумацію останків поляків, які загинули у 1945 році, після виявлення поховання на території нині неіснуючого села Пужники на Тернопільщині.
09:41
оновленоУ Швеції сталися нові вибухи у житлових кварталах на тлі протистояння конкуруючих банд
У передмісті Стокгольма та у місті Гельсінгборг в ніч на п’ятницю сталися вибухи у житлових кварталах, спричинені невідомими пристроями.   
09:41
У Латвії планують передавати Україні конфісковані авто з російською реєстрацією
Сейм Латвії 26 жовтня затвердив у першому читанні поправки до закону "Про дорожній рух", які передбачають заборону на перебування в Латвії зареєстрованих у Росії транспортних засобів.
09:21
Прем’єрка Франції оголосила план дій проти нових заворушень у передмістях
Прем’єрка Франції Елізабет Борн розкрила деталі урядового плану із запобігання новим заворушенням у передмістях, що став відповіддю на події кінця червня-початку липня 2023 року. 
09:17
Президент Румунії: Шенген більше не функціонує
Румунія продовжує брати участь у переговорах про вступ до Шенгенської зони, але реальність така, що зона вільного пересування більше не функціонує. 
08:57
Прем'єр Словенії опинився у центрі скандалу щодо затримання російських шпигунів
Затримання двох імовірних російських шпигунів у Словенії в листопаді минулого року стало предметом звинувачень на адресу прем'єр-міністра Роберта Голоба у втручанні в роботу правоохоронних органів.
08:17
Винищувачі США завдали удари у відповідь на атаки підтримуваних Іраном бойовиків
Американські військові вдарили по двох об'єктах на сході Сирії, які використовували іранський Корпус вартових ісламської революції та підтримувані ним угруповання. 
07:58
Прем'єр-міністр Нідерландів розкритикував збільшення бюджету ЄС, пов’язане з підтримкою України 
Брюссель повинен затягнути паски замість того, щоб просити країни ЄС про додаткові внески до свого багаторічного бюджету.
07:27
Новий спікер Палати представників хоче розглядати допомогу Україні та Ізраїлю окремо
Палата представників США повинна розглядати нову військову допомогу Україні та Ізраїлю як окремі заходи.
07:14
Bloomberg: Китай пропустить переговори "щодо формули" миру на Мальті
Китай не візьме участь у зустрічі радників з національної безпеки щодо української "формули миру" на Мальті цими вихідними.