27 вересня 2023

Статті
7 критеріїв ЄС: місія не завершена. Чому є ризик отримати відмову в переговорах про вступ
Середній бал виконання критеріїв – 8 з 10, і це дуже непогана оцінка. Лишається одна проблема – "закон про PEP’ів" і опір парламенту...
Інтерв'ю
"Ми воювали з Німеччиною за Ельзас і не будемо вказувати Україні, що їй робити з Кримом"
Бенжамен Адад: "Французи набагато менш цинічні й менш перелякані через Росію, ніж представники старої французької еліти".
Новини
22:57
фотоУ Британії продадуть найстаріше у світі шотландське віскі, яке могла пити королева Вікторія
У Великій Британії на аукціон виставили двадцять чотири пляшки віскі, датованого 1833 роком, які випадково знайшли у підвалі шотландського замку.
22:35
Греція розробляє план інтеграції нелегальних мігрантів на тлі нестачі робочої сили
Уряд Греції працює над планом інтеграції сотень тисяч нелегальних мігрантів, аби залучити їх до роботи в сільському господарстві, будівництві та туризмі, де не вистачає працівників.
22:17
У Бухаресті анонсували спільне засідання урядів Румунії та України
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку в жовтні відвідає Київ, де візьме участь у спільному засіданні українського та румунського урядів.
ВідеоФранція стає "проукраїнською". Дивіться інтерв'ю депутата з орбіти Макрона
21:59
Трюдо перепросив за запрошення до парламенту Канади ветерана СС "Галичина"
Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо в середу перепросив від імені держави за запрошення до парламенту ветерана дивізії СС "Галичина", яка воювала на боці гітлерівських військ у Другій світовій війні.
21:40
У Шотландії схвалили створення кімнати для контрольованого вживання наркотиків
Влада шотландського міста Глазго в середу схвалила виділення 2,3 мільйона фунтів стерлінгів для відкриття першої у Великій Британії кімнати, де дозволяється вживання заборонених наркотиків під наглядом лікарів.
21:22
У Брюсселі викрили мережу торгівлі людьми: закрили десятки борделів
Поліція Брюсселя взяла участь у масштабній операції з розкриття мережі торгівлі людьми та сексуальної експлуатації в бельгійській столиці.
ДайджестСША ускладнюють виробництво “Шахедів”, локатори з Литви, фінський депутат-шпигун: новини дня
20:53
відеоВ Україні офіційно почали роботу посли шести держав НАТО
Президент Володимир Зеленський у середу прийняв вірчі грамоти послів Естонії, Франції, Словенії, Угорщини, Великої Британії та Канади, що стало останнім формальним кроком для початку їхньої роботи в Україні.
20:47
Захарова бідкається, що США і ЄС "змушують" Вірменію вийти з ОДКБ
Офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова заявила, що Вашингтон і Брюссель впливають на Єреван, щоб вірменська влада ухвалила рішення про вихід із Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).
20:37
фотоЗеленський прийняв вірчі грамоти в нового посла ЄС
Президент Володимир Зеленський в середу прийняв вірчі грамоти в новопризначеного посла Європейського Союзу в Україні Катаріни Матернової.
20:30
Експрезидентка Естонії виходить з ради компанії Alexela через купівлю газу РФ
Колишня президентка Естонії Керсті Кальюлайд оголосила про вихід із ради естонської компанії Alexela через те, що підприємство закупило вироблений у Росії газ.
20:25
Чехія утилізувала третину з 35 млн доз COVID-вакцин через низький попит
Влада Чехії була змушена утилізувати понад 12 мільйонів доз вакцин проти коронавірусної хвороби вартістю 4,7 мільярда чеських крон (193,2 мільйона євро) через сплиття терміну придатності.
20:08
У Палаті представників США проти проєкту Сенату для уникнення шатдауну з $6 млрд для України
Спікер Палати представників США Кевін Маккарті заявив, що серед членів палати не знайдеться голосів для підтримки бюджетної пропозиції Сенату для уникнення шатдауну – тимчасового припинення роботи федеральних органів влади – з передбаченим для України фінансуванням.
19:56
У Сербії пройшов день жалоби за нападниками на поліцейського в Косові
Сербія в середу відзначила офіційний день жалоби за нападниками, які загинули в Косові під час операції у зв’язку з убивством косовського поліцейського.
19:44
У Литві у жовтні оголосять рішення у справі ветерана АТО, засудженого за воєнні злочини
Колегія Верховного суду Литви 24 жовтня оголосить рішення за касаційним позовом українця Олександра Радкевича, заочно засудженого за участь у розгоні продемократичних протестувальників 13 січня 1991 року.
19:27
У Баку заявили про плани повернення азербайджанського населення до Карабаху
Влада Азербайджану заявила, що обговорює плани повернення етнічних азербайджанців до міста Ханкенді (вірменська назва Степанакерт), адміністративного центру Нагірного Карабаху.
19:23
Справа про геноцид у Гаазі: Україна просить відхилити аргумент РФ про відсутність юрисдикції
Українська сторона на слуханнях у Міжнародному суді ООН за спором щодо Конвенції про запобігання геноциду закликала відхилити заперечення Росії та розглянути її позов у повному обсязі.
Аналітика короткоЩо може стати на заваді початку переговорів України з ЄС щодо членства
18:56
У МЗС вказали на місце Росії, яка хоче повернутись до Ради ООН з прав людини
Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко в середу прокоментував наміри Росії повернутись до складу Ради ООН з прав людини, звідки її прогнали у квітні 2022 року після повномасштабного вторгнення в Україну.
18:55
Торгпред розповів, за яких умов Київ готовий відкликати "зернові позови" до СОТ
Заступник міністра економіки України, торговий представник України Тарас Качка розповів, за яких умов Київ готовий відкликати ініційовану в СОТ процедуру щодо вирішення зернової суперечки.
18:46
Вірменія домагатиметься повернення ексголови "уряду" Карабаху, затриманого Азербайджаном
Міністерство закордонних справ Вірменії заявило, що зробить "усі можливі кроки" для забезпечення захисту прав колишнього голови "уряду" невизнаного Нагірного Карабаху Рубена Варданяна та його повернення.
18:33
США оголосили санкції проти мережі, яка сприяє виробництву "Шахедів" в Ірані
Міністерство фінансів США в середу оголосило про санкції проти п'яти юридичних і двох фізичних осіб із Ірану, Китаю, Туреччини та Об'єднаних Арабських Еміратів, які сприяють постачанню компонентів для іранської програми з виробництва дронів.
18:32
Байден прийме керівництво інституцій ЄС у Білому домі  – ЗМІ
Президент США Джо Байден 20 жовтня прийме у Білому домі президентку Європейської комісії Урсулу фон дер Ляєн та президента Європейської ради Шарля Мішеля.
18:23
В МЗС Польщі обурені через ветерана СС "Галичина" в парламенті Канади
Заступник міністра закордонних справ Польщі Аркадіуш Мулярчик назвав ганебним вшанування канадським парламентом 98-річного ветерана дивізії СС "Галичина" Ярослава Гуньки.
18:14
Польща уклала угоду з американською компанією про будівництво першої АЕС
Польський прем’єр-міністр Матеуш Моравецький у середу, перебуваючи в США, взяв участь у підписанні угоди з американською компанією Westinghouse про будівництво в Польщі першої атомної електростанції.
18:04
У Польщі туристу через жарт про бомбу відмовили у посадці на літак
В аеропорту польського Катовіце чоловік пожартував про бомбу у своєму багажі, через що йому не дозволили сісти на свій рейс до Анталії.
17:56
В Угорщині за останні 20 років побільшало мусульман і поменшало католиків
Останній перепис населення в Угорщині, чий нинішній уряд відомий спротивом імміграції, показав зростання чисельності мусульман і, навпаки, падіння вірян католицької і протестантських церков.
17:53
Уряд Чехії схвалив купівлю 24 винищувачів F-35 за 5,6 млрд доларів
У середу уряд Чехії схвалив закупівлю 24 винищувачів останнього покоління  F-35 вартістю 106 мільярдів крон (5,62 млрд доларів).
17:36
Парламент Болгарії схвалив передачу Україні ракет до С-300, які треба полагодити
Парламент Болгарії 27 вересня проголосував за зачиненими дверима за постачання Україні ракет до С-300, які країна нездатна самостійно відремонтувати, але які, за словами Софії, Київ зможе полагодити і використовувати для захисту.
17:35
ЄСПЛ почав розгляд позову шести португальців проти 32 країн через зміни клімату
Європейський суд із прав людини у середу почав розгляд позову шести громадян Португалії проти 32 європейських держав, які звинувачуються в порушенні прав людини через недостатні заходи проти кліматичних змін.
17:28
Генсек НАТО не бачить ознак, що цілі Путіна у війні змінилися
Генсек НАТО Єнс Столтенберг привітав  стійкий прогрес українського контрнаступу, але зазначив, що цілі Росії у війні проти України не змінилися.
17:17
Парламент Фінляндії обговорить закриття ще одного консульства РФ
Петиція із вимогою закрити консульство Росії на Аландських островах набрала необхідні 50 тисяч підписів, у зв’язку з чим її має розглянути фінський парламент.
17:03
Парламент Швейцарії знову виступив проти реекспорту військової техніки в Україну
Національна рада Швейцарії (нижня палата парламенту) в середу відхилила пропозицію Ради кантонів (верхньої палати) змінити правила реекспорту зброї до країн, які беруть участь у воєнних конфліктах.
17:01
Президент Латвії хоче посилити покарання за злочини проти держави
У середу, 27 вересня, президент Латвії Едгарс Рінкевичс направив до Сейму законодавчу ініціативу, яка передбачає внесення змін до розділу закону про злочини проти держави.
17:00
Прем'єр Румунії: Ми б дали сигнал, що не хочемо допомагати Україні, якби заборонили її зерно
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку пояснив у середу, чому Бухарест не відреагував на зернову кризу за прикладом Польщі, яка ввела односторонню заборону на імпорт деякої української агропродукції.
16:43
Росія закрилась від ще 23 британців
Міністерство закордонних справ Росії в середу вранці оголосило про розширення свого "стоп-листа", який називає кроком у відповідь на економічні санкції Заходу, й додало туди 23 підданих Великої Британії.
16:30
В Ірландії вилучили найбільшу в історії країни партію кокаїну на 157 млн євро
Поліція Ірландії вилучила понад 2,2 тонни кокаїну вартістю близько 157 мільйонів євро з суховантажу, затриманого в ході операції біля берегів Корка, що стало найбільшим вилученням в історії держави.
16:23
Опитування47% відсотків поляків підтримали резонансну заяву Моравецького про зброю для України
Заява глави польського уряду Матеуша Моравецького про те, що Польща більше не передає Україні зброю, оскільки сама займається переозброєнням, розділила поляків: майже половина респондентів позитивно оцінили ці слова.
15:57
ФотоАзербайджан затримав мільярдера та ексголову "уряду" Карабаху Варданяна
Азербайджан заявив у середу, що затримав колишнього голову сепаратистського "уряду" Нагірного Карабаху Рубена Варданяна, коли той намагався перетнути кордон з Вірменією.
15:55
фотоЧастина метро Стокгольма призупинила роботу через лося на коліях
У середу вранці лось заблукав у тунелі між станціями метро шведської столиці Стокгольма Sätra і Vårby gård і спричинив зупинку на червоній лінії метрополітену.
15:23
Німецький виробник верстатів продовжує працювати для російського ВПК – ЗМІ
Один із найбільших у світі виробників верстатів, німецько-японська компанія DMG MORI, продовжує допомагати російському військово-промисловому комплексу попри те, що оголосила про вихід із Росії після початку повномасштабної війни проти України.
15:22
Німеччина оголосила про посилення контролю на кордонах з Польщею і Чехією
Цього тижня Німеччина запровадить посилений прикордонний контроль на кордоні з Польщею та Чехією, щоб стримати нелегальну міграцію.
15:05
В ЄС розповіли про очікування від Азербайджану щодо Карабаху
У ЄС озвучили чотири першочергові пункти, які чекають від Азербайджану з приводу ситуації у Нагірному Карабаху.
14:56
Лідер іспанських консерваторів провалив першу спробу очолити уряд
Лідер іспанських консерваторів, глава Народної партії Альберто Нуньєс Фейхоо провалив першу спробу очолити уряд Іспанії.
14:48
Польща посилює патрулювання на кордоні з Литвою через мігрантів
Не лише на півдні Польщі, але й на литовському кордоні збільшується кількість патрулів, які контролюватимуть легкові автомобілі та мікроавтобуси, а також фургони та автобуси на дорогах.
14:23
В ЄС назвали умови заходів щодо Сербії через події на півночі Косова
У ЄС не виключають запровадження заходів щодо Сербії через події на півночі Косова, що сталися останніми вихідними.
14:20
У Нідерландах зросла кількість працевлаштованих українських біженців
Кількість працюючих українських біженців у Нідерландах зросла порівняно з минулим роком.
13:56
У Німеччині заборонили неонацистське угруповання, обшуки пройшли у 12 землях
У середу німецька влада провела рейди в десятках місць по всій країні після того, як міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер заборонила діяльність правоекстремістського угруповання, звинуваченого в поширенні нацистської ідеології.
13:40
Прем'єрка Естонії вважає, що країни НАТО мають збільшити витрати на оборону
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас закликала країни НАТО значно збільшити витрати на оборону за прикладом їхніх балтійських союзників.
13:33
Німеччина достроково заповнила газосховища на цільові 95%
Газові сховища в Німеччині достроково досягли запланованого рівня заповнення в 95%.
13:17
відеоЗ Карабаху до Вірменії виїхали вже майже 50 тисяч біженців – третина населення регіону
Станом на середину дня 27 вересня з Нагірного Карабаху до Вірменії виїхали понад 47 тисяч людей, які не хочуть залишатися у регіоні після його переходу під контроль Азербайджану.
13:10
ЗМІ: Словенія посилює контроль на кордоні з Хорватією
Словенія за прикладом Італії посилює контроль на кордоні з Хорватією через нелегальну міграцію.
13:00
ЗМІ: Депутата парламенту Фінляндії підозрювали у передачі Росії секретної інформації
Депутат фінського парламенту підозрювався в передачі секретної інформації росіянам.
12:52
Київ надіслав союзникам листа про західні компоненти, знайдені у "Шахедах" – ЗМІ
Україна нібито розіслала західним партнерам документ, де зазначає, що у дронах "Шахед" іранського виробництва багато підсанкційних компонентів з країн Заходу. 
12:39
Польща назвала "хорошою пропозицією" план України щодо ліцензування агротоварів
Польща ще оцінює пропозиції України щодо ліцензування сільськогосподарських товарів, але в цілому позитивно оцінює їх.
12:30
Литва розраховує отримати системи ППО від Швеції та Фінляндії
Литва очікує, що Фінляндія і Швеція зроблять свій внесок у модель ротаційної протиповітряної оборони в країнах Балтії.
12:11
У штаб-квартирі НАТО немає розмов про членство для України в обмін на здачу територій – Галібаренко
Очільниця місії України при НАТО Наталя Галібаренко стверджує, що у штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу у жодному форматі не обговорюють членство України в обмін на відмову від тимчасово окупованих територій.
12:04
Боєприпаси для України: Естонія доєднається до німецького контракту
Естонія стане учасником рамкового контракту Німеччини щодо постачання боєприпасів Україні.
11:51
Німецька прокуратура розслідує злочин військових РФ у Гостомелі
Федеральна прокуратура Німеччини веде розслідування можливого воєнного злочину, скоєного російськими військовими у Гостомелі Київської області, де постраждав, зокрема, німецький громадянин.
11:33
Новий міністр оборони України поїде в Брюссель на зустріч із колегами з країн НАТО
Міністри оборони країн-членів НАТО запросили свого українського колегу Рустема Умєрова на зустріч, яка відбудеться в межах засідання Ради Україна-НАТО.
11:31
ЄК опублікує оцінку прогресу України з кандидатськими реформами в останній день жовтня – ЗМІ
Єврокомісія, ймовірно, опублікує доповідь з оцінкою успіху України у реалізації кандидатських рекомендацій в останній день жовтня.
11:05
фотоПрем'єр Нідерландів провів першу зустріч з новим послом України
Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вперше зустрівся з новим послом України Олександром Карасевичем.
короткоСоратник Макрона про Україну в ЄС та НАТО, війну та токсичність Росії
10:59
Посол розповіла, що передбачає проєкт тимчасового бюджету США з коштами для України
У проєкті про додаткове фінансування для уряду США заклали понад 6 млрд доларів на підтримку України, з яких більша частина суми – на військову підтримку.
10:33
Литва передала радіолокаційне обладнання для ВМС України
Литва передала комплекти радіолокаційного обладнання для потреб Військово-морських сил України.
10:30
Прем'єрка Естонії вірить у перемогу України попри ресурси РФ
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас очікує на тривалу війну РФ проти України, але вірить, що зрештою Київ здобуде в ній перемогу.
10:09
Сенат США починає розгляд проєкту для запобігання шатдауну, з майже $6 млрд для України
Сенат США прийняв до розгляду двопартійний проєкт для додаткового фінансування на функціонування уряду після завершення місяця, у ньому передбачені майже 6 млрд доларів для України. 
10:03
Фінляндія скасувала заборону на передачу персональних даних "Яндекса" Росії
У Фінляндії зняли тимчасову заборону на передачу російській технологічній групі "Яндекс" та її голландському партнеру Ridetech персональних даних користувачів додатку для виклику таксі Yango, що належить компанії РФ.
09:40
Держдеп прокоментував прагнення РФ повернутися до Ради ООН з прав людини
Державний департамент США висловився з приводу прагнення Росії повернути собі членство в Раді ООН з прав людини, просячи підтримки серед членів організації.
09:40
Розвідка Британії: залучення РФ до бою "шматків" нової 25-ї армії знижує ризики масштабного наступу
Залучення до боїв новоствореної російської 25-ї армії окремими підрозділами як підкріплення зменшує ймовірність нового масштабного наступу РФ найближчим часом.
09:07
Координаційна платформа донорів України у Брюсселі обговорила потреби на наступний рік
У вівторок у Брюсселі відбулося шосте засідання Координаційної платформи донорів України, на якому обговорювали фінансові потреби України після завершення 2023 року та оцінку допомоги за цей рік. 
08:56
У Нідерландах розповіли, від чого залежать терміни постачання F-16 Україні
Міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен заявила, що поставка винищувачів F-16 до України почнеться 2024 року.
08:20
відео, фотоДуда відвідав стик кордонів Польщі, України та Білорусі
Президент Польщі Анджей Дуда разом з іншими високопосадовцями побував на ділянці стику державного кордону з Україною та Білоруссю.
08:15
У Єврокомісії вбачають у словацьких виборах "тест на стійкість" до російської дезінформації 
Віцепрезидентка Єврокомісії Вера Юрова вважає, що вибори у Словаччині, які пройдуть вже цими вихідними, стануть тестом на вразливість суспільної думки у європейських країнах до онлайн-дезінформації.
07:29
З Карабаху до Вірменії за дві доби виїхали майже 30 тисяч людей
За дві доби з того часу, як до Вірменії почали прибувати перші біженці Карабаху, кордон перетнули понад 28 тисяч осіб.  
07:15
Вибух на бензосховищі у Карабаху: підтверджена кількість загиблих зросла до 68
Внаслідок вибуху на складі бензосховища у Карабаху загинули щонайменш 68 людей, понад сотня вважаються зниклими безвісти.