28 вересня 2023

Статті
Три сценарії повернення Абхазії: як Грузія може відновити територіальну цілісність
У Грузії склався суспільний консенсус – повернення окупованих територій має бути лише мирним. Як у такій ситуації Тбілісі може повернути Абхазію?
Подарунок для роспропаганди: що показав "нацистський скандал" у парламенті Канади
Ані президент України, ані інші представники держави не ризикнули коментувати цю ситуацію, щоб не дати додаткових підстав для звинувачень у спробах виправдання нацизму.
Колонки
Гірше за ракетну атаку: чому Україні варто визнати відповідальність за удар по Польщі
Якщо українська влада має вагомі докази, що удару по Пшеводуву завдала російська армія, то ці докази варто оприлюднити. А якщо ні – то варто визнати провину.
Новини
23:02
Італія заблокувала політичну згоду на міграційну реформу ЄС
Міністри внутрішніх справ ЄС на зустрічі в четвер не змогли досягти політичної згоди щодо реформи міграційної політики об’єднання через позиції Італії, яка висловила застереження щодо запропонованого варіанта.
22:42
У Молдові суд призупинив заборону участі у виборах представникам розпущеного "Шору"
Конституційний суд Молдови в четвер призупинив дію поправок до кодексу про вибори, через які представники розформованої партії "Шор" не можуть брати участь у виборах протягом п'яти років.
22:24
Пентагон: Шатдаун у США вплине на навчання українців на F-16
Заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх заявила, що ймовірний шатдаун – тимчасове призупинення роботи федеральних органів влади США – зачепить і програму навчання українських льотчиків і обслуговувального персоналу на винищувачах F-16.
21:58
Стрілянина в Роттердамі: кількість жертв зросла до трьох
14-річна дівчинка, яка зазнала вогнепального поранення під час стрілянини в нідерландському місті Роттердам у четвер, померла в лікарні, ставши третьою жертвою нападу.
21:40
Третій рейх і "химера моралі". Так, на думку Росії, США втручаються у вибори у Словаччині
Служба зовнішньої розвідки Росії в четвер опублікувала заяву, де наперед висловила недовіру до результатів парламентських виборів у Словаччині 30 вересня через нібито втручання Сполучених Штатів.
ДайджестРакетний удар з України по Польщі, 36 членів ЄС, кінець “республіки” Карабах: новини дня
21:06
фотоСпікеру парламенту Молдови вручили орден Ярослава Мудрого
Голова молдовського парламенту Ігор Гросу в четвер отримав від рук спікера Верховної ради Руслана Стефанчука орден князя Ярослава Мудрого II ступеня.
20:47
У Rheinmetall розкрили подробиці створення спільного підприємства в Україні
Німецький збройовий концерн Rheinmetall у четвер підтвердив, що отримав від Федерального антимонопольного відомства Німеччини дозвіл на створення спільного підприємства з концерном "Українська оборонна промисловість" (колишній "Укроборонпром").
20:45
Прем'єрка Литви заявила про готовність приймати нелегалів з Італії
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте заявила, що її країна готова прийняти нелегальних мігрантів, які масово прибувають до Італії.
20:27
Стрілянина в Роттердамі: двоє загиблих, поранена 14-річна дівчинка
У результаті стрілянини в нідерландському місті Роттердам у четвер загинули двоє людей, а також отримала поранення 14-річна дитина.
20:26
ЗМІ: Угорщина може першою отримати новий німецький танк Panther
Німецький оборонний концерн Rheinmetall знайшов першого замовника на свій новий бойовий танк Panther KF51 – ним стане Угорщина.
20:10
Польща заперечує порушення повітряного простору Білорусі
Оперативне командування Війська Польського офіційно спростувало заяву Мінська про нібито порушення білоруського повітряного простору польським гелікоптером.
19:55
Парламент Естонії не створюватиме комісію щодо "російського бізнесу" чоловіка прем’єрки
Естонський парламент – Рійгікогу – в середу ввечері не підтримав проєкт рішення про створення комісії з розслідування бізнес-діяльності чоловіка прем'єр-міністерки Каї Каллас Арво Халліка в Росії.
19:51
Уряд Франції обіцяє боротися з булінгом в школах після самогубств серед учнів
Уряд франції пообіцяв вжити заходів для боротьби з булінгом після випадків самогубств серед учнів, сім’ї яких потім заявляли, що ті зазнавали знущань у школах або Інтернеті.
19:36
фотоУ Роттердамі чоловік відкрив стрілянину у двох місцях, є загиблі
Поліція нідерландського міста Роттердам повідомила про затримання 32-річного чоловіка, підозрюваного у двох випадках стрілянини, що призвела до смертей кількох людей.
19:27
Шольц назвав "корисними" дії Казахстану щодо санкцій проти Росії
Канцлер Німеччини Олаф Шольц відзначив зусилля Казахстану щодо запобігання обходу санкцій проти Росії.
19:16
Президент Сербії анонсував розслідування вбивства поліцейського на півночі Косова
Президент Сербії Александар Вучич заявив, що його країна проведе власне розслідування події на півночі Косова, що призвели до перестрілки із чотирма загиблими, серед яких – косовський поліцейський.
19:15
У Конгресі США відбулось перше слухання щодо імпічменту Байдена
Палата представників Конгресу США, де більшість має Республіканська партія, в четвер провела перші слухання в межах розслідування справи про імпічмент президента Джо Байдена.
18:53
Білорусь заявила, що польський вертоліт двічі "заглибився" в її територію
Міністерство оборони Білорусі в четвер увечері звинуватило Польщу в порушенні білоруського повітряного простору.
18:42
Макрон запропонував надати Корсиці обмежену автономію
Президент Франції Емманюель Макрон запропонував надати обмежений автономний статус для Корсики – французького острова у Середземному морі, де доволі популярні націоналістичні настрої.
18:41
Служба безпеки Латвії з початку війни почала 40 кримінальних процесів через підтримку Росії
Починаючи з 24 лютого 2022 року Служба державної безпеки (СДБ) Латвії порушила 40 кримінальних процесів, пов'язаних із діяльністю з підтримки агресивної зовнішньої політики Росії.
18:40
Пентагон може дати Україні зброї на $5 млрд, але поки не має грошей, щоб її замістити
Відповідальний за фінансову звітність Міністерства оборони США Майк Маккорд заявив, що в Пентагону до кінця року є зброї для України на 5 млрд доларів, але лише 1,6 мільярда доларів для її заміщення.
18:27
У Швейцарії доньку експрезидента Узбекистану звинуватили у керівництві злочинною організацією
Федеральний прокурор Швейцарії подав обвинувальний акт проти дочки колишнього президента Узбекистану Іслама Карімова Гульнари, звинувативши її в отриманні хабарів і керівництві злочинною організацією, відомою під назвою "Офіс".
18:20
У Косові закликали до санкцій проти Сербії після стрілянини в поліцейських
Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті в четвер закликав до міжнародних санкцій проти Сербії, яка, за його словами, постачала зброю бойовикам, підозрюваним у вбивстві косовського поліцейського на вихідних.
18:17
відеоНа борту вертольота, що впав у море в Греції, були двоє людей
На борту вертольота, який впав у море біля узбережжя грецького острова Евбея в четвер, перебував пілот і ще одна людина.
18:02
фотоПосол держави ЄС уперше з 2020 року вручив вірчі грамоти Лукашенку
Білоруський диктатор Александр Лукашенко в четвер прийняв вірчі грамоти від нового посла Угорщини Зіти Ілони Бенчик – вона стала першим із 2020 року послом держави ЄС, яка це зробила.
17:58
У ЄС погодили продовження тимчасового захисту для біженців з України до 2025 року
Країни ЄС на рівні міністрів внутрішніх справ домовились продовжити механізм тимчасового захисту для біженців з України на один рік – з 4 березня 2024 року до 4 березня 2025 року.
17:47
Республіканці в Конгресі все ж вилучили $300 млн для України з проєкту оборонного бюджету
Республіканці в Палаті представників США вирішили вилучити 300 мільйонів доларів допомоги Україні із законопроєкту про оборонні витрати та проголосувати за них окремо попри обіцянки спікера Кевіна Маккарті цього не робити.
17:43
Сейм Латвії підтримав заборону на мовлення російською мовою суспільними ЗМІ
Сейм Латвії підтримав заборону на ведення мовлення російською мовою суспільними ЗМІ – Латвійським телебаченням і Латвійським радіо – з 2026 року.
17:26
Естонія пропонує повну заборону на торгівлю з РФ у новому пакеті санкцій ЄС
Уряд Естонії у четвер підтримав пропозицію до нового, дванадцятого пакета санкцій Європейського Союзу щодо повної заборони торгівлі з Росією.
17:25
В Орбана кажуть, що Швеції буде краще, якщо Угорщина відкладе ратифікацію її заявки в НАТО
В угорському уряді заявили, що для Швеції "буде краще", якщо парламент Угорщини зараз не візьметься за ратифікацію її заявки на вступ до НАТО.
17:12
Суд у Швейцарії виправдав екссиловика з Білорусі у справі про вбивство опозиціонерів
Окружний суд швейцарського міста Роршах у четвер виправдав колишнього військовослужбовця спецзагону швидкого реагування (СОБР) Міністерства внутрішніх справ Білорусі Юрія Гаравського у справі про вбивство опозиційних діячів Білорусі у 1990-х роках.
17:07
ФотоОчищення Бранденбурзьких воріт після кліматичних активістів буде довшим і дорожчим, ніж вважали
Очищення Бранденбурзьких воріт у німецькій столиці Берліні після протесту кліматичних активістів, які облили популярну туристичну пам’ятку помаранчевою фарбою, потребуватиме більше зусиль і витрат, ніж передбачалося спочатку.
16:59
У Вірменії знову обіцяють не арештовувати Путіна після ратифікації Римського статуту
Комісія з державно-правових питань парламенту Вірменії в четвер схвалила проєкт ратифікації Римського статуту, після чого в Єревані заявили, що цей крок не означатиме арешту президента Росії Владіміра Путіна у випадку його приїзду.
16:50
Президентка Косова звинуватила Сербію у новому загостренні на півночі країни
Президентка Косова Вйоса Османі заявила, що Сербія і її президент Александар Вучич причетні до нового загострення на півночі країни, яке завершилось стріляниною між косовською поліцією і озброєними нападниками.
16:43
відеоКанцлера Австрії розкритикували за пораду незаможним сім’ям їсти в McDonald’s
Австрійський канцлер Карл Негаммер зазнав критики після опублікованого в мережі відео, де він радить малозабезпеченим сім’ям годувати своїх дітей бургерами в ресторанах McDonald's.
16:40
ФотоГрецію накрив новий потужний шторм після сильних злив
Центральну частину Греції накрив сильний шторм, внаслідок якого виявилися затопленими вулиці, будинки і підприємства в портовому місті Волос і на острові Евбея.
16:04
Польща офіційно заявила, що у Пшеводуві впала українська ракета
В уряді Польщі офіційно заявили, що у прикордонному селі Пшеводув у листопаді 2022 року, згідно з висновками польських експертів, впала українська ракета радянського або російського виробництва.
15:53
Болгарія відмовиться від російської нафти швидше, ніж планувала
Уряд Болгарії у четвер схвалив ініціативу щодо поступового припинення імпорту російської нафти, що дозволить відмовитися від неї швидше, ніж було заплановано.
Аналітика короткоЯк Грузія хоче повернути контроль над Абхазією без війни
15:34
Німеччина готова погодити нову компромісну пропозицію щодо регулювання міграції до ЄС
У Німеччині заявили про готовність погодитися на нову компромісну пропозицію щодо регулювання міграції до Європейського Союзу, яка є частиною масштабної міграційної реформи.
15:26
В уряді не думають, що територіальні питання стануть на заваді у процесі вступу України в ЄС
Невирішені територіальні питання ніколи не були перешкодою у процесі євроінтеграції України.
15:11
Президент Литви: Міграційний механізм ЄС повинен враховувати біженців з України
Литовський президент Гітанас Науседа заявив, що міграційний механізм солідарності ЄС з розподілу нелегальних мігрантів не враховує прийом Литвою та іншими країнами регіону біженців з України.
15:02
Стефанішина про вступні переговори з ЄС: Є консенсус, але попереду робота з державами-членами
Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що в ЄС є загальний консенсус щодо відкриття переговорів про вступ між Україною і Євросоюзом, але ухваленню остаточного рішення передуватиме робота зі столицями.
15:01
ЗМІ: Болгарія не планує вести дипломатичну війну за Шенген
Болгарія не збирається йти на конфронтацію з Австрією та Нідерландами, які блокують її вступ до Шенгенської зони, надавши перевагу м'якій дипломатії та політичнму тиску на Брюссель для подолання вето цих країн.
14:54
У НАТО проводять масштабні навчання для запобігання диверсіям на об'єктах під водою
Чотирнадцять країн НАТО випробовують морські дрони, датчики і використання штучного інтелекту під час 12-денних навчань біля узбережжя Португалії, метою яких є запобігання диверсій на об’єктах підводної інфраструктури.
14:41
Німеччина підписала з Ізраїлем контракт про купівлю системи ПРО Arrow 3 за 4 млрд євро
Німеччина й Ізраїль підписали офіційне зобов'язання про купівлю Берліном системи протиповітряної оборони Arrow 3 вартістю 4 мільярди євро, що стало найбільшою військовою експортною угодою в історії близькосхідної країни.
14:26
Зеленський і Столтенберг обговорили у Києві посилення ППО України перед зимою
Президент Володимир Зеленський заявив, що обговорив з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом питання посилення протиповітряної оборони України перед зимою.
14:18
У НАТО не змінили оцінки щодо падіння дронів РФ у Румунії
Генсек НАТО Єнс Столтенберг прокоментував реакцію Альянсу на падіння уламків російських дронів на території Румунії під час атак РФ по українській території.
14:15
У НАТО вже мають контракти на 2,4 млрд євро на виробництво ключових боєприпасів
Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив про рамкові контракти на 2,4 млрд євро на виробництво боєприпасів – як для України, так і для поповнення запасів країн-членів.
14:04
У Німеччині дозволили створити спільне з Україною оборонне підприємство
Федеральне антимонопольне відомство Німеччини дало дозвіл на створення спільного оборонного підприємства з українським концерном "Укроборонпром"
13:34
Кулеба: у США вже визнають "дивом" успіхи українських військових на півдні та сході
У США під час візиту українського керівництва не критикували контрнаступ України, а, навпаки, визнали, що українські військові "зробили диво" у тих умовах, в яких доводиться вести контрнаступальні дії. 
13:28
фотоВ Італії сталися землетруси на супервулкані: виникла загроза евакуації
Через сотні невеликих землетрусів протягом останніх тижнів, які сталися на так званому супервулкані, мешканцям поблизу італійського міста Неаполя може знадобитися масова евакуація.
13:26
Лідери США і ЄС на саміті 20 жовтня обговорять підтримку України у війні проти РФ
Євросоюз підтвердив  проведення 20 жовтня чергового саміту ЄС-США – серед іншого обговорюватимуть підтримку України у боротьбі з російською агресією.
13:14
Кулеба про вихід з кризи у відносинах з Польщею: "Шанси неминучі"
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає "неминучим" вихід з кризи у відносинах Польщі та України.
12:59
Польський міністр розкритикував торгпреда України: Його слова шкодять українцям
Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив, що слова заступника міністра економіки, торгового представника України Тараса Качки шкодять як українцям в Польщі, так і українським аграріям.
12:44
Кулеба прогнозує більше "дратівливих заяв" зі США з наближенням виборів
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба зазначив, що неприємні для України заяви частини американських політиків є очікуваними в умовах наближення виборів і слід готуватися, що їх стане ще більше.
12:35
Топ-посадовиці ЄС закликали прискорити реформу системи притулку для мігрантів
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та президентка Європарламенту Роберта Метсола закликали до швидшого прогресу в запланованій реформі системи надання притулку в ЄС, переговори щодо якої зайшли в глухий кут.
12:33
НАТО розмістить у Литві спостережні літаки AWACS
НАТО тимчасово розмістить в литовському Шяуляї літаки спостереження Повітряної системи попередження і управління (Airborne Warning and Control System – AWACS).
12:29
фотоВ Україну прибув міністр оборони Франції
В Україні перебуває з візитом міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню.
12:18
фотоВ озері на південному сході Молдови знайшли уламки ракети
Міністерство внутрішніх справ Молдови повідомило про виявлення в озері поблизу міста Аненій-Ной, що на південному сході країни за 35 км від Кишинева, уламків ракети.
12:10
Австрія зменшить залежність від газу з РФ за рахунок Норвегії
Норвезька енергетична група Equinor підписала п'ятирічну угоду про постачання газу австрійській OMV в межах стратегії Відня щодо диверсифікації постачання палива.
12:10
відеоБлінкен зіграв на гітарі та заспівав блюз, презентуючи ініціативу "музичної дипломатії" США
Державний секретар США Ентоні Блінкен вийшов на сцену як фронтмен музичного ансамблю, презентуючи нову ініціативу "музичної дипломатії".
Аналітика короткоЯку проблему показав скандал із ветераном СС "Галичина" у Канаді
11:41
ЗМІ: Між Пентагоном та Держдепом є розбіжності щодо зброї для України
Міністерство оборони Сполучених Штатів та Державний департамент США розходяться у поглядах щодо надання тієї чи іншої зброї для України.
11:28
Форум оборонних індустрій відбудеться у Києві "за кілька днів" – Кулеба
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що анонсований у Києві Форум оборонних індустрій відбудеться вже "за кілька днів".
11:08
У ЄС обговорюють підготовку до можливого розширення до 36 країн
У Євросоюзі допускають розширення до 36 країн-членів та починають обговорювати необхідні для цього зміни у самому ЄС.
10:58
Польща завершує переговори про перенесення контролю українського зерна в Литву
Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус заявив про те, що переговори про перенесення контролю українського зерна з польсько-українського кордону до литовського порту перебувають на фінальній стадії.
10:29
Держдеп: Не всі американські компанії мають піти з Росії
Державний департамент США прокоментував те, що не всі американські компанії залишили РФ після її повномасштабного вторгнення в Україну у лютому 2022 року.
10:28
Британська розвідка: Російська авіація має проблеми через інтенсивну війну і санкції
Через інтенсивні польоти в умовах ведення бойових дій апарати російських Повітряно-космічних сил (ПКС) швидше зношуються, а обслуговування та ремонт ускладнені санкціями, що загрожує їм проблемами у перспективі. 
09:57
Німеччина обіцяє захистити країни Балтії від Росії
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус запевнив союзників по НАТО в країнах Балтії, що вони можуть покладатися на Берлін, коли йдеться про стримування РФ.
09:56
Невизнана республіка вірмен у Карабаху офіційно припинить існування з 1 січня
Так званий президент невизнаної республіки вірмен у Карабаху (Республіки Арцах) підписав наказ, за яким усі її установи та організації припиняють існування з 1 січня 2024 року і регіон повністю переходить під контроль Азербайджану.
09:36
Посол США при НАТО: Альянс вироблятиме більше зброї для України
В НАТО планують збільшити виробництво боєприпасів для України та країн-членів Альянсу, які передали значну частку своїх озброєнь Києву.
09:29
До Вірменії виїхало вже більше третини населення Карабаху
На ранок 28 вересня кількість біженців з Карабаху, які перетнули кордон Вірменії, перевищила 65 тисяч осіб.
09:00
Держдеп: Між Росією та КНДР тривають переговори щодо надання зброї
Державний департамент США висловив занепокоєння обговореннями передачі озброєнь між РФ та Північною Кореєю, що майже напевно продовжувалися під час візиту лідера КНДР Кім Чен Ина до Росії.
08:51
фотоНовий міністр оборони Британії прибув до Києва та зустрівся із Зеленським
Київ відвідав з офіційним візитом новий міністр оборони Британії Грант Шаппс, відбулася його зустріч з президентом України Володимиром Зеленським. 
08:32
Лідер республіканців у Сенаті: Американців ввели в оману – підтримка України вигідна США
Лідер республіканської меншості у Сенаті Мітч Макконнелл пояснив, у чому інтерес Сполучених Штатів допомагати Україні на тлі зменшення підтримки Києва з боку його партії.
08:26
У Румунії обговорюють відповідь Австрії, яка проти її прийняття у Шенгенську зону
Румунські політики від влади та опозиції допускають недружні кроки у відповідь Австрії у зв’язку з вето Відня на прийняття Румунії до Шенгенської зони, для чого країна виконала формальні вимоги.
08:01
Байден і лідери ЄС зустрінуться у США для угоди щодо умов імпорту сталі
Президент США Джо Байден, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та глава Євроради Шарль Мішель зустрінуться в кінці жовтня для вирішення двосторонньої суперечки щодо тарифів на сталь. 
07:32
До Вірменії перевезли більшість постраждалих внаслідок вибуху на бензосховищі у Карабаху
До вірменських лікарень перевезли більшість постраждалих внаслідок потужного вибуху на бензосховищі у Карабаху, де загинули щонайменш 68 людей і близько 300 отримали травми й опіки.