29 вересня 2023

Статті
Єреван у пошуках нових союзників: чи зможе Вірменія позбутися залежності від РФ
У Кремлі всерйоз непокояться можливістю виходу Вірменії зі створених РФ інтеграційних утворень. Часу на зміну влади в Єревані у них небагато.
Інтерв'ю
"Вступ України до ЄС у 2030 році – це реальна мета". Перше інтерв’ю нового посла ЄС
Катаріна Матернова: "Імідж України як корумпованої держави був значною мірою створений руками російської пропаганди. Це змінюється".
Колонки
Зупинити конфлікт та винести з нього уроки: звернення учасників україно-польського форуму
Відносини України та Польщі переживають кризовий момент. Ця криза вже нанесла шкоду духові стратегічного партнерства.
Новини
22:58
У ЄС розповіли про труднощі адаптації українських дітей-біженців у школах
Діти, які виїхали з України до Європейського Союзу в результаті повномасштабного вторгнення, постають перед суттєвими труднощами під час навчання у школах держав, де перебувають.
22:38
Вірменія судиться з Азербайджаном в ООН через дискримінацію вірмен у Карабаху
Вірменія подала до Міжнародного суду ООН позов проти Азербайджану на основі Конвенції проти ліквідацію всіх форм расової дискримінації, звинувачуючи Баку в утиску прав вірмен у Нагірному Карабаху.
22:18
В уряді Молдови не знають, для кого купуватиметься газ із Туреччини
Міністр енергетики Молдови Віктор Парліков заявив, що не знає, для кого призначаються закуплені молдовською East Gas Energy Trading у турецької держкомпанії BOTAȘ два мільйони кубометрів газу.
22:00
Посол у Польщі: Зернова суперечка не вплине на відносини Києва та Варшави
Посол України в Польщі Василь Зварич стверджує, що суперечка між обома країнами стосовно обмежень на українську сільгосппродукцію не вплине на двосторонні відносини, й сторони готові її вирішити.
21:39
фотоСпікер парламенту Фінляндії отримав орден Ярослава Мудрого
Голова Верховної ради Руслан Стефаншук в п’ятницю вручив очільнику парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо орден Ярослава Мудрого ІІ ступеня, яким його нагородив президент України Володимир Зеленський.
21:23
У Болгарії розповіли, як РФ блокує експорт українського зерна в Чорному морі
Болгарський міністр оборони Тодор Тагарєв заявив, що Росія використовує фіктивні військові навчання в Чорному морі для блокування експорту українського зерна, що становить ризик для безпеки Болгарії.
ДайджестПоступка Угорщині заради зброї, Київ заперечує удар по Польщі, Румунія посилює ППО: новини дня
21:00
фотоУ Сербії засудили на рік ув’язнення ексгенерала СБУ Наумова
Вищий суд міста Ниш у Сербії засудив ексначальника Головного управління внутрішньої безпеки СБУ Андрія Наумова до одного року позбавлення волі за відмивання грошей.
21:00
Одного з фігурантів "Катаргейту" звільнили після дев’яти місяців арешту
Колишнього депутата Європарламенту і підозрюваного у корупційній справі про підкуп з боку монархій Перської затоки, відомої як "Катаргейт", П’єр-Антоніо Панцері звільнили з-під арешту після дев’яти місяців.
20:41
Наступник топ-генерала США Міллі офіційно вступив на посаду
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів армії США генерал Марк Міллі в п’ятницю офіційно передав свої повноваження наступнику генералу Чарльзу Брауну, який до цього очолював Військово-повітряні сили.
20:24
Президентка Грузії: Якщо Україна не встоїть, РФ нападе на нас або країни Балтії
Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі вважає, що Росія нападе на Грузію або країни Балтії, якщо Україна не встоїть.
20:17
Україна пішла на поступку Угорщині, щоб розблокувати 500 млн євро з військового фонду ЄС
Національне агентство з питань запобігання корупції в п’ятницю оголосило про призупинення статуту міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank, чого неодноразово вимагав Будапешт.
20:01
Столтенберг прокоментував заяву Польщі про постачання зброї для України
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг висловив упевненість, що Польща знайде шляхи вирішення розбіжностей із Україною, і вони не впливатимуть на її військову підтримку Києва.
19:49
У ПАРЄ закликали дозволити депутату Гончаренку поїхати у відрядження до Британії
Депутат британської Консервативної партії та голова групи європейських консерваторів у Парламентській асамблеї Ради Європи Ян Лідделл-Грейнджер закликав українську владу дозволити виїзд українського депутата Олексія Гончаренка для участі в заходах у Великій Британії.
19:37
Один із лідерів косовських сербів зізнався в участі у нападі на півночі Косова
Підозрюваний косовською владою Мілан Радочич – віцепрезидент провідної політсили косовських сербів, партії "Сербський список" – взяв на себе всю відповідальність за збройний напад в селі Баньська у Косові.
19:22
Україна не просила Норвегію про екстрадицію ексвагнерівця Медведєва, який втік із РФ
Українська сторона не зверталась до Норвегії із запитом про екстрадицію колишнього командира групи Вагнера Андрєя Медведєва, який на початку року втік із Росії.
19:10
Молдова і Євросоюз підписали угоду про приєднання до Механізму цивільного захисту ЄС
Брюссель і Кишинів підписали угоду, за якою Молдова стала країною-учасницею Механізму цивільного захисту Євросоюзу, цей механізм — європейська ініціатива солідарності, спрямована на підтримку країн у часи криз і катастроф.
19:07
Сім країн ЄС замовили 155-мм боєприпаси в межах плану спільних закупівель
Сім держав-членів Європейського Союзу замовили боєприпаси в межах схеми спільних закупівель ЄС під егідою Європейського оборонного агентства (EDA), спрямованої на надання Україні артилерійських снарядів.
18:47
Новий посол ЄС в Україні назвала три мети на посаді
Посол Європейського Союзу в Україні Катаріна Матернова, яка у вересні офіційно приступила до виконання повноважень, поставила перед собою три мети на посаді.
18:28
МЗС Німеччини: У Карабаху незабаром може майже не залишитись людей
В МЗС Німеччини побоюються, що Нагірний Карабах внаслідок військової операції Азербайджану можуть залишити майже всі жителі.
18:22
На Банковій очікують третьої зустрічі радників щодо "формули миру" у жовтні
Голова Офісу президента Андрій Єрмак висловив сподівання, що до кінця жовтня відбудеться третє засідання радників голів держав із національної безпеки для обговорення української "формули миру".
18:12
Вступ Молдови до ЄС малореальний до деокупації, з Україною ситуація складніша – посол
Нова голова представництва ЄС в Україні Катаріна Матернова вважає для Молдови більш реальним сценарієм реінтеграцію з Придністров'ям до вступу в Євросоюз, в той час як Україна в іншій ситуації.
18:08
Джерело: Україна не вважає завершеним розслідування щодо падіння ракети у Пшеводуві
Україна не вважає, що польське розслідування щодо падіння ракети у місті Пшеводув під час масованого ракетного обстрілу з боку Росії в листопаді 2022 року, в результаті якого загинули дві людини, є завершеним.
17:57
Поліція: Підозрюваний у стрілянині в Роттердамі обирав своїх жертв
Студент-медик лікарні при Університеті імені Еразма Роттердамського, якого підозрюють у вбивстві трьох людей у нідерландському місті Роттердам, ймовірно, навмисно обирав своїх жертв.
17:53
Єрмак: Україна обговорить зі США спільне виробництво зброї, зокрема ППО
Україна планує обговорити з американськими представниками спільне виробництво озброєнь, зокрема й засобів протиповітряної оборони.
17:53
Зеленський пообіцяв завершити виконання 7 критеріїв ЄС за місяць – посол
Президент Володимир Зеленський у розмові з новим послом ЄС Катаріною Матерновою пообіцяв за місяць завершити роботу над сімома критеріями Єврокомісії.
17:38
Посол ЄС прокоментувала можливість вступу України до 2030 року
Нова голова представництва ЄС в Україні Катаріна Матернова вважає 2030 рік реалістичним терміном вступу України до Євросоюзу за умови збереження поточного темпу реформ.
17:35
Німеччина, Польща й Чехія створюють робочу групу для протидії нелегальній міграції
Міністри внутрішніх справ Німеччини, Польщі та Чехії досягли домовленості про створення спільної робочої групи, яка працюватиме під егідою Європолу, для ефективної боротьби з "нелюдською контрабандою".
17:34
Німецькі ВПС повернуться до захисту східного флангу НАТО
Наприкінці року Військово-повітряні сили (ВПС) Німеччини знову візьмуть участь у захисті східного флангу НАТО.
17:19
Швейцарія долучилась до липневих санкцій ЄС проти постачання іранських дронів до Росії
Федеральна рада Швейцарії в п’ятницю ухвалила рішення приєднатись до пакета санкцій Європейського Союзу від 20 липня, спрямованого проти постачання іранських безпілотників Росії для здійснення агресії проти України.
17:11
Топ-генерал Румунії: РФ глушить GPS кораблів у наших територіальних водах
Начальник Генштабу Румунії Даніель Петреску заявив про те, що Росія активно й постійно глушить GPS-зв'язок кораблів у румунських територіальних водах, що викликає ризик зіткнень.
17:07
У Литві хочуть заборонити їздити до РФ і Білорусі тим, хто володіє секретною інформацією
Урядова комісія Литви з питань національної безпеки в п’ятницю підтримала законодавчу заборону поїздок до Білорусі та Росії для людей, які працюють із секретною інформацією і мають доступ до неї.
16:55
НАТО скерує додаткові сили на північ Косова після стрілянини в поліцейських
Північноатлантична рада ухвалила рішення розгорнути додаткові сили для посилення миротворчої місії в частково визнаному Косові KFOR на тлі напруженості, викликаної конфліктом між бойовиками й косовськими поліцейськими.
16:44
Розвідка Естонії: РФ нарощує тиск на Куп'янському напрямку
Розвідка Сил оборони Естонії у зведенні в п'ятницю стверджує, що російські війська продовжують прощупувати українську оборону і сковувати підрозділи ЗСУ на Куп'янському напрямку.
16:41
Швейцарія виділяє 103,5 млн євро на розмінування в Україні протягом 4 років
Федеральна рада Швейцарії в п’ятницю схвалила пакет фінансування у розмірі 100 мільйонів швейцарських франків (103,5 мільйона євро) для розмінування цивільних та сільськогосподарських територій в Україні та сприяння відновленню країни.
16:40
Норвегія закриває кордон для авто з російськими номерами
Норвегія з вівторка закриє кордон для автомобілів з російськими номерами.
16:17
У Словаччині зібрали кошти на машину розмінування для України
У Словаччині завершилась кампанія зі збору коштів на машину для розмінування Božena-5 для України.
16:15
Іспанські консерватори не змогли сформувати уряд
Лідер консервативної опозиції Іспанії Альберто Нуньєс Фейхоо у п'ятницю вдруге за три дні не зміг заручитися підтримкою парламенту своєї кандидатури на посаду прем'єр-міністра після перемоги його партії на загальнонаціональних виборах.
15:59
Майже дві третини італійців підтримують закриття кордонів через мігрантів
Майже дві третини італійців виступають за закриття кордонів через міграційну хвилю до країни.
15:54
фотоСербське видання отримало погрози через висвітлення сутичок у Косові
Сербське щоденне видання Danas та його редактор отримали погрози після того, як президент країни засудив їхнє висвітлення нещодавніх сутичок у Косові.
15:35
Вже майже 93 тисячі вірмен залишили Карабах, ЄС виступив із заявою
Європейський Союз закликав у п’ятницю терміново забезпечити "безперервну безперешкодну гуманітарну підтримку" тим, хто покинув Нагірний Карабах і все ще перебуває там.
15:20
Шведська прокуратура вимагає ув'язнення звинуваченого у зборі інформації для ГРУ РФ
Шведська прокуратура вимагає засудити до тюремного ув'язнення терміном до п'яти років уродженця РФ Сергєя Скворцова, якого звинувачують у збиранні інформації для російської військової розвідки ГРУ протягом майже 10 років.
15:14
Льодовики Швейцарії втратили 10% свого об’єму за два роки
Група експертів Швейцарської академії наук повідомила про різке прискорення танення льодовиків в альпійській країні, яка втратила 10% обсягу льоду всього за два роки.
14:21
В МЗС розповіли допитливому Орбану про розмір території України
В МЗС відреагували на останні заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, який вважає нереалістичним вступ України до ЄС, доки триває війна.
14:13
ЄС: Польща та Угорщина проігнорували зустріч щодо експорту українського зерна
У Єврокомісії розповіли подробиці про зустріч координаційної платформи з питань експорту і транзиту української агропродукції.
14:09
Лідер іспанських консерваторів допустив свою поразку у спробах сформувати уряд
Лідер консервативної опозиції Іспанії Альберто Нуньєс Фейхоо заявив законодавцям, що в п'ятницю він може програти голосування у своїй спробі стати прем'єр-міністром, що розчистить шлях на посаду для чинного прем'єр-міністра Педро Санчеса.
13:56
Британія оголосила нові санкції за російські псевдовибори на окупованих територіях України
Глава МЗС Великої Британії Джеймс Клеверлі оголосив про нові санкції у зв’язку з організованими Росією псевдовиборами на окупованих територіях України.
13:37
У Греції знайшли мертвим пілота вертольота, що впав у море
Пілота вертольота, що розбився в четвер біля північного узбережжя грецького острова Евбея, знайшли мертвим.
13:30
У найбільшому аеропорту Німеччини скасовували низку рейсів через невідомий дрон
В аеропорту німецького Франкфурта напередодні увечері скасували і затримали низку рейсів через появу невідомого дрона.
13:17
СБУ та ДБР викрили членів елітного спецназу РФ, причетного до диверсії на складах у Чехії
У Службі безпеки України заявили, що спільно з колегами з ДБР встановили особи командування і ключових членів сил спецоперацій російської армії, які причетні у тому числі до вибухів на складах у чеському місті Врбетіце.
13:11
У Німеччині подав у відставку регіональний лідер опозиції, що допустив співпрацю з ультраправими
Карстен Маєр-Гедер, голова бременської філії Християнсько-демократичного союзу (ХДС), найбільшої опозиційної партії Німеччини, подав у відставку після заяви про відкритість до співпраці з ультраправими популістами з "Альтернативи для Німеччини" (АдН).
Аналітика короткоЯк РФ намагається зупинити розворот Вірменії на захід
13:07
ЗМІ: Румунія посилює ППО після інцидентів із падінням російських дронів
Румунія переміщує системи протиповітряної оборони ближче до своїх сіл на Дунаї, що межують з Україною, через інциденти з падінням безпілотників, якими РФ атакує українську територію.
12:44
Орбан вважає нереалістичним вступ України до ЄС, доки триває війна
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що вважає "нереалістичним" вступ України до ЄС, доки триває війна, та вбачає у цьому проблему навіть для рішення про початок переговорів про вступ.
12:32
Україна не готова вдовольнитись членством в ЄС "другого сорту" – Шмигаль
Попри плани Франції та Німеччини щодо багатошвидкісного ЄС Україна чітко дала зрозуміти, що не погодиться на членство "другого сорту".
12:21
У Франції вересень став найтеплішим в історії спостережень
У Франції вересень 2023 року став найтеплішим в історії спостережень, а у два дні температура побила денні рекорди для цього місяця.
11:45
Президент Латвії назвав три фактори, які змусять Кремль задуматися про припинення війни
Президент Латвії Едгарс Рінкевичс назвав три фактори, які, на його думку, змусять російське керівництво задуматися про припинення війни проти України. 
11:27
Поліція Косова проводить рейд на півночі після резонансної стрілянини
Поліція Косова у п`ятницю проводить рейди на півночі в межах розслідування нещодавньої стрілянини між поліцейськими та озброєними нападниками, в результаті якої загинув один косовський правоохоронець.
11:06
фотоУ Польщі під кордоном з Німеччиною виявили фуру з 36 мігрантами
Польські прикордонники перехопили біля кордону з Німеччиною невелику фуру, у якій виявили 36 мігрантів із Сирії.
11:03
Республіка Сербська ухвалила закон про "іноагентів" попри шквал критики
Депутати Республіки Сербської, одного з двох ентитетів у складі Боснії і Герцеговини, попри різку критику в четвер ухвалили законопроєкт, який називає неприбуткові групи, що фінансуються з-за кордону, "іноземними агентами".
10:36
У Литві почався великий страйк освітян, деякі підуть до Вільнюса пішки зі своїх міст
У Литві одна з профспілок освітян оголосила безстроковий страйк, її члени виходять на акцію у Вільнюсі та пішки підуть до столиці з інших міст.  
10:29
У Польщі кажуть, що не відмовляться від вето на міграційну реформу ЄС
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що не відмовиться від вето на міграційний пакт Європейського Союзу.
10:16
Лідер опозиції Польщі готує масштабний антиурядовий протест за два тижні до виборів
Лідер найбільшої опозиційної партії Польщі "Громадянська платформа" Дональд Туск збирає черговий антиурядовий "Марш мільйонів сердець" всього за два тижні до парламентських виборів, які відбудуться 15 жовтня.
10:12
Молдова з жовтня почне купувати газ у Туреччини
Молдова з жовтня почне щодоби імпортувати з Туреччини по 2 млн кубометрів газу.
10:02
WP: Ультраправі республіканці хочуть замінити спікера Палати представників
Група ультраправих республіканців Палати представників готує спробу усунути Кевіна Маккарті з посади спікера наступного тижня.
Аналітика короткоЧому інцидент із ракетою здатний отруїти відносини з Польщею
09:48
У Баку кажуть, що виїзд вірмен з Карабаху – їхній вибір і люди можуть повернутися
У Баку заявили, що вірмени, які масово залишають Карабах, роблять це за власним вибором, і ті, хто поїхав, можуть повернутися.
09:35
Прем'єр Албанії критикує ЄС і закликає до заходів проти Сербії через події в Косові
Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама розкритикував спеціального представника Європейського Союзу Мирослава Лайчака і головного дипломата ЄС Жозепа Борреля і закликав вжити заходів проти Сербії через нове загострення на півночі Косова.
09:22
Прем'єр Швеції скликає керівництво армії і поліції через різке зростання злочинності
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон викликав керівника збройних сил і комісара поліції, щоб обговорити шляхи зупинення різкого зростання насильства і бандитизму, внаслідок чого лише у вересні загинули 11 осіб.
09:03
З Карабаху виїхало більше половини населення
З Карабаху до Вірменії в’їхали вже майже 85 тисяч вірмен, які не захотіли залишатися у регіоні після його повернення під контроль Азербайджану.
09:00
Розвідка Британії підтвердила, що бойовики "Вагнера" повернулись воювати в Україну
Розвідка Великої Британії підтверджує, що найманці так званої групи Вагнера почали передислоковуватись в Україну.
08:36
Фінляндія впроваджує цілодобові перевірки на кордоні, щоб не пускати російські авто з Норвегії
Фінляндія запровадила цілодобові перевірки на кордоні з Норвегією, щоб запобігти в'їзду російських автомобілів на свою територію.
08:33
фотоМіністри оборони Франції та України обговорили спільне виробництво та закупівлі
На зустрічі міністрів оборони Франції та України у Києві обговорювали у тому числі потенційне спільне виробництво та оборонні закупівлі. 
08:21
Держдеп США готує план на випадок шатдауну
Держдепартамент займається підготовкою плану на випадок шатдауну – тимчасового призупинення роботи федеральних органів влади США.
08:13
У Пентагоні поки не знають, чи живий командувач Чорноморського флоту РФ
У Міністерстві оборони США поки не готові підтверджувати чи спростовувати чутки про загибель командувача Чорноморського флоту Росії після українського удару по штабу у Севастополі.
08:07
Палата представників США схвалила виділення Україні $300 млн
Палата представників Конгресу США пізно вечері у четвер проголосувала за виділення Україні 300 мільйонів доларів на підтримку України.
07:55
Українські пілоти, які будуть освоювати F-16, вже покращують англійську у Техасі
У Техасі вже почалися курси англійської мови для кількох українських пілотів, які прибули для навчання на F-16.
07:32
Лідера німецького ХДС критикують за слова, що біженці швидше за німців потрапляють до стоматолога
Лідер німецького "Християнсько-демократичного союзу" опинився під шквалом критики після слів про те, що шукачам притулку у Німеччині набагато простіше потрапити на прийом до стоматолога, аніж німецьким громадянам.