28 червня 2023

Статті
Байден у ролі Меркель. Чого хоче Україна на саміті НАТО та де досі лишаються перепони
Україна тепер визнає, що вступ до НАТО під час війни не відбудеться, однак це не заважає Альянсу політично запросити Україну до членства вже зараз.
Криза за методичками Кремля: чи зможе ЄС зупинити сепаратистів в Боснії і Герцеговині
Сербська частина Боснії і Герцеговини починає приймати закони, реалізація яких призведе до їх фактичного виходу зі складу єдиної держави.
Колонки
Мета Орбана – наша ненависть до угорців Закарпаття. Треба припинити йому допомагати
Орбан зробив угорців Закарпаття своїми заручниками. Як, власне, і угорців у інших сусідніх з Угорщиною державах. То чи маємо ми карати заручників?
Новини
22:57
ЄС розкритикував демонтаж Боснії і Герцеговини боснійськими сербами
Європейський Союз у середу засудив рішення народної скупщини Республіки Сербської – ентитету у складі Боснії і Герцеговини – не визнавати рішень Конституційного суду БіГ, що суперечить Дейтонським мирним угодам.
22:37
відеоСина президента Сербії в Косово змусили зняти футболку з провокаційним написом
Данила Вучича, сина сербського президента Александара Вучича, зупинили під час перебування в частково визнаному Косово й зобов’язали зняти футболку з "антикосовським написом".
22:12
У Єврокомісії визначились із наступницею комісарки від Болгарії, яка пішла в уряд
Президентка Європейської комісїі Урсула фон дер Ляєн у середу вирішила призначити Іліану Іванову новою комісаркою від Болгарії з питань інновацій, досліджень, освіти й молоді після того, як її попередниця Марія Габріель пішла в болгарський уряд.
21:56
Росіянин у Словенії фотографував військовий ангар, його допитали й відпустили – ЗМІ
Словенські спецслужби перевіряють інцидент за участі громадянина Росії, який потай фільмував військовий аеропорт Збройних сил країни в місті Церклє-об-Кркі на південному сході країни.
21:35
Швейцарія приєдналась до санкцій за дестабілізацію Молдови
Федеральна рада Швейцарії у середу вирішила запровадити цільові санкції у зв'язку із ситуацією в Молдові, приєднавшись до відповідного рішення Європейського Союзу на прохання молдовської сторони.
21:20
Швеція у 2024 році досягне цільового показника НАТО з витрат на оборону
Уряд Швеції планує виділити Збройним силам країни ще 20 мільярдів шведських крон (1,7 мільярда євро) наступного року і ще 12 мільярдів крон (1,02 мільярда євро) роком пізніше, що дозволить виконати норму у 2% ВВП витрат на оборону.
21:01
Суд Латвії зобов’язав допрацювати закон про перехід вишів на латиську мову
Конституційний суд Латвії в середу оголосив вирок за позовом щодо норм законодавства, які вимагають переведення навчальних програм в університетах на державну мову, зобов’язавши Сейм допрацювати їх протягом року.
ДайджестДва NASAMS з Литви, вимоги України до саміту НАТО, Швеція дозволила палити Коран: новини дня
20:43
Ризик вчинення Росією теракту на ЗАЕС ставить під загрозу весь простір ОБСЄ – Кулеба
Глава МЗС України Дмитро Кулеба попереджає, що ризик вчинення Росією теракту на Запорізькій АЕС, яка перебуває під контролем її окупаційних військ, ставить під загрозу весь простір ОБСЄ.
20:40
На Мальті дозволили аборти в разі серйозної загрози здоров’ю матері
Мальтійський парламент у середу одноголосно схвалив незначне пом'якшення законодавства про аборти, яке вважається найсуворішим у Європейському Союзі – його, однак, уже розкритикували через розпливчастість.
20:26
У Німеччині стало менше розлучень, а кількість шлюбів помітно зросла – дослідження
У 2022 році в Німеччині зареєстрували 137,4 тисячі розлучень, що на 3,8% менше, ніж минулого року.
20:13
У Білорусі заблокували кілька українських ЗМІ через "дискредитацію" Лукашенка
Прокуратура Вітебської області Білорусі розпорядилась "обмежити доступ" до сайтів кількох популярних українських інтернет-видань через "інформацію екстремістського характеру".
20:12
Польща укріплює кордон із Білоруссю через переміщення "вагнерівців"
У Польщі ухвалили рішення укріпити кордон з Білоруссю через прибуття до сусідньої країни найманців із російської групи Вагнера.
19:55
ЗМІ: Угорщина відкладе ратифікацію членства Швеції в НАТО до осені
Угорський парламент наступного тижня не планує розглядати ратифікацію вступу Швеції до Північноатлантичного Альянсу, що, найімовірніше, означає, що вона буде відкладена на осінь, коли депутати зберуться після літньої перерви.
19:45
ЄС: Грузія не дозволяє використовувати свою територію для обходу санкцій проти РФ
Грузія не приєднується до західних санкцій проти РФ, однак і не дозволяє використовувати свою територію для їхнього обходу.
19:42
Шредер не шкодує через свою політику щодо Росії
Колишній канцлер Німеччини від Соціал-демократичної партії Герхард Шредер не вважає, що його політика щодо Росії була помилковою.
19:27
РФ хоче використати Грузію для фінансування своєї воєнної машини – Держдеп
У Державному департаменті вважають, що Росія хоче використовувати територію Грузії "для фінансування своєї воєнної машини".
19:26
У Чорногорії скасували скандальні поправки до закону, що обмежували дії президента
Конституційний суд Чорногорії у вівторок скасував поправки до закону про президента, які минулого року ухвалив парламент із просербськими партіями на тлі конфлікту з попереднім очільником країни Міло Джукановичем.
19:15
Столтенберг ще раз спробує переконати Туреччину схвалити вступ Швеції до НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг скликав нову зустріч, щоб спробувати подолати заперечення Туреччини проти вступу Швеції до Альянсу.
19:14
Голова МЗС Сербії шкодує про видачу Мілошевича в Гаазький трибунал
Перший віцепрем'єр та міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачіч назвав трагедією країни та її народу видачу колишнього лідера Сербії Слободана Мілошевича Гаазькому трибуналу в 2001 році під час свята Відовдан.
19:07
У Фінляндії зберіг посаду міністр, якого хотіли звільнити за нацистські висловлювання
Парламент Фінляндії у середу незначною більшістю голосів висловив вотум довіри міністру економіки нового правого уряду Вільгельму Юннілі, на якого опозиція поскаржились через нацистські висловлювання.
18:51
Прем'єрка Естонії: Білорусь – непередбачувана й небезпечна, як і Росія
Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас заявила, що країни НАТО завжди розглядали Білорусь як співагресора у розв'язаній РФ війні проти України.
18:44
Лідери ЄС на саміті мають схвалити рішення про гарантії безпеки для України – ЗМІ
Європейська рада на зустрічі протягом четверга й п’ятниці має обговорити, які майбутні безпекові зобов'язання Європейський Союз може надати Україні, що прагне стати членом ЄС і НАТО.
18:28
Позиція щодо війни РФ проти України стає все більш складною для Китаю - Блінкен
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що позиція щодо війни РФ проти України, ймовірно, "стає все більш і більш складною" для Китаю.
18:25
Байден: Путін програє війну, він слабший, став ізгоєм в усьому світі
Американський президент Джо Байден вважає, що очільник Росії Владімір Путін "однозначно" ослабнув після спроби заколоту приватної військової компанії "Вагнер".
18:20
Голова МЗС Туреччини відреагував на акцію зі спаленням Корану в Швеції
Міністр закордонних справ Туреччини Хакан Фідан прокоментував проведення акції, під час якої чоловік спалив Коран біля мечеті в Стокгольмі 28 червня.
18:11
Reuters: Менеджер компанії зі США постачав Росії технологічне обладнання в обхід санкцій
Менеджер американської компанії Extreme Networks Inc Сергєй Гусаков допомагав Росії отримувати високотехнологічне обладнання після того, як компанія оголосила про вихід із ринку на тлі повномасштабного вторгнення в Україну.
18:02
Блінкен: Тріщини всередині влади РФ не є секретом
Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав спробу озброєного повстання під проводом ватажка групи Вагнера Євгенія Пригожина "прямим викликом владі Путіна".
18:01
У Швеції на дозволеній поліцією акції палили Коран і спаплюжили його свининою
В Стокгольмі біля мечеті відбулася скандальна акція, організатор якої виконав свою обіцянку зі спалення Корану.
17:56
Спроба бунту "Вагнера" має бути використана для наближення України до НАТО – президент Литви
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що  НАТО має скористатися внутрішньою нестабільністю в Росії після спроби заколоту ПВК "Вагнер" і наблизити Україну до Альянсу.
17:50
Президент Чехії підтримує легалізацію одностатевих шлюбів
Чеський президент Петр Павел у зверненні до конференції в Сенаті країни, присвяченій легалізації одностатевих шлюбів, назвав неприпустимим обмеження в правах частини суспільства через її сексуальну орієнтацію.
17:37
МЗС Китаю прокоментувало заяву свого посла в ЄС про деокупацію України
Міністерство закордонних справ Китаю відреагувало на заяву свого посла при ЄС Фу Цун, який не виключив підтримки Пекіном прагнення України відновити територіальну цілісність, повернувшись до кордонів станом на 1991 рік.
17:31
У Фінляндії розповіли, як посилять обмеження на в’їзд росіян
Фінляндія готується ще більше посилити обмеження на в’їзд для громадян Росії, аби уникнути випадків зловживання – зміни торкнуться кількох категорій подорожувальників.
17:15
Спікеру парламенту Словаччини загрожує відставка через нібито побиття експартнерки
Словацький парламент наступного вівторка збереться на позачергове засідання, аби розглянути питання про відставку спікера, лідера партії "Ми – родина" Бориса Коллара, через нібито побиття партнерки 12 років тому.
17:11
Прем'єрка Естонії заявила про "сюрприз" для України на саміті НАТО у Вільнюсі
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас разом із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом обговорили питання майбутнього членства України в Альянсі.
17:08
Науседа розповів, коли придбані Литвою установки NASAMS прибудуть до України
Президент Литви Гітанас Науседа розповів, що замовлені його країною пускові установки ЗРК NASAMS прибудуть до України приблизно за три місяці.
16:52
Прем’єр Люксембургу: Зараз переговори Зеленського й Путіна – "єдине розумне рішення"
Люксембурзький прем’єр Ксав’є Беттель висловився за прямі переговори між президентом України Володимиром Зеленським і російським президентом Владіміром Путіним.
Аналітика короткоЯк посіпака Путіна намагається розвалити Боснію і Герцеговину
16:35
Президент Литви: Я буду дуже здивований, якщо Зеленський не приїде на саміт НАТО
Президент Литви Гітанас Науседа очікує президента України Володимира Зеленського з першою леді на саміті НАТО і буде дуже здивований, якщо цього не станеться.
16:33
Україна очікує двох результатів від саміту НАТО, компромісів не приймає – ОП
Україна сформулювала два конкретні очікування від прийдешнього саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі – стосовно членства й гарантій безпеки – й до останнього наполягатиме на їхньому затвердженні.
16:32
Президент Литви: Україна пише свою Конституцію кров’ю
Президент Литви Гітанас Науседа у День Конституції України заявив, що українці "пишуть кров’ю" текст Основного закону.
16:31
Перші 14 танків Abrams зі США прибули до Польщі
Перші 14 танків Abrams зі США прибули до польського порту Щецин. 
16:30
Польща погодилася скасувати агроблокаду України після 15 вересня
Президент Польщі Анджей Дуда вважає, що Україна та ЄС мають повернути регулярний товарообіг без обмежень, що були запроваджені раніше на її вимогу.
16:17
Дуда про «Вагнер» у Білорусі: Мета їхнього переміщення – це велике питання
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що під час візиту до Києва обговорював із своїми колегами Володимиром Зеленським і Гітанасом Науседою ситуацію із переміщенням найманців групи Вагнера до Білорусі.
16:14
Серед американців зросла підтримка надання Україні зброї – опитування
Переважна більшість американців продовжує підтримувати військову допомогу Україні для захисту від повномасштабного вторгнення від Росії, вважаючи, що вона засвідчує Китаю та іншим суперникам США бажання захищати їхні та союзницькі інтереси.
16:03
Дуда: Україні потрібні такі гарантії безпеки, щоб Росія більше не напала
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Україні необхідно надати такі гарантії безпеки, щоб зробити неможливим потенційний напад РФ у майбутньому.
15:34
Прем'єр Швеції про акцію зі спаленням Корану: Це законно, але недоречно
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон прокоментував рішення поліції дозволити проведення акції, під час якої чоловік має намір спалити копію Корану біля мечеті в Стокгольмі 28 червня.
15:34
Литва заборонила транзит товарів подвійного призначення – щоб не потрапили в РФ чи Білорусь
Литва запровадила  часткову заборону на наземний транзит товарів подвійного призначення, аби уникнути їхнього потрапляння до Росії і Білорусі та подальшого використання у війні проти України.
15:17
В СДПН заявили про вагомі докази причетності росіян до атаки на партію
Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) заявила про те, що зазнала кібератаки, яка, ймовірно, була здійснена з Росії.
15:06
Естонія поки не збирається посилювати обмеження на в’їзд для росіян
У Міністерстві внутрішніх справ Естонії заявили, що кордон з РФ надійно захищений і пересування російських громадян через нього перебуває під суворим контролем.
15:01
Швейцарія приєдналася до частини 11-го пакета санкцій ЄС проти Росії
Швейцарія приєдналася до 11-го пакета санкцій, запроваджених ЄС у зв’язку з війною Росії проти України, у частині санкцій проти фізосіб та компаній.
14:47
В офісі групи Вагнера виявили докази інформатаки проти Литви
Документи, знайдені під час обшуків у штаб-квартирі групи Вагнера у Санкт-Петербурзі, свідчать про причетність угруповання до інформаційної атаки на Литву.
14:40
Швейцарія не дозволила реекспорт майже сотні танків Leopard 1, які готували для України
Уряд Швейцарії не дозволив реекспорт майже сотні танків Leopard 1, які після модернізації у Німеччині мали передати Україні.
14:30
Верховна Рада звернулася до учасників саміту НАТО
Верховна Рада ухвалила звернення до учасників саміту НАТО у Вільнюсі, який розпочнеться 11 липня 2023 року.
14:22
Глава МЗС Німеччини про заколот "Вагнера" в РФ: Путін руйнує свою країну
Спроба заколоту російської групи "Вагнера" на чолі із Євгенієм Пригожиним продемонструвала, що, ведучи війну проти України, глава Кремля Владімір Путін руйнує власну країну.
14:10
ЄС про удар РФ по Краматорську: це терор проти цивільних
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель засудив ракетний удар РФ по Краматорську ввечері у вівторок, наголосивши, що ціллю знову стали цивільні об’єкти і це воєнний злочин.
14:05
ФотоДуда з неоголошеним візитом прибув до Києва
Президент Польщі Анджей Дуда у середу, 28 червня, прибув до Києва із неанонсованим візитом.
14:01
Зеленський: НАТО пора перестати озиратись на кволий Кремль, роздумуючи про вступ України
Президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді в середу закликав НАТО перестати озиратись на Кремль, ухвалюючи рішення щодо майбутнього членства України.
13:50
Макрон закликав до спокою після заворушень під Парижем після вбивства підлітка
Президент Франції Емманюель Макрон закликав співгромадян до спокою після заворушень у містечках довкола Парижа через смерть підлітка, застреленого поліцією 27 червня.
13:28
відеоПрезидент Литви: Прибув до Києва з головним меседжем – місце України в НАТО
Президент Литви Гітанас Науседа повідомив, що у середу прибув до Києва перед Вільнюським самітом з головним меседжем: "Місце України в НАТО".
13:19
Президентка Молдови відреагувала на останній удар РФ по Краматорську
Президентка Молдови Мая Санду засудила останній ракетний удар по Краматорську, внаслідок якого підтверджена загибель вже 10 людей.
13:10
Визначено директора Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України
Виконавчим директором Реєстру збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, призначено засновника і партнера юридичної фірми "Астерс", члена дорадчої ради Школи права Українського католицького університету Маркіяна Ключковського.
13:10
Шведська поліція дозволила акцію у Стокгольмі, на якій планують спалити Коран
Шведська поліція дала дозвіл чоловікові спалити копію Корану біля мечеті в Стокгольмі 28 червня – в день початку триденного мусульманського свята Курбан-байрам.
12:46
Посли G7 нагадали про важливість призначення керівника АРМА
Посли країн Групи семи нагадали про важливість призначення нового керівника Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) за результатами конкурсу.
12:46
Голодомор геноцидом визнали вже 27 країн – Кулеба
До листопада 2022 року 12 країн визнали Голодомор геноцидом українського народу. З того часу до них приєдналися ще 15. 
12:21
Парламент Хорватії визнав Голодомор геноцидом українського народу
Парламент Хорватії визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу.
12:19
Швеція все ще хоче вступити до НАТО у липні, але цього може не статися – прем'єр
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив у середу, що Стокгольм все ще хоче приєднатися до НАТО до або на саміті у Вільнюсі наступного місяця, хоча ця мета може не реалізуватися. 
12:15
Дим від лісових пожеж у Канаді дійшов до Європи
Дим від масштабних лісових пожеж у Канаді досягнув західної частини Європи. 
12:01
Болгарія продовжила програму гуманітарної допомоги для українців
Болгарія до кінця вересня продовжила програму гуманітарної допомоги для українців з тимчасовим захистом в цій країні.
11:47
Глава Міноборони Німеччини заявив про "вирішальні місяці" війни
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус напередодні візиту до США заявив, що ситуація на полі бою в Україні у цей та найближчі місяці має вирішальне значення.
11:46
ЄС готує новий механізм оборонних закупівель, від якого виграє також Україна
Євросоюз погодив новий механізм, що має на меті стимулювати оборонну промисловість та допомогти країнам модернізувати озброєння. 
11:30
Сенатор США: Можливість передачі Україні ракет ATACMS досить висока
Американський сенатор-республіканець від штату Айдахо Джим Ріш вважає, що існує досить висока ймовірність того, що Україна отримає далекобійні ракети ATACMS.
11:05
Трамп подав до суду на письменницю, яка відсудила в нього $5 млн
Колишній президент США Дональд Трамп подав позов проти нью-йоркської письменниці Джин Керролл за наклеп через кілька тижнів після того, як суд присяжних визнав його винним у сексуальному насильстві над нею.
11:04
ЄС після тривалого процесу ратифікував Стамбульську конвенцію
Європейський Союз ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання насильству проти жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами, відому також як Стамбульська конвенція.
10:58
Литва передасть Україні 10 БТР M113 та боєприпаси
Литва передасть Україні не тільки пускові установки NASAMS, а й додаткові бронетранспортери та боєприпаси.
10:46
Заворушення під Парижем: затримані понад 30 осіб, постраждали 24 правоохоронці
Внаслідок заворушень у містечках довкола Парижа через смерть підлітка, застреленого поліцією, затримані понад 30 осіб і постраждали 24 правоохоронці.
10:38
Президент Румунії просить НАТО підтримати Молдову: "Ситуація критична"
Президент Румунії Клаус Йоганніс заявив у вівторок, що ситуація в Молдові є критичною, тому він вважає обов’язком союзників по НАТО знайти способи допомогти цій країні підвищити її стійкість.
10:24
На території України досі лишаються найманці "Вагнера" – Пентагон
Війська ПВК "Вагнер" все ще перебувають на території України після провального заколоту в Росії 24 червня.
09:59
В ОПУ відповіли на заяви Орбана: Втоптує репутацію Угорщини в бруд
В Офісі президента України у відповідь на останні заяви прем'єр-міністра Угорщини висловили сумнів у його суб'єктності, заявивши, що Віктор Орбан втоптує репутацію своєї країни в історичний бруд.
09:49
Посли G7 зустрілися з новопризначеними членами ВККС
Посли країн Групи семи зустрілися із нещодавно призначеними членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
09:38
До Києва прибув президент Литви
Президент Литови Гітанас Науседа прибув у середу з неоголошеним візитом до Києва, де зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським і візьме участь у заходах з нагоди 27-ї річниці прийняття Конституції України.
09:32
Британська розвідка: удари по мостах на Чонгарі суттєво ускладнили росіянам логістику 
Удари по мостах під Чонгаром на в’їзді Крим суттєво ускладнили логістику для російських військ, одним з доказів можна вважати швидку побудову там понтонної переправи.
09:24
Прем'єр Болгарії назвав головну проросійську партію неофашистською
Прем'єр-міністр Болгарії Ніколай Денков у вівторок назвав неофашистською організацією проросійську партію "Вазраждане" через агресивну поведінку її лідера та прихильників.
короткоЯк РПЦ і Орбан підставили Ватикан і чому Папа Римський по-іншому став ставитися до війни
08:59
У передмістях Парижа – заворушення через загибель неповнолітнього під час поліцейської перевірки
У передмісті Парижа почалися серйозні заворушення у зв’язку із загибеллю 17-річного водія, якого поліція через непорозуміння застрелила під час зупинки для дорожного контролю.
08:46
Литва придбала дві системи запуску NASAMS і передасть їх Україні
Україна отримає від Литви дві пускові системи зенітно-ракетного комплексу NASAMS.
08:31
Генсек Ради Європи про удар РФ по Краматорську: жорстоко і неправильно
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич назвала жорстокою і неправильною атаку РФ по мирних жителях у Краматорську.
08:21
Єврокомісія заморозила частину коштів ЄС для Румунії
Єврокомісія вирішила заморозити 53 мільйони євро в рамках виплати коштів на відновлення для Румунії через невиконання країною двох проміжних етапів, пов'язаних з енергетичним сектором.
07:54
Рютте: Саміт НАТО повинен дати сигнал, що майбутнє України - в Альянсі 
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що саміт НАТО у Вільнюсі повинен дати чіткий сигнал Україні, що її майбутнє – в Альянсі. 
07:35
Дуда: Присутність "вагнерівців" у Білорусі потребує дуже жорсткої відповіді НАТО
Присутність ПВК "Вагнера" та її ватажка Євгенія Пригожина у Білорусі – це дуже серйозне питання, яке вимагає жорсткої відповіді НАТО.
07:17
Столтенберг: Зарано робити висновки про перебування Пригожина і його військ у Білорусі
Генсек НАТО Єнс Столтенберг вважає передчасним робити висновки про те, які наслідки для безпеки Альянсу матиме перебування у білорусі ватажка ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина та його військ.