29 червня 2023

Статті
Що думають у НАТО про членство України та як переконати тих, хто сумнівається
На сьогодні саме США є основною перешкодою для запрошення України до членства в НАТО. Водночас у ключових країнах ЄС ставлення до цього питання зазнало змін.
Ультраправа загроза: що стоїть за стрибком популярності "друзів Путіна" у Німеччині
"Альтернатива для Німеччини" вже вийшла на друге місце в федеральному рейтингу партій, а на додачу вперше отримала свого представника на чолі району.
Новини
22:57
Німеччина передала Україні радар ППО, мостоукладальні машини й техніку
Німеччина в середу відзвітувала про чергову партію військової допомоги, переданої Україні, серед якої згадується радіолокаційна станція повітряного спостереження TRML-4D.
22:38
Голова МЗС Британії: Німеччина повинна стати постійним членом Радбезу ООН
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі в четвер підтримав зростання кількості постійних членів Ради безпеки ООН із правом вето, що могло б нівелювати нинішній вплив Росії.
22:19
Сенат Франції схвалив семирічний оборонний бюджет у розмірі 413 млрд євро
Верхня палата французького парламенту в четвер підтримала законопроєкт про військове планування, який передбачає скеровування рекордних 413 мільярдів євро на оборону протягом наступних семи років.
22:01
Польський спецназ охоронятиме саміт НАТО
Польща скерує до Литви контингент спецпризначенців для забезпечення безпеки саміту Північноатлантичного Альянсу у Вільнюсі.
21:43
Голова МЗС Бельгії, яка видала візи іранцям і росіянам, пережила вотум недовіри
Парламентська більшість у Бельгії в четвер, як і очікувалось, провалила вотум недовіри міністерці закордонних справ Аджі Лябіб, яка потрапила під критику через надання віз іранській та російській делегаціям у межах з'їзду мерів у Брюсселі.
21:20
відеоВ Іраку штурмували посольство Швеції, яка дозволила спалити Коран
Посольство Швеції в іракській столиці Багдаді в четвер зазнало штурму з боку сотень людей, які зібрались на знак протесту проти акції зі спалення Корану, що відбулась напередодні у Стокгольмі.
ДайджестДеталі гарантій Україні, Чехія не пустить спортсменів РФ, Саакашвілі програв в ЄСПЛ: новини дня
20:58
Зеленський не поїде на саміт НАТО, якщо в його лідерів буде "дефіцит мужності" – радник
Президент Володимир Зеленський особисто приїде до Вільнюса на саміт Північноатлантичного Альянсу лише за умови, якщо Україна отримає задовільний результат.
20:38
Голова Європарламенту підтримує початок переговорів із Україною про вступ до кінця року
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола заявила, що підтримує початок переговорів щодо членства України в Європейському Союзі в середині грудня цього року.
20:24
Дуда заявив про спільні заходи з Україною у роковини Волинської трагедії
Цьогоріч у липні Україна і Польща проведуть низку заходів із вшанування жертв Волинської трагедії.
20:19
Україна приєднається до санкцій ЄС через дестабілізацію Молдови
Україна та низка інших держав, що прагнуть стати членами Європейського Союзу, поінформували Раду ЄС про наміри приєднатись до санкційного режиму, пов’язаного із дестабілізацією Молдови.
20:06
Зеленський заявив про "історичний час" для старту переговорів про вступ України в ЄС
Президент Володимир Зеленський закликав розпочати переговори про вступ України до ЄС, зазначивши, що країна вже готова до цього.
20:05
ЄС і білоруська опозиція утворили консультативну групу
У Брюсселі в четвер розпочала роботу консультативна група між Європейським Союзом та білоруськими демократичними силами й громадянським суспільством, покликана налагодити діалог між сторонами.
19:45
WSJ: США близькі до надання Україні далекобійних систем ATACMS
Сполучені Штати наблизились до ухвалення рішення про надання Україні далекобійних тактичних ракетних систем ATACMS.
19:44
Зеленський закликав ЄС не зупинятися у санкціях проти Росії
Президент України Володимир Зеленський наголосив на важливості продовжувати санкційний тиск на Росію.
19:33
Члени НАТО наступного тижня продовжать на рік мандат Столтенберга – ЗМІ
Члени Північноатлантичного Альянсу вже погодили продовження мандату генерального секретаря Єнса Столтенберга ще на один рік, офіційне рішення очікується наступного тижня до саміту НАТО у Вільнюсі.
19:32
Прем'єр Іспанії відвідає Україну у перший день головування в Раді ЄС - Зеленський
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес у суботу, 1 липня, відвідає Україну на запрошення президента Володмира Зеленського.
19:22
Посланець Папи провів зустріч із дитячим омбудсменом РФ, яку розшукує Гаага
Спеціальний представник Папи Римського Франциска кардинал Маттео Дзуппі зустрівся із дитячим омбудсменом РФ Марією Львовою-Бєловою, яку звинувачують у примусовій депортації українських дітей.
19:16
У Румунії відкриється центр ремонту американських вертольотів Black Hawk
Румунська Aerostar SA та американська компанія Lockheed Martin домовились про відкриття центру технічного обслуговування й ремонту вертольотів Black Hawk у місті Бакяу в межах партнерства.
19:01
Президент Литви закликає не перетворювати надання гарантій безпеки Україні на хаос
Президент Литви Гітанас Науседа закликав партнерів по ЄС не перетворювати надання гарантій безпеки для України на неконтрольований процес.
19:00
Прем’єр Косова оголосив умову проведення перевиборів на півночі для деескалації
Прем’єр-міністр частково визнаного Косова Альбін Курті в четвер оголосив про підтримку повторних виборів у чотирьох північних муніципалітетах із переважно сербським населенням, де в останні тижня спалахнули сутички й насильство.
18:47
Німеччина розгортає систему Patriot до саміту НАТО у Вільнюсі
Німеччина розгортає систему протиповітряної оборони дальнього радіусу дії Patriot у Вільнюсі в рамках підготовки до липневого саміту НАТО.
18:45
Глава Міноборони Британії виступає за спрощений вступ України до НАТО
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес вважає, що Україна повинна мати можливість "пропустити" План дій щодо членства в НАТО на своєму шляху до вступу в Альянс.
18:41
фотоГрета Тунберг приїхала в Україну
Шведська екоактивістка Грета Тунберг у четвер приїхала в Україну й зустрілась із президентом Володимиром Зеленським.
18:30
фотоВ Австрії викрили неонацистське угруповання байкерів
Австрійські правоохоронці в четвер повідомили, що завершили розслідування проти місцевого осередку неонацистського кримінального угруповання MC Bandidos, яке діяло під виглядом байкерського клубу.
18:08
ВідеоКолишній віцепрезидент США приїхав в Україну і зустрівся із Зеленським
Колишній віцепрезидент США і кандидат на номінацію від Республіканської партії Майк Пенс у четвер, 29 червня, приїхав з неанонсованим візитом до України.
Аналітика короткоЯкі перешкоди стоять на шляху України до членства в НАТО
17:58
Ердоган пообіцяв рішучу відповідь на паплюження Корану в Швеції
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган засудив акцію з паплюженням Корану в Стокгольмі, яка відбулася напередодні, але у своїй відповіді не згадав про питання вступу Швеції до НАТО.
17:54
Катастрофа МАУ в Ірані: Постраждалі держави подають позов до суду ООН
Україна та інші держави, чиї громадяни загинули в результаті збиття цивільного рейсу над Тегераном у січні 2020 року, подають позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН.
17:45
Суд ЄС відмовився знімати санкції з білоруської компанії: пов'язана з режимом Лукашенка
Суд Європейського Союзу відмовився скасовувати санкції проти білоруської будівельної компанії "Дана Астра" сербських бізнесменів братів Карічів – вона безуспішно намагалась довести, що не підтримує зв'язок із білоруською владою.
17:40
У Німеччині цьогоріч зросла кількість учнів з України
Кількість українських школярів у Німеччині з початку 2023 року зросла на понад 10 тисяч.
17:27
Нейтральні країни не можуть підтримати гарантії безпеки для України – канцлер Австрії
Канцлер Австрії Карл Негаммер заявив, що країни ЄС, які притримуються нейтралітету, не можуть підтримати надання Україні гарантій безпеки.
17:27
Косово оголосило терористичними дві сербські групи на тлі напруженості із Сербією
Уряд частково визнаного Косова в четвер оголосив дві сербські групи терористичними організаціями на тлі нестабільної ситуації на півночі країни, заселеної переважно косовськими сербами, й напруженості у відносинах із Белградом.
17:08
Росія є прямою військовою загрозою для Чехії – топ-посадовець
Керівник департаменту безпеки Міністерства закордонних справ Чехії Мартін Повейсіл вважає Росію "прямою військовою загрозою" для країни та її східних союзників у Північноатлантичному Альянсі.
17:03
Глава Міноборони Польщі не виключає провокацій з боку "вагнерівців"
Міністр оборони Польщі Маріуш Блащак не виключив, що найманці групи Вагнера, які перебралися на територію Білорусі після спроби заколоту в РФ, здійснюватимуть провокації.
16:55
Прем’єр Швеції поговорить із Орбаном про вступ своєї країни в НАТО
Шведський прем’єр-міністр Ульф Крістерссон, який у четвер прибув до Брюсселя на саміт лідерів Європейського Союзу, анонсував двосторонню зустріч із угорським колегою Віктором Орбаном щодо вступу Швеції до НАТО.
16:42
Виробник Stinger покликав пенсіонерів для відновлення виробництва ракет
Компанія Raytheon Technologies, яка є виробником ПЗРК Stinger, запросила інженерів-пенсіонерів, щоб вони навчали її співробітників у виробництві ракет Stinger.
16:32
Чехія запровадила санкції проти олігарха з оточення Путіна та його сина
Чеський уряд на засіданні в середу ввечері вирішив накласти санкції на російського олігарха Владіміра Євтушенкова та його сина Фелікса, які мають значні активи на території країни.
16:29
Глава МЗС Литви: Угорщина має пояснити причини відкладення ратифікації членства Швеції в НАТО
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Угорщина має пояснити причини свого рішення відкласти питання про ратифікацію вступу Швеції до НАТО до осінньої сесії парламенту.
16:14
Чехія закрила в’їзд для спортсменів, що представляють Росію
Уряд Чехії в середу ввечері підтримав пропозицію Міністерства спорту про заборону участі окремих спортсменів та спортивних команд, які представляють Російську Федерацію, у спортивних змаганнях на чеській території.
16:04
ЗМІ дізнались, що передбачатиме рішення ЄС про гарантії безпеки для України
Європейський Союз готується запропонувати Україні "майбутні зобов'язання у сфері безпеки", в рамках яких, зокрема, пообіцяють розширити ініціативу з підготовки українських військових і можливість відправки військових місій ЄС.
15:35
Уряд Британії оскаржить рішення суду проти переміщення шукачів притулку до Руанди
В уряді Британії планують оскаржити судове рішення, яке визнало незаконним урядовий план переміщувати шукачів притулку до Руанди.
15:31
У Словаччині розпочався суд над колишнім президентом країни
У четвер, 29 червня у словацькому місті Попрад розпочався судовий процес над колишнім президентом країни Андреєм Кіскою, якого звинувачують у податковому шахрайстві.
15:20
Франція залучить 40 тисяч поліцейських на тлі заворушень
Ввечері 29 червня у Франції залучать 40 тисяч поліцейських і жандармів на тлі заворушень через смерть хлопця, якого застрелила поліція під час дорожньої перевірки.
15:09
Литва посилила перевірки на кордоні тих, хто в'їжджає з Білорусі та РФ
У Литві посилили контроль і перевірки осіб, які в'їжджають з Білорусі та Росії, також прикордонники ретельно перевірятимуть документи та візи тих, хто прямує через територію країни транзитом.
14:53
Головний дипломат ЄС: військова підтримка України має стати довгостроковим проєктом
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель пропонує планувати військову підтримку України з боку ЄС як довгостроковий проєкт, спрямований на стратегічне зміцнення її обороноздатності. 
14:48
Експрем'єр Греції залишив пост голови опозиційної партії СІРІЗА після поразки на виборах
Колишній прем'єр-міністр Греції Алексіс Ципрас подав у відставку з посади голови головної опозиційної партії країни СІРІЗА.
14:38
фотоМолдова не пустила пов'язаного із бойовиками на Донбасі громадянина РФ
До Молдови намагався потрапити громадянин Росії, пов'язаний із проросійськими загонами, які воюють на Донбасі. 
Аналітика короткоЯк партія "друзів Путіна" отримала першу перемогу на виборах у Німеччині
14:23
Після бунту "Вагнера" з'явилася нова небезпека на східному фланзі НАТО – заява спікерів країн Балтії
Спікери парламентів Латвії Едвардс Смілтенс, Литви Вікторія Чміліте-Нільсен та Естонії Лаурі Хуссар заявили про те, що нещодавній заколот ПВК "Вагнер" – ще одне підтвердження непередбачуваності ситуації в Росії.
14:21
Прем’єрка Литви: Саміту НАТО потрібне формулювання, яке не дасть РФ відчути свою перемогу
До саміту у Вільнюсі країни НАТО мають знайти таке формулювання декларації, щоб Росія не могла відчути свою перемогу,
14:15
Боррель про заколот у Росії: слабший Путін – це більша небезпека
Головний дипломат ЄС Жозеп Боррель вважає, що заколот ПВК "Вагнер" послабив владу очільника Кремля і ЄС потрібно готуватися до нових ризиків, що постають у зв'язку з більшою нестабільністю Росії. 
14:00
Науседа: Ніхто не знає, коли "вагнерівці" у Білорусі повернуться проти нас 
Президент Литви Гітанас Науседа попередив про ризики, які для безпеки Литви може становити перебування "вагнерівців" у Білорусі.
13:48
Генсек НАТО про заколот "Вагнера": підбивати підсумки поки рано
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг вважає, що підбивати підсумки наслідків заколоту ПВК "Вагнер" у Росії поки надто рано, але для союзників головне продовжувати підтримувати Україну.
13:38
Україна має стати членом НАТО, щойно закінчиться війна – прем'єр Латвії
Прем’єр Латвії Криш’яніс Каріньш заявив, що Україна стане членом НАТО, як тільки закінчиться російсько-українська війна.
13:37
Прем’єрка Естонії: Україна повинна виконати критерії на 100% для початку переговорів
Глава уряду Естонії Кая Каллас заявила, що Україна не отримає "жодних знижок" на шляху до ЄС та повинна виконати всі критерії для початку переговорів про вступ.
13:29
У Люксембурзі хочуть дозволити вирощувати канабіс для власного споживання
У Люксембурзі зареєстрували законопроєкт, яким пропонують дозволити повнолітнім особам вирощувати невелику кількість канабісу для власного споживання.
13:17
Естонські військові досі змушені пити чай російського виробництва
У сухпайок військовослужбовців Сил оборони Естонії входить вироблений у Санкт-Петербурзі чай Greenfield. 
12:57
Апеляційний суд визнав незаконними план уряду Британії відправляти шукачів притулку до Руанди
Апеляційний суд у Британії скасував попереднє судове рішення, що визнавало прийнятним план уряду відправляти до Руанди шукачів притулку, які прибувають до Британії.
12:56
Кулеба після розмови зі Столтенбергом: Настав час внести ясність щодо членства України
Глава МЗС України Дмитро Кулеба обговорив із генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом кроки, спрямовані на "успішне проведення" саміту Альянсу у Вільнюсі. 
12:29
Польща хоче заблокувати план ЄС з примусового розподілу мігрантів
Прем'єр-міністр Польщі Моравецький оголосив про наміри голосувати проти механізму примусового розподілу мігрантів, хоча це рішення не потребує одностайності.
12:20
ЄС і НАТО представили рекомендації для захисту критичної інфраструктури
Цільова група ЄС та НАТО щодо стійкості критичної інфраструктури представила остаточний звіт про поточні виклики безпеці і визначила рекомендації щодо того, як зміцнити стійкість інфраструктури.
12:08
Мешканців англійських міст довкола Бірмінгема налякав землетрус
Увечері в середу мешканців низки англійських міст налякав землетрус магнітудою 3,3.
11:47
ЄС не повинен "знижувати планку" задля вступу України – глава МЗС Данії
Глава МЗС Данії Ларс Льокке Расмуссен вважає, що ЄС ризикує імпортувати нестабільність, якщо послабить свої стандарти щодо демократії та корупції задля прискорення вступу України та інших країн-кандидатів.
11:38
Британія виділяє 10 млн фунтів грантів на інновації для "зеленої" енергетики в Україні
Уряд Британії виділив 10 млн фунтів стерлінгів для фінансування кращих проєктів, що запропонують інновації для української "зеленої" енергетики.
ВідеоЧи можливо і як саме треба покарати Орбана?
11:24
США вважають, що Швеція має бути в НАТО, попри паплюження Корану
Речник Державного департаменту США Ведант Патель заявив, що Швеція повинна стати членом НАТО якнайшвидше, незважаючи на акцію із паплюженням Корану в Стокгольмі, що відбулася напередодні.
11:19
ЄСПЛ визнав неприйнятним позов Саакашвілі проти України щодо позбавлення громадянства
Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відхилив як неприйнятний позов колишнього президента Грузії Михеїла Саакашвілі проти України, в якому він вимагав визнати порушення його прав через позбавлення українського громадянства й видворення.
11:14
На півдні Фінляндії через збій у системі тимчасово зупинялися всі потяги
Вранці у четвер через збій у системі контролю залізничного руху зупинилися потяги на всіх гілках на півдні Фінляндії.
10:55
Естонія розірве договір з РФ щодо збереження культурних цінностей
Естонія розірве укладений у 1998 році договір про співпрацю з Російською Федерацією в питанні збереження культурних цінностей.
10:44
На найпівденніший острів Італії за два дні прибули 2 тисячі мігрантів
На Лампедузу, найпівденніший острів Італії, лише за останні два дні прибули 2 тисячі мігрантів, що вирушають на невеликих човнах переважно з Тунісу.
10:29
Україна переконує США в необхідності підтримки її членства в НАТО у Вільнюсі – Маркарова
Посол України в США Оксана Маркарова заявила про те, що Київ наводить усі аргументи Сполученим Штатам Америки про необхідність отримання Україною запрошення щодо членства в НАТО вже на саміті у Вільнюсі в липні 2023 року.
10:21
В Італії заборонять номер 88 на футбольних футболках
В рамках ініціативи щодо боротьби з антисемітизмом на футбольних стадіонах уряд Італії оголосив, що забороняє гравцям носити на футболках номер 88, популярний в ультраправих колах.
09:55
У Франції розширилися заворушення через смерть хлопця, застреленого поліцією
У ніч з середи на четвер у Франції повторилися протести із заворушеннями через смерть хлопця, якого застрелила поліція під час дорожньої перевірки; протести поширилися на нові міста.
09:39
ЄС представив пакет підтримки Молдови для зближення і подолання наслідків війни
Європейська комісія та Європейська служба зовнішніх справ розробили пакет підтримки для Молдови з метою подолання наслідків війни Росії проти України для Молдови та наближення країни до ЄС.
Аналітика короткоЯк Франція та США помінялися місцями у питанні членства України в НАТО
09:18
Розвідка Британії розповіла про наслідки втрати РФ літака Іл-22М, збитого "Вагнером" під час заколоту
Британська розвідка припускає, що втрата кількох одиниць авіації під час заколоту ПВК "Вагнер" деморалізувала російські  ВКС, та констатує довгострокові негативні наслідки для російської авіації від втрати Іл-22М.
09:13
Євросоюз і Молдова створили платформу для посилення інтеграції з ЄС
Посадовці з ЄС і Молдови оголосили про запуск платформи "Єдині заради Молдови", яка працюватиме над зміцненням підтримки євроінтеграції країни.
08:51
Главі МЗС Бельгії загрожує вотум недовіри через візи для представників Ірану та РФ
У Бельгії міністерці закордонних справ Аджі Лябіб у четвер спробують оголосити вотум недовіри після скандалу з наданням віз іранській та російській делегаціям в рамках з'їзду мерів у Брюсселі.
08:49
США почали затверджувати продаж Польщі ще 48 пускових установок Patriot
Держдеп США дав офіційну згоду на продаж Польщі 48 пускових установок ЗРК Patriot та понад 600 ракет PAC-3 MSE до них.
08:25
ЄС планує зберегти санкції проти Ірану щодо балістичних ракет – ЗМІ
Європейські дипломати повідомили Ірану, що планують зберегти санкції ЄС щодо балістичних ракет, термін дії яких закінчується в жовтні відповідно до недійсної ядерної угоди з Іраном 2015 року.
08:07
Макрон: НАТО має сформувати перспективу вступу України 
У середу, 28 червня, президент Франції Емманюель Макрон заявив про необхідність вільнюському саміту НАТО сформувати конкретний шлях до членства України в Альянсі.
07:37
Британія законодавчо заборонить компаніям РФ використовувати британських юристів
Велика Британія в четвер запровадить закон, який забороняє британським юристам консультувати російські компанії щодо деяких ділових угод.
07:17
Шольц: Заколот Пригожина ослабив Путіна
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що невдалий заколот у Росії минулих вихідних ослабив президента Владіміра Путіна, але наслідки для вторгнення РФ в Україну залишаються незрозумілими.