30 червня 2023

Статті
Ще не НАТО: як Ірландія зробила крок від нейтральності, але не зважилася на справжні зміни
Ірландія завершила перші в історії публічні консультації з питань свого нейтрального статусу та його можливої корекції.
Вимога без доказів: чи продовжить ЄС заборону для українського агроекспорту
З’явилося декілька обнадійливих заяв про те, що введене Євросоюзом обмеження на український агроекспорт не буде продовжено після 15 вересня.
Новини
23:06
У німецькому Ердманнгаузені штрафуватимуть за грюкання дверима авто
Рада громади Ердманнгаузен німецької федеральної землі Баден-Вюртемберг одноголосно ухвалила постанову, яка передбачає штрафи за надто гучне грюкання дверима автомобіля.
22:39
Макрон звинувачує соцмережі в розпалюванні насильства на тлі заворушень у Франції
Президент Франції Емманюель Макрон закликав соціальні мережі до більшої відповідальності на тлі масштабних заворушень, спричинених загибеллю 17-річного підлітка від рук поліцейського кількома днями раніше.
22:17
Зарано говорити, чи ослаб Путін після спроби заколоту – генерал Міллі
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі вважає наразі передчасними висновки щодо того, чи похитнула позиції Владіміра Путіна спроба заколоту в Росії найманців приватної військової компанії "Вагнер".
21:55
Топ-генерал США: Рішення щодо ATACMS чи касетних боєприпасів для України ще немає
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі пояснив, що питання надання Україні озброєнь на кшталт далекобійних ракетних систем ATACMS вирішує президент, і поки що такого рішення він не ухвалив.
21:35
Росія закрила в’їзд для ваговозів із Польщі
Російський уряд продовжив обмеження для транзиту ваговозів, зареєстрованих у так званих недружніх країнах, до кінця 2023 року, а також передбачив заборону транзиту через свою територію для фур із Польщі.
21:15
До Швейцарії з початку війни ввезли 75 тонн російського золота – розслідування
Швейцарські заводи з березня 2022 року, тобто початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – отримали на переробку 75 тонн золота з Росії, користуючись тим, що воно ввозиться через Лондон і не порушує санкції.
ДайджестПольща хоче ядерну зброю, Орбан блокує 50 млрд для Києва, стрілянина в Молдові: новини дня
20:55
Генерал Міллі: Контрнаступ ЗСУ відбувається повільніше, ніж прогнозували, але це не дивно
Голова Об’єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що українські контрнаступальні операції наразі просуваються повільніше, ніж прогнозували раніше, однак Сили оборони просуваються впевнено і цілеспрямовано.
20:44
Стрілянина в Кишиневі: нападник у критичному стані, йому загрожує пожиттєвє ув’язнення
Громадянин Таджикистану, який вчинив стрілянину в Кишинівському аеропорту в п’ятницю вдень, перебуває в критичному стані, йому загрожує довічний термін позбавлення волі.
20:27
ЗМІ: Європейські лідери неформально обговорили шляхи подальшого розширення ЄС
Десять лідерів держав-членів Європейського Союзу у п’ятницю провели неформальну зустріч в кулуарах засідання Європейської ради, аби обговорити те, як розширення ЄС може позначитись на його майбутньому.
20:10
Біля кордону Польщі з Калінінградом знайшли загадкову повітряну кулю
Поліція в польському місті Бранево, що розташоване біля Калінінградської області Росії, в п’ятницю виявила й вилучила об’єкт, схожий на повітряну кулю.
20:09
США поки не можуть точно визначити місцезнаходження Пригожина – Білий дім
Влада США наразі не має достатньої інформації про  місцезнаходження лідера групи Вагнера Євгенія Пригожина та його найманців, які брали участь у заколоті в РФ минулими вихідними.
19:55
США повертаються в ЮНЕСКО
193 держави-члени Організації Об’єднаних Націй із питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) на позачерговій сесії Генеральної конференції ухвалили рішення прийняти Сполучені Штати назад до складу організації.
19:49
Прем'єр Грузії назвав Орбана "справжнім другом"
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан є "справжнім другом" його країни, а також її "переконаним прихильником у Євросоюзі".
19:37
Білий дім: США продовжать допомагати Україні, аби прогрес контрнаступу був більшим
Сполучені Штати перебувають на регулярному зв’язку з Україною та продовжать надавати підтримку, аби її контрнаступальні дії проти російських військ досягли успіху.
19:22
У Молдові розповіли, хто розпочав стрілянину в аеропорту Кишинева
Нападником, який відкрив вогонь у Кишинівському аеропорту в п’ятницю вдень, виявився 43-річний громадянин Таджикистану, якому відмовили у в’їзді до Молдови.
19:21
Глава Міноборони Литви у Києві представив план підтримки Збройних сил України
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас у п’ятницю, 30 червня, приїхав з візитом в Україну і представив своєму українського колезі Олексію Резнікову довгостроковий план підтримки української армії, а також поінформував про останній пакет допомоги.
19:05
Поліція мобілізована по всій Молдові після смертельної стрілянини в аеропорту Кишинева
Влада Молдови перевела всі державні установи, а також правоохоронні органи в режим підвищеної готовності після смертельної стрілянини в Кишинівському аеропорту в п’ятницю вдень.
18:56
Шольц про заморожені активи РФ: ніхто не знає, що відбувається
Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив про те, що буде складно використати російські заморожені активи.
18:54
По всій Франції призупиняють рух автобусів і трамваїв після 21:00
На тлі масових заворушень у Франції влада розпорядилася призупиняти рух автобусів і трамваїв після 21:00 по всій країні.
18:52
Стрілянину в аеропорту Кишинева розслідують як теракт
Прокуратура Молдови порушила кримінальну справу за статтею про теракт після смертельної стрілянини в аеропорту Кишинева в п’ятницю вдень.
18:34
У Молдові затримали чоловіка, який відкрив стрілянину в аеропорту
Молдовська поліція змогла затримати іноземця, який у п'ятницю вдень влаштував стрілянину в аеропорту Молдови, що призвела до загибелі щонайменше двох людей.
18:29
Стрілянина в Кишиневі: МЗС перевіряє, чи перебували українці в аеропорту
Міністерство закордонних справ України перевіряє інформацію про можливе перебування українців в аеропорту Кишинева, де в п’ятницю вдень сталась смертельна стрілянина.
18:23
Суд у Франції заборонив носіння хіджабу на футбольних матчах
Вищий адміністративний суд Франції залишив в силі заборону на носіння ісламської хустки (хіджабу) під час футбольних матчів.
18:23
Держдеп США схвалив продаж Чехії винищувачів F-35 на $5,62 млрд
Державний департамент США схвалив продаж Чехії винищувачів F-35, боєприпасів і супутнього обладнання в рамках угоди на 5,62 мільярда доларів.
18:20
Стрілянина в аеропорту Кишинева: влада каже про двох жертв
Міністерство внутрішніх справ Молдови підтвердило інформацію про двох жертв у результаті стрілянини в аеропорту Кишинева в п'ятницю вдень.
Аналітика короткоДо яких змін готова Ірландія заради безпеки держави
18:00
Стрілянина в аеропорту Кишинева: пасажирів евакуювали, рейси скасували
У Кишинівському аеропорту в п’ятницю вдень один із пасажирів відкрив стрілянину, після чого його роботу призупинили, а пасажирів евакуювали.
17:56
Франція залучає бронетехніку на тлі масштабних заворушень - ЗМІ
Уряд Франції на тлі масштабних заворушень вирішив залучити 18 одиниць броньованої техніки жандармерії.
17:55
Керівнику розвідки Німеччини загрожує відставка: не передбачив заколот у РФ – ЗМІ
Федеральна розвідувальна служба Німеччини розпочала внутрішню перевірку у зв’язку з тим, що не змогла передбачити спробу заколоту в Росії з боку приватної військової компанії "Вагнер", а її керівнику Бруно Калю може загрожувати відставка.
17:54
В Литві хочуть заглушити російську радіостанцію, що транслює із Калініграда
В Литві збираються заглушити російську радіостанцію Sputnik, яка транслюється з Калініграда.
17:43
Литва просить у Євросоюзу 1,8 млрд євро кредиту
Литва оголосила про намір запросити кредит у розмірі 1,8 млрд євро з Фонду ЄС відновлення і стійкості для інвестицій і пожвавлення економіки.
17:29
Польські фермери вимагають призупинити імпорт малини з України
Асоціація польських садівників звернулася до прем'єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького з проханням призупинити імпорт українських фруктів і ягід, що, за їхніми словами, призводить до різкого падіння попиту на місцеву продукцію й зниження цін.
17:15
Китай повинен тиснути на Росію, аби вона припинила війну в Україні – лідери ЄС
Лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті, що тривав у четвер і п’ятницю, узгодили принципи відносин із Китаєм, у яких зокрема закликали його вплинути на Росію в контексті повномасштабної війни в Україні.
17:05
У Польщі антиукраїнська партія перед виборами вийшла на третє місце в опитуванні
Ультраправа "Конфедерація", що відома своїми антиукраїнськими настроями, стала третьою в Польщі за підсумками опитування підтримки політичних партій напередодні парламентських виборів у жовтні 2023 року.
16:45
Посли G7 прокоментували обрання голови АРМА, яку розкритикувала громадськість
Посли держав "Групи семи" в п’ятницю звернули увагу на обрання нової голови Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА), зауваживши занепокоєння громадськості.
16:44
Польща хоче розмістити на своїй території ядерну зброю
Прем'єр міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що його країна хотіла б приєднатися до програми ядерного обміну серед країн НАТО з огляду на наміри РФ розмістити тактичну ядерну зброю на території Білорусі.
16:34
У Норвегії знову судитимуть сина соратника Путіна через запуск дронів на Шпіцбергені
Верховний суд Норвегії скасував виправдальний вирок щодо Андрея Якуніна – сина екскерівника "Російських залізниць" (РЖД) та соратника президента РФ Владіміра Якуніна, якого затримали через несанкціонований запуск безпілотника на Шпіцбергені.
16:16
Лідери ЄС підтримали план використання заморожених активів РФ на користь України – Bloomberg
Лідери держав-членів Європейського Союзу на саміті, який почався в четвер, підтримали план використання заморожених активів Центробанку Росії на користь України, що передбачає стягнення з них податку на прибуток.
16:06
Папа Римський: Війна в Україні вимагає креативних зусиль на шляху до справедливого миру
Папа Римський Франциск під час зустрічі з делегацією Константинопольського патріархату згадав про розв'язану РФ війну проти України, заявивши про необхідність знаходити креативні зусилля задля справедливого та стабільного миру.
15:49
Данія виділить близько 170 млн євро на військову підтримку України
Уряд Данії планує виділити 1,3 млрд данських крон (близько 170 млн євро) на військову підтримку України.
15:46
Орбан виступив проти плану Єврокомісії виділити Україні 50 млрд євро
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан виступив проти плану Єврокомісії щодо надання Україні більшої фінансової підтримки.
15:24
Президентка Молдови розповіла про вплив пропаганди РФ на жителів Гагаузії
Президентка Молдови Мая Санду розповіла, що в автономному регіоні Гагаузії триває кампанія дезінформації, спрямована проти керівництва країни та переваг ЄС.
15:17
Вільнюс став першим містом у Європі з безпілотними автомобілями
Вільнюс став першим містом у Європі, де почали використовувати безпілотні автомобілі у реальних умовах дорожнього руху.
15:15
ЄС вирішив на пів року продовжити економічні санкції проти Росії за війну
Лідери ЄС вирішили ще на шість місяців продовжити економічні санкції, запроваджені у зв’язку з агресивною війною РФ проти України.
14:59
Фінляндія замовила 17 десантних катерів вартістю 25,5 млн євро
Міністр оборони Антті Хаккянен уповноважив Збройні сили Фінляндії замовити 17 фінських десантних катерів типу Jurmo із запчастинами.
14:41
Заворушення у Франції: понад 800 затримань, кілька міст запроваджують комендантську годину
Кількість затриманих у зв’язку із заворушеннями у Франції наближається до 900 осіб, тим часом кілька містечок запроваджують комендантську годину, щоб запобігти новим безладам.
14:34
Нідерланди під тиском США обмежили експорт обладнання для виробництва мікросхем
Уряд Нідерландів у п’ятницю оголосив про нові правила щодо обмеження експорту певного сучасного напівпровідникового обладнання.
14:30
Через Польщу і Угорщину ЄС не зміг схвалити ініціативу Чехії на підтримку українських біженців
Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що на закінчення цьогорічного саміту ЄС чеська сторона просунула формулювання фінансової підтримки країнам, які приймають біженців з України, однак через позицію Польщі та Угорщини підтримка перебуває під загрозою зриву.
14:18
Червень ймовірно став для Британії найспекотнішим в історії 
Червень 2023 року очікувано стане для Британії найспекотнішим за всю історію спостережень.
14:15
Розвідка Естонії: Дії "вагнерівців" значно не вплинуть на хід війни в Україні
Розвідувальний центр Сил оборони Естонії підготував оперативне зведення щодо спроби збройного заколоту в РФ, яку здійснили найманці групи Вагнера і його наслідків для Росії, Білорусі та України.
Аналітика короткоЯкі шанси, що ЄС не продовжить обмеження для українського агроекспорту
13:47
У Фінляндії подав у відставку міністр, якого вимагали звільнити за нацистські висловлювання
Новий уряд Фінляндії втратив ключового члена кабінету всього через 10 днів після формування: міністр економіки від популістської партії "Справжні фіни" подав у відставку під тиском через свої екстремістські висловлювання. 
13:47
Президент Литви: "вагнерівці" можуть з’явитись серед мігрантів, які шукають шлях у ЄС з Білорусі 
Президент Литви Гітанас Науседа зазначив, що з переміщенням групи Вагнера до Білорусі зростає ризик появи "вагнерівців" серед нелегальних мігрантів, які продовжують спроби потрапити на територію ЄС.
13:37
З порому на Балтиці випали мати з дитиною: обоє загинули попри допомогу сил НАТО
Мати з дитиною загинули після падіння з порому, що курсує між польською Гдинею та шведською Карлскруною в Балтійському морі, незважаючи на допомогу сил НАТО.
13:15
Макрон перервав участь у саміті ЄС через заворушення у Франції
Президент Франції Емманюель Макрон залишив засідання Європейської ради завчасно, щоб взяти участь у кризовому засіданні уряду в Парижі після третьої ночі жорстоких заворушень у країні. 
13:12
Найдавніша з щоденних газет Європи і світу востаннє видала друкований номер
Щоденний вісник Wiener Zeitung – "Віденська газета", яка є найдавнішим діючим виданням щонайменш у Європі – 30 червня востаннє видала друкований номер. 
12:40
Міністр з питань довкілля Британії пішов у відставку з гострою критикою прем'єра Сунака
Британський міністр з питань навколишнього середовища Зак Голдсміт у п'ятницю подав у відставку з уряду, розкритикувавши прем'єр-міністра Ріші Сунака за "незацікавленість" в екологічних питаннях.
12:09
Заворушення через смерть у Франції хлопця, застреленого поліцією, поширилися на Бельгію
Заворушення, що третю ніч тривали у Франції через смерть хлопця, застреленого поліцією, знайшли прихильників також у Брюсселі; затримали понад 60 осіб.
12:03
Китайський аеростат не збирав розвіддані під час прольоту над США – Пентагон
Речник Пентагону Патрік Райдер заявив, що китайський аеростат не збирав розвідувальну інформацію під час прольоту над Сполученими Штатами в лютому 2023 року.
11:55
Прем'єр Швеції каже, що Орбан пообіцяв йому не відкладати вступ до НАТО
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон заявив у п'ятницю, що його угорський колега Віктор Орбан запевнив його у намірі Будапешта не відкладати ратифікацію  вступу цієї скандинавської країни до НАТО.
11:39
Прем’єр Бельгії: Заколот у Росії мотивує ЄС надалі підтримувати Україну
Глава бельгійського уряду Александр де Кроо заявив, що заколот у Росії мотивує ЄС продовжувати підтримувати Україну у російсько-українській війні.
11:26
Забороненій у Молдові партії "Шор" не дозволять поновитися зі схожою назвою
В уряді Молдови заявили, що визнана неконституційною партія "Шор" не зможе зареєструватися як нова політсила, використовуючи наближену назву. 
11:23
Литва спільно з Естонією купить вибухівки на 200 млн євро
Литва підписала рамковий контракт на суму близько 200 мільйонів євро на закупівлю вибухових речовин і зарядів з естонськими Державним центром оборонних інвестицій (RKIK), департаментом поліції та прикордонної охорони і рятувальним департаментом.
11:07
Чехія надасть Україні 1,8 млн євро для допомоги переселенцям і розмінування
Чехія направить Україні 45 млн крон (приблизно 1,8 млн євро) для надання допомоги внутрішнім переселенцям і розмінування деяких районів.
11:00
Литва пропонує РФ повторити "жест доброї волі" і піти з України, як торік з острова Зміїний
Постійне представництво Литви в ОБСЄ у річницю звільнення острова Зміїний запропонувало Росії повторити "жест доброї волі" і з таким самим поясненням вивести війська з усієї території України. 
10:43
За ніч 249 поліцейських постраждали через заворушення у Франції
В ніч на 30 червня у Франції відбулися наймасовіші заворушення на знак протесту проти смерті підлітка, якого під час дорожньої перевірки застрелила поліція.
10:30
У Польщі за підозрою у шпигунстві на Росію затримали професійного хокеїста
У Польщі за підозрою у шпигунстві затримали хокеїста: вважають, що він діяв на користь Росії.
10:21
Орбан "не бачить" невдач РФ у війні проти України
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вдає, що не помічає успіхів України і невдач Росії у війні та нарікає, що ЄС витрачає на підтримку України забагато коштів, які могли б бути використані в інтересах угорських чи польських громадян.
09:56
Чеський парламент провів дебати щодо оформлення стосунків одностатевих пар
У парламенті Чехії у четвер пройшли дебати щодо оформлення стосунків одностатевих пар як шлюбу. 
09:55
Заворушення у Франції: Макрон скликає нову кризову нараду, 667 затриманих
Президент Франції Еммануель Макрон скликав свій уряд на друге за два дні кризове засідання в п'ятницю після наймасовіших заворушень цієї ночі на знак протесту проти смерті підлітка, якого під час дорожньої перевірки застелила поліція.
09:31
Британська розвідка розповіла, як другий рік інтенсивної війни відобразився на бюджеті РФ
Росія у 2023 році заклала на військові потреби майже на процентний пункт ВВП більше, ніж у 2021 році, а реальні витрати на війну проти України можуть бути ще більшими. 
09:28
Глава МЗС Литви: підстав для закриття кордону з Білоруссю поки що немає 
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що підстав для повного закриття кордону з Білоруссю на національному рівні поки що немає.
08:57
Європейські соціалісти виключили "Грузинську мрію" зі своїх лав через її ідейний розворот
Партія європейських соціалістів (PES) офіційно ухвалила рішення виключити керівну партію Грузії "Грузинська мрія" зі свого складу у зв’язку зі зміною її курсу та останніми подіями у Грузії.
08:52
США можуть оголосити про надання Україні касетних боєприпасів у липні - ЗМІ
США схиляються до надання Україні касетних боєприпасів, і оголосити про це можуть вже на початку липня.
ВідеоЩо таке Гагаузія? Хто такі гагаузи? Чому вони люблять Росію? Пояснюємо!
08:28
Трамп допускає здачу українських територій для завершення війни
Колишній президент США Дональд Трамп вважає, що Києву можливо, доведеться поступитися частиною території Росії для того, щоб покласти край російсько-українській війні.
08:02
відеоУ Франції третю ніч тривали заворушення після того, як поліція застрелила підлітка
У Франції третю ніч поспіль вирували масові безлади через смерть підлітка алжирського та марокканського походження, якого застрелила поліція під час перевірки на дорозі.
07:36
ЄС домагатиметься якнайбільшої міжнародної підтримки української "формули миру" 
Євросоюз зобов’язався продовжувати працювати з іншими країнами для забезпечення якомога ширшої міжнародної підтримки ключових принципів та цілей української "формули миру".
07:14
Євросоюз зобов’язався розглянути підходи до безпекових зобов'язань для України 
Лідери ЄС на саміті в Брюсселі в четвер ухвалили заяву, у якій висловили готовність зробити внесок у майбутні безпекові зобов'язання перед Україною та розглянути підходи до такого внеску.