29 січня 2024

Статті
Техас збільшує проблеми для України: як конфлікт навколо кордону створив чутки про "розпад США"
Потужний конфлікт між федеральною та місцевою владою у США стає ще однією перешкодою для ухвалення додаткового фінансування для України.
Забрати "вдячність" із відносин з Варшавою: польські роздуми про візит Туска до Києва
Хоча романтичні очікування є частиною польсько-української історії, настав час реалізму. І візит Дональда Туска до Києва має дати старт переосмисленню наших відносин.
Новини
22:55
Норвегія ще більше посилить умови перебування українських біженців
Норвезький уряд 29 січня оголосив про посилення заходів контролю за прибулими з України, покликаними зменшити їхню кількість, позаяк у країні не вистачає ресурсів, аби забезпечувати всім належні умови.
ВідеоДеталі домовленостей з Угорщиною: перший аналіз
22:26
У США ув’язнили чоловіка, який злив журналістам податкові декларації Трампа
Окружний суд округу Колумбія 29 січня засудив колишнього підрядника Служби внутрішніх доходів США Чарльза Літтлджона до п’ятм років ув’язнення за передання журналістам податкових декларацій Дональда Трампа, коли той був президентом.
21:56
Нідерланди скеровують 87 млн євро на артилерійські снаряди для України
Очільниця Міністерства оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен 29 січня за підсумками засідання у форматі "Рамштайн" оголосила про виділення 122 мільйонів євро на військову допомогу Україні.
21:36
Україна та Німеччина два дні говорили про "гарантії безпеки"
Представники України та Німеччини провели дводенний раунд переговорів щодо безпекових зобов’язань відповідно до декларації "Групи семи", укладеної на саміті НАТО у Вільнюсі.
21:23
Кулеба пояснив затримку із призначенням посла в Угорщині
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що призначення нового посла України в Угорщині, "професора з окопів" Федора Шандора, відбудеться найближчим часом і затримувалось із технічних причин.
ДайджестДомовленості з Угорщиною, Росію пустять на саміт миру, відставка премʼєра Грузії: новини дня
21:07
оновленоУ ЄС зробили ще один крок до використання заморожених активів РФ на користь України
Постійні представники країн Євросоюзу на зустрічі 29 січня погодили створення окремого рахунку, на який будуть перераховуватись відсотки від оподаткованих прибутків заморожених російських активів.
20:55
У Німеччині фіксують різке зростання кількості фальшивих банкнот
Торік у Німеччині було вилучено з обігу значно більше фальшивих купюр євро: їхня кількість збільшилася на 28,2% до 56 600 штук порівняно з попереднім роком.
20:52
По всій Німеччині страйкуватимуть працівники громадського транспорту
Німецька профспілка Verdi оголосила, що у всіх федеральних землях країни, окрім Баварії, 2 лютого почнеться страйк працівників громадського транспорту.
20:37
ЄС засудив атаку безпілотника по базі США в Йорданії, закликав до деескалації
Європейський Союз засудив атаки на американську військову базу в Йорданії напередодні, в результаті яких загинули троє військовослужбовців США.
20:25
Словаччина хоче зі знижкою придбати у США ЗРК Patriot
Словацький міністр оборони Роберт Каліняк заявив, що Словаччиина зацікавлена в обговоренні закупівлі системи протиракетної оборони Patriot у Сполучених Штатів у рамках довгострокових планів щодо захисту свого повітряного простору.
20:07
Американські ЗМІ: Військові на базі в Йорданії сплутали свій безпілотник із ворожим
Причиною ураження військової бази США в Йорданії безпілотником, який убив трьох американських військовослужбовців і поранив десятки інших на базі в Йорданії, могло стати те, що його сплутали з американським дроном.
19:53
фотоВ Іспанії ультраправих і консерваторів обурив постер з сексуалізованим зображенням Христа
Постер із зображенням Христа у Севільї викликав різку реакцію з боку іспанських ультраконсерваторів, які назвали його "жіночним" і "образливим" для римо-католиків.
19:52
У Бельгії затримали сирійця за підозрою у воєнних злочинах режиму Асада
23-річного громадянина Сирії, який мешкає в Бельгії, минулого тижня затримали за підозрою у скоєнні воєнних злочинів і злочинів проти людяності на батьківщині протягом 2011-2016 років.
19:35
В Італії винесли остаточний вирок офіцеру, який хотів передати РФ секретні документи НАТО
Військовий трибунал Рима в апеляції 29 січня присудив 29 років і два місяці ув’язнення офіцеру військово-морських сил Італії Вальтеру Бйоту, затриманому у 2021 році під час спроби передати Росії секретні документи НАТО.
19:32
Греція обговорює з США спільне виробництво фрегатів
Греція веде переговори з США про спільне виробництво американських фрегатів класу Constellation.
19:21
Делегацію в Сербії привітали російською: "Ласкаво просимо, дорогі брати, це ваш дім"
Делегацію Росії на чолі з міністром охорони здоров’я Михаїлом Мурашком під час візиту до інституту серцево-судинних захворювань у Белграді 29 січня привітали словами про "дорогих братів" і "ваш дім" російською мовою.
18:56
Єрмак: На другому саміті миру ми можемо розглянути запрошення представників РФ
На другому глобальному саміті миру, після підготовки відповідного плану, Україна готова розглядати запрошення представників Росії.
18:50
Польські ЗМІ: ЄС продовжить пільговий режим торгівлі з Україною з поступками Варшаві
Європейська комісія може вже в середу, 31 січня, схвалити продовження режиму пільгової торгівлі з Україною на рік, до червня 2025-го, із запобіжниками для регулювання імпорту, на яких наполягала Польща.
18:37
У Латвії керівна коаліція домовилась готувати заборону імпорту зерна з РФ та Білорусі
Правляча коаліція у Латвії досягла політичної домовленості щодо заборони імпортувати в країну зерно з Росії та Білорусі.
18:31
Президент Чехії закликає Європу готуватись до президентства Трампа у США
Чеський президент Петр Павел вважає, що Європа повинна готуватися до можливості перемоги на президентських виборах у США колишнього глави держави Дональда Трампа, зокрема в контексті подальшої допомоги Україні.
18:25
Переговори Сійярто, Кулеби і Єрмака тривали понад 6 годин
Переговори глав МЗС України та Угорщини Дмитра Кулеби та Петера Сійярто, а також глави офісу президента тривали понад шість годин.
18:19
США й Британія посилили санкції проти Ірану
Велика Британія та Сполучені Штати 29 січня оголосили про нові санкції проти високопосадовців Ірану, які, як стверджується, загрожують національній безпеці цих держав і чинять тиск на іранських активістів і опозиціонерів за кордоном.
18:15
Україна та Канада провели новий раунд переговорів щодо угоди про "гарантії безпеки"
Україна і Канада провели черговий раунд перемовин щодо майбутньої двосторонньої угоди про "гарантії безпеки" – у продовження спільної декларації про підтримку України, ухваленої країнами Групи семи на полях саміту НАТО у Вільнюсі.
18:08
Сійярто: Угорщина хоче повернення своїй меншині прав, які були в неї до 2015 року
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що Будапешт хоче повернення для угорської меншини Закарпаття прав, які вона мала до 2015 року.
18:04
Найвищий суд Албанії схвалив угоду з Італією про створення центрів утримування мігрантів
Конституційний суд Албанії 29 січня оголосив, що схвалює албансько-італійську угоду про створення центрів тимчасового тримання мігрантів, яку намагалась оскаржити опозиція.
17:47
Опозиція в Угорщині хоче пришвидшити схвалення вступу Швеції в НАТО
Опозиційні депутати парламенту Угорщини звернулись до спікера Ласло Кьовера з проханням скликати позачергове засідання на наступний понеділок, 5 лютого, для схвалення вступу Швеції в Північноатлантичний альянс.
17:42
Президент Німеччини закликав об’єднатись проти екстремізму на тлі протестів у країні
Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр закликав у понеділок до широкого "альянсу проти екстремізму" на тлі масових протестів проти ультраправих у країні.
17:35
Уряд Фінляндії хоче заборонити скидання снігу в море
Фінський уряд у квітні планує підготувати законодавчу пропозицію про заборону скидання в море снігу, позаяк із ним у воду потрапляє сміття, що шкодить довкіллю.
17:33
Короля Чарльза III виписали з лікарні 
Короля Британії Чарльза ІІІ виписали з лікарні після "коригувальної процедури" для лікування збільшеної простати.
17:20
фотоФранцузькі фермери заблокували під’їзди до Парижа
У Франції фермери 29 січня, як і оголошували, заблокували автомагістралі по всій країні, зокрема ті, що ведуть у Париж, намагаючись збільшити тиск на уряд для задоволення своїх вимог.
17:13
ЄС розширив санкції у зв’язку з порушенням прав людини в Росії
Рада ЄС схвалила додаткові обмежувальні заходи проти чотирьох осіб та однієї організації в рамках глобального режиму санкцій Євросоюзу  у зв'язку з подальшим погіршенням ситуації з правами людини в Росії.
17:02
Голова Пентагону вийшов з лікарняного, який тривав майже місяць
Міністр оборони США Ллойд Остін у понеділок, 29 січня, повернувся в Пентагон уперше після екстреного хірургічного втручання на початку року.
17:00
Кулеба відповів угорському політику, який хоче Закарпаття у разі втрати Україною державності
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що ультраправі угорські політики "обламають зуби" з мріями про повернення Закарпаття, та подякував Будапешту за офіційну позицію. 
16:52
У Сербії оголосили звинувачення стрільцю, який убив 9 людей
Суд сербського міста Смедереве 29 січня затвердив обвинувальний акт у справі про масову стрілянину в районі Младеноваца у травні 2023 року, в результаті якої загинули дев’ять людей і ще 14 зазнали поранень.
16:42
Кулеба анонсував кроки для вирішення суперечки з Угорщиною щодо нацменшин
Українська сторона налаштована на остаточне врегулювання суперечки з Угорщиною щодо прав нацменшин і спеціальна комісія під егідою МЗС за 10 днів представить "конкретне розуміння" у цьому напрямку.
16:41
Єрмак після переговорів з Сійярто каже про "потужний крок" до зустрічі Зеленського й Орбана
Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак заявив, що переговори з главою МЗС Угорщини в Ужгороді засвідчили взаємне прагрення Києва й Будапешта провести зустріч на найвищому рівні. 
16:09
В МВС Німеччини нарахували понад тисячу італійських мафіозі в країні
Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини оцінює кількість членів італійської мафії, що діють в країні, у понад тисячу осіб.
16:01
У Гаазі визначили, коли оголосять про прийнятність скарги України проти РФ щодо “геноциду”
Міжнародний суд ООН цієї п’ятниці оголосить рішення про прийнятність скарги України проти Росії щодо неправдивих звинувачень Києва у "геноциді на Донбасі", які Кремль використав для виправдання вторгнення. 
15:27
Прем’єр Грузії підтвердив свою відставку
Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі оголосив, що подає у відставку.
15:23
фотоУ польських Татрах внаслідок сходження лавини загинув турист
У Польщі помер у лікарні турист, який вдень у неділю потрапив у лавину в польських Татрах.
15:16
Чехія підписала контракт на закупівлю винищувачів F-35 у США
У понеділок міністерка оборони Чехії Яна Чернохова підписала з американським послом Біяном Сабетом меморандум про взаєморозуміння між Чеською Республікою та США і контракт на закупівлю літаків 5-го покоління F-35.
Аналітика короткоЯк вийти з кризи у відносинах між Києвом і Варшавою – погляд з Польщі
14:54
Зеленський обговорив з прем’єром Греції потреби України щодо ППО та артилерії
Президент Володимир Зеленський обговорив з прем’єр-міністром Греції Кіріакосом Міцотакісом оборонні потреби України.
14:53
Finnair через масштабний страйк транспортників скасовує понад 500 рейсів
Фінська авіакомпанія Finnair через майбутній масштабний страйк працівників транспортної галузі скасує близько 550 рейсів.
14:31
Кремль оголосив, що Путін збирається до Туреччини: говорити про Україну
Президент Росії Владімір Путін збирається відвідати Туреччину у лютому.
14:15
ЗМІ: У ЄС спростували, що узгодили план підриву економіки Угорщини
У Євросоюзі спростували інформацію, що з'явилася в ЗМІ, про розробку плану з підриву економіки Угорщини, якщо прем'єр країни Віктор Орбан накладе вето на виділення фінансування Україні у розмірі 50 мільярдів євро.
14:13
Євросоюз ще на пів року продовжив економічні санкції проти Росії
Рада ЄС продовжила на наступні пів року економічні санкції проти Росії, запроваджені за агресію проти України.
13:54
оновлено, відеоCійярто перед переговорами в Ужгороді вшанував полеглих українських захисників 
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто перед переговорами в Ужгороді разом з українськими колегами вшанував полеглих захисників України.
13:52
Прем’єрка Італії пропонує план на 5,5 млрд євро для Африки, щоб стримати міграцію
Прем'єр-міністерка Італії Джорджія Мелоні представила план для зміцнення відносин з Африкою, який передбачає виділення 5,5 мільярдів євро країнам континенту для зміцнення енергетичних зв'язків і стримування міграційних потоків.
13:31
фотоНорвезька авіакомпанія вперше за 14 років скасовує усі рейси на півночі через сильний вітер
Норвезька авіакомпанія Widerøe, що виконує рейси в країні та регіоні, вперше за 14 років до кінця дня скасувала усі рейси на півночі через загрозливо сильний вітер.
13:25
Сунак закликав Іран до деескалації після загибелі військових США в Йорданії
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак заявив, що стурбований напруженістю на Близькому Сході, та закликав Іран до деескалації після того, як троє американських військових загинули внаслідок атаки на їхню базу в Йорданії.
13:15
ФотоСійярто зустрівся із главою Закарпатської ОВА на кордоні України і Угорщини
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто зустрівся із главою Закарпатської ОВА Віктором Микитою на угорсько-українському кордоні.
13:05
Конкурентка Трампа хоче продовжувати боротьбу за номінацію до 5 березня
Конкурентка Дональда Трампа в отриманні номінації від Республіканської партії на виборах 2024 року Ніккі Гейлі пообіцяла залишитися в гонці принаймні до праймериз у "супервівторок" 5 березня.
12:55
Естонія призупинила фінансування агенції ООН через ймовірну допомогу ХАМАС
Естонія припиняє фінансову підтримку Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (UNRWA) після того, як кількох його співробітників запідозрили в причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль.
12:49
фотоАмериканська допомога Україні: До Києва приїхали троє інспекторів із США
До Києва прибули троє інспекторів зі Сполучених Штатів для серії зустрічей з розпорядниками наданої США допомоги. 
12:45
Хусити заявили, що атакували військовий корабель США, Пентагон спростував
Єменські повстанці-хусити заявили, що в понеділок вони атакували есмінець ВМС США, ця заява одразу була спростована представником американського оборонного відомства.
12:34
В Орбана заявили, що Брюссель шантажує Угорщину попри компроміс щодо України
Політичний директор прем’єра Угорщини Балаж Орбан заявив, що Брюссель шантажує Будапешт, незважаючи на запропонований ним компроміс, який дозволить Євросоюзу профінансувати пакет допомоги Україні на 50 млрд євро.
12:34
У Німеччині двох ексдепутатів звинуватили в корупції за лобізм на користь Азербайджану
Мюнхенська прокуратура висунула звинувачення у корупції щодо двох колишніх депутатів від Християнсько-демократичного союзу у зв’язку з нібито підкупом з боку Азербайджану.
12:24
У Британії заборонять одноразові вейпи і обмежать асортимент їхніх смаків
Уряд Великої Британії анонсував заборону на продаж одноразових вейпів і обмеження асортименту їхніх смаків.
11:56
ФотоКулеба і Єрмак почали переговори з главою МЗС Угорщини в Ужгороді
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і керівник офісу президента Андрій Єрмак зустрілися в Ужгороді з очільником МЗС Угорщини Петером Сійярто.
11:51
Британська розвідка: РФ з жовтня втратила понад 1000 одиниць бронетехніки
Розвідка Великої Британії проаналізувала втрати російських окупаційних військ у бронетехніці та здатність РФ виробляти нові одиниці.
11:46
Голова МЗС Латвії: Трамп каже про безпеку те саме, що Байден та Обама
Міністр закордонних справ Латвії Кріш'яніс Каріньш, коментуючи можливе повернення Дональда Трампа в Білий дім, заявив, що Рига співпрацюватиме з будь-яким американським президентом.
11:26
Переговірник від Республіканської партії захищає угоду про кордон попри спротив Трампа
Ключовий сенатор-республіканець Джеймс Ленкфорд, який веде вкрай непрості переговори щодо угоди про кордон, захистив запропоновані кроки щодо припинення нелегальної імміграції попри тиск експрезидента Дональда Трампа.
11:04
Ультраправа "АдН" несподівано програла місцеві вибори на сході Німеччини
Представник консервативної партії ХДС Крістіан Геррготт переміг кандидата від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" Уве Трума у другому турі регіональних виборів у східній землі Тюрингія в неділю.
10:59
ЗМІ: Прем’єр Грузії і голова керівної партії поміняються посадами
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі і голова керівної партії "Грузинська мрія" Іраклій Кобахідзе поміняються посадами.
10:47
ФСБ Росії завербувала євродепутатку з Латвії – розслідування
Російська Федеральна служба безпеки завербувала євродепутатку з Латвії Татьяну Жданок, яка представляє партію "Русский союз Латвії".
10:36
Франція хоче змінити законодавство ЄС для заспокоєння протестів фермерів
Франція хоче цього тижня змінити екологічні норми Євросоюзу щодо сільськогосподарських угідь, щоб допомогти своїм фермерам, які продовжують протести.
10:07
У Північній Македонії затвердили склад тимчасового уряду: його вперше очолив етнічний албанець
Парламент Північної Македонії напередодні затвердив склад тимчасового уряду країни перед першими за 17 років черговими парламентськими виборами.
09:56
ВідеоРолик Єврокомісії до Дня пам’яті жертв Голокосту виправили після обурення Польщі
У профілі президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн опублікували виправлене відео до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту після обурення Польщі попередньою версією ролика, де не вказували, що концтабір Аушвіц перебував в окупованій нацистами країні.
09:43
ФотоНовий очільник МЗС Молдови офіційно склав присягу
У Молдові у понеділок, 29 січня, склав присягу новий міністр закордонних справ Міхай Попшой.
09:33
У Конгресі вимагають від Байдена вдарити по Ірану у відповідь на загибель військових США
Представники Республіканської партії у Конгресі почали закликати до удару по Ірану після того, як троє американських військових загинули внаслідок атаки на їхню базу в Йорданії.
09:25
NBC: США можуть уповільнити продаж деякої зброї Ізраїлю для тиску щодо війни в Газі
Адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість уповільнення або призупинення поставок деяких видів зброї до Ізраїлю, щоб змусити Тель-Авів прислухатися до давніх закликів Вашингтона скоротити масштаб військової операції в Газі.
09:13
Глава Пентагону обіцяє відповідь на удар по американській базі в Йорданії
Глава Пентагону Ллойд Остін, коментуючи удар по американській базі в Йорданії із загибеллю трьох військових, підкреслив, що ця атака не залишиться без відповіді.
08:58
Вірменія пропонує Азербайджану підписати пакт про ненапад
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про те, що Єреван запропонував Баку підписати пакт про ненапад.
08:58
Французькі фермери знову погрожують заблокувати Париж
Французькі профспілки фермерів погрожують заблокувати автомагістралі навколо Парижа в понеділок після того, як обіцянки уряду надати додаткову підтримку не заспокоїли протести.
08:46
ЗМІ: Байден зіткнувся із тиском через загибель військових США на базі в Йорданії
Адміністрація президента США Джо Байдена наразі розглядає можливі варіанти відповіді на удар по американських силах в Йорданії, внаслідок якого загинули троє військовослужбовців.
08:30
Напад на церкву у Стамбулі: затримали 47 осіб, зокрема одного росіянина
Турецька влада затримала 47 осіб, включно з двома озброєними стрільцями, за підозрою у нападі на церкву в стамбульському районі Сариєр, де під час служби в неділю застрелили людину.
08:23
FT: ЄС готує план з підриву економіки Угорщини, якщо Орбан ветує допомогу Україні
У ЄС готові підірвати економіку Угорщини, якщо угорський прем’єр Віктор Орбан заблокує виділення фінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро на саміті 1 лютого.
07:59
ФотоВ Іспанії десятки тисяч людей вийшли на вулицю проти законопроєкту про амністію
Десятки тисяч людей протестували в неділю в Мадриді проти урядового законопроєкту про амністію каталонських сепаратистів, за обіцянку якого прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес забезпечив собі ще один термін на посаді.
07:35
Лідер румунських ультраправих хоче захопити три регіони України та Молдову
Один із лідерів ультраправого Альянсу за союз румунів (AUR) Клаудіу Тарзіу заявив про територіальні претензії на українські землі Північної Буковини, Закарпаття, Бессарабії, а також всю Молдову.
07:12
Вибори президента Фінляндії: переможець не визначився, буде другий тур
Перший тур виборів президента Фінляндії не визначив переможця, тож країна обере свого лідера у другому – між експрем’єром Александром Стуббом та колишнім міністром закордонних справ Пеккою Хаавісто.