30 січня 2024

Статті
Ще більш проросійська Грузія: чому зміна уряду в Тбілісі лише прискорить зближення з Москвою
Новий прем’єр-міністр має посилити розворот Тбілісі в бік Росії та не дати піти європейським шляхом. Навіть попри статус Грузії як країни-кандидата у члени ЄС.
Театр одного міністра: на яких умовах Угорщина погодилася на перемир’я з Україною
Візит Сійярто до Ужгорода подекуди складав театральне враження... Переважна більшість "вимог" Угорщини насправді вже виконані Україною...
Колонки
Чому офіційні переговори про вступ України до ЄС повинні починатися з питань енергетики та клімату
Успішна, глибока і швидка інтеграція в демократичний і ліберальний ЄС, починаючи з енергетики та клімату, - це можливість, яку не можна втратити.
Новини
ВідеоПерешкоди на шляху до ЄС: як уникнути затягування переговорів та захистити експортерів
22:56
Нижня палата парламенту Франції схвалила закріплення права на аборт у конституції
Національна асамблея Франції 30 січня переважною більшістю голосів схвалила ініційований президентом Емманюелем Макроном законопроєкт, який має на меті закріпити право жінки на аборт у конституції країни.
22:39
фотоМіж Римом і Будапештом спалахнув скандал через затримання італійки в Угорщині
Італія обурюється умовами утримування в Угорщині своєї громадянки, 39-річної Іларії Саліс, за звинуваченнями в нібито причетності до насильницьких нападів на прихильників неонацистів, що вилилось у дипломатичний скандал.
22:14
Аудит виявив проблеми з ІТ-інфраструктурою в дипломатичних установах ЄС
Рахункова палата Європейського Союзу виявила проблеми з доступом до секретних розвідувальних даних та якістю ІТ-інфраструктури в Європейській службі зовнішніх справ (ЄСЗС) – зовнішньополітичного відомства ЄС.
21:53
У Саксонії поліція вилучила біткоїнів на рекордні 2 млрд євро
У землі Саксонія на сході Німеччини правоохоронці вилучили 50 тисяч біткоїнів на суму майже два мільярди євро у межах розслідування фінансового злочину.
21:35
Спікер Джонсон заперечує, що проти угоди про захист кордону, аби допомогти Трампу
Спікер Палати представників США Майк Джонсон на пресконференції 30 січня заперечив, що його позиція щодо домовленості про захист кордону з Мексикою – пов’язана з додатковим фінансуванням для України – має на меті допомогти Дональду Трампу перемогти на виборах.
21:15
У Болгарії розшукують шістьох росіян, причетних до вибухів на складах зі зброєю
Прокуратура Софії 30 січня оголосила в розшук шістьох громадян Росії, заочно звинувачених у вчиненні терористичних дій, пов’язаних із вибухами на складах зі зброєю і збройових заводах у Болгарії у 2011-2020 роках.
21:04
У Франції перехопили партію контрабандної зброї з Туреччини
У центрі Франції перехопили вантаж з контрабандною зброєю, яку нібито везли у передмістя Парижа.
ДайджестЄС проти “плану Орбана”, скандал з президентом Литви, США готують відповідь Ірану: новини дня
20:49
Politico: Україна вже в середу може отримати від США високоточні керовані бомби GLSDB
Видання Politico з посиланням на чотири джерела повідомило, що Пентагон успішно випробував нову високоточну бомбу великої дальності GLSDB, яка може прибути до України вже в середу, 31 січня.
20:33
Польща за нового уряду не відкидає повністю ідею про компенсації з Німеччини за Другу світову
Новий міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час візиту до Берліна підняв у тому числі питання компенсацій за збитки, завдані у Другій світовій війні, та попросив Берлін "креативно подумати" про можливий формат компенсацій. 
20:31
У Словенії відбудеться референдум щодо будівництва другого ядерного реактора
Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб 30 січня анонсував референдум, на якому громадяни країни висловляться щодо будівництва другого ядерного реактора на єдиній атомній електростанції країни Кршко.
20:08
Макрон: Європа має брати на себе більшу відповідальність за своє майбутнє
Президент Франції Емманюель Макрон наголосив, що країни Європи, попри членство у НАТО, мають взяти на себе більшу відповідальність за своє майбутнє у питаннях безпеки.
20:06
Нідерланди, Німеччина й Польща домовились пришвидшити рух військ на східний фланг НАТО
Представники Нідерландів, Німеччини й Польщі 30 січня підписали угоду, спрямовану на скорочення бюрократичних перепон для швидкого переміщення військ і озброєнь з Північного моря до східного флангу НАТО.
19:51
Парламент Іспанії провалив голосування за амністію каталонським сепаратистам
Нижня палата іспанського парламенту – Конгрес депутатів – 30 січня не схвалила законопроєкт про амністію сотень учасників руху за відокремлення Каталонії, який ті вимагали в обмін на підтримку уряду меншості прем'єра Педро Санчеса.
19:37
Зеленський обговорив з президентом Фінляндії військову допомогу та безпеку
Президент Володимир Зеленський 30 січня провів телефонну розмову з лідером Фінляндії Саулі Нііністьо.
19:28
Макрон розповів, як допомога Заходу має привести до "мирних переговорів" України та РФ
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Європа має бути готова підтримувати Україну "скільки необхідно" для створення ситуації, коли Україна змогла би вести з Москвою перемовини про мир, який буде сталим і "з повагою до міжнародного права". 
19:26
Підсанкційний ексголова спецслужби Сербії отримав нагороду від Путіна
Колишній керівник Агентства безпеки та інформації Сербії Александар Вулін, який перебуває під санкціями США, отримав від російського президента Владіміра Путіна нагороду – орден Дружби.
19:09
Голова ЦРУ: Припинення допомоги Україні для США – це гол у власні ворота
Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс пояснив, чому для Сполучених Штатів стратегічно важливо продовжувати підтримку України на тлі подальшого повномасштабного вторгнення Росії.
19:08
Макрон: перемога Росії неприпустима, Європа має продовжувати підтримку України навіть без США
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що перемога Росії в Україні неприпустима для Європи, тож європейські столиці мають бути готовими підтримувати Україну "скільки потрібно" навіть без участі США.
18:49
Кінець кризи в Північній Ірландії: уперше за два роки готуються сформувати уряд
18:39
В ОПУ розповіли про плани створити міжнародну групу для інтеграції України в НАТО
Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен обговорюють ідею про створення міжнародної групи з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України.
18:21
Швейцарія почала передавати Німеччині Leopard 2
Збройні сили Швейцарії відправили до Німеччини дев'ять бойових танків Leopard 2 з-поміж 25, які передадуть німецькому виробнику Rheinmetall для списання.
Аналітика короткоЯкі вимоги висунула Угорщина Україні і чи реально їх виконати
18:09
оновленоУ Польщі – другий за останні дні смертельний інцидент з туристами в горах
У горах на кордоні між Польщею і Чехією загинули двоє туристів, що є вже другим таким інцидентом за останні дні.
18:04
Греція планує збільшити фінансовий поріг для отримання "золотої візи"
Уряд Греції збирається найближчим часом підвищити поріг в 250 000 євро для інвестицій в нерухомість з метою отримання п'ятирічної посвідки на проживання, відомої як "золота віза".
18:02
Боррель закликав виправити роки недофінансування військової мобільності в Європі
Верховний представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель закликав країни-члени ЄС посилити зусилля у сфері військової мобільності, надолуживши "роки нехтування й недофінансування" у цій сфері.
17:48
Комітет ПАРЄ схвалив проєкт резолюції щодо вилучення заморожених активів РФ 
Комітет з політичних питань Парламентської асамблеї Ради Європи ухвалив проєкт резолюції щодо конфіскації заморожених на Заході російських активів та їхнє спрямування на відбудову України.
17:45
Опитування показало падіння рейтингу "Альтернативи для Німеччини" нижче 20%
Рейтинг ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" в одному з опитувань уперше за пів року впав нижче 20%, що сталось на тлі протестів проти крайнього екстремізму в німецьких містах.
17:33
Туск про Орбана: Він сам на полі бою, єдиний настільки антиукраїнський політик у ЄС
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на пресконференції 30 січня гостро прокоментував позицію угорського візаві Віктора Орбана, який гальмує ухвалення на рівні ЄС рішення про додаткову допомогу Україні.
17:18
Опитування: Експрем’єр Фінляндії Стубб є фаворитом на посаду президента
Більшість громадян Фінляндії у другому турі виборів президента 11 лютого віддадуть свої голоси за колишнього міністра закордонних справ і голову уряду Александра Стубба.
17:15
Сербія розглядає можливість відновлення обов'язкового військового призову
Сербія розглядає можливість відновлення обов'язкової військової служби з огляду на напруженість на Балканах та в інших країнах Європи.
17:11
В уряді Естонії домовилися про додаткові кошти для підвищення зарплат освітян
В уряді Естонії досягли згоди щодо джерел та обсягу додаткового фінансування для підвищення заробітних плат учителів, які останнім часом провели низку протестів з такою вимогою. 
16:59
ЗМІ: Лідери ЄС поки не погодили розширення фонду, з якого допомагають Україні зброєю
Проєкт висновків засідання Європейської ради 1 лютого містить запевнення в подальшій підтримці допомоги Україні, але наразі не підтверджує згоди щодо створення чотирирічного фонду для військової підтримки з 5 мільярдами євро на рік.
16:43
Макрон: Європа має бути готова компенсувати слабшу підтримку України з боку США
Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що Європа має бути готовою більше вкладатися у допомогу Україні, на випадок, якщо підтримка з боку США ослабне.
16:43
Іспанські фермери долучаться до протестів у Європі
Три найбільші профспілки фермерів Іспанії Asaja, UPA і COA 30 січня оголосили про наміри влаштувати акції протесту для тиску на владу з метою задоволення своїх вимог, долучившись до аналогічних демонстрацій в інших країнах Європи.
16:38
ЗМІ: Країни ЄС і далі не згодні на умови Орбана для зняття вето на 50 млрд для України
Переговори між країнами Європейського Союзу, спрямовані на узгодження допомоги Україні наприкінці цього тижня, залишаються складними, незважаючи на те, що Угорщина сигналізувала про свою готовність до компромісу.
16:18
Несподіваний страйк працівників безпеки може паралізувати авіарух в Німеччині у четвер
Раптовий страйк працівників системи безпеки у німецьких аеропортах, який нібито планується на четвер, загрожує скасуванням сотень авіарейсів.
16:17
Туск відкликав з Конституційного суду заяву попередника щодо Стамбульської конвенції
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск відкликав з Конституційного суду подання про перевірку конституційності Стамбульської конвенції, яке у 2020 році зробив його попередник на посаді Матеуш Моравецький.
16:05
В Угорщині не бачать потреби в позачерговій сесії парламенту заради вступу Швеції в НАТО
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто вважає, що немає потреби скликати позачергове засідання парламенту заради ратифікації заявки Швеції на вступ до НАТО.
15:46
У Литві назвали порушенням квитки в оперу для президента і посла у Британії коштом посольства
Комісія з етики найвищих посадових осіб у Литві визначила порушенням придбання квитків до опери у Лондоні для президента Литви, першої леді і посла коштом дипломатичної місії. 
15:42
Кулеба стверджує, що Сійярто і Орбан – не проросійські політики
Глава МЗС Дмитро Кулеба вважає, що його угорський колега Петер Сійярто та прем’єр Угорщини Віктор Орбан – не проросійські, а проугорські політики.
15:26
В МЗС Угорщини назвали умову для призначення зустрічі Орбана і Зеленського
Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто заявив, що до зустрічі між прем'єр-міністром Угорщини та президентом України залишився "довгий шлях", й що вона відбудеться після виконання Києвом умов Будапешта.
15:03
50 млрд євро для України: Зеленський долучиться онлайн до саміту ЄС 1 лютого
Президент Володимир Зеленський у форматі онлайн візьме участь у позачерговому саміті ЄС 1 лютого.
15:00
фотоПольща повернула до Нідерландів 18 тонн нелегально ввезених відходів електроніки
У Польщі заявили про повернення до Нідерландів 18 тонн призначеної для утилізації електроніки, які, як заявили, ввезли до країни нелегально.
14:18
Єврокомісія працює над наступними кроками щодо заморожених активів РФ
У Єврокомісії привітали рішення щодо створення окремого рахунку, на який будуть перераховувати відсотки від оподаткованих прибутків заморожених російських активів, та заявили, що працюють над наступними кроками.
14:15
В уряді кажуть, що Іспанія зацікавлена в імпорті українських кукурудзи та соняшнику
Іспанія готова сприяти українському аграрному експорту та зацікавлена в імпорті української агропродукції, зокрема кукурудзи та соняшнику.
13:54
Лише кожен десятий житель Німеччини вірить у перемогу України у війні
У перемогу України у війні з Росією вірить лише десята частина мешканців Німеччини.
13:39
Розвідка Британії повідомила про нові випадки, коли РФ бомбила свої міста
Розвідка Великої Британії проаналізувала нові інциденти, коли бомби російської авіації падали на населені пункти на території РФ.
13:37
Експорт озброєнь США досяг рекордного рівня у 2023 фінансовому році
Продажі американської військової техніки іноземним урядам у 2023 році зросли на 16% до рекордних 238 мільярдів доларів.
13:28
Німецькі кліматичні активісти припинять приклеювати себе на дорогах
Німецькі кліматичні активісти з групи "Останнє покоління" заявили, що більше не будуть приклеювати себе до проїжджої частини на автошляхах.
13:04
Глава МЗС Канади обговорить у Молдові боротьбу з дестабілізуючими діями РФ
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі відвідає Молдову та Польщу в період з 29 січня по 1 лютого 2024 року, де, зокрема, у Кишиневі зустрінеться з президенткою Маєю Санду, спікером парламенту Ігорем Гросу, прем'єром Доріном Речаном та своїм колегою Міхаєм Попшоєм.
12:55
Єврозона торік змогла уникнути рецесії
В останньому кварталі минулого року економіка єврозони знову зазнала стагнації, продовживши невтішну тенденцію для ЄС, який потерпає від війни, інфляції та ослаблення експортних ринків.
12:54
Орбан повторив свої заяви про "катастрофу" від вступу України в ЄС
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан знову непокоїться через нібито "катастрофічні наслідки" від вступу України в ЄС.
12:36
Орбан про закінчення війни: "У миру є ім'я – Дональд Трамп"
Угорський прем’єр Віктор Орбан зробив низку компліментарних заяв на адресу колишнього президента США Дональда Трампа, акцентувавши на його "миротворчих" якостях.
12:34
В урядовій коаліції тиснуть на Шольца щодо передачі Taurus Україні
Політики з урядової коаліції Німеччини посилили тиск на канцлера Олафа Шольца щодо необхідності постачання Україні крилатих ракет Taurus.
Аналітика короткоП’ять причин почати переговори про вступ до ЄС саме з розділів про енергетику та довкілля
12:30
У Лондоні поліція застрелила озброєного арбалетом чоловіка
На південному сході Лондона поліція застрелила чоловіка, який погрожував мешканцям одного з будинків – зокрема з арбалета.
12:14
"Посібник для шантажистів": в Орбана істерика через статтю про нібито антиугорські плани ЄС
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан різко відреагував на статтю Financial Times, в якій йшлося про нібито підготовлений в ЄС план з підриву угорської економіки, якщо Будапешт ветуватиме фінансування для України.
12:00
ЗМІ: У Бельгії фермери на знак протесту заблокують порт
Бельгійські фермери планують з вівторка заблокувати під'їзні шляхи до контейнерного порту Зебрюгге на Північному морі через невдоволення зростанням витрат, екологічною політикою Євросоюзу та імпортом дешевих продуктів харчування.
11:57
Орбан підтвердив, що готовий розблокувати 50 млрд євро для України, але з умовою
Угорський прем’єр Віктор Орбан підтвердив, що минулої суботи Будапешт направив до Брюсселя компромісну угоду щодо розблокування фінансування ЄС для України в обсязі 50 млрд євро.
11:40
Кулеба: Від зустрічі з Сійярто ми витиснули максимум
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба підбив підсумки зустрічі із своїм угорським колегою Петером Сійярто і керівником ОПУ Андрієм Єрмаком у Закарпатській області.
11:37
ЗМІ: Лідери ЄС пообіцяють на саміті продовжити військову допомогу Україні
Лідери країн Євросоюзу на саміті в четвер підтвердять свою рішучість продовжувати надавати "своєчасну, передбачувану та стійку військову підтримку" Україні.
11:23
Молдова не дозволить відкриття дільниць у Придністров’ї на виборах Путіна
Влада Молдови не має наміру давати дозвіл на відкриття виборчих дільниць на президентських виборах РФ на території Придністровського регіону.
11:06
У Німеччині оголосили страйк лікарі університетських клінік
Німецькі лікарі 23 державних університетських клінік оголосили страйк на вівторок після того, як керівники їхніх установ та профспілкові лідери не змогли досягти згоди під час колективних переговорів.
10:48
У США допустили повернення Туреччини в програму F-35, якщо вирішить питання з російськими С-400
США будуть раді вітати Туреччину у програмі з виробництва винищувачів F-35, але для цього Анкарі необхідно вирішити питання з придбаними у Росії зенітно-ракетними комплексами С-400.
10:37
Вступ Швеції у НАТО: Канада скасувала заборону на військовий експорт до Туреччини
Канада оголосила, що більше не заборонятиме експорт певних видів озброєнь до Туреччини після того, як Анкара ратифікувала членство Швеції в НАТО.
10:27
Кулеба запросив до Києва нового главу МЗС Молдови
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів телефонну розмову зі своїм молдовським колегою Міхаєм Попшоєм, який нещодавно був призначений на посаду.
10:17
ЄС не призупинив фінансування агенції ООН попри її ймовірну допомогу ХАМАС
Євросоюз не призупинив фінансування Близькосхідного агентства ООН для допомоги палестинським біженцям та організації робіт (UNRWA) попри те, що кількох його співробітників запідозрили в причетності до нападу ХАМАС на Ізраїль.
10:16
Глава МЗС Британії допустив можливість визнання палестинської держави
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що його країна готова наблизити момент, коли вона офіційно визнає палестинську державу.
09:53
Спецслужби Латвії перевірять інформацію про можливі контакти євродепутатки з ФСБ
Служба державної безпеки Латвії оцінить інформацію про можливу співпрацю депутатки Європарламенту Татьяни Жданок з російськими спецслужбами.
09:32
Глава МЗС Канади відвідає Польщу для обговорення підтримки України
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі з 29 січня по 1 лютого 2024 року відвідає Молдову та Польщу, де, зокрема, у Варшаві обговорить допомогу Україні.
09:28
CNN: Адміністрація Байдена готує потужну відповідь на удар по своїй базі в Йорданії
Посадовці США заявили, що відповідь президента Джо Байдена на удар по військовій базі в Йорданії буде "потужною", але Вашингтон остерігається спровокувати ширшу ескалацію з Іраном.
09:07
Білий дім закликав спікера Палати представників не блокувати угоду щодо кордону
Адміністрація президента США Джо Байдена закликала спікера Палати представників Майка Джонсона забезпечити ухвалення угоди щодо посилення безпеки на кордоні з Мексикою.
09:04
Столтенберг проведе зустріч з конгресменами США щодо допомоги Україні
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрінеться з конгресменами Сполучених Штатів для обговорення підтримки України.
08:47
Європарламент почав розслідувати депутатку, підозрювану у співпраці з ФСБ
У Європарламенті прокоментували звинувачення у зв'язках із російськими спецслужбами щодо євродепутатки від Латвії Татьяни Жданок після публікацій ЗМІ про її співпрацю із ФСБ РФ.
Аналітика короткоЩо сталося на кордоні США і чому це загрожує підтримці України
08:34
Україна та Бельгія планують спільно виробляти озброєння
Україна та Бельгія підписали меморандум, який покликаний дати поштовх розвитку двосторонніх відносин, зокрема у сфері оборонного виробництва.
08:30
Блінкен: США бачать певні наслідки припинення допомоги Україні на полі бою
Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що ситуація із припиненням поставок американської допомоги Україні певним чином вплинула на поле бою.
08:10
Кандидати у президенти Фінляндії посперечались, чи відповідатимуть на дзвінок Путіна
У Фінляндії між експрем’єром Александром Стуббом та колишнім міністром закордонних справ Пеккою Хаавісто, які претендують на посаду президента, відбулась дискусія щодо того, чи відповідати на дзвінок глави Кремля Владіміра Путіна.
07:59
У США кажуть, що не прагнуть війни з Іраном після загибелі своїх військових в Йорданії
Офіційний Вашингтон заявляє, що не прагне війни з Тегераном після того, як троє військових США загинули та понад 40 були поранені внаслідок удару безпілотника по їхній базі в Йорданії.
07:40
Зросла кількість поранених військових США внаслідок удару по базі в Йорданії
Внаслідок атаки безпілотника на американську військову базу в Йорданії, де загинули троє військовослужбовців США, ще понад 40 отримали поранення.
07:17
Остін і Столтенберг обговорили нарощування виробництва зброї для України
Міністр оборони США Ллойд Остін та генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зустрілися у Пентагоні, де обговорили низку питань, зокрема підтримку України.