Спецслужби Латвії перевірять інформацію про можливі контакти євродепутатки з ФСБ

Вівторок, 30 січня 2024, 09:53

Служба державної безпеки Латвії (СДБ) оцінить інформацію про можливу співпрацю депутатки Європарламенту Татьяни Жданок з російськими спецслужбами.

Про це повідомляє Delfi, пише "Європейська правда".

СДБ нагадує, що до 2016 року нормативна база Латвії не передбачала кримінальної відповідальності за допомогу іноземній державі або іноземній організації в діяльності, спрямованій проти Латвійської держави, тому інформація, опублікована в медіа щодо періоду з 2005 по 2013 рік, не може кваліфікуватися як злочин.

Хоча, за оцінкою латвійської спецслужби, така діяльність становила загрозу державі, і служба інформувала про це як державних посадовців, так і суспільство. Однак тоді було неможливо притягнути за таку діяльність до кримінальної відповідальності.

Реклама:

За оцінкою СДБ, важливим фактором, що полегшив діяльність Жданок на підтримку геополітичних інтересів Росії, став її статус депутата Європарламенту і юридичний імунітет, який надає цей статус.

За даними спільного розслідування Re:Baltica, The Insider, Delfi.ee і Expressen, ФСБ РФ завербувала євродепутатку з Латвії Татьяну Жданок, яка представляє партію "Русский союз Латвии". Розслідувачі стверджують, що Жданок працювала з кураторами з П'ятої служби ФСБ щонайменше з 2004 року і просила в них гроші на проведення заходів.

Сама Жданок стверджує, що "не співпрацювала і не співпрацює зі спецслужбами". 

У Європарламенті заявили, що президентка Роберта Метсола "дуже серйозно ставиться" до звинувачень щодо Жданок, там почали власне розслідування.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: