31 січня 2024

Статті
Україна все одно перемогла: стаття юристів про рішення Суду ООН у Великій справі проти Росії
Росія – порушник міжнародного права. Тепер офіційно... Є так званий "метод кухонної мийки", куди ти складаєш всі аргументи в надії, що хоч один з них спрацює...
Хто відповідає за євроінтеграцію та чи хоче Польща "вбити" українську галузь: розмова з Акуленко
Любов Акуленко: "Якщо ти хочеш чогось досягти, то треба піти поговорити в Офісі президента. Але чи є в них спроможність вести євроінтеграційну роботу?"
Суд ООН виніс перше рішення проти Кремля. Пояснюємо, що там буде і чого не варто чекати
The court may reject some of Ukraine's accusations. The weakest seems to be Kyiv's position regarding the financing of terrorism in Donbas...
Новини
23:04
ЗМІ: Компанії з Молдови з 2022 року продали Росії авіазапчастин на $15 млн
Протягом 2022-2023 років – тобто і після повномасштабного вторгнення в Україну та санкцій проти РФ – три молдовські компанії продали Росії запчастини до літаків на загальну суму близько 15 мільйонів доларів.
22:41
Зеркаль розчарована "мінімально можливим" рішенням Суду ООН щодо Росії
Лана Зеркаль, колишня агентка України в Міжнародному суді ООН за позовом проти Росії щодо порушення конвенцій про тероризм і расову дискримінацію, висловила розчарування рішенням Суду, оголошеним сьогодні, 31 січня.
22:21
фотоОрбан розповів фермерам у Брюсселі про "погану Україну" та "зміну керівництва" ЄС
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан 31 січня зустрівся з фермерами, які протестували в центрі Брюсселя з вимогами більшої підтримки з боку влади, напередодні ключового для України саміту ЄС.
21:52
США вперше повідомили про знищення ракети хуситів класу "земля-повітря"
Центральне командування Збройних сил США (CENTCOM) 31 січня повідомило про удар по позиціях повстанців-хуситів у Ємені, де, як стверджується, готувалась до запуску ракета класу "земля-повітря".
21:36
Столтенберг не хвилюється, що США вийдуть з НАТО в разі перемоги Трампа
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що його не турбує вихід Сполучених Штатів з Альянсу, навіть якщо колишній президент Дональд Трамп переможе на виборах у листопаді 2024 року.
21:19
ЗМІ дізнались, чому Орбан боїться вступу України в ЄС
На закритій зустрічі з угорськими депутатами у березні 2023 року прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан розкрив свою справжню причину спротиву вступу України до Європейського Союзу, пов’язану з впливом США.
ДайджестРішення Суду ООН щодо РФ, нові умови торгівлі з ЄС, контроль США за допомогою: новини дня
20:50
Верхня палата німецького парламенту розгляне петицію про заборону ультраправої "АдН"
У Німеччині набрала понад 800 тисяч підписів петиція про початок процедури заборони правопопулістської партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН").
20:46
Нуланд про 2024 рік: Путін отримає "приємні несподіванки" на полі бою
Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд упевнена, що 2024 рік має важливе стратегічне значення для України та принесе їй певні "впевнені успіхи" на полі бою.
20:31
Президент Польщі підписав бюджет на 2024 рік, відкинувши можливість дочасних виборів
Польський президент Анджей Дуда 31 січня підписав закон про бюджет країни на 2024 рік і так званий довколабюджетний закон, запевнивши, що це нівелює конституційну можливість оголошення дочасних виборів.
20:30
У Косові ексміністра засудили до тюремного ув'язнення за зловживання владою
Косовський суд у середу засудив колишнього міністра інфраструктури до понад 3 з половиною років ув'язнення за зловживання службовим становищем шляхом перевитрати державних коштів на дорожній проєкт.
20:14
У передмісті Парижа затримали 79 фермерів, які хотіли вдертись на ринок
Поліція французького муніципалітету Рунжис, що на південь від Парижа, 31 січня затримала 79 учасників фермерських протестів, які намагались потрапити на місцевий продуктовий ринок.
20:12
Військово-морська місія ЄС із захисту кораблів у Червоному морі розпочнеться 19 лютого
Військово-морська місія Європейського Союзу для захисту комерційного судноплавства в Червоному морі від ракетних атак повстанців-хуситів в Ємені, як очікується, розпочнеться 19 лютого.
19:54
Нуланд упевнена, що Конгрес США проголосує за подальшу допомогу Україні
Заступниця державного секретаря США Вікторія Нуланд вважає, що американський Конгрес проголосує за додаткову допомогу Україні з огляду на її роль для "виживання й процвітання" країни.
19:43
Греція хоче командувати військово-морською місією ЄС у Червоному морі
Грецький міністр оборони Нікос Дендіас заявив у середу, що Греція пропонує взяти на себе командування майбутньою військово-морською місією ЄС у Червоному морі, спрямованою на захист кораблів від нападів підтримуваних Іраном боєвиків-хуситів.
19:38
Росія заявила про свою перемогу в позові України в Суді ООН за двома конвенціями
Міністерство закордонних справ Росії прокоментувало рішення Міжнародного суду ООН 31 січня за позовом України про порушення конвенцій про фінансування тероризму та расову дискримінацію.
19:21
Міністр фінансів США: Бездіяльність Конгресу "подарує перемогу" Путіну
Міністр фінансів США Джанет Єллен планує закликати Конгрес "діяти швидко" для надання додаткової підтримки Україні і попередить, що бездіяльність "подарує перемогу" президенту Росії Владіміру Путіну.
19:17
Італійський регулятор заявив про порушення ChatGPT правил захисту даних
Італійське Управління з питань захисту даних (GPDP) ухвалило, що чатбот ChatGPT, який діє на основі штучного інтелекту, порушує правила захисту даних Європейського Союзу.
18:58
Контррозвідка Німеччини визнала свого колишнього очільника правим екстремістом
Федеральне відомство з охорони конституції Німеччини (BfV) визнало свого колишнього керівника Ганса-Георга Маасена праворадикальним екстремістом через антисемітські й антиіммігрантські погляди.
18:55
Україна і Італія провели черговий раунд перемовин щодо двосторонньої безпекової угоди
Україна та Італія провели черговий раунд переговорів щодо укладення двосторонньої безпекової угоди.
18:44
фотоУ Фінляндії зміниться командувач збройних сил
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо затвердив наступним командувачем збройних сил країни Янне Яакколу, який приступить до роботи на новій посаді з квітня 2024 року.
18:39
фото, відеоМіжнародне розслідування призвело до арешту "хрещеної матері" Амстердама
Спільне розслідування правоохоронців Іспанії, Колумбії та Нідерландів призвело до арешту жінки нідерландсько-колумбійського походження, яку неформально назвали "хрещеною матір’ю" Амстердама за її роль у торгівлі кокаїном.
18:38
Боррель визнав: до березня ЄС поставить Україні 500 тисяч снарядів, а не обіцяний мільйон
Європейський Союз зможе поставити Україні до березня лише понад 500 тисяч артилерійських снарядів замість обіцяного мільйона.
18:18
Швейцарія долучилась до більшості заходів 12-го пакета санкцій ЄС проти РФ
Федеральна рада Швейцарії на засіданні 31 січня схвалила приєднання до майже всіх обмежувальних заходів дванадцятого санкційного пакета проти Росії, який набув чинності у грудні 2023 року.
18:07
Естонія встановила рекорд з виробництва електроенергії силою вітру
У понеділок 29 січня естонські вітрові електростанції встановили національний рекорд за обсягами виробленої електроенергії.
18:06
ЄС обіцяє підготувати до кінця літа ще 20 тисяч українських солдатів
ЄС в рамках своєї навчальної місії планує підготувати ще 20 тисяч українських солдатів.
18:00
МЗС Литви розслідує "витік" інформації про кандидатури послів на тлі суперечки з президентом
Міністерство закордонних справ Литви почало розслідування можливого витоку інформації стосовно призначення послів на тлі суперечки голови відомства Габріелюса Ландсбергіса з президентом Гітанаусом Науседою щодо кандидатури посла у Польщі.
17:52
Боррель: ЄС і країни-члени в 2024 році планують військову допомогу Україні на 21 млрд євро
Європейські інституції і країни-члени ЄС взяли зобов’язання виділити Україні військову підтримку на щонайменше 21 мільярд євро.
17:41
фотоУ столиці Хорватії журналісти протестували проти обмежень своєї роботи
Кілька сотень журналістів 31 січня влаштували в Загребі акцію протесту проти намірів влади ухвалити законопроєкт, який потенційно передбачає ув'язнення за розголошення подробиць кримінальних розслідувань.
17:37
Суд ООН визнав РФ державою-порушницею щодо освіти в Криму, відхилив більшість звинувачень
Міжнародний суд ООН у середу виніс рішення за позовом України проти Росії щодо порушення останньою Міжнародної конвенції про заборону расової дискримінації.
17:32
фотоКулеба розповів про переговори з Нуланд у Києві
На зустрічі очільника МЗС України Дмитра Кулеби з заступницею держсекретаря США Вікторією Нуланд йшлося про низку питань, у тому числі про військову допомогу США та майбутній саміт НАТО.
17:17
В Ісландії будують захист на випадок майбутньої підвищеної вулканічної активності
Ісландці цілодобово працюють над будівництвом дамб розміром з триповерховий будинок, щоб захистити життєво важливу електростанцію і житлові будинки від потоків лави, оскільки вулкани поблизу столиці країни Рейк'явіка, які спали майже 800 років, стали активними.
17:15
Прем'єр Швеції підтвердив, що перетнеться з Орбаном на полях саміту ЄС
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон планує коротку зустріч з угорським колегою Віктором Орбаном на полях саміту ЄС у четвер.
17:14
Reuters дізналося ймовірну дату приїзду Путіна в Туреччину
Російський президент Владімір Путін може приїхати до Туреччини 12 лютого.
17:01
Суд ООН підтвердив меншу частину звинувачень України до РФ щодо фінансування тероризму
Міжнародний суд ООН у середу виголошує фінальне рішення по суті у так званій "Великій справі" України проти Росії, що включала звинувачення щодо фінансування тероризму.
17:00
фото, доповненоБіля посольства Ізраїлю у Швеції знайшли вибуховий предмет
У Стокгольмі навпроти посольства Ізраїлю вдень 31 січня виявили підозрілий вибухонебезпечний предмет, який згодом ліквідували.
16:45
Естонія дозволила Росії провести "вибори президента" тільки в одному місці
Міністерство закордонних справ Естонії дозволило Росії відкрити на своїй території лише одну дільницю на так званих "президентських виборах" у березні 2024 року – у російському посольстві в Таллінні.
16:43
Норвегія готується до найбільшого за 30 років шторму
Влада Норвегії попередила, що країну очікує найпотужніший шторм за останні три десятиліття, і закликала людей не виходити на вулицю.
16:38
Прем’єр Румунії офіційно спитає, чому Україна і Молдова заборонили в’їзд лідеру ультраправих
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку офіційно поцікавиться у Києва і Кишинева про причини заборони на в’їзд одному з лідерів румунських ультраправих AUR Джордже Сіміону.
16:23
Шольц згадав про нацистську епоху і закликав німців відкинути ультраправих
Канцлер Німеччини Олаф Шольц нагадав німцям про їхнє нацистське минуле, коли закликав громадян відкинути ультраправу "Альтернативу для Німеччини", яка посідає друге місце в більшості національних опитувань.
16:07
Експрем’єр Польщі Моравецький відкритий до об'єднання з Орбаном на рівні ЄС
Колишній прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що він буде "відкритий" до приєднання угорського лідера Віктора Орбана до його політичної сім'ї після виборів у Європарламент.
15:44
Європарламентарі у посланні до Орбана закликали підтримати допомогу Україні
Президенти більшості груп у Європарламенті у чіткому посланні до угорського прем’єра Віктора Орбана наголосили на потребі ухвалити рішення про допомогу Україні без зволікань.
15:35
Грибаускайте, Джонсон та інші: в ОПУ назвали склад робочої групи щодо інтеграції України в НАТО
В Офісі президента провели установче засідання робочої групи щодо безпекових питань і євроінтеграції України; до її складу увійшли більше десятка експосадовців та профільних експертів, серед яких експрезидентка Литви Даля Грибаускайте, експрезидент Польщі Александр Квасневський, експрем’єр Британії Борис Джонсон.
Аналітика короткоЯк очікуване рішення Суду ООН може закріпити за РФ статус міжнародного злочинця
15:25
Мішель перед самітом щодо України: Досягнення угоди є життєво важливим для авторитету ЄС
Напередодні позачергового саміту ЄС, на якому буде вирішуватися доля багатомільярдної допомоги Україні, президент Європейської ради Шарль Мішель наголосив на критичній потребі досягти домовленості.
14:54
Бундесвер цьогоріч підготує ще 10 тисяч українських солдатів
Цього року Німеччина хоче підготувати ще 10 тисяч солдатів з України.
14:49
У Фінляндії починають обговорення реформи для більшого залучення жінок до оборони
У Фінляндії спеціальна робоча група внесла пропозиції у реформу призову до армії, щоб підвищити участь жінок у національній системі оборони.
14:25
Міністр оборони Естонії повідомив, коли Україна отримає обіцяний мільйон снарядів від ЄС
Міністри оборони країн ЄС на зустрічі у Брюсселі домовилися, що виконають свою обіцянку поставити Україні мільйон артилерійських боєприпасів.
14:19
США і Україна підписали меморандум щодо контролю за використанням допомоги
Сполучені Штати та Україна підписали меморандум  щодо контролю за використанням міжнародної допомоги, наданої Україні.
14:04
Німеччина передала Україні новий пакет допомоги з бронетехнікою і ракетами
Уряд Німеччини оголосив про передачу Україні чергового пакета військової допомоги, до якого, зокрема, увійшли бронетранспортери і боєприпаси.
13:56
Франція теж починає лобіювати обмеження агроімпорту з України – ЗМІ
Президент Франції Емманюель Макрон також почав виступати за певні запобіжники щодо українського імпорту для тієї продукції, яка особливо важлива для інтересів французьких фермерів.
13:40
ЗМІ: Лідери ЄС пропонують щорічні дебати щодо 50 млрд євро Україні, щоб подолати Орбана
Лідери Євросоюзу запропонують внести у рішення саміту ЄС ідею проводити щорічні обговорення запланованого пакета допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро, щоб заручитись підтримкою Угорщини у затвердженні виділення коштів.
13:39
Макрон в останній момент намагається "завернути" угоду ЄС про торгівлю з Латинською Америкою
Президент Франції Емманюель Макрон намагається не допустити підписання угоди ЄС про торгівлю з групою держав Латинської Америки та нібито вже заручився підтримкою президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн. 
13:29
Президент Литви попередив про можливу пастку в разі переговорів з РФ
Президент Литви Гітанас Науседа висловив побоювання, що Захід може знову опинитися в пастці російського "телефонного права", якщо мирні переговори почнуться на умовах Москви, а не України.
13:14
У Литві кажуть, що наразі не обговорюють закриття російських шкіл
Міністр освіти, науки і спорту Литви Гінтаутас Якштас, який раніше цього місяця озвучив ідею поступового закриття російських шкіл, зараз заявляє, що це питання "не стоїть на порядку денному".
13:08
Єврокомісія пропонує механізм запобіжників для товарів з України зі скасуванням мит на 2024 рік
Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС, водночас включивши туди запобіжники для агропродукції, чого вимагали декілька країн Євросоюзу.
12:58
Очільник ФБР: Китайські хакери готують атаки на інфраструктуру США
Хакери, пов'язані з китайським урядом, готуються завдати реальної шкоди американцям та націлились на об'єкти критичної інфраструктури Сполучених Штатів.
12:51
Латвійські депутати попередили про більшу кількість російських шпигунів у Європарламенті
Після публікацій ЗМІ про співпрацю латвійської депутатки Європарламенту Татьяни Жданок із ФСБ РФ її співвітчизники попередили, що кількість подібних до неї членів європейського законодавчого органу ЄС є набагато більшою.
12:38
Фінляндія поки не задовольнила жодної заявки на притулок мігрантів, які прибули з РФ
Жоден з мігрантів-шукачів притулку, які потрапили у Фінляндію через кордон з Росією, поки не отримав позитивного рішення. 
12:28
Кулеба про боєприпаси для України: Немає безвихідних ситуацій, працюємо над різними варіантами
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна працює над різними варіантами отримання необхідних боєприпасів.
12:18
ЗМІ: Орбан казав, що вступ України створить новий центр сили в ЄС під гегемонією США
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан навесні 2023 року під час закритого засідання парламенту стверджував, що вступ України до ЄС порушить баланс сил в Європі та надасть Сполученим Штатам занадто великий вплив у регіоні.
12:07
ФотоВікторія Нуланд приїхала до Києва
Заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд у середу, 31 січня, прибула з візитом до Києва.
11:55
Розвідка Британії: РФ вже не пропонує ув’язненим короткострокові контракти
Розвідка Великої Британії проаналізувала дані, згідно з якими у Росії більше не пропонують короткострокові контракти на військову службу ув’язненим.
11:38
ЗМІ: Орбан непублічно визнавав, що Угорщина не перешкодить руху України в ЄС
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час дебатів за зачиненими дверими у парламенті навесні 2023 року заявив, що Будапешт не зможе перешкодити процесу вступу України в Євросоюз.
11:24
Прем'єрка Латвії: Подамо приклад іншим забороною на імпорт зерна з Росії та Білорусі
Прем’єр-міністерка Латвії Евіка Сіліня заявила, що її держава подає приклад іншим, забороняючи імпорт зерна з Росії та Білорусі.
11:01
Керівництво місії ЄС у Червоному морі можуть визначити у середу
Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель у середу висловив сподівання, що сьогодні буде вирішено, яка країна-член очолить майбутню місію ЄС із захисту цивільних суден у Червоному морі, які обстрілюють підтримувані Іраном бойовики-хусити.
10:56
Туск заговорив про можливість дострокових виборів на тлі суперечок із Дудою
Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заговорив про можливість дострокових парламентських виборів, якщо його проєкт бюджету буде заблокований.
10:37
Росія стоїть за сплеском збоїв у роботі GPS в Європі – командувач сил Естонії
Командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем вважає, що Росія стоїть за збільшенням випадків перебоїв у роботі GPS в Європі, які використовують авіакомпанії, смартфони і системи озброєнь.
10:35
"Питання життя і смерті": П'ятеро лідерів ЄС вимагають посилити підтримку України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єри Данії Метте Фредеріксен, Чехії Петр Фіала, Естонії Кая Каллас та Нідерландів Марк Рютте написали спільний лист, в якому закликали до колективних зусиль для довгострокової підтримки України.
10:17
У Білорусі заявили про затримання офіцера запасу: стверджують, що працював на Україну
У Білорусі заявили про затримання співробітниками КДБ офіцера запасу, який, як стверджують, нібито працював на спецслужби України.
10:05
Білий дім сподівається на повернення США лідерства в підтримці України
У Білому домі сподіваються, що Сполучені Штати повернуть собі лідерство в питанні підтримки України в її захисті від агресії РФ.
09:43
Президент Литви відповів на критику планів придбати танки Leopard 2
Президент Литви Гітанас Науседа назвав несправедливою критику рішення придбати танки Leopard 2 німецького виробництва.
09:28
ФотоІнспектори США провели з Умєровим зустріч щодо наданої допомоги Україні
Генеральні інспектори США від Міністерства оборони, Державного департаменту та Агентства з міжнародного розвитку (USAID) провели з міністром оборони України Рустемом Умєровим зустріч щодо допомоги, яку Вашингтон надав Києву.
09:22
Пентагон: Питання повернення Туреччини до програми F-35 наразі не стоїть
У Пентагоні заявили, що наразі повернення Туреччини до програми з виробництва винищувачів F-35 не обговорюється.
09:05
ЗМІ: США посилюють ППО на базі в Йорданії після смертельної атаки безпілотника
США направляють додаткові засоби протиповітряної оборони на базу на північному сході Йорданії, де нещодавно внаслідок атаки безпілотника загинули троє американських військових, десятки були поранені.
08:58
Британія і Франція прискорять зусилля для боротьби з нелегалами на малих човнах
Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джеймс Клеверлі та його французький колега Жеральд Дарманен домовилися прискорити розгортання засобів повітряного спостереження з метою зменшення кількості мігрантів, які переправляються до Британії на невеликих човнах.
Аналітика короткоЯк новий уряд Грузії може посилити її проросійський курс
08:35
Британія готова відправити авіаносець до Червоного моря для протидії хуситам
Велика Британія готова відправити до Червоного моря авіаносець, щоб протидіяти атакам з боку підтримуваних Іраном єменських бойовиків-хуситів.
08:29
Байден визначився з відповіддю на атаку по базі США в Йорданії, але не прагне ескалації
Президент США Джо Байден заявив, що ухвалив рішення про те, як реагувати на атаку підтримуваних Іраном бойовиків, внаслідок якої загинули троє американських військовослужбовців та понад 40 отримали поранення.
08:17
Новому главі МЗС Молдови заборонений в'їзд до Росії
Новий міністр закордонних справ Молдови Міхай Попшой був включений Росією до списку осіб, яким заборонено в’їжджати до країни.
08:05
Есмінець США збив випущену хуситами протикорабельну ракету
Єменські повстанці-хусити напередодні випустили крилату ракету з підконтрольних їм районів Ємену в бік Червоного моря.
07:58
ФотоСтолтенберг провів зустріч з конгресменами США щодо допомоги Україні
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок зустрівся зі спікером Палати представників Майком Джонсоном та іншими конгресменами Сполучених Штатів для обговорення підтримки України.
07:39
ФотоНімеччина піднімала в повітря винищувачі для перехоплення військового літака РФ
Німеччина підняла в повітря винищувачі своїх ВПС для перехоплення російського розвідувального літака, який був помічений над Балтійським морем біля її берегів.
07:15
Пентагон прокоментував надання Україні високоточних керованих бомб GLSDB
В Міністерстві оборони Сполучених Штатів прокоментували повідомлення в ЗМІ, що вже в середу, 31 січня, передадуть Україні високоточні керовані бомби GLSDB.