1 лютого 2024

Статті
Без поступок Орбану і з вимогами для Києва. Як ЄС схвалив 50 млрд євро допомоги Україні
ЄС уперше за багато років натякнув на проблеми з основою демократії в Україні... Тепер Київ отримуватиме допомогу лише в обмін на реформи...
Відгомін Світової війни: що впливає на позицію Німеччини щодо конфіскації російських активів
Позиція Німеччини щодо конфіскації російських активів є унікальною: якщо інші союзники побоюються майбутніх наслідків, то німці озираються й на минулі обставини.
Торгівля з компромісом: на яких умовах Україна збереже вільний доступ до ринку ЄС
Попри тиск європейських фермерів, Єврокомісія погодила продовження дії преференційного режиму для України ще на один рік. Проте з певними нюансами...
Новини
23:04
фотоУ Норвегії сауна врятувала двох автомобілістів, які ледь не втонули у фйорді
Двоє людей, які почали тонути в автомобілі Tesla в Осло-фйорді, що на південному сході Норвегії, врятувались завдяки плавучій сауні, яка пропливала повз них.
22:42
Журналісти виявили, що помічник депутата "АдН" може мати зв’язки з ФСБ Росії
Помічник депутата Бундестагу від "Альтернативи для Німеччини" Євгенія Шмідта, 52-річний Владімір Сергієнко регулярно спілкується з імовірним агентом Федеральної служби безпеки Росії, з яким координував свою антиукраїнську діяльність.
22:18
Голова МЗС Британії пояснив, за яких умов Лондон визнає Палестинську державу
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що його країна може офіційно визнати палестинську державу після припинення вогню в секторі Гази, не чекаючи результатів переговорів між Ізраїлем і палестинцями щодо рішення про створення двох держав.
22:00
Міністр оборони Фінляндії хоче заборонити звільнення з резерву Сил оборони
Фінський міністр оборони Антті Хяккянен на тлі рекордної кількості звільнень громадян із резерву Сил оборони хоче заборонити таку практику на законодавчому рівні.
21:45
Голова Генштабу Румунії закликає готуватись до можливої війни з Росією
Очільник Генерального штабу Збройних сил Румунії Георгіца Влад вважає, що румунське населення, як і всі мешканці Європи, повинні готуватись до можливого поширення російської агресії за межі України.
21:16
ЗМІ: Туреччина після схвалення продажу F-16 все ще зацікавлена у європейських Eurofighter
Туреччина досі зацікавлена в придбанні 40 європейських винищувачів Eurofighter Typhoon – після того, як Сполучені Штати розблокували продаж Анкарі такої ж кількості винищувачів F-16, який гальмувався через блокування вступу Швеції в НАТО.
21:01
Прем’єр Іспанії захистив свої помідори на саміті ЄС
Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес відкинув твердження французького візаві Габріеля Атталя про те, що іспанські помідори нібито вирощуються за нижчими екологічними стандартами, ніж у Франції, а тому продаються дешевше.
ДайджестУмови ЄС для 50 млрд євро Україні, план авіаударів США, новий премʼєр Грузії: новини дня
20:53
Понад половина німців проти заборони ультраправої "Альтернативи для Німеччини"
Лише трохи більше третини німців підтримують заборону ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" ("АдН").
20:45
фотоУ центрі Рима активісти облили фарбою фонтан, протестуючи проти тварин у цирках
Двоє активістів руху Ribellione Animale ("Повстання тварин") удень 1 лютого облили помаранчевою фарбою фонтан левів на відомій римській площі П’яцца дель Пополо, протестуючи проти присутності тварин у цирках.
20:22
Голова Єврокомісії поговорила з Байденом після рішення ЄС про 50 млрд євро для України
Голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 1 лютого провела телефонну розмову з президентом США Джо Байденом після схвалення лідерами ЄС 50 мільярдів євро макрофінансової допомоги Україні.
20:21
Парламент Греції 15 лютого голосуватиме за одностатеві шлюби
У Греції урядовий законопроєкт про одностатеві шлюби внесуть до парламенту, голосування очікується 15 лютого.
20:16
Україна й Німеччина провели чергову дводенну консультацію про "гарантії безпеки"
Делегації України та Німеччини провели дводенний раунд переговорів щодо укладання домовленості про безпекові зобов’язання відповідно до рамкової угоди "Групи семи" на Вільнюському саміті НАТО.
20:06
Байден наклав санкції на ізраїльських поселенців-екстремістів на Західному березі річки Йордан
Президент США Джо Байден 1 лютого підписав указ, що дозволяє США запровадити нові санкції проти ізраїльських поселенців на Західному березі річки Йордан, причетних до насильницьких нападів на палестинців.
19:45
Politico: Мелоні й Макрон відіграли ключову роль у переконуванні Орбана на саміті ЄС
Італійська прем’єр-міністерка Джорджія Мелоні та президент Франції Емманюель Макрон протягом останніх тижнів готували ґрунт, аби переконати Віктора Орбана не блокувати 50 мільярдів фінансової допомоги Україні.
Аналітика короткоЯк загроза репарацій змушує Німеччину гальмувати процес конфіскації російських активів
19:21
Число прибуттів мігрантів на Канарські острови в січні підскочило більш ніж на 1000%
Кількість мігрантів із Західної Африки, які наважилися подолати море на невеликих човнах, щоб дістатися іспанських Канарських островів, у січні зросла більш ніж на 1000% порівняно з минулим роком.
19:17
Шведський прем'єр готовий приїхати в Угорщину після вступу Швеції в НАТО
Прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон 1 лютого провів зустріч із угорським візаві Віктором Орбаном на полях засідання Європейської ради в Брюсселі та прокоментував можливість приїзду до Будапешта.
19:05
Глава Євроради: Рішення саміту ЄС є також сигналом для американських платників податків
Президент Європейської Ради Шарль Мішель вважає, що ухвалене лідерами ЄС рішення про надання Україні макрофінансової допомоги на 50 млрд євро є сигналом і для американських платників податків.
18:59
У Британії урядовець іде у відставку через погрози розправою за підтримку Ізраїлю
Молодший міністр юстиції уряду Великої Британії, консерватор Майк Фрір оголосив про свою відставку після того, як отримав низку погроз розправою – які, як стверджує, пов'язані з його проізраїльськими поглядами.
18:41
Швейцарія оголосила про намір поглибити співпрацю з НАТО
Федеральний уряд Швейцарії має намір поглибити співпрацю з Північноатлантичним альянсом, зокрема шляхом залучення строковиків до спільних навчальних місій і перегляду правил транзиту іноземних військових через свою територію.
18:34
Шольц: Країни ЄС роблять недостатньо для підтримки України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц вважає, що європейські країни роблять недостатньо для підтримки України у війні з Росією.
18:24
Нідерланди передали Україні 45 млн кг солі для посипання доріг
За останні місяці Нідерланди відправили в Україну 45 мільйонів кілограмів дорожньої солі для посипання доріг, аби зменшити їхню слизькість у зимову погоду.
18:16
Британські депутати схвалили угоду, що має завершити політичну кризу в Північній Ірландії
У Палаті представників британського парламенту схвалили зміни до частини правил торгівлі після Brexit, після чого північноірландські юніоністи мають припинити бойкот роботи регіонального уряду.
18:12
CBS: США схвалили план ударів по іранських силах у відповідь на ураження бази в Йорданії
Сполучені Штати затвердили плани кількаденної серії ударів, зокрема по іранських військових об'єктах та об'єктах в Іраку і Сирії, у відповідь на атаки на американські цілі, зокрема на базу на півночі Йорданії.
18:05
фотоУ Греції спалахнули сутички під час протесту проти освітньої реформи
Грецька поліція вступила в сутички з протестувальниками в масках, які у четвер зібрались біля парламенту на демонстрацію проти планів дозволити іноземним приватним університетам працювати в країні.
17:58
У Швейцарії розпускають інститут через антисемітський коментар викладача
Бернський університет 1 лютого оголосив про рішення розпустити свій структурний підрозділ – Інститут близькосхідних і мусульманських досліджень (ІSNО) – за результатами внутрішнього розслідування антисемітського коментаря співробітника інституту у Twitter (X).
17:46
Парламент Угорщини на вимогу опозиції може позачергово зібратися у понеділок
Угорський парламент може зібратися у понеділок на позачергове засідання на вимогу опозиції, проте невідомо, чи можливим буде голосування щодо вступу Швеції у НАТО, як хоче опозиція.
17:38
Суд у Британії відхилив позов щодо скандального досьє з компроматом на Трампа
Високий суд Лондона 1 лютого відхилив позов Дональда Трампа з вимогою відшкодувати збитки через публікацію "досьє Крістофера Стіла" – доповіді колишнього британського розвідника з нібито компроматом на експрезидента США.
17:33
У Франції більшість фермерських профспілок закликали зупинити блокування доріг
Більшість французьких фермерських профспілок виступили за зміну форми протесту і припинення блокування доріг.
17:13
Каталонія оголосила надзвичайний стан через посуху
Влада Каталонії, що на північному сході Іспанії, 1 лютого оголосила режим надзвичайної ситуації через посуху в Барселоні та прилеглих районах, де після трьох років без істотних дощів запровадять ще суворіші обмеження на використання води.
17:00
Орбан задоволений рішенням саміту про 50 млрд євро: Угорські гроші не підуть Україні
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан стверджує, що на саміті ЄС 1 лютого добився виконання своїх вимог у контексті надання Україні макрофінансової допомоги на 50 млрд євро.
16:53
Лідери ЄС не створили спецфонд на військову підтримку України, але Мішель каже про прогрес
На позачерговому саміті 1 лютого лідери країн ЄС не ухвалили рішення про заснування спеціального фонду для військової підтримки України, але президент Євроради Шарль Мішель каже про досягнення прогресу.
16:33
Лідери ЄС щороку проводитимуть дебати щодо програми на 50 млрд євро для України
В ЄС розкрили деталі рішення про виділення Україні 50 млрд євро у 2024-2027 роках в рамках програми Ukraine Facility.
16:06
ЄС назвав передумови надання Україні коштів в рамках програми на 50 млрд євро
Європейський Cоюз заявив, що Україна зможе отримувати кошти в рамках погодженої на саміті програми Ukraine Facility на 50 млрд євро за дотримання низки передумов.
Аналітика короткоЯк Євросоюз планує обмежувати режим безмитної торгівлі з Україною
15:48
У Португалії фермери на тракторах заблокували дороги до Іспанії на знак протесту
У четвер португальські фермери за допомогою тракторів перекрили щонайменше три дороги, що з'єднують Португалію з Іспанією, приєднавшись до загальноєвропейських протестів.
15:46
У Польщі почали розслідування щодо російської ракети, яка залетіла в країну у грудні
У Польщі прокуратура почала розслідування за фактом порушення повітряного простору країни ймовірно крилатої ракети під час масованої атаки РФ по українських містах 29 грудня. 
15:26
Європарламент голосуватиме за 50 млрд євро для України наприкінці лютого
Президентка Європарламенту Роберта Метсола заявила, що ЄП проведе голосування щодо виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро на пленарному засіданні, що почнеться з 26 лютого.
15:24
Прем’єр Франції анонсував нові зміни у відповідь на протести аграріїв
Прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь оголосив чергові пропозиції змін до законодавства у відповідь на масштабні протести аграріїв.
15:04
Кулеба про рішення ЄС: Угорщина не зможе щорічно ветувати допомогу для України
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що за домовленістю ЄС про 50 млрд євро для України Угорщина не добилася умови, щоби виплату коштів на кожний наступний рік додатково погоджували.
14:29
Зеленський закликав лідерів ЄС схвалити інструмент з мільярдами євро на зброю для України
Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні до Євроради закликав створити у Європейському фонді миру, з якого оплачували військову підтримку України, окремий інструмент для України.
14:19
Україна розраховує отримати від ЄС перший транш у 4,5 млрд євро в березні
Україна розраховує у березні отримати від ЄС перший транш у розмірі 4,5 млрд євро в межах програми Ukraine Facility.
14:10
Сейм Латвії офіційно заборонив збірним країни грати проти збірних РФ та Білорусі
1 лютого Сейм Латвії ухвалив в остаточному читанні поправки до Закону про спорт, які передбачають, що збірним країни буде заборонено грати проти збірних Росії або Білорусі.
13:51
ЗМІ дізналися про компроміс ЄС з Орбаном заради фінансування України
Лідери ЄС домовились про компроміс з Угорщиною, щоб схвалити виділення Україні макрофінансової допомоги у розмірі 50 мільярдів євро, і запобігти вето з боку Віктора Орбана.
13:27
Керівна партія Грузії підтвердила, що її лідер тепер очолить уряд
В Грузії триває процес зміни керівництва уряду – керівна партія "Грузинська мрія" офіційно представила кандидатуру Іраклія Кобахідзе, який дотепер очолював партію, на посаду прем'єр-міністра.
13:22
Вірменія офіційно приєдналася до Міжнародного кримінального суду
З 1 лютого у Вірменії набув чинності Римський статут, що означає офіційне приєднання країни до Міжнародного кримінального суду.
13:10
"Чудова новина": лідери ЄС вітають домовленість про 50 млрд євро для України
Низка європейських лідерів радісно відреагували на нарешті погоджене рішення Євросоюзу про 50 млрд євро на багаторічну макрофінансову підтримку України.
13:10
Італія може відправити у район Червоного моря корабель і літаки
Італія може направити літаки у район Червоного моря в межах своєї участі у військово-морській місії ЄС Aspides для захисту торгових суден від нападів повстанців-хуситів.
13:06
США запровадили санкції проти фінансової мережі, яка працювала на Іран
Сполучені Штати оголосили про санкції проти фінансової мережі, що працювала на Іран та ліванське бойове угруповання "Хезболла".
13:05
Зеленський відреагував на рішення ЄС про 50 млрд євро для України
Президент України Володимир Зеленський відреагував на рішення лідерів Євросоюзу про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро.
12:45
фотоУ Франції почали страйк вчителі шкіл
У Франції в четвер почали масштабний страйк вчителі загальноосвітніх шкіл, вимагаючи покращення умов праці.
12:37
Громадянство Фінляндії минулого року найчастіше отримували росіяни
Громадянство Фінляндії минулого року найчастіше отримували росіян.
12:34
ЄС подолав опір Угорщини й погодив 50 млрд євро для України
Лідери ЄС у четвер подолали довготривалу опозицію Угорщини і досягли домовленості про виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 мільярдів євро.
12:29
Прем'єр Грузії, який збирається у відставку, очолив керівну партію
Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі, який нещодавно оголосив про наміри піти у відставку з посади, очолив керівну партію "Грузинська мрія".
12:14
У МЗС України відреагували на рішення Суду ООН у справі проти Росії
Міністерство закордонних справ України відреагувало на рішення Міжнародного суду ООН за позовом проти Росії щодо порушення конвенцій про тероризм і расову дискримінацію.
12:10
У Німеччині за 2023 рік вилучили з ринку мільйони небезпечних електроприладів
Німецький регулятор за минулий рік виявив на ринку мільйони різноманітних електроприладів з третіх країн, невідповідних стандартам безпеки.
12:00
Боррель закличе на саміті країни ЄС якомога скоріше збільшити військову допомогу Україні
Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що під час позачергового саміту ЄС закличе лідерів якомога швидше ухвалити необхідні рішення для збільшення військової допомоги Україні.
11:53
У Лондоні затримали колишнього "губернатора" Севастополя
У британській столиці Лондоні був затриманий колишній так званий "губернатор" окупованого Росією Севастополя Дмитрій Овсянніков.
11:31
Президент Литви про зустріч у Брюсселі: Це наша остання і вирішальна битва
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що чекає на сьогоднішнє обговорення спеціального пакета підтримки України близько 50 мільярдів євро, а також додав, що налаштований оптимістично щодо досягнення згоди 27 країнами ЄС.
Аналітика короткоЯкий шлях пройшла Україна аби довести, що Росія – порушник міжнародного права
11:29
ФотоФермери протестують на саміті ЄС: привезли трактори та запалили багаття
У день саміту лідерів Євросоюзу фермери зібрали протест в Брюсселі, щоб домогтися більшої допомоги на тлі підвищення податків, зростання витрат та дешевого імпорту агропродукції.
11:03
Туск: В ЄС немає втоми від України, а є від Орбана
Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його інтуїція підказує йому, що врешті-решт країни ЄС знайдуть аргументи, щоб переконати прем'єра Угорщини Віктора Орбана розблокувати фінансування для України в обсязі 50 млрд євро.
10:59
Розвідка Британії розповіла про подальшу долю залишків групи Вагнера
Розвідка Великої Британії проаналізувала дані про подальшу долю залишків групи Вагнера, які воювали в Україні, а влітку минулого року спробували здійснити заколот в РФ.
10:40
ЗМІ: Пісторіус сказав, що "ситий по горло" дискусіями про поставки Taurus Україні
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус під час обговорення бюджету в Бундестазі роздратовано відповів на питання про можливість поставок Україні ракет Taurus.
10:28
Прем’єр Нідерландів оптимістичний щодо погодження всіма країнами ЄС 50 млрд євро для України
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що налаштований оптимістично щодо розблокування фінансування для України в обсязі 50 млрд євро.
10:19
У Фінляндії розпочалися масштабні страйки
У Фінляндії напередодні розпочались масштабні страйки, які триватимуть щонайменше два дні і зачеплять майже всі сфери повсякденного життя мешканців країни.
10:11
США кажуть, що зірвали хакерську операцію Китаю щодо критичної інфраструктури
Сполучені Штати заявил про зрив масштабної китайської операції з кібершпигунства, спрямованої на об'єкти критичної інфраструктури, що могла бути використана проти США у майбутній геополітичній кризі.
09:55
Прем’єр Бельгії впевнений, що всі країни ЄС погодять 50 млрд євро для України
Прем’єр-міністр Бельгії Александр де Кроо, що зараз головує в Раді ЄС, впевнений у досягненні компромісу щодо розблокування фінансування для України в обсязі 50 млрд євро між 27 країнами ЄС.
09:36
Косово запроваджує євро в районах проживання сербської меншини
Косово запроваджує в обіг євро, який є офіційною валютою з 2002 року, та скасує використання сербського динара на півночі, де більшість населення складають етнічні серби.
09:33
Білий дім не обговорює можливість виділити допомогу Україні й Ізраїлю в окремий проєкт
Адміністрація президента США Джо Байдена не обговорює з Конгресом можливість виділення в окремий проєкт фінансування для України й Ізраїлю.
09:15
ЗМІ: Блінкен готує нову поїздку на Близький Схід
Державний секретар США Ентоні Блінкен незабаром вирушить з новим візитом на Близький Схід.
09:07
ЗМІ: Спікер Джонсон сказав, що питання кордону та допомоги Україні "ймовірно" розділять
Спікер Палати представників США Майк Джонсон повідомив трьом лідерам парламентів країн Балтії, що питання про захист кордону з Мексикою та пов’язаного з ним додаткового фінансування для України "ймовірно" розділять через занепокоєння щодо реформування прикордонної політики.
08:50
У Німеччині розпочався масштабний страйк співробітників аеропортів
У Німеччині через одноденний страйк співробітників аеропортів понад 1000 рейсів будуть скасовані або затримані, що вплине на понад 200 тисяч пасажирів.
короткоЕкспертка розповіла про ключові проблеми України на шляху євроінтеграції
08:33
ФотоМелоні і Макрон поговорили з Орбаном перед самітом ЄС, де обговорять кошти для України
Лідери Італії та Франції Джорджія Мелоні та Емманюель Макрон напередодні увечері провели зустріч з угорським прем’єром Віктором Орбаном.
08:29
Держдеп заперечив, що США виступають проти вступу України в НАТО
Державний департамент Сполучених Штатів заперечив, що адміністрація президента Джо Байдена нібито виступає проти членства України в НАТО.
08:10
Білий дім: За атакою на базу США в Йорданії стоять кілька угруповань
У Білому домі заявили, що за атакою на американську базу на північному сході Йорданії, внаслідок якої загинули троє військових, стоять низка ісламістських угруповань.
07:58
США заявили, що знищили станцію хуситів з управління дронами, БПЛА та перехопили ракету
Центральне командування Збройних сил США (CENTCOM) повідомило, що 31 січня та 1 лютого знищили наземну станцію управління безпілотниками бойовиків-хуситів в Ємені, 10 дронів, а також перехопили протикорабельну балістичну ракету.
07:34
ЗМІ: Єврокомісія обговорить з країнами ЄС пропозиції щодо нових санкцій проти РФ
Європейська комісія розпочне в суботу неформальні зустрічі на високому рівні з країнами-членами ЄС щодо деталей 13-го пакету санкцій проти Росії за її вторгнення в Україну.
07:13
ФотоГлави Міноборони США та Британії на зустрічі обговорили подальшу підтримку України
Міністр оборони США Ллойд Остін зустрівся у Вашингтоні зі своїм британським колегою Грантом Шаппсом.