2 лютого 2024

Статті
Оновлення кризою: як змінюється ЄС під впливом розв'язаної Путіним війни
Зміцнить чи послабить європейську спільноту держав російсько-українська війна?
Колонки
Нова стратегія порятунку демократії: як змінюються настрої Заходу перед конференцією у Мюнхені
Центральним елементом виставки, яка має проілюструвати нинішню безпекову ситуацію у світі, стане слон у кімнаті...
Новини
22:52
фотоБолгарія почала відправлення Україні 100 БТР зі складів МВС
Болгарія розпочала операцію з відправлення Україні 100 бронетранспортерів зі складів Міністерства внутрішніх справ відповідно до укладеної минулого року угоди.
22:40
МЗС Латвії пропонує перевірити ключові латвійські компанії на зв’язки з Росією
Міністерство закордонних справ Латвії звернулось до профільних відомств з пропозицією перевірити зв’язки керівних структурах провідних латвійських компаній із Росією, Білоруссю або іншими країнами, які підтримують агресію проти України.
22:20
Washington Post: Україна повідомила США про майбутнє звільнення Залужного
Американське видання The Washington Post 2 лютого з посиланням на двох поінформованих співрозмовників написало, що уряд України поінформував Білий дім про рішення Володимира Зеленського звільнити головнокомандувача Збройних Сил генерала Валерія Залужного.
22:08
Сербія хоче скликати Радбез ООН через євро в Косові
Президент Сербії Александар Вучич 2 лютого заявив, що домагатиметься скликання термінового засідання Ради безпеки ООН для обговорення ескалації з частково визнаним Косовом через його рішення запровадити євро в переважно населених сербами північних районах.
21:46
Уряд Румунії уклав угоду з фермерами й перевізниками для припинення протестів
Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку та представники румунських фермерів і перевізників 2 лютого підписали угоду про припинення протестів на тлі аналогічних акцій в інших європейських країнах.
21:34
Кулеба закликав ОБСЄ допомогти з поверненням дітей і цивільних заручників з Росії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час переговорів із головою мальтійського МЗС та чинним головою ОБСЄ Ієном Боргом у Києві 2 лютого порушив питання звільнення цивільних заручників із російського полону та повернення українських дітей із РФ.
21:19
Україна й Канада провели перше засідання Міжнародної коаліції з повернення українських дітей
У Києві 2 лютого відбулось засідання новоствореної Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, у якій співголовами є Україна та Канада, під час якого було представлено Рамковий документ діяльності коаліції.
ДайджестСуд ООН та геноцид, скандал з німцями у Маріуполі, нова блокада кордону: новини дня
21:04
Польща невдовзі отримає перший літак раннього попередження Saab 340 AEW  
За кілька тижнів перший літак раннього попередження Saab 340 AEW прибуде до Польщі.
21:00
Кулеба звернув увагу чинного голови ОБСЄ на переслідування нацменшин у Росії
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба під час переговорів із головою мальтійського МЗС та чинним головою ОБСЄ Ієном Боргом у Києві 2 лютого закликав організацію звернути увагу на переслідування в Росії національних меншин.
20:40
Україна і Молдова долучились до санкцій ЄС проти алмазного гіганта РФ
Дев’ять країн, серед яких Україна та Молдова, долучились до рішення Ради Європейського Союзу про санкції проти російського алмазодобувного гіганта "Алроса" та його генерального директора Павла Маріничева.
20:29
У Сербії виправдали екссиловиків, засуджених за вбивство журналіста у 1999 році
Апеляційний суд Сербії 2 лютого постановив скасувати обвинувальні вироки чотирьом колишнім співробітникам спецслужб, засудженим за жорстоке вбивство у 1999 році журналіста Славка Чурувії, критика режиму Слободана Мілошевича.
20:18
У середині лютого у Фінляндії відбудеться триденний страйк
У Фінляндії в середині лютого три дні страйкуватимуть працівники промисловості.
20:13
Скандальний заступник голови Мінкульту Італії пішов у відставку
Заступник міністра культури Італії, 71-річний мистецтвознавець Вітторіо Сгарбі 2 лютого оголосив про відставку на тлі кількох розслідувань проти нього та скандалу з лайкою та побажаннями смерті в бік журналіста.
19:53
У Польщі хочуть продовжити термін перебування українських біженців до червня
Уряд Польщі напередодні, 1 лютого, подав законопроєкт про продовження терміну легального перебування українців, які втекли до країни від війни, до 30 червня 2024 року.
19:41
Експрем’єр Чехії образився на Texty, які назвали його "бактерією русского міра"
Лідер руху ANO, колишній прем'єр-міністр Чехії і невдалий кандидат у президенти Андрей Бабіш важко переживає той факт, що він разом з іншими членами свого руху опинився у списку "бактерій русского міра" українського видання Texty.
19:35
фотоЧинний голова ОБСЄ здійснив перший візит до України, зустрівся із Зеленським
Міністр закордонних справ Мальти Ієн Борг, який у 2024 році є чинним головою Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ), 2 лютого прибув до України та зустрівся з президентом Володимиром Зеленським.
19:17
США наклали санкції на командування кіберсил Ірану
Міністерство фінансів США 2 лютого оголосило про санкції проти шести членів Кіберкомандування Корпусу вартових ісламської революції Ірану, відповідальних за низку кібератак на об'єкти критичної інфраструктури у Штатах та інших країнах.
19:03
Провладні депутати Угорщини проігнорують голосування за вступ Швеції в НАТО
Угорські депутати провладних фракцій "Фідес" і KDNP не візьмуть участі в позачерговій сесії парламенту 5 лютого, на якій буде вирішуватися питання вступу Швеції до НАТО.
19:01
ЗМІ: Чехія виступила за купівлю артилерійських снарядів для України за межами ЄС
Європа не виконує свою обіцянку відправити 1 мільйон артилерійських снарядів в Україну до березня, і чехи кажуть, що настав час шукати постачальників за межами ЄС.
18:53
У Росії зраділи новому рішенню суду ООН, яке обмежило позов України щодо геноциду
У Міністерстві закордонних справ Росії задоволені проміжним рішенням Міжнародного суду ООН за позовом України про неправдиві звинувачення у геноциді, в якому суд відмовився розглядати частину позовних вимов. 
18:52
США викрили мережу, яка постачає Ірану деталі для ракет і дронів
Міністерство фінансів США 2 лютого оголосило про санкції проти ключової мережі постачальників матеріалів і технологій для програм Ірану з розробки балістичних ракет і безпілотників, зокрема серії Shahed.
18:34
Грету Тунберг виправдали в суді Лондона за кліматичну акцію
Окружний суд Лондона 2 лютого виправдав 21-річну шведську екоактивістку Грету Тунберг і ще чотирьох людей за звинуваченнями у відмові коритись поліції під час кліматичної акції протесту в жовтні 2023 року.
Аналітика короткоЯким чином має посилитися Європа на тлі російської загрози
18:16
Німеччина та Україна домовились про партнерство в сфері охорони здоров’я
Німеччина та Україна домовилися про тіснішу співпрацю у сфері охорони здоров'я та медсестринства.
18:13
Голова МЗС Польщі відклав візит до США, де хотів лобіювати допомогу Україні
Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський переніс візит до Вашингтона, запланований на наступний тиждень, у межах якого він зокрема мав намір говорити про схвалення допомоги Україні у Конгресі.
18:04
США запросили Швецію долучитися до місії союзників у Червоному морі
Сполучені Штати запросили Швецію долучитися до місії союзників у Червоному морі, яку заснували для протидії нападам бойовиків-хуситів на торгові судна, що можуть мати серйозні наслідки для міжнародної торгівлі. 
17:59
Генштаб Естонії: РФ зберігає ініціативу на полі бою в Україні, але без значних успіхів
Голова Генерального штабу Сил оборони Естонії полковник Ееро Ребо на брифінгу 2 лютого, коментуючи ситуацію на полі бою в Україні, зазначив, що російські сили зберігаю ініціативу в наземних операціях, але без значних успіхів.
17:48
У Греції фермери хочуть посилити протести попри поступки уряду
Грецькі фермери-протестувальники, які вишикували свої трактори біля щорічного сільськогосподарського ярмарку в Салоніках, висловили намір посилити свої протести, незважаючи на те, що уряд оголосив, що продовжить на рік спеціальну податкову декларацію на сільськогосподарське дизельне паливо.
17:43
У ЄС досягли угоди щодо першого у світі обов’язкового регулювання штучного інтелекту
Заступники постійних представників держав-членів Європейського Союзу в Брюсселі 2 лютого досягли угоди щодо Акта про штучний інтелект, який стане першим механізмом обов’язкового регулювання цієї сфери у світі.
17:24
Молдова продовжила заборону на в’їзд лідеру скандальної антиукраїнської партії Румунії
Молдова продовжила на п’ять років заборону на в'їзд Джордже Сіміону – лідеру румунської партії "Альянс за об'єднання румунів" (AUR), яка відзначилась закликами до анексії частини молдовської та української території.
17:24
У Португалії перед березневими виборами підскочили рейтинги ультраправих
Згідно з новим опитуванням громадської думки напередодні дострокових виборів 10 березня, португальська ультраправа партія Chega! ("Годі!") підскочила в рейтингах до 21% голосів виборців, наблизившись до основних лівоцентристських і правоцентристських партій, чия підтримка стабілізувалася.
17:23
Суд ООН частково став на бік України у її позові проти РФ щодо геноциду
Міжнародний суд ООН відхилив частину заперечень РФ щодо позову України про порушення російською державою Конвенції про заборону геноциду і продовжить розгляд справи з меншим обсягом українських звинувачень.
17:21
фотоЛитва передала Україні чергову партію військової допомоги
Литва передала Україні ще одну партію військової допомоги з системами детонації і боєприпасами до гранатометів. 
17:12
У Польщі антиукраїнська партія призупинила членство свого скандального депутата
Ультраправа польська партія "Конфедерація" повідомила про призупинення членства свого скандального депутата Гжегожа Брауна, проти якого відкрили кримінальне провадження.
17:04
Чисельність німецького Бундесверу знизилась попри загрозу з боку РФ
Попри зусилля уряду Німеччини зі зміцнення Бундесверу чисельність німецького війська торік зменшилась до 181500 осіб.
17:02
Опитування: Більшість у Польщі підтримує збиття російських ракет над Україною
Майже 70% громадян Польщі вважають, що Варшава повинна ініціювати переговори з НАТО й Україною про розширення протиповітряної оборони на прикордонну українську територію, щоб мати можливість збивати російські ракети або дрони, які летять у бік Польщі.
16:54
Бельгія викликала посла Ізраїлю через влучання у будівлю її агентства у Газі
Бельгія у п’ятницю викликала до МЗС посла Ізраїлю у зв’язку з тим, що у секторі Гази потрапила під обстріл будівля бельгійського агентства з розвитку.
16:45
Бундестаг схвалив бюджет на 2024 рік із майже 8 млрд євро допомоги для України
Нижня палата німецького парламенту, Бундестаг, 2 лютого із понад місячною затримкою проголосувала за бюджет на 2024 рік із жорсткими борговими обмеженнями й скасуванням сільськогосподарських субсидій, проти чого виступали фермери.
16:35
Швеція розслідує інцидент біля ізраїльського посольства як тероризм
Поліція безпеки Швеції заявила в п'ятницю, що інцидент з вибуховим пристроєм, знайденим біля посольства Ізраїлю в Стокгольмі у вівторок, тепер розслідується як "підозрюваний терористичний злочин".
16:02
Загиблі й постраждалі на півдні України волонтери-іноземці були зі швейцарської організації
Двоє іноземних волонтерів, які загинули на півдні України 1 лютого внаслідок російського обстрілу, та їхні постраждалі колеги були з місії швейцарської церковної гуманітарної організації HEKS/EPER.
15:52
Глава МВС Німеччини стурбована зв’язками ультраправих з Росією
Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер хоче уважніше придивитися до зв'язків ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" з Росією.
15:25
Фермери на знак протесту блокують ключові дороги між Бельгією та Нідерландами
У п'ятницю фермери припаркували свої трактори на ключових переходах на кордоні між Бельгією та Нідерландами на знак протесту проти надмірної бюрократії та конкуренції з боку дешевого імпорту.
15:08
Для українців у Німеччині розганяли фейк про збір Києвом їхніх даних для мобілізації
Посол України у Німеччині показав вигадане звернення від нібито посольства щодо збору даних про українських чоловіків мобілізаційного віку у ФРН, яке почали поширювати у мережах. 
14:47
ЗМІ: Польща відкличе судові позови проти кліматичної політики ЄС
Польща більше не буде звертатися до суду з вимогою скасувати численні заходи ЄС щодо зміни клімату і готується відкликати позови, подані попереднім урядом.
14:44
фотоУ десятках міст Словаччини знову протестували проти уряду Фіцо, у Братиславі вийшли 30 тисяч
У четвер в понад 30 містах Словаччини знову пройшли протести проти уряду Роберта Фіцо, у столиці Братиславі акція стала найбільшою і зібрала 30 тисяч учасників.
14:05
Угорські фермери протестуватимуть біля кордону з Україною проти імпорту зерна
Наступної п’ятниці угорські фермери готуються протестувати на кордоні з Україною в районі міста Захонь проти продовження Євросоюзом пільгового режиму торгівлі з Україною, зокрема для зернових. 
14:00
Польські фермери планують нову блокаду кордону з Україною
Польські фермери із профспілки "Солідарність" анонсували проведення загального страйку – з перекриттям доріг та прикордонних переходів з Україною.
13:51
США не планують санкції проти урядовців Ізраїлю через напади на Західному березі річки Йордан
США не планують запроваджувати економічні санкції проти посадовців Ізраїлю після застосування Вашингтоном обмежень проти ізраїльських поселенців, причетних до насильницьких нападів на палестинців на Західному березі річки Йордан.
13:33
У Грузії затримали активістку, яка облила фарбою ікону зі Сталіним
У Грузії затримали активістку Нату Перадзе, яка облила фарбою ікону із зображенням радянського диктатора Іосіфа Сталіна.
13:33
МЗС України вимагає пояснень від німецького ZDF через репортаж з окупованого Маріуполя
Міністерство закордонних справ України закликає німецький телеканал ZDF пояснити поїздку свого репортера до окупованого Маріуполя без погодження з Україною.
13:22
ЗМІ: Фінляндія готова відправити свої винищувачі в Румунію
Фінляндія готова відправити свої винищувачі в Румунії для участі в місіях НАТО з повітряного спостереження.
13:21
Макрон і Зеленський відреагували на загибель волонтерів з Франції у Бериславі
Президент Франції Емманюель Макрон і президент України Володимир Зеленський відреагували на загибель на Херсонщині двох французьких волонтерів внаслідок російського обстрілу.
13:14
Кулеба: Рішення щодо використання заморожених активів РФ ухвалять у 2024 році
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба очікує, що рішення щодо використання заморожених активів РФ ухвалять у 2024 році.
13:02
Канада й Україна створюють міжнародну коаліцію з повернення українських дітей, вивезених у Росію
Канада і Україна заснують міжнародну коаліцію, яка працюватиме над поверненням в Україну дітей, примусово вивезених з окупованих територій до інших окупованих регіонів чи у Росію. 
12:48
Орбан про угоду щодо 50 млрд євро для України: Я зробив усе, що міг, для своєї країни
Угорський прем’єр Віктор Орбан каже, що "зробив усе, що міг" для своєї країни, перш ніж погодитися на схвалення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро на саміті у Брюсселі напередодні.
12:40
Глава МЗС Канади з неанонсованим візитом прибула до України
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі відвідала Україну з неанонсованим візитом.
12:37
Орбану не сподобалося, що Кулеба назвав його проугорським
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан висловив невдоволення заявою глави МЗС України Дмитра Кулеби, який назвав його проугорським політиком.
12:29
У керівній коаліції Німеччини владнали суперечності щодо проєкту про легалізацію канабісу
Так звана "світлофорна коаліція" – керівні партії Німеччини – узгодили між собою ідею проєкту про легалізацію канабісу, закон може набути чинності з 1 квітня.
12:12
ФотоНорвегія очікує зсувів ґрунту, лавин і сильних дощів після найбільшого за 30 років шторму
Норвезька влада випустила у п'ятницю кілька попереджень про зсуви ґрунту та лавини на півдні країни після найбільшого за 30 років шторму.
11:53
WSJ: США планують почати удари по іранських цілях вже цими вихідними
США вже цими вихідними розпочнуть завдавати ударів по численних цілях в Іраку та Сирії у відповідь на атаку на свою базу в Йорданії, внаслідок якої загинули троє військових.
11:43
Косовським сербам дозволили не користуватися євро у перехідний період
Уряд Косова дозволив перехідний етап для використання сербського динара на півночі, де більшість населення складають етнічні серби, до того, як запроваджувати євро, що є його офіційною валютою з 2002 року.
11:33
ЗМІ: У Туреччині заявили про затримання семи осіб за підозрою у шпигунстві на користь Ізраїлю
У Туреччині заявили про затримання сімох підозрюваних, які нібито передавали інформацію ізраїльській службі зовнішньої розвідки Моссад.
11:18
Британська розвідка повідомила, як корупція підриває ефективність армії РФ
Розвідка Великої Британії у новому огляді аналізує корупційні схеми в російській армії та те, як вони підривають ефективність військ.
11:11
США не збираються виводити війська з Сирії попри напади
Сполучені Штати не планують виводити свої війська з Сирії попри збільшення атак на них з боку терористичних угруповань останніми тижнями.
10:43
Прем'єр Вірменії заявив, що більше не може покладатися на Росію у військових потребах
Вірменія більше не може покладатися на Росію як на свого головного оборонного і військового партнера, оскільки Кремль неодноразово підводив її.
10:28
США схвалили продаж Індії 31 ударного дрона та ракет за майже $4 млрд
Державний департамент США схвалив потенційний продаж Індії 31 ударного безпілотника MQ-9B SkyGuardian, супутніх ракет та обладнання на суму майже 4 мільярди доларів.
10:16
Британія вперше за 8 років проведе випробування ядерної ракети з підводного човна
Велика Британія вперше з 2016 року проведе випробувальний запуск ядерної ракети з підводного човна в Атлантичному океані.
Аналітика короткоНа яких умовах Євросоюз надасть Україні 50 млрд євро і яких поступок добився Орбан
09:59
Президент Азербайджану назвав умовою укладення миру зміну конституції Вірменії
Президент Азербайджану Ільхам Алієв заявив про те, що мир з Вірменією буде можливий тільки після того, як до вірменської конституції внесуть зміни.
09:47
Глава Міноборони Британії пояснив, чому Захід має забезпечити поразку РФ в Україні
Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс заявив, що Захід повинен забезпечити поразку Росії в Україні, інакше ризикує зазнати нападу з боку диктаторських режимів, таких як Китай.
09:36
Німецький телеканал зняв репортаж, як "функціонує" Маріуполь за російської окупації
Журналіст суспільного мовника Німеччини ZDF Армін Кьорпер, який очолює московське бюро телеканалу, зняв репортаж, де спотворив картину про життя в окупованому Росією Маріуполі.
09:32
У Німеччині страйкують працівники громадського транспорту
У Німеччині у п’ятницю, 2 лютого, розпочався страйк працівників громадського транспорту, який триватиме добу.
09:10
Прем’єр Румунії відкинув заяву глави Генштабу про підготовку до війни з РФ
Прем'єр-міністр Румунії Марчел Чолаку не погодився із заявою очільника Генштабу Георгіци Влада про необхідність готуватись до можливого поширення російської агресії за межі України.
08:54
Президент Литви не вважає порушенням відвідання опери з послом коштом посольства
Президент Литви Гітанас Науседа не вважає, що зробив щось неправильне, коли разом з послом у Британії відвідав мюзикл коштом посольства, що Головна комісія зі службової етики визнала порушенням узгодження державних і приватних інтересів.
08:35
Напад на церкву у Туреччині: арештували 25 осіб, зокрема одного росіянина
Турецька влада арештувала 25 підозрюваних у зв'язку з розстрілом людини під час служби в церкві у Стамбулі минулими вихідними.
08:28
Білий дім: 50 млрд євро від ЄС для України не замінять лідерства США у військовій допомозі
У США привітали домовленість між лідерами ЄС щодо виділення макрофінансової допомоги Україні у розмірі 50 млрд євро, однак наголосили на важливості американської підтримки у сфері безпеки.
ВідеоУкраїна виграла чи програла у Гаазі? Розбір рішення Міжнародного суду ООН
08:11
США повідомили про інциденти з атаками хуситів: бойовики застосували ракети і надводний дрон
Єменські бойовики-хусити напередодні намагалися атакувати судна у Червоному морі та Аденській затоці за допомогою БПЛА, надводним дроном і протикорабельними балістичними ракетами.
07:56
У Конгресі США готові чинити тиск на Угорщину для ухвалення членства Швеції в НАТО
Високопоставлені законодавці США хочуть, щоб Угорщина негайно схвалила вступ Швеції до НАТО, припустивши, що Будапешт ризикує завдати непоправної шкоди своїм відносинам з Вашингтоном, якщо не буде діяти в цьому питанні.
07:36
Держдеп США прокоментував заяву Путіна про "демілітаризовану зону" між РФ та Україною
Державний департамент Сполучених Штатів висловився щодо заяви російського диктатора Владіміра Путіна про створення "демілітаризованої зони" між РФ та Україною.
07:16
Лідер більшості в Сенаті США очікує на голосування за допомогу Україні наступного тижня
Лідер більшості в Сенаті від демократів Чак Шумер заявив, що наступного тижня Сенат проголосує за додатковий законопроєкт про національну безпеку, який включає двопартійну угоду щодо безпеки кордонів та допомогу Україні та Ізраїлю.