31 січня 2023

Статті
Україну не готують до прориву: як саміт у Києві оголив розбіжності щодо розширення ЄС
Саміт у Києві має особливу мету: він, серед іншого, буде присвячений управлінню очікуваннями з боку України після заяв про швидкий вступ до ЄС...
Копенгагенські критерії: як визначити наближення України до членства в ЄС
Копенгагенські критерії є вимогами, яким потрібно відповідати, щоб вступити до ЄС. Вони прості й складні водночас.
Інтерв'ю
"Довоєнної України вже не буде, але є виклик, як лишитися демократією". Інтерв'ю судді ЄСПЛ
Микола Гнатовський: "Розслідування міжнародних злочинів, вчинених в Україні, стане найбільшим випробуванням для Міжнародного кримінального суду".
Новини
23:30
Експрем’єр Чехії Бабіш, який закликав ставити на його перемогу на виборах, міг порушити закон
Міністерство фінансів Чехії вирішило почати розслідування щодо дій колишнього кандидата в президенти, експрем’єра й лідера партії ANO Андрея Бабіша, що закликав виборців робити на нього ставки в тоталізаторах – у результаті вони втратили свої гроші.
23:11
В Угорщині поклали на Сороса відповідальність за те, що в них – найгірша в ЄС корупція
В угорському уряді розкритикували звіт міжнародної організації Transparency International, де Угорщина була названа країною з найгіршою ситуацією з корупцією в Європейському Союзі.
22:51
У Туреччині порушили кримінальну справу проти активіста, який палив Корани
Головна прокуратура Анкари порушила кримінальну справу стосовно ультраправого дансько-шведського політика Расмуса Палудана та Едвіна Вагенсвельда, які раніше вчинили акти зі спалення Корану у Швеції, Данії та Нідерландах.
22:37
США призначать спецпредставника з питань Білорусі
Сполучені Штати планують призначити спеціального представника з питань Білорусі, який буде взаємодіяти з білоруською опозицією – наразі невідомі строки й кандидатури, що розглядаються.
22:19
Прем’єр Швеції: нашому вступу до НАТО заважають "корисні ідіоти"
Прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон у вівторок закликав усі політичні сили докластись до зменшення напруженості на тлі антитурецьких акцій, через які Анкара погрожує не схвалити вступ країни в Північноатлантичний Альянс.
22:02
Австрія продовжила на рік право на проживання для українських біженців
Парламент Австрії в понеділок більшістю голосів схвалив поправки до спеціального положення про переміщених осіб, що продовжує на рік право на тимчасове проживання для біженців з України – тобто до 4 березня 2023 року.
21:42
Парламент Словаччини остаточно призначив дострокові вибори на 30 вересня
На тлі політичної кризи парламент Словаччини у вівторок схвалив постанову про скорочення виборчого терміну, що дозволило наблизити дату позачергових виборів до законодавчого органу країни на 30 вересня.
21:24
Польща хоче підготувати українські екіпажі Leopard 2 за п’ять тижнів
Польща прагне скоротити термін навчання українських військовослужбовців на бойових танках Leopard 2 до п'яти тижнів – удвічі менше за стандартний.
ДайджестСкандальний тост Орбана, Міноборони вірить у F-16 від США, додаткові поїзди до Польщі: новини дня
21:06
НАТО "певним чином" бере участь у війні з Росією, але не є її стороною – колишній генсек
Колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен вважає, що члени НАТО "певним чином" беруть участь у війні в Україні, оскільки допомагають їй зброєю, але при цьому Альянс як такий не є частиною конфлікту і не буде відправляти туди війська.
20:58
Глава МЗС Литви не бачить сенсу в російських послах у країнах ЄС
Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що не бачить сенсу в тому, щоб у державах-членах Європейського союзу працювали російські посли.
20:44
США звинуватили РФ у порушенні ключової угоди про контроль над ядерними озброєннями
Росія порушує ключову угоду про контроль над ядерними озброєннями зі Сполученими Штатами і продовжує відмовлятися від інспекцій своїх ядерних об'єктів.
20:42
Стефанчук у парламенті Франції закликав надати танки й літаки та визнати Голодомор геноцидом
Спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук у вівторок виголосив звернення в Національній асамблеї Франції, де закликав Париж підтримати надання Україні військової техніки, а французьких законодавців – визнати Голодомор геноцидом українського народу.
20:26
Норвегія планує затвердити п’ятирічну багатомільярдну програму підтримки України – ЗМІ
Уряд Норвегії наступного вівторка, 7 лютого, планує представити в парламенті детальний план довгострокової підтримки України.
20:15
Качинський пожертвував кошти на ЗСУ, щоб завершити судову суперечку з ексглавою МЗС
Голова керівної партії Польщі Ярослав Качинський прийняв публічну пропозицію ексміністра закордонних справ Радослава Сікорського щодо завершення давньої судової суперечки, перерахувавши 50 тисяч злотих (більше 420 тисяч гривень) на Збройні сили України.
20:04
Джонсон лобіюватиме серед республіканців у США подальшу військову допомогу Україні
Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон протягом тижня зустрінеться з законодавцями Республіканської партії США, щоб закликати їх продовжити допомогу Україні, яка бореться з російською агресією.
19:50
США можуть незабаром оголосити про чергову військову допомогу Україні – Білий дім
У Білому домі заявили, що Сполучені Штати можуть найближчим часом оголосити про надання Україні чергового пакета військової допомоги Україні.
19:37
США внесли в "чорний список" сім іранських компаній, які допомагають Росії дронами
Міністерство торгівлі США у вівторок запровадило нові обмеження проти семи іранських юридичних осіб через виробництво ними безпілотників, які Росія використовує для атак проти України.
19:36
У Сеймі Польщі вимагають від МОЗ дій через відмову в аборті зґвалтованій 14-річній дівчинці
Польські Ліві вимагають конкретних дій від міністра охорони здоров'я Адама Недзельського та президента Національного фонду здоров’я Філіпа Новака у справі зґвалтованої 14-річної дівчинки, якій лікарі відмовили в аборті.
19:24
Польща обговорить зі США деталі майбутнього візиту Байдена
Польща звернеться до представників США для обговорення подробиць майбутнього візиту американського президента Джо Байдена, який, як очікується, може відбутись напередодні річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
19:15
США не виявили ознак нецільового використання американських коштів в Україні
Сполучені Штати не мають жодних свідчень нецільового використання американських коштів в Україні, але продовжуватимуть тісно співпрацювати з українською владою, щоб забезпечити належні гарантії для запобігання корупції.
19:04
У Бундестазі допустили відновлення обов'язкового призову
Очільниця комітету з питань оборони Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман від Вільної демократичної партії допускає, що в Німеччині може бути відновлений призов до війська на тлі напруженої ситуації з безпекою.
19:01
Греція не надаватиме Україні танки Leopard 2 – прем’єр
Греція не надаватиме Україні танки Leopard 2 німецького виробництва.
Аналітика короткоНа що може розраховувати Київ під час "особливого" саміту України та ЄС
18:46
У ЄС розповіли, що обговорюватимуть на спільному засіданні уряду України та Єврокомісії
У Європейському Союзі сподіваються, що майбутнє спільне засідання членів Європейської комісії та представників уряду України в Києві стане можливістю для безпосередньої взаємодії сторін для "подальшої каталізації ініціатив на роки вперед".
18:34
Орбан у святковому тості повідомив, що Угорщина межує з росіянами, а не Україною
Прем’єр Угорщини Віктор Орбан заявив, що на заході його країна межує з німецькомовними, а на сході – з росіянами, "забувши" про Україну.
18:30
МЗС України закликало HRW тиснути на Росію після суперечливого звіту про протипіхотні міни
У міністерстві закордонних справ заявили, що Україна взяла до відома останній звіт міжнародної організації Human Rights Watch, де стверджується, що українські військові застосовували заборонені протипіхотні міни, від яких постраждали цивільні.
18:23
Резніков пояснив, як розуміти "ні" від США щодо F-16
Міністр оборони України Олексій Резніков розповів, що "ні" від Сполучених Штатів щодо західних літаків для України зараз варто розуміти як відмову лише у цей конкретний момент часу, і такі "етапи відмови" Україна проходила з усією західною зброєю.
18:05
Суддя ЄСПЛ: спецтрибунал повинен мати право переслідувати Путіна, інакше в ньому нема сенсу
Суддя Європейського суду з прав людини від України Микола Гнатовський вважає, що світ має створити спеціальний трибунал щодо злочину агресії РФ проти України, оскільки саме з злочину агресії витікають інші злочини.
18:03
МЗС закликало угорського посла зупинити антиукраїнську риторику Орбана
Міністерство закордонних справ у понеділок викликало посла Угорщини Іштвана Ійдярто, якому висловило протест у зв’язку з останніми висловлюваннями угорського прем’єра Віктора Орбана.
17:57
У Тбілісі визнали, що ЄС може не дати Грузії кандидатського статусу цього року
Генеральний секретар партії влади в Грузії "Грузинська мрія" Каха Каладзе заявив, що допускає ненадання Європейським Союзом статусу кандидата на членство для його країни в цьому році.
17:49
Байден заявив, що обговорить із Зеленським потреби України у зброї
Президент США Джо Байден заявив, що обговорить із українським колегою Володимиром Зеленським прохання Києва про надання більш сучасного озброєння для захисту від російської агресії.
17:44
Франція допоможе Україні придбати радари ППО GM 200
Франція допоможе Україні придбати радари для протиповітряної оборони GM 200.
17:36
США ще не обговорювали надання Україні винищувачів на високому рівні – ЗМІ
Відповідь президента США Джо Байдена на питання про надання Україні сучасних винищувачів, можливо, не є остаточною позицією Вашингтона, оскільки воно ще не обговорювалось на високому рівні.
17:33
Поліція Фінляндії запобігла спалюванню Корану на акції в Гельсінкі
Поліція Гельсінкі розповіла, що запобігла спалюванню Корану на акції протесту у фінській столиці минулого тижня.
17:23
Якби не Brexit, Росія могла б і не напасти на Україну – євродепутат
Член Європейського парламенту від Бельгії та її колишній прем’єр-міністр Гі Верхофстадт припустив, що без виходу Великої Британії з Європейського Союзу могло б і не відбутись повномасштабного вторгнення РФ в Україну.
17:08
Британія вивчить досвід Канади в питанні конфіскації російських активів
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі пообіцяв, що британський уряд уважно вивчатиме канадську модель арешту активів російських олігархів, які перебувають під санкціями, і використання цих коштів для допомоги Україні.
17:05
Латвія до 10 травня продовжила надзвичайну ситуацію на кордоні з Білоруссю
У вівторок уряд Латвії схвалив продовження надзвичайної ситуації на кордоні з Білоруссю до 10 травня з метою боротьби з нелегальною міграцією, якій сприяє білоруська влада.
17:01
Франція передасть Україні ще 12 САУ Caesar
Франція передасть Україні ще 12 самохідних артилерійських установок Caesar та допоможе з навчанням українських військових.
16:43
Суддя ЄСПЛ прогнозує швидший розгляд справи про Велику війну, ніж про Крим і Донбас
В Європейському суді з прав людини є розуміння важливості справи про Велику війну, тому вона буде рухатись швидше ніж справи щодо Криму і Донбасу.
16:43
Байден планує особисто їхати на саміт НАТО у Вільнюсі
За словами президента Литви Гітанаса Науседи, президент США Джо Байден має особисто бути присутнім на липневому саміті Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі. 
16:09
Суддя ЄСПЛ: Україна з "двієчника" перетворилась на морального авторитета Європи
Після завершення холодної війни і приєднання до Ради Європи Україна тривалий час отримувала від Європейського суду з прав людини незадовільні оцінки за різними параметрами, але зараз з двієчника перетворилася на моральний авторитет Європи.
15:36
Кулеба розповів, що планують обговорювати на саміті Україна-ЄС у Києві
Центральним питанням саміту Україна-ЄС у Києві буде оцінка прогресу, якого вже досягла Україна, та подальше відкриття переговорів про вступ, торкнуться також багатьох інших тем, пов’язаних з війною Росії проти України.
15:24
В Міноборони Польщі заявили, що питання передачі Україні F-16 не обговорюється
У Польщі не ведуть розмов про можливу передачу Україні багатоцільових винищувачів F-16.
15:16
Україна у "першій хвилі" отримає від союзників від 120 сучасних західних танків - Кулеба
За підсумками перших обіцянок від партнерів, Україна має отримати від 120 до 140 одиниць сучасних західних танків.
14:34
У Латвії відкрили справу проти депутатки, яка сумнівалася в радянській окупації країни
Служба державної безпеки Латвії завершила перевірку у зв'язку з публічними висловлюваннями депутатки Сейму Глорії Гревцової під час відвідування Музею окупації, ухваливши рішення розпочати кримінальний процес за фактом можливого грубого приниження окупації Латвії СРСР і нацистською Німеччиною.
14:29
Чотири нордичні країни залишають Міжнародну федерацію журналістів, звідки не виключили росЗМІ
Представники Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії оголосили про вихід із Міжнародної федерації журналістів через питання до процесу прийняття рішень в організації, у тому числі й через те, що членами організації досі залишаються представники контрольованих Кремлем пропагандистських ресурсів. 
14:25
Уряд Британії: відправляти британські винищувачі Україні непрактично
Речник британського уряду заявив, що відправляти британські винищувачі Україні зараз було б непрактично. 
14:15
Глава МЗС Чехії: треба бути наполегливими у допомозі Україні, війна буде тривалою
Головним завданням у підтримці України, яка зіткнулася з російським вторгненням, зараз є збереження єдності Заходу і наполегливість.
13:58
79% поляків вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі
79% поляків вважають, що війна в Україні загрожує безпеці Польщі, протилежної думки дотримуються 16%.
13:49
В Іспанії затримали 23 осіб, підозрюваних в організації матчів з домовленим результатом 
В Іспанії затримали 23 осіб, яких підозрюють у змові та організації матчів з домовленим результатом з метою отримання букмекерського прибутку.
Аналітика короткоЯк вимірюють прогрес України на шляху до членства в ЄС
13:43
Уряд Словаччини представив перший в історії кліматичний закон
Міністерство з питань довкілля Словаччини у понеділок представило кліматичний закон, який вперше офіційно закріпив на законодавчому рівні мету досягнення вуглецевої нейтральності до 2050 року.
13:22
Президент Латвії закликав негайно ухвалити законопроєкт про військовий призов
"Жодних зволікань з ухваленням закону бути не повинно, щоб служба державної оборони могла бути запроваджена без зволікань", - підкреслив він.
13:04
Німецький експорт до Росії скоротився більш ніж удвічі у 2022 році
До осені 2022 року німецький експорт до Росії впав більш ніж на 50% порівняно з попереднім роком, але імпорт з Росії скоротився менш різко, незважаючи на припинення поставок викопного палива.
13:02
У Брюсселі протестують тисячі працівників сфери догляду
У вівторок понад 10 тисяч людей очікують на протесті у центрі Брюсселя з вимогою покращити умови праці та підвищити зарплати в секторі догляду за людьми, який особливо сильно постраждав під час пандемії COVID-19.
12:58
У Румунії знищать понад 220 тисяч індичок через спалах пташиного грипу
На кількох птахофабриках у румунському повіті Брашов, що у центрі країни, знищать понад 220 тисяч індиків у зв’язку зі спалахом пташиного грипу.
12:45
Польща і низка країн роздратовані затягуванням роботи над 10-м пакетом санкцій ЄС проти Росії - ЗМІ
Група країн, у тому числі Польща, роздратовані та розчаровані затягуванням роботи над десятим пакетом санкцій Євросоюзу проти Росії.
12:21
"Укрзалізниця" запускає додаткові поїзди до Польщі з Харкова та Києва
"Укрзалізниця" оголосила про запуск поїздів №89/73 — 74/90 Харків, Київ — Перемишль та №67/19 — 20/68 Київ — Варшава, Хелм.
11:47
Україна поки не надсилала запит Німеччині щодо бойових літаків - посол
Винищувачі є важливими для оборони України, але Київ поки що не надсилав Берліну офіційний запит про поставку бойових літаків.
11:44
Австрія та Угорщина домовилися не постачати зброю в Україну
11:34
Науседа: треба припинити проводити червоні лінії і дати Україні необхідну зброю
Країни НАТО повинні припинити малювати червоні лінії і поставити Україні будь-яку зброю, якої вона потребує.
11:21
Ексглава Пентагону закликав надати Україні винищувачі та ATACMS
Ексглава Пентагону Марк Еспер закликав надати Україні літаки та ракети далекого радіусу дії ATACMS.
10:52
У Франції - другий загальнонаціональний страйк проти непопулярної пенсійної реформи
У Франції у вівторок відбувається другий загальнонаціональний страйк проти пенсійної реформи, який порушив роботу французьких електростанцій, громадського транспорту та шкіл.
10:30
Китай розкритикував новообраного президента Чехії через дзвінок президентці Тайваню
Телефонна розмова новообраного президента Чехії Петра Павела з президенткою Тайваню Цай Інвень у понеділок викликала гнів у Пекіні.
10:26
МЗС вважає неприйнятним висловлювання президента Хорватії про Крим
Міністерство закордонних справ України вважає неприйнятними висловлювання президента Хорватії, який заявив, що Крим нібито ніколи більше не буде Україною.
10:08
Відновлювані джерела енергії вперше випередили газ у виробництві електроенергії в ЄС
Вітрові та сонячні джерела енергії виробили рекордні 22% електроенергії в Євросоюзі у 2022 році, вперше обігнавши викопний газ і знову випередивши вугілля.
09:41
Бельгія назавжди відключить другий ядерний реактор
У вівторок ввечері у Бельгії ядерний реактор Тіанж 2, другий за величиною з трьох реакторів Тіанж, буде остаточно зупинений після 40 років роботи.
09:32
Саміт Україна-ЄС привітає прогрес Києва, але навряд чи будуть обіцянки щодо швидкого вступу - ЗМІ
Європейський Союз похвалить Україну за прогрес у проведенні реформ, необхідних для вступу, і надішле рішучий сигнал Москві, однак країни-члени, як і раніше, розходяться в думках щодо швидкості вступу.
09:15
Розвідка Британії оцінила шанси на успіх РФ у районі Вугледара і Павлівки
Розвідка Британії у своєму свіжому огляді у вівторок проаналізувала ситуацію у районі Вугледару і Павлівки.
08:53
фотоСША відправили в Україну перші 60 БМП Bradley
Транспортне управління США відправило першу партію бойових машин Bradley в Україну в рамках угоди про військову допомогу на 2,85 млрд доларів, оголошену на початку цього року.
08:33
Танки з Норвегії можуть бути в Україні до кінця березня
Норвегія відправить бойові танки Leopard 2 німецького виробництва в Україну якнайшвидше, найімовірніше - в кінці березня 
08:18
Шольц: Умовою для переговорів з РФ є виведення російських військ
За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, будь-які мирні переговори мають бути обумовлені виведенням Росією її військ з території України
08:14
ЄС не планує обмежувати імпорт з України попри скарги фермерів
Європейський союз не розглядає варіант запровадження скасованих раніше мит на українську сільгосппродукцію попри негативний вплив на фермерів деяких країн.
07:46
Білий дім захищає рішення не відправляти винищувачі в Україну
У понеділок президент Сполучених Штатів Джо Байден заявив, що США не планують відправляти винищувачі F-16 в Україну.