1 лютого 2023

Статті
Допомога найвищого рівня: на які військові літаки може розраховувати Україна
Низка країн вже готова віддати Україні свої винищувачі, але знову є опір Німеччини, а тепер ще й лунають неприємні заяви з Білого дому.
Саміт на половині шляху: як Україна виконує 7 вимог до кандидата у члени ЄС
Рішення ЄС вимагає від України повного втілення кожної з рекомендацій. За пів року після отримання кандидатського статусу ця мета не досягнута за жодним із критеріїв...
"Європейська правда" обирає новий пріоритет: статті про міжнародне правосуддя
Колонки
Облога Шольца: як громадська думка у Німеччині вплинула на передачу танків Україні
Вагання щодо передачі Україні танків Leopard 2 мають своє коріння у площині громадської думки, на яку так довго впливала пропаганда РФ. 
Новини
23:35
Найвищий суд Італії дозволив не бачитись із бабусями й дідусями дітям, які цього не хочуть
Касаційний суд Італії, що є найвищою судовою ланкою в країні, ухвалив, що право бабусь і дідусів на спілкування з неповнолітніми онуками не може переважати над інтересами самих дітей, які висловлюють протест проти таких стосунків.
23:14
Австрія, на відміну від Британії та Польщі, видала візи підсанкційним росіянам для участі в ПА ОБСЄ
Австрія схвалила візи для членів російської делегації до Парламентської асамблеї Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) попри те, що всі вони перебувають у санкційних списках Європейського Союзу.
22:55
У молдовських Бричанах у грудні 2022 року впала ракета С-300 – МВС
Уламки ракети, яка впала в саду в районі молдовського міста Бричани неподалік від кордону з Україною під час обстрілу 5 грудня 2022 року, належать системі протиповітряної оборони С-300.
22:41
Фінляндія спростить юридичну процедуру зміну статі
Парламент Фінляндії в середу ухвалив поправки до законодавства, які, як очікується, значно спростять процедуру зміни юридично визнаної статі.
22:23
Ердоган вважає "ризикованою" допомогу Україні танками
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган із пересторогою оцінив рішення США й країн Європи направити в Україну бойові танки для підтримки її обороноздатності на тлі повномасштабного вторгнення РФ.
22:09
Норвегія може передати Україні БМП CV90 – ЗМІ
Уряд Норвегії вивчає можливість передання Україні певної кількості бойових машин піхоти CV90.
ДайджестДалекобійні снаряди з США, болгари визнали геноцид українців, Франція дає радари: новини дня
21:50
Фігурант справи про шпигунство в Німеччині двічі їздив у Москву, щоб передати секретні документи – ЗМІ
Спільник співробітника Федеральної розвідувальної служби Німеччини (BND) Артур Е. з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну двічі їздив до Росії, де передавав агентам секретні документи.
21:26
Іспанія передає Україні 20 БТР M113
Міністерство оборони Іспанії наступного понеділка, 6 лютого, відправить в Україну 20 бронетранспортерів M113 у межах військової допомоги для протистояння російській агресії.
21:08
ФБР під час обшуку не знайшло в домі Байдена секретних документів
Агенти Федерального бюро розслідувань США не знайшли секретних документів під час 3,5-годинного обшуку в домі президента Джо Байдена у штаті Делавер, про який стало відомо раніше в середу.
20:51
США можуть оголосити про передання Україні далекобійних снарядів у п'ятницю – WSJ
Новий пакет американської військової допомоги Україні, який вперше міститиме далекобійні снаряди, може бути оголошений вже в п’ятницю.
20:48
Міністр оборони Британії відреагував на заклик Джонсона надати Україні винищувачі
Міністр оборони Великої Британії Бен Воллес заявив, що надсилання винищувачів Україні "не було б правильним підходом", однак остаточного рішення з цього приводу ще немає.
20:36
Радбез ООН обговорюватиме війну в Україні в річницю повномасштабного вторгнення
Рада Безпеки ООН збереться на засідання 24 лютого 2023 року – в річницю повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
20:21
Представникам ЄС, що їдуть в Україну на саміт, порадили уникати "військового" дрескоду – ЗМІ
Посадовцям Європейського Союзу, які братимуть участь у спільному засіданні уряду України та Єврокомісії, а також саміті Україна-ЄС у Києві, минулого тижня надіслали рекомендації щодо одягу й подорожей.
20:09
Боррель запевнив, що відправка винищувачів в Україну не на порядку денному ЄС
Високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель запевнив, що відправка винищувачів в Україну наразі не стоїть на європейському порядку денному, після того як припустив, що це питання викликає розбіжності серед 27 держав-членів.
Аналітика короткоЯкі літаки від Заходу отримала та може отримати Україна
19:58
Торговець зброєю з Бельгії пропонує викупити його Leopard 1 і передати Україні, міністерка оборони проти
Власник компанії з продажу зброї OIP Land Systems Фредді Верслаус запропонував уряду Бельгії викупити продані раніше танки Leopard 1 і передати їх Україні, та очільниця Міноборони країни Людівін Дедондер відкидає цю пропозицію через зависоку, за її словами, ціну.
19:42
Зеленський прокоментував можливість зустрічі з Байденом у Польщі
Президент Володимир Зеленський не отримував запрошення в Польщу для зустрічі з лідером США Джо Байденом, який, як очікується, прибуде з візитом до річниці повномасштабного вторгнення Росії в Україну.
19:36
Міністр оборони Німеччини хоче швидкої заміни танків, обіцяних Україні
Під час свого візиту на базу Бундесверу в Аугустдорфі міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус пообіцяв спробувати знайти швидку заміну обіцяним Україні танкам Leopard.
19:22
Україна й Австрія підписали два меморандуми у сфері енергетики й захисту довкілля
Під час візиту австрійського президента Александра Ван дер Беллена в Київ у середу Україна й Австрія підписали низку документів про взаєморозуміння у сферах енергетики та захисту довкілля.
19:07
У Трампа з'явиться конкурентка за номінацію на виборах президента США – ЗМІ
Колишня постійна представниця США при ООН часів Дональда Трампа Ніккі Гейлі може 15 лютого оголосити про наміри брати участь у президентських виборах, таким чином ставши другою претенденткою на найвищу посаду від Республіканської партії.
19:03
Міністр оборони Німеччини пояснив свої заяви щодо військового призову
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що жодним чином не збирався спонукати до дискусій про відновлення військового призову, коли заявляв, що його скасування було помилковим.
18:46
Міжнародна федерація журналістів розгляне виключення представників РФ після демаршу кількох країн
Міжнародна федерація журналістів у середу висловила жаль через вихід представників чотирьох країн через присутність в організації Союзу журналістів Росії, й оголосила, коли буде розглянуте рішення про можливе виключення останніх.
18:43
Резніков розповів деталі домовленості з Францією про радари ППО GM-200
Завдяки Франції Україна зможе отримати два радари протиповітряної оборони GM-200, відповідний меморандум вже підписали з компанією Thales.
18:23
Президентка Грузії про Саакашвілі: не думаю, що одна справа визначить наше майбутнє в ЄС
Перебування під вартою та стан здоров’я колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі, які викликають занепокоєння в ЄС, не мають визначати європейських перспектив Тбілісі.
18:21
Литва протягом року допоможе підготувати близько 1600 українських військових
Литва протягом 2023 року допоможе підготувати близько 1600 українських військових, у тому числі розглядається організація курсів для підготовки командирів низової ланки.
18:16
Уряд Німеччини скептичний щодо пропозицій посередництва у війні РФ проти України
Федеральний уряд Німеччини обережно відреагував на пропозицію Бразилії щодо можливого посередництва у війні Росії проти України.
18:10
Президентка Грузії: у межах мирної угоди з Україною РФ має вивести війська з Абхазії та Осетії
На думку президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, майбутнє дипломатичне врегулювання повномасштабної війни Росії проти України має також включати питання виведення російських військових з окупованих грузинських територій.
17:58
Зеленський може знову виступити перед парламентом Норвегії
Триває робота над новим зверненням президента Володимира Зеленського перед депутатами норвезького парламенту (Стортингу).
17:56
США викрили мережу, яка допомагає оборонному комплексу РФ в обхід санкцій
Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США в середу оголосило про викриття мережі з 10 фізичних та 12 юридичних осіб, які допомагали Росії підтримувати військово-промисловий комплекс в обхід санкцій, і запровадило проти цих осіб обмеження.
17:51
У ЄС поки не досягли згоди щодо нових санкцій проти Білорусі - ЗМІ
Країни Євросоюзу поки не наблизилися до домовленості з приводу того, які заходи включити до нового пакету санкцій проти Білорусі, та обмеження ціни на російські нафтопродукти. 
17:42
ЄС планує навчити ще 15 тисяч українських військових – ЗМІ
Масштаби нинішньої тренувальної місії ЄС для українських збройних сил можуть бути подвоєні.
17:35
Зеленський закликав австрійський бізнес припинити роботу з РФ і перейти в Україну
За підсумками зустрічі з президентом Австрії Александром Ван дер Белленом у Києві президент Володимир Зеленський закликав австрійський бізнес відмовитись від співпраці з Росією як країною-агресором і натомість почати – з Україною.
17:24
На саміті Україна отримає два сигнали щодо майбутнього членства в ЄС – євродипломат
На саміті Україна-ЄС, який відбудеться 3 лютого в Києві, обговорюватиметься також питання майбутнього членства в Європейському Союзі, й Брюссель, як очікується, надішле два ключові сигнали, пов’язані з цим.
17:12
Співробітники ФБР прийшли з обшуком у дім Байдена в Делавері
Співробітники ФБР прийшли з обшуком у будинок президента США Джо Байдена у Регобот Біч в штаті Делавер у рамках розслідування щодо документів з грифом "таємно", які опинилися у неналежному місці.
17:09
фотоЗеленський показав фото Саакашілі й заявив, що грузинська влада його катує і вбиває
Президент Володимир Зеленський на пресконференції з австрійським візаві Александром Ван дер Белленом показав фотографії колишнього президента Грузії Міхеїла Саакашвілі й звинуватив грузинську владу в тому, що вона його публічно катує і вбиває.
16:59
Парламент Болгарії визнав Голодомор геноцидом українського народу
Парламент Болгарії ухвалив проєкт рішення про визнання Голодомору в Україні 1932-1933 років геноцидом і категорично засудив його винуватців.
16:37
Міністр оборони Німеччини їздив дивитися на роботу Leopard 2 - таких, як планують передати Україні
Міністр оборони Німеччини Боріс Пісторіус відвідав підрозділ Бундесверу, на озброєнні якого є танки Leopard 2A6 - такі, як планують передати Україні.
16:34
Чехія вирішила завершити тимчасовий контроль на кордоні зі Словаччиною
Контроль на чесько-словацькому кордоні, запроваджений через нелегальну міграцію, завершиться 4 лютого.
Аналітика короткоЩо змінило позицію Шольца по танках для ЗСУ
16:11
Глава МЗС Швеції відповів на вимогу Ердогана заборонити акції зі спаленням Корану
Глава МЗС Швеції Тобіас Більстрьом заявив, що країна не збирається обмежувати свободу вираження поглядів на вимогу Туреччини, яку обурюють провокативні акції правих активістів зі спаленням Корану.
16:02
У Німеччині під час навчань зіткнулися новітні БМП Puma, є постраждалі
Серйозна аварія сталася вранці у вівторок у Німеччині на військовому полігоні Мюнстер у Люнебурзькій пустці.
15:36
В ЄС порахували суму військової допомоги, яку Україна отримала від держав Євросоюзу
ЄС надав Україні військову допомогу на суму в майже 12 млрд євро – як через Європейський фонд миру, так і на двосторонній основі.
ВідеоЯк змусити Росію заплатити за втрати українців на Донбасі: інтерв'ю судді ЄСПЛ
15:24
фотоСаакашвілі показав у суді, як схуд за час ув’язнення
Ув’язнений експрезидент Грузії Саакашвілі на судовому засіданні, де розглядали клопотання адвокатів про його звільнення за станом здоров’я, показав свій стан та зачитував звернення до України. 
15:16
На фермі у Нідерландах виявили коров’ячий сказ
На одній з ферм у Нідерландах виявили коров'ячий сказ.
15:00
У Греції підтвердили загибель пілота винищувача, який впав в Іонічне море
Пілот двомісного F-4 Phantom загинув після того, як винищувач розбився в понеділок в Іонічному морі на заході Греції.
14:13
Молдова отримала з Румунії першу партію дров на зиму
Деревина надійде до мерій міст, а звідти буде розподілена серед людей, включених до програми.
13:38
Німеччина планує закупити 8 систем IRIS-T для своїх збройних сил - ЗМІ
Ця оборонна угода названа однією з кількох запланованих закупівель, які, як очікується, будуть подані на затвердження до парламенту в другому кварталі 2023 року.
13:37
Ердоган: не погодимо вступ Швеції до НАТО, доки там можливі акції зі спаленням Корану
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Туреччина не ратифікує вступ Швеції до НАТО, доки в країні не заборонено палити чи в інший спосіб паплюжити Коран.
13:29
Австрія виділить ще 5 млн євро на відновлення енергоінфраструктури України
Австрія виділить ще 5 мільйонів євро у Фонд енергетичної підтримки України для відновлення пошкодженої енергетичної інфраструктури.
Аналітика короткоДе Україна відстає і де має успіх у просуванні до членства в Євросоюзі
13:19
Віцеканцлер Німеччини: з постачанням літаків можемо зайти занадто далеко і стати стороною війни
Міністр економіки та віцеканцлер Німеччини Роберт Габек виступив проти надання Україні бойових літкаків не тільки сьогодні, але й у майбутньому.
13:13
У січні інфляція у єврозоні знизилася до 8,5%, в окремих країнах показники суттєво вищі
У січні 2023 року інфляція у єврозоні відносно цін січня 2022 року склала 8,5% - порівняно з 9,5% у грудні.
12:58
Джонсон - Заходу: збережіть час, гроші і життя, дайте українцям необхідну зброю
Експрем’єр Британії Борис Джонсон, який перебуває у Вашингтоні для переговорів із високопоставленими політиками щодо посилення підтримки України, закликав надати українським військам все необхідне озброєння, яке вони потребують.
12:35
Туреччина наполягає: членство Фінляндії в НАТО оцінює позитивніше, ніж Швеції
Туреччина не послаблює своїх вимог до Фінляндії та Швеції, але могла б розглянути ратифікацію вступу Фінляндії окремо та позитивніше.
12:24
У Фінляндії почався страйк працівників промислових галузей
У Фінляндії в середу 1 лютого почався страйк працівників низки галузей промислості, що триватиме три дні.
12:13
Британію охопив наймасовіший страйк за останнє десятиліття 
У середу в Британії відбувається найбільший скоординований страйк за останнє покоління, що спричинив перебої у функціонуванні багатьох сфер. 
12:08
Литовський євродепутат запропонував створити "Інтеграційний Рамштайн" для вступу України в ЄС
Депутат Європарламенту, колишній прем’єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс запропонував створити новий формат, який працюватиме над інтеграцію до ЄС України та інших країн на кшталт формату "Рамштайн".
ВідеоПосол у Німеччині про передачу винищувачів та гарантії безпеки для України
11:54
Прем'єрка Литви виступила за заміну російської мови як другої іноземної в школах 
Прем'єрка Литви Інгріда Шимоніте виступила за заміну російської мови як другої іноземної в школах на польську чи латвійську.
11:35
фото, оновленоПрезидент Австрії прибув до Києва, привіз генератори
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен у середу повідомив про прибуття до Києва.
11:21
фотоПрем’єрка Естонії показала гігантську скульптуру Зеленського у стилі статуї Свободи
В Естонії створили гігантську скульптуру Володимира Зеленського у стилі Статуї Свободи - про це стало відомо після візиту естонської прем’єрки до тематичного парку у місті Тирва.
11:16
Віцепрезидентка Бундестагу прибула в Україну з кількаденним візитом
Вона заявила, що своїм візитом хотіла підкреслити, що Україна "належить до європейської сім'ї", маючи на увазі можливе членство країни в ЄС.
11:06
Штучний інтелект виявив у Іспанії невідомий твір Лопе де Веги
Технологія штучного інтелекту, що використовується для розшифровки анонімних історичних творів в архівах Національної бібліотеки Іспанії, виявила приховану перлину - раніше невідому п'єсу одного з найвидатніших авторів країни Лопе де Вега.
11:02
У Португалії збудують найбільшу в Європі сонячну електростанцію
Проєкт дозволить уникнути споживання 370 мільйонів кубометрів газу на рік - обсягу, необхідного для виробництва такої ж кількості енергії в комбінованому циклі.
10:46
Мюнхенська конференція з безпеки пройде без урядовців РФ, але з росіянами
Цього року на Мюнхенську конференцію з безпеки не запрошено жодного представника російського уряду. 
10:32
Глава МЗС Угорщини заявив, що Швеція повинна діяти "по-іншому" для вступу до НАТО
Разом з Туреччиною Угорщина є єдиною країною НАТО, яка досі не ратифікувала заявки на членство Швеції та Фінляндії.
10:29
Дуда - Зеленському: Коли росіяни прийдуть навколішки по мир, ведіть їх у Переяслав
Президент Польщі Анджей Дуда під час візиту до Латвії пригадав свою нещодавню розмову з українським президентом Володимиром Зеленським, у якій він запропонував після поразки Росії підписати мирний договір з нею у Переяславі.
10:12
Україна подолала психологічну межу у 50% виконання кандидатських вимог ЄС - дослідження
За оцінкою консорціуму експертних організацій, середній рівень виконання Україною вимог ЄС у контексті кандидатського статусу перевищив 5 балів за 10-бальною шкалою.
09:54
Іспанія надасть Україні від 4 до 6 танків Leopard - ЗМІ
Остаточна цифра залежатиме від стану 53 танків, які вже десять років зберігаються в 41-й групі матеріально-технічного забезпечення в Сарагосі.
09:43
Байден і Зеленський можуть зустрітися у Польщі - ЗМІ
Президент Володимир Зеленський може зустрітись із президентом США Джо Байденом наприкінці лютого під час візиту глави Білого дому до Польщі.
09:21
Експрезидент Франції: Путін робить ставку на те, що Захід втомиться і піде на сприятливі переговори
Президент РФ Владімір Путін - "радикально раціональний" лідер, який робить ставку на те, що західні країни втомляться підтримувати Україну і погодяться на сприятливе для Росії завершення війни через переговори.
09:15
Зеленський: готуємо нові реформи та чекаємо новин від саміту ЄС
Президент Володимир Зеленський напередодні саміту Україна-ЄС очікує рішень від Європейського Союзу щодо прогресу Києва на шляху до ЄС та обіцяє нові реформи.
08:56
Розвідка Британії розповіла про мету російських обстрілів звільненого Херсона
Херсон залишається найбільш постійно обстрілюваним великим українським містом за межами Донбасу.
08:44
Обраний президент Чехії не бачить альтернативи військовій підтримці України
Павел сказав, що для нього відправка західних винищувачів, таких як F-16, не є табу.
08:36
Австралія запровадила санкції проти Ірану за постачання безпілотників до Росії
Австралія в середу оголосила про додаткові санкції проти Ірану за постачання безпілотників Росії у її війні проти України.
08:26
Обраний президент Чехії: Україна заслуговує членства у НАТО відразу після війни
Обраний президент Чехії Петр Павел вважає, що Україні слід дозволити вступити до НАТО, щойно закінчиться війна.
08:06
В Білорусі вимагали у Міжнародного кримінального суду покарати Польщу за підготовку "агресії"
Ліберально-демократична партія Білорусі (ЛДПБ) наприкінці жовтня 2022 року звернулась до Міжнародного кримінального суду з вимогою притягнути до відповідальності владу Польщі за "підготовку акту агресії щодо Білорусі". 
08:03
Єврокомісія не бачить підстав скасовувати авіаційну угоду ЄС-Катар на тлі корупційного скандалу
Європейська комісія не бачить  підстав для припинення дії авіаційної угоди ЄС з Катаром попри корупційний скандал у Європейському парламенті, відомий як Qatargate.
07:31
Італія посилила охорону дипмісій через серію атак по всьому світу
Уряд Італії посилив охорону своїх дипломатичних представництв по всьому світу у відповідь на зростання кількості нападів на дипмісії країни за кордоном.
00:22
оновлено 00:50США можуть уперше передати Україні далекобійні снаряди - Reuters
У новому пакеті військової допомоги для України, який готують Сполучені Штати, вперше можуть міститись далекобійні снаряди.