2 лютого 2023

Статті
Урсула фон дер Ляєн: Україна буде членом ЄС. Рік тому ніхто не уявляв вашу швидкість
"Ключове питання, яке ми повинні вирішити: як нам перейти від сьогоднішньої темної реальності до світлого майбутнього України в ЄС".
Як Болгарія "таємно" допомагає ЗСУ, долаючи вплив проросійських сил
Попри перманентну політичну кризу та наявність у коаліції проросійських сил, болгарський уряд зумів знайти можливість передати Україні вкрай важливі артилерійські снаряди.
Колонки
"Леопарди" передвиборчого значення: як в Іспанії хочуть заблокувати передачу танків Україні
Що стоїть за готовністю Мадрида передати Україні танки Leopard? Хто в Іспанії опирається такій допомозі та як її хочуть заблокувати?
Новини
23:27
фотоДвоє волонтерів із Норвегії отримали поранення під час обстрілу Бахмута
Під час обстрілу міста Бахмут на Донеччині в четвер отримали поранення двоє норвезьких волонтерів-медиків Сандер Сьорсвен Трелвік і Сімон Йонсен.
23:04
ЄСПЛ зобов’язав Угорщину виплатити 40 тисяч євро через смерть біженця із Сирії
Європейський суд із прав людини в четвер визнав Угорщину винною у порушенні прав 22-річного біженця із Сирії, який помер у 2016 році через дії угорських прикордонників, і засудив до штрафу в розмірі майже 40 тисяч євро.
22:44
Зеленський: Україна заслуговує наблизитись до переговорів про вступ до ЄС у 2023 році
Президент Володимир Зеленський вважає, що Україна заслуговує вже цього року підійти до початку переговорів про членство в Європейському Союзі.
22:29
Британія проведе повторне розслідування найкривавішого теракту часів Лихоліття
Уповноважений уряду Британії з Північної Ірландії Кріс Хітон-Харріс у четвер розпорядився провести повторне розслідування обставин теракту 15 серпня 1998 року в північноірландському місті Ома, в результаті якого загинули 29 людей.
22:22
Україна задоволена домовленістю з ЄС про оцінку прогресу України - Шмигаль
Рішення Європейської комісії про "усну оцінку" виконання 7 критеріїв, які Україна отримала разом зі статусом кандидата, дозволить Україні завершити виконання цих вимог ЄС вже восени.
22:02
У США ухвалили перше рішення щодо конфіскації активів, які можуть піти Україні
Окружний суддя федерального суду Манхеттена в четвер дозволив прокуратурі конфіскувати 5,4 мільйона доларів, що належать російському підсанкційному олігарху Костянтину Малофєєву, що відкриває шлях для подальшого передання цих коштів Україні.
21:43
Українці у США завершать навчання на ЗРК Patriot за "кілька тижнів" – військовий аташе
За словами аташе з питань оборони посольства України у США Бориса Кременецького, українські військовослужбовці навчаються на зенітних ракетних комплексах Patriot із випередженням графіка й можуть завершити навчання за лічені тижні.
21:32
Парламент Молдови схвалив відповідальність за сепаратизм, у "Придністров’ї" обурені
Парламент Молдови на засіданні в четвер ухвалив в остаточному читанні поправки до Кримінального кодексу, які передбачають покарання за заклики до сепаратизму – в невизнаному "Придністров’ї" це рішення розкритикували.
21:19
Країни Балтії та Польща офіційно просять МОК не пускати на Олімпіаду росіян і білорусів
Відповідальні за спорт очільники міністерств Естонії, Латвії, Литви й Польщі в четвер засудили спроби Міжнародного олімпійського комітету повернути спортсменів із Росії та Білорусі на міжнародні змагання.
20:59
NZZ: Україна й РФ відкинули пропозицію "миру в обмін на території", що розблокувало "танкову коаліцію"
Рішення західних країн про надання Україні танків могло настати через те, що Київ і Москва відхилили пропозицію мирного плану, який передбачав припинення воєнних дій в обмін на збереження російського контролю над частиною української території.
ДайджестЗасідання Єврокомісії у Києві, Австрія карає дипломатів РФ, сума збитків від агресії: новини дня
20:34
Анкара викликала дипломатів дев'ятьох країн Заходу, які казали про підвищену небезпеку в Туреччині
Міністерство закордонних справ Туреччини в четвер викликало послів дев'яти західних країн через їхні рішення про тимчасове закриття дипломатичних представництв і попередження про загрозу безпеці після інцидентів зі спаленням Корану в Європі.
20:18
Україна почне підготовку до переговорів про вступ у ЄС, рішення закріплять на саміті – Стефанішина
На саміті Україна-ЄС у п’ятницю українська сторона задекларує початок підготовки до переговорів про вступ до Європейського Союзу.
20:12
Довіра німців до Бундесверу знизилась до рекордного рівня
Майже через рік після початку війни РФ проти України більше німців, ніж будь-коли за останні 25 років, мають сумніви щодо своєї армії.
19:58
Обраний президент Чехії: Україна повинна отримати всю зброю, окрім ядерної
Колишній очільник Військового комітету НАТО Петр Павел, який нещодавно був обраний президентом Чехії, вважає, що на військову допомогу Україні в протистоянні російській агресії не повинно бути "жодних обмежень".
19:41
відеоСербські депутати почубились під час виступу Вучича про Косово
Під час виступу президента Сербії Александара Вучича в парламенті про переговори щодо Косова відбулась нетривала сутичка між депутатами від влади й опозиції.
19:16
Україна підписала угоду про участь у єдиному ринку ЄС
За підсумками спільного засідання українського уряду та Європейської комісії в Києві в четвер було підписано угоду про участь України в програмі ЄС "Єдиний ринок".
19:15
Франція спрямує до Польщі 150 військових в рамках місії ЄС з навчання ЗСУ
Франція відправить 150 інструкторів до Польщі для підготовки українських солдатів в рамках місії ЄС з військової допомоги Україні.
19:04
Президентка Єврокомісії пояснила, що чекає на Росію після поразки
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пояснила, що означали її слова на зустрічі з Володимиром Зеленським про те, що російський президент Владімір Путін, який заперечує існування України, "ризикує майбутнім РФ".
18:55
20 країн вимагають не допустити участі Росії в ПА ОБСЄ
Парламентарі 20 країн закликали Австрію заборонити російським делегатам брати участь у зустрічі ОБСЄ, яка відбудеться наприкінці цього місяця.
18:50
Очільник МЗС Італії назвав терміни розгортання в Україні системи SAMP/T
За словами міністра закордонних справ Італії Антоніо Таяні, зенітний ракетний комплекс SAMP/T, який Рим спільно з Парижем має намір передати Україні, може бути розгорнутий протягом двох місяців.
18:39
Скандал із секретними документами не вплинув на рейтинг Байдена
Хоча більшість американців не схвалюють те, як президент США Джо Байден поводився в ситуації з виявленими в його домі секретними документами, рейтинг схвалення його діяльності не зазнав істотних змін.
18:37
Шмигаль повідомив ЄС, що втрати України від агресії РФ можуть сягати 750 млрд євро
Прем’єр-міністр стверджує, що вартість повоєнного відновлення втрат, понесених Україною через російську агресію, перевищила 600 млрд євро.
18:22
Президент Польщі розкритикував залежність Угорщини від російських енергоресурсів
Президент Польщі Анджей Дуда розкритикував рішення Угорщини зберігати залежність від російських енергоресурсів та вбачає у цьому одну з причин нинішньої позиції Будапешта щодо російсько-української війни.
18:20
Президент Латвії: навіть після поразки Росії її імперіалізм нікуди не дінеться
На думку президента Латвії Егілса Левітса, політика російського імперіалізму не зміниться навіть після поразки в Україні, тому Захід має бути готовим до зміцнення свого військового потенціалу.
18:09
Прем’єр Шмигаль пояснив свої слова про два роки переговорів про вступ в ЄС
Очільник українського уряду Денис Шмигаль розповів, яким є його бачення процесу вступу України до ЄС та переговорів щодо членства.
18:05
Європейський центробанк знову підвищив ключові ставки: побоюється високої інфляції
Європейський центробанк підвищив всі три ключові процентні ставки на пів відсотка, оскільки стурбований тим, що інфляція залишається високою попри недавнє падіння цін на енергоносії.
17:56
Під час конфіскації заморожених російських активів Естонія може наслідувати приклад Канади
Уряд Естонії обговорив представлений міністерством юстиції та МЗС огляд, присвячений можливості узаконити конфіскацію заморожених російських активів в Естонії для відшкодування воєнної шкоди, завданої російською агресією в Україні.
17:53
Бельгія, Німеччина й Нідерланди викрили мережу злочинців, які підривали банкомати
За підтримки Євроюсту правоохоронці трьох європейських країн вжили заходів проти організованого злочинного угруповання, яке підозрюється у підриві низки банкоматів у Німеччині, починаючи з 2021 року.
17:42
Єврокомісія запропонує продовжити на рік скасування мит для України
Єврокомісія запропонує державам-членам продовжити на рік тимчасове скасування мит Європейського Союзу на українські товари.
17:41
В Осло заборонили акцію перед посольством Туреччини, де хотіли палити Коран
Поліція Норвегії з міркувань безпеки вирішила не дозволяти проведення акції протесту під посольством Туреччини в Осло, на якій планували спалити Коран.
17:37
Швеція вже передала Україні 570 тонн енергетичного обладнання
До України зі Швеції прибули всього 46 вантажів гуманітарної допомоги для енергетичних потреб загальною вагою 570 тонн, половина з них – протягом останніх двох тижнів.
17:24
У Британії кажуть, що навчання українських пілотів на винищувачах триватиме майже три роки
В уряді Великої Британії в четвер пояснили, що надання Україні британських винищувачів є недоцільним через тривалий час, необхідний для підготовки українських пілотів.
17:15
Рада ЄС затвердила 500 млн євро військової допомоги Україні і 45 млн для тренувальної місії
Напередодні саміту Україна-ЄС Рада Євросоюзу ухвалила заходи допомоги в рамках Європейського фонду миру (ЄФМ), які передбачають подальшу військову допомогу Збройним силам України йдеться про сьомий транш допомоги у 500 млн євро та 45 млн євро для підтримки тренувальних зусиль Місії ЄС (EUMAM Ukraine).
17:12
Фінляндія і Швеція не змінюють планів разом вступати в НАТО
Фінляндія та Швеція поки налаштовані одночасно стати членами НАТО, попри труднощі у перемовинах між Швецією і Туреччиною.
17:12
У Молдові продовжили надзвичайний стан через війну в Україні ще на 60 днів
Парламент Молдови в четвер проголосував за продовження надзвичайного стану в країні у зв’язку з повномасштабною російською агресією проти України.
16:52
Європарламент закликав ЄС готувати початок переговорів про вступ України
Європарламент у четвер ухвалив резолюцію, в якій закликає ЄС працювати над початком переговорів про членство України у блоці.
16:39
ЄС хоче допомогти Україні масово оснастити лікарні й школи сонячними панелями
Єврокомісія ініціює проєкт масового оснащення будівель в Україні сонячними панелями, що одночасно і підвищить енергетичну безпеку через децентралізацію енергозабезпечення, і допоможе перейти на "зелені" технології. 
16:38
ЄС запросив Україну до платформи спільних закупівель газу
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про запрошення України до Енергетичної платформи для спільних закупівель газу.
16:25
В ЄС оголосили про створення в Гаазі Міжнародного центру з переслідування злочину агресії в Україні
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн оголосила про створення у Гаазі Міжнародного центру з переслідування злочину агресії в Україні, який координуватиме збір доказів і буде вбудований у спільну слідчу групу.
16:10
Фон дер Ляєн розраховує, що десятий пакет санкцій буде запроваджено до річниці вторгнення
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн висловила сподівання, що до річниці вторгнення РФ в Україну буде запроваджено десятий пакет санкцій проти Росії.
короткоЯк "проросійська" Болгарія допомагає Україні зброєю і чи збережеться ця підтримка
15:57
Туреччина викликала посла Норвегії - вимагає заборонити чергову акцію зі спаленням Корану 
Туреччина викликала посла Норвегії у зв’язку з провокативною акцією зі спаленням Корану, яку цього разу активісти готують у Норвегії, після Стокгольма і Копенгагена.
15:52
ЄС надасть Україні 2400 додаткових генераторів
Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що ЄС надасть Україні ще 2400 генераторів, на додачу до 3000 поставлених з початку війни.
15:45
Кулеба чекає на новий пакет санкцій ЄС до 24 лютого
Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що Європейський союз має завершити процедуру запровадження санкцій до річниці повномасштабного російського вторгнення.
15:21
фотоУ Німеччині внаслідок зіткнення трамваїв постраждали 14 людей
У німецькому місті Фрайбург, зіткнулися два трамваї, внаслідок інциденту постраждали 14 людей, у тому числі діти.
15:16
Дуда: я готовий до залізної завіси аж до хмар, тільки щоб РФ трималася подалі
Президент Польщі Анджей Дуда висловив готовність до відновлення залізної завіси, якщо на сході буде агресивна держава, яка хоче вбивати і поневолювати своїх сусідів.
14:56
У Грузії майже 70% стурбовані масовим приїздом росіян в країну
Майже 70% грузин стурбовані масовим приїздом росіян в країну та побоюються негативних наслідків цього, більшість вважають політику влади Грузії з цього питання неприйнятною.
14:33
Урсула фон дер Ляєн пообіцяла Україні вступ до Євросоюзу
Про це вона заявила у четвер під час спільного засідання Єврокомісії та уряду України у Києві, повідомляє кореспондент "Європейської правди".
14:24
Міністр оборони України розповів, чого чекає від ЄС для перемоги
Україні потрібна далекобійна зброя і важка техніка, щоби перехопити стратегічну ініціативу у війні з Росією.
14:04
фотоПрезидент Австрії приїхав з візитом до Закарпаття
Президент Австрії Александер Ван дер Беллен прибув із робочим візитом до Закарпатської області.
13:54
Лавров побачив у західній підтримці України "нацизм" і наміри "вирішити російське питання"
Міністр закордонних справ Сєргєй Лавров звинуватив країни Заходу у "нацизмі" й намірах "вирішити російське питання" через рішучу підтримку України. 
13:31
Швеція представила новий антитерористичний закон на тлі опору Туреччини її вступу в НАТО
Уряд Швеції вийшов з пропозицією нового закону про заборону діяльності, яка підтримує терористичні організації, на тлі гальмування процесу вступу в НАТО  через заперечення Туреччини.
13:10
Більше половини фінів не хочуть зволікати зі вступом до НАТО задля Швеції
Більше половини фінів не хотіли би зволікати з остаточним прийняттям Фінляндії до НАТО, чекаючи вирішення проблем між Швецією та Туреччиною.
13:01
У Німеччині вперше за майже три роки дозволили їздити в транспорті без масок
Обов'язкове носіння масок у поїздах та автобусах далекого прямування мало тривати до квітня, але нещодавно уряд вирішив достроково скасувати цю норму.
12:59
У Молдові відповіли Лаврову на спекуляції про "другу Україну"
У молдовському МЗС відповіли міністру закордонних справ Росії Сергею Лаврову на спекуліції щодо того, що Молдову, мовляв, хочуть перетворити на другу Україну.
12:44
ЄС підготує ще 15 тисяч українських військових і виділить 25 млн євро на розмінування
ЄС підготує ще 15 тисяч українських військових і виділить 25 млн євро на розмінування
12:36
Прем’єр Норвегії обіцяє збільшувати підтримку України
Прем’єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що країна збільшуватиме підтримку України за всіма напрямками.
Аналітика короткоЩо може завадити Іспанії передати танки Україні
12:26
Європарламент зняв недоторканність з двох євродепутатів через справу про корупцію
Депутати Європарламенту підтримали рішення про скасування імунітету з Андреа Коццоліно і Марка Тарабелли на прохання бельгійської влади через корупційний скандал "Катаргейт".
12:21
У Польщі відкрили ще один стаціонарний центр обслуговування українських громадян
Представництво державного підприємства  "Документ" відкрило стаціонарний центр обслуговування громадян у Кракові.
12:07
МЗС вимагає у Грузії не знущатися з Саакашвілі "як НКВС" і передати його Україні
Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест щодо негуманного поводження із громадянином України Міхеїлом Саакашвілі та вимагає передати його Києву. 
11:58
Падіння Путіна нічого не гарантує: може бути інший Путін, ще гірший - Моравецький
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький не вважає, що падіння президента РФ Владіміра Путіна здатне вирішити проблеми з Росією, оскільки ситуація з його наступником не гарантує позитивних змін.
11:44
Моравецький: у своїй російській стратегії Німеччина намагається бути напіввагітною
Глава польського уряду Матеуш Моравецький розкритикував уряд Олафа Шольца за нечітку політику щодо Росії.
11:30
Прем'єр Польщі: Путін думає наступати з двох-трьох напрямків і може знову атакувати Київ
На думку прем'єр-міністра Польщі, президент РФ Владімір Путін хоче довести своєму народу, що він довгостроковий гравець, який ніколи не здається і тому знову нападе на Київ.
11:19
У Швейцарії пропонують продати 96 "зайвих" Leopard країнам, які поставляють танки Україні
У бункері в гірській місцевості на сході Швейцарії майже десять років стоять законсервовані майже 100 танків Leopard 2, призначені для списання, оскільки вважалося, що бронетанкова війна в Європі залишилася в минулому.
11:03
ЄС оголосить про новий пакет допомоги у 400 млн євро для підтримки реформ
Європейський союз оголосить про виділення Україні додаткового пакету допомоги у розмірі 400 мільйонів євро для підтримки процесу реформ.
11:00
фотоНацбанк Чехії подарував автівки для евакуації поранених українських військових
Проєкт "Подарунок для Путіна",  заснований чеським бізнесменом Далібором Дєдеком, повідомив про передачу Україні двох броньованих автомобілів, які слугуватимуть для евакуації поранених у боях із російськими агресорами українських солдатів.
10:46
Євродепутати запустили сайт для повідомлень про тіньовий лобізм
Група депутатів Європарламенту вирішила запустити веб-сайт для співробітників парламенту та чиновників ЄС, щоб попереджати про тіньове лобіювання з боку великих технологічних фірм та інших зацікавлених груп.
10:19
До Києва для консультацій з урядом прибула делегація з 15 єврокомісарів 
Разом із президентом Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн 2 лютого до Києва прибули 15 членів Європейської комісії для консультацій з українським урядом.
10:09
Австрія висилає чотирьох дипломатів РФ через підозри у шпигунстві
Чотири російські дипломати повинні залишити територію Австрії не пізніше одного тижня, тобто до 8 лютого.
ВідеоЯк Болгарія надає допомогу ЗСУ, долаючи вплив Москви
09:56
МЗС Естонії викликало посла Ірану через підтримку війни Росії
МЗС Естонії в середу викликало посла Ірану, щоб висловити рішуче засудження підтримки Тегераном російської агресії на території України і порушень прав людини в Ірані.
09:41
фотоПрезидентка Єврокомісії приїхала до Києва за добу до саміту Україна-ЄС
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Києва, щоб взяти участь у саміті Україна-ЄС.
09:34
Президент Болгарії розпустив парламент і призначив технічний кабінет
Президент Болгарії Румен Радев призначив тимчасовий уряд з 3 лютого на чолі з Галабом Доневим. 
09:14
Британці пожертвували 400 млн фунтів стерлінгів на гуманітарну допомогу Україні
Мешканці Великої Британії надали понад 400 мільйонів фунтів стерлінгів Комітету з надзвичайних ситуацій у зв'язку з катастрофами (DEC), який оголосив про новий значний збір коштів для України.
09:06
Король Чарльз не буде зображений на новій австралійській банкноті
Британський король Чарльз ІІІ не буде зображений на новій п'ятидоларовій банкноті Австралії.
08:55
Британія: війна і санкції підірвали роль Росії як надійного експортера зброї
Вторгнення в Україну та міжнародні санкції підірвали роль Росії як надійного експортера озброєнь.
08:36
Саміт Україна-ЄС не обіцятиме Києву швидкого вступу - ЗМІ
За даними видання, у заяві немає жодної конкретної згадки про амбітні часові рамки для України.
08:33
Українські військові прибули до Німеччини для навчання на ЗРК Patriot
Українські військові прибули до Німеччини для навчання на зенітно-ракетному комплексі Patriot. 
08:21
Теракт у Відні: четверо винних отримали тривалі терміни за допомогу джихадисту
Чотирьох чоловіків було засуджено до тривалих термінів ув'язнення за співучасть у вбивстві під час смертоносного теракту, скоєного джихадистом-одинаком у самому центрі австрійської столиці в листопаді 2020 року.
08:14
США не повідомляли союзникам, що блокуватимуть відправку винищувачів F-16 в Україну - ЗМІ
Водночас багато американських чиновників вважають, що для США відправка власних літаків була б дорогим і складним кроком.
07:59
Пентагон не вірить у здатність України повернути Крим найближчим часом - Politico
У Пентагоні вважають, що українські війська навряд чи зможуть відвоювати Крим у російських військ у найближчому майбутньому.
07:44
Мін’юст Грузії не бачить причин переводити Саакашвілі у реанімацію
Міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе заявив, що об'єктивних причин для переведення Міхеїла Саакашвілі в реанімаційне відділення не існує. Про це він сказав на брифінгу в Тбілісі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Ехо Кавказу".
07:22
У Німеччині введуть універсальний місячний проїзний за 49 євро
Згідно з ухваленим законопроєктом, проїзний почне діяти з 1 травня і буде доступний у вигляді щомісячної підписки.