31 липня 2023

Статті
"Світ любить переможців". Чого чекають західні партнери від контрнаступу ЗСУ
"Є чітка закономірність: Україну в НАТО підтримують безпекові експерти. А ті, хто готовий "торгувати" членством України в Альянсі – це переважна політичні експерти".
Колонки
Гарантії для інвесторів: що допоможе Україні залучити кошти для відбудови
Післявоєнне відновлення України потребуватиме залучення значних інвестицій, більшість з яких має надати приватний сектор.
Новини
22:29
Венеції вдруге загрожує потрапляння в перелік пам’яток під загрозою ЮНЕСКО
Комітет Світової спадщини ЮНЕСКО в понеділок запропонував внести Венецію до переліку об’єктів світової спадщини в небезпеці, вказавши на руйнування історичного вигляду міста й прилеглої до нього лагуни.
22:12
Болгарські правозахисники закликають заборонити проросійську партію "Відродження"
Болгарський Гельсінський комітет, який є найбільшою правозахисною організацією країни, звернувся до генпрокурора Борислава Сарафова із закликом заборонити відверто проросійську політичну партію "Відродження".
21:45
США наклали санкції на чотирьох поплічників Додіка, які підривають устрій Боснії і Герцеговини
Сполучені Штати в понеділок оголосили про запровадження санкцій проти чотирьох посадовців Республіки Сербської, що сприяли ухваленню закону, який підриває конституційний устрій Боснії і Герцеговини.
21:24
США – про ядерні бридні Медведєва: Нерозважливо й безвідповідально
Білий дім у понеділок прокоментував недільну заяву заступника голови Ради безпеки Росії Дмитрія Медведєва, в якій він вкотре пригрозив застосуванням ядерної зброї.
ДайджестГрузини "послали" російський корабль, центр ремонту Байрактарів, нові Zuzana 2: новини дня
21:08
фото, відеоВ Іспанії перекинувся в горах автобус із туристами: десяток постраждалих
В Іспанії на гірській дорозі перекинувся автобус із майже 50 туристами, десять людей опинилися у лікарні.
21:08
США підтвердили переговори з Україною про двосторонні "гарантії безпеки"
Державний департамент США в понеділок підтвердив, що цього тижня між Києвом і Вашингтоном почнуться переговори про так звані довгострокові безпекові зобов’язання, задекларовані на саміті НАТО у Вільнюсі.
20:48
У Чехії хочуть продовжити тимчасовий захист для біженців з України до 2025-го
Міністерство внутрішніх справ Чехії в понеділок подало для узгодження поправки до закону lex Ukraine, які передбачають продовження тимчасового захисту для українських біженців ще на рік – тобто до кінця березня 2025-го.
20:31
Генсек Ради Європи засудила удар РФ по багатоповерхівці у Кривому Розі
Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила останній ракетний удар Росії по Кривому Рогу, що призвів до загибелі шести людей.
20:28
ЗМІ: У Саудівській Аравії мир в Україні обговорять представники близько 40 держав
Європейський Союз очікує участі представників близько 40 держав на неформальній зустрічі в Саудівській Аравії наприкінці тижня, де обговорюватимуться шляхи досягнення миру в Україні.
20:14
Глава МЗС Словаччини порадив Будапешту навчитись називати Росію агресором 
Міністр закордонних справ Словаччини продовжив Twitter-суперечку з Будапештом щодо російсько-української війни та порадив навчитися прямо називати агресора. 
20:08
Bloomberg пише, що Зеленський може приїхати в Нью-Йорк і представити "формулу миру" в ООН
Джерела агентства Bloomberg повідомляють, що президент України Володимир Зеленський може приїхати до Нью-Йорка у вересні для участі в заходах тижня високого рівня Генеральної асамблеї ООН.
19:52
відеоБританські військові показали, як пакують шоломи для українських захисників
Міністерство оборони Британії показало кадри, як британські військові запаковують тисячі шоломів перед відправкою в Україну.
19:49
Ексгенпрокурор Швейцарії закликав владу посилити виконання санкцій проти Росії
Колишній генеральний прокурор Швейцарії Міхаель Лаубер, який пішов із посади у 2020 році під тягарем скандалів, зокрема пов’язаних із Росією, відкидає критику у свій бік і закликає чинну владу посилити впровадження санкцій проти РФ.
19:23
Британія наклала санкції на шістьох росіян через вирок опозиціонеру Кара-Мурзі
Велика Британія в понеділок запровадила додаткові санкції проти російських громадян, причетних до ув’язнення російського опозиціонера й критика Путіна Владіміра Кара-Мурзи.
19:10
У Зеленського відкинули заяви з Варшави, що Україна недостатньо цінує підтримку
В Офісі президента України назвали безпідставними заяви у Варшаві про те, що Київ нібито недостатньо цінує допомогу, надану Польщею.
19:03
Чеські лікарі прооперують постраждалих від війни українців у Львові
У межах програми Medevac чеського Міністерства внутрішніх справ у Львові троє хірургів та анестезіолог з Університетської лікарні Брно прооперують два десятки пацієнтів у Львові.
18:47
Прем’єр Іспанії не визнає поразку на виборах: розраховує на більшість у новому парламенті
Іспанський прем’єр-міністр Педро Санчес у понеділок відкинув пропозицію правої Народної партії визнати поразку на дострокових виборах 23 липня й підтвердив, що спробує продовжити роботу на посаді, сформувавши парламентську більшість.
18:39
Російські журналісти викрили схему, за якою РФ завозить підсанкційні товари, зокрема для ВПК
Розслідування російського недержавного проєкту "Верстка" стверджує, що до РФ і далі продовжують потрапляти практично усі підсанкційні товари на сотні мільярдів доларів. 
18:27
фотоБолгарська бринза отримала захищений статус у ЄС
Європейська комісія схвалила внесення болгарського розсільного сиру сирене до реєстру захищених позначень походження ЄС, що надасть йому додатковий захист на європейському ринку.
18:00
Молдова схвалила будівництво мосту до України через Дністер
Молдовський парламент у понеділок ратифікував міжурядову угоду України та Молдови про будівництво моста через Дністер, який з'єднає молдовське прикордонне село Косеуць і українське місто Ямпіль.
17:58
Посол Естонії завершив роботу в Україні
Посол Естонії в Україні Каймо Кууск офіційно завершив роботу на цій посаді.
17:48
Іран і Білорусь уклали угоду про військову співпрацю
Міністри оборони Білорусі та Ірану Віктор Хренін і Мохаммад Реза Аштіані в понеділок під час зустрічі в Тегерані підписали угоду про військове співробітництво та план його реалізації на 2023 рік.
17:39
Lufthansa позивається проти кліматичних активістів, через яких скасували десятки рейсів
Авіакомпанія Lufthansa вимагає компенсацій від активістів ініціативи "Останнє покоління", через акцію яких довелося скасувати десятки рейсів.
17:29
фотоПляж на околицях Стамбула закрили через 28 нерозірваних снарядів
Пляж Софулар у туристичному районі Шиле, що в околицях Стамбула, тимчасово закрили від туристів після того, як на побережжі виявили майже три десятки нерозірваних артилерійських снарядів.
17:07
Молдова розірвала угоду про партнерство з російською ФСБ
Служба безпеки та інформації Молдови (СІБ) в понеділок оголосила про розірвання двох угод про партнерство з російськими спецслужбами – Федеральною службою безпеки та Службою зовнішньої розвідки.
16:58
У Польщі розповіли, що знають про "вагнерівців" у Білорусі
Польські служби знають, де перебувають та чим займаються прибулі до Білорусі члени ПВК "Вагнер", оскільки вони відстежують їхні переміщення, але можливі задуми лідера Білорусі щодо російських найманців поки незрозумілі. 
16:51
У Молдові знову продовжили надзвичайний стан через війну в Україні
Парламент Молдови в понеділок підтримав подання уряду про продовження режиму надзвичайного стану ще на 60 днів у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії в Україну.
16:42
В Україні створять центр із ремонту турецьких Bayraktar
Українське Міністерство оборони й турецька компанія Baykar Makina в понеділок уклали договір про будівництво в Україні сервісного центру з ремонту й обслуговування безпілотних літальних апаратів.
16:35
У Швеції і Данії вкотре спалили Коран 
У Стокгольмі та Копенгагені у понеділок сталися чергові акції зі спаленням Корану.
16:30
Хорватія допоможе експортувати українське зерно через свої порти
Україна та Хорватія під час візиту хорватського міністра закордонних справ Гордана Грлича-Радмана домовились про експорт українського зерна, ускладнений після виходу Росії з Чорноморської зернової ініціативи.
16:16
фотоВ Орбана знову заблокували ратифікацію вступу Швеції в НАТО
Угорська партія влади "Фідес" у понеділок очікувано не з’явилась на ініційоване опозицією позачергове засідання, де мала розглядатись ратифікація вступу Швеції в Північноатлантичний альянс.
16:02
відеоБіля елітного курорту Франції аварійно сів на воду і потонув туристичний літак
На півдні Франції біля елітного курортного містечка Фрежюс здійснив аварійну посадку і потонув легкомоторний туристичний літак.
15:31
Двох громадян Молдови знайшли серед ліквідованих в Україні "вагнерівців"
Двох громадян Молдови, які відбували тюремне покарання в РФ, знайшли серед ліквідованих під час бойових дій в Україні найманців групи Вагнера.
15:20
У Франції чисельність ув’язнених встановила новий історичний рекорд
У Франції чисельність осіб у пенітенціарних закладах у липні встановила новий історичний рекорд, вперше перевищивши 74 тисячі.
15:08
Словаччина передасть Україні дві САУ Zuzana 2, які профінансували ще три країни ЄС
У вівторок, 1 серпня, Словаччина передасть Україні дві самохідні артилерійські установки Zuzana 2.
14:52
Палаюче судно з автівками біля Нідерландів добуксирували до тимчасової стоянки
Вантажне судно Fremantle Highway з тисячами автомобілів на борту, яке горіло впродовж кількох днів біля узбережжя Нідерландів, дотягли на буксирі до тимчасової стоянки.
14:44
фото"Круїзні протести": Затриманих побільшало, лайнер з росіянами більше не зайде в Батумі
Скандальний круїзний лайнер Astoria Grande більше не заходитиме до грузинського порту Батумі.
14:27
ФотоТериторія розміром з 3500 футбольних полів вигоріла через лісові пожежі у Туреччині
В турецькому регіоні Чанаккале внаслідок лісових пожеж, які спалахнули 16 липня, вигоріло близько 2500 гектарів території, серед яких близько 1200 гектарів – лісових масивів.
14:12
Половина опитаних у Литві підтримали маркування товарів, які продаються в РФ
Близько 47,4% жителів Литви, які взяли участь в опитуванні, підтримують маркування товарів, чиї виробники продовжують торгувати товарами в Росії.
14:09
Міністр оборони Литви: Ми не збираємося здригатися через "вагнерівців" у Білорусі
Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас заявив, що присутність групи Вагнера у Білорусі суттєво не змінює безпекову ситуацію для його країни.
13:56
відеоПосол Канади оголосила про завершення місії в Україні
Посол Канади в Україні Лариса Ґаладза завершує свою дипломатичну місію після чотирьох років роботи.
13:40
Франція вважає неможливим економічне від’єднання від Китаю
У Франції вважають, що розрив усіх економічних зв'язків з Китаєм є "ілюзією".
13:37
Молдова запровадить кримінальну відповідальність за політичну корупцію
Парламент Молдови доповнив Кримінальний кодекс країни двома статтями, які передбачають відповідальність за активну і пасивну політичну корупцію.
Аналітика короткоТри передумови для успішної відбудови України після війни
13:07
Інфляція у єврозоні стала найнижчою від початку повномасштабної війни РФ проти України
Інфляція в єврозоні знижується другий місяць поспіль через падіння цін на енергоносії.
12:48
"Росія - ворог, а не гість!": протести проти прибуття круїзного лайнера поширяться і на Тбілісі
Увечері у понеділок, 31 липня, у грузинській столиці Тбілісі відбудеться акція протесту під гаслом "Росія – ворог, а не гість!" проти перебування круїзного лайнера Astoria Grande з російськими туристами в Батумі.
12:37
Президент Литви: "Вагнер" у Білорусі – це загроза
Президент Литви Гітанас Науседа заявив, що присутність російських найманців "Вагнера" в Білорусі є серйозною загрозою.
12:29
Британія видасть сотні ліцензій на буріння нафтогазових родовищ у Північному морі
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак оголосив, що Лондон видасть сотні нових нафтогазових ліцензій для буріння у Північному морі.
12:25
ФотоГлава МЗС Хорватії розпочав візит в Україну з поїздки до Гостомеля
Міністр закордонних справ Хорватії Гордан Грлич-Радман у понеділок, 31 липня, приїхав в Україну.
12:11
ФотоУ Молдові військові допомагають постраждалим від сильного урагану регіонам
Військовослужбовці Національної армії Молдови доставляють допомогу жителям постраждалих від потужного урагану регіонів, який пронісся країною 25-26 липня.
11:57
Профспілки поліції Німеччини закликали запровадити контроль на кордонах із Чехією та Польщею
Дві великі профспілки поліції Німеччини вимагають від міністерки внутрішніх справ Ненсі Фезер попросити у ЄС дозволу встановити контроль на кордонах із Польщею та Чехією.
11:30
ЗМІ пояснили, чому Британія не визнала групу Вагнера терористами
Влада Великої Британії відклала внесення групи Вагнера до списку терористичних організацій через спробу заколоту її ватажка Євгенія Пригожина і подальші заяви глави Кремля Владіміра Путіна.
11:27
Партія албанців у Північній Македонії пропонує вихід з уряду для вступу в ЄС
Партія DUI, що представляє етнічну албанську меншину Північної Македонії, запропонувала вивести своїх міністрів з уряду, щоб задовольнити вимогу опозиції та таким чином сприяти майбутньому вступу до Євросоюзу.
11:09
ВідеоУ Грузії повідомили про затримання українки на протестах у Батумі
У грузинському порту Батумі на акції протесту проти прибуття круїзного лайнера Astoria Grande з російськими туристами затримали громадянку України.
10:51
Італія хоче вийти з китайського Шовкового шляху
Італія має намір вийти з китайської ініціативи "Один пояс, один шлях" (BRI).
10:37
ЗМІ: Британія списала десятки танків Challenger, оскільки не вірила у можливість "великої війни"
Міністерство оборони Великої Британії знищило десятки танків Challenger 2, які могли б бути відправлені України, якби їх залишили на зберіганні.
10:16
Чехія заморозила активи пов'язаного з Путіним олігарха
Управління фінансового аналізу Чехії заблокувало банківські рахунки і заморозило активи російського олігарха Владіміра Євтушенкова.
10:13
ФотоВ Естонії затримали Аркадія Бабченка, що закидав яйцями посольство РФ
В естонській столиці Таллінні поліція затримала чоловіка, який в ніч на неділю, 30 липня, кидав яйця в посольство РФ – ним виявився журналіст і волонтер Аркадій Бабченко.
09:49
Данія думає заборонити акції зі спаленням Корану
Данія розглядає можливість заборонити акції протесту, на яких спалюють Коран або інші релігійні тексти, з міркувань безпеки та дипломатії.
09:38
фотоПалаюче біля Нідерландів судно з тисячами авто взяли на буксир
Вантажне судно Fremantle Highway з тисячами автомобілів на борту, яке горіло впродовж кількох днів біля узбережжя Нідерландів, почали відбуксировувати з місця інциденту.
09:31
Фото, відеоУ Батумі зайшов круїзний лайнер з російськими туристами: почалися протести
Круїзний лайнер Astoria Grande з російськими туристами вранці у понеділок, 31 липня, вдруге за кілька днів прибув до грузинського порту Батумі.
09:18
Розвідка Британії: Влада РФ вже нездатна убезпечити своє населення від війни
Останні події в РФ, зокрема атаки дронів на Москву і пришвидшення призову до армії, свідчать, що в Кремлі вже нездатні убезпечити власне населення від війни.
09:05
Міністр оборони Італії заявив про можливість політичного вирішення війни з РФ
Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто допустив, що завершення війни Росії проти України визначить "політичний вибір".
08:33
Польський міністр: Білорусь допомагає мігрантам долати огорожі на кордоні
Білорусь забезпечує нелегальних мігрантів обладнанням, завдяки якому вони можуть перейти через огорожу на польському кордоні.
07:57
відеоЗМІ: У Грузії арештували двох протестувальників проти круїзного лайнера із РФ
В порту грузинського міста Батумі поліція арештувала двох людей, які були на мітингу проти вже другого прибуття із Сочі круїзного лайнера Astoria Grande з російськими туристами.