Берлін за кандидатство для України та змінює політику щодо зброї, Британія дає РСЗВ: новини дня

Дайджест
Четвер, 2 червня 2022, 21:52

Сенат Ірландії визнав вторгнення Росії в Україну геноцидом; після місяців мовчання Меркель висловила солідарність з Україною; посол у Німеччині Андрій Мельник назвав справжнім проривом заяву Шольца щодо зброї для України; Британія передасть Україні ракетні системи залпового вогню дальністю 80 км; Швеція передасть Україні протикорабельні ракети, протитанкову і стрілецьку зброю; Україна підписала зі Словаччиною контракт на поставку гаубиць Zuzana 2; посли ЄС затвердили шостий пакет санкцій проти РФ; глава МЗС Німеччини підтримала надання Україні статусу кандидата на вступ в ЄС; Польща з 1 липня припинить виплати допомоги біженцям з України.

Більше важливих і цікавих новин 2 червня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Сенат Ірландії визнав вторгнення РФ геноцидом

Триває дев’яносто дев’ята доба повномасштабної війни Росії проти України.

За даними британської розвідки, Росія взяла під свій контроль більшу частину Сєвєродонецька. Перш ніж переходити до подальших наступальних дій, російським військам знадобиться пауза, що може призвести до втрати частини набраного за останній тиждень імпульсу.

Росія продовжує нарощувати локальні успіхи завдяки сильній концентрації артилерії. Захоплення міста коштує російським військам втрат, констатує розвідка.

Далі росіяни перейдуть до форсування річки Сіверський Донець, яка є природною перепоною на її напрямках наступу. Форсування є надзвичайно важливим для російських сил, у той час, як вони готуються переключити свою увагу з Луганської на Донецьку область.

Сенат Ірландії визнав вторгнення Росії в Україну геноцидом.

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек заявив, що час працює проти Росії, її економіка руйнується. Зокрема, санкції Заходу у відповідь на вторгнення РФ в Україну сильно впливають на російську військову машину, і цей процес посилюватиметься.

Як повідомляє Reuters, колишня канцлерка Німеччини Ангела Меркель, після місяців мовчання, висловила солідарність з Україною.

Україна разом з партнерами обговорює можливість створення міжнародної місії для розблокування українського морського експорту та як перший крок вимагає від Росії відвести свої сили в морській акваторії навколо України та надати безпекові гарантії про ненапад.

Нагадаємо, глава МЗС РФ Сергєй Лавров заявляв, що росіяни, мовляв, готові пропустити судна з українським зерном, "якщо Україна розмінує порти".

Ніколенко відкинув слова Лаврова, зазначивши, що напавши на Україну, Росія взяла в облогу українські морські порти, а російська армія замінувала частину морської акваторії і постійно здійснює спроби прорвати зі сторони Чорного моря оборону Одеси та інших прибережних міст. 

Глава Інтерполу вважає, що зброя, яка надходить в Україну, після війни опиниться у злочинців.

У Мін'юсті України розказали про новий механізм відшкодування збитків, завданих агресією РФ.

Пускові установки M270 з Британії, "прорив" від Шольца

Нова посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що українські військові самі визначатимуть дальність застосування реактивних систем залпового вогню HIMARS, які незабаром має отримати Київ.

Початково будуть надані чотири системи HIMARS, для навчання українським військовим знадобиться орієнтовно три тижні.

HIMARS несе шість ракет для залпового вогню або одну ракету MGM-140 ATACMS на п'ятитонній вантажівці.

Сполучене Королівство відправить в Україну реактивні системи залпового вогню, щоб допомогти захиститися від Росії.

Британія надішле пускові установки M270, здатні вражати цілі на відстані до 80 кілометрів, пропонуючи "значне підвищення спроможності українських сил".

Українські військовослужбовці пройдуть підготовку щодо використання пускових установок у Великій Британії, щоб їх ефективність пускових була максимальною.

Швеція анонсувала четвертий пакет допомоги для України, що включає зброю і фінансову підтримку для потреб українських військових.

Швеція, зокрема, надасть Україні протикорабельні ракети, протитанкову зброю та 12,7 мм гвинтівки, у тому числі боєприпаси. Цей четвертий пакет підтримки включає також фінансовий внесок на потреби ЗСУ. Загальна вартість пакета - понад 95 млн євро. 

Україна підписала зі Словаччиною контракт на поставку гаубиць Zuzana 2.

Посол України в Німеччині Андрій Мельник назвав справжнім проривом заяву канцлера Олафа Шольца щодо зброї для України.

Тим часом канцлер Німеччини Олаф Шольц їде в Литву обговорити плани щодо збільшення військової присутності.

Туреччина подарує Литві "Байрактар" для Збройних сил України, на який всією країною зібрали 5 млн євро.

Це відбулося на тлі підписання в Анкарі угоди між представниками Литви та Туреччини, що дозволяє Литві купувати бойові дрони "Байрактар". 

Парламент Швейцарії схвалив збільшення військових витрат через війну в Україні.

ЄС затвердив шостий пакет санкцій

Посли Євросоюзу затвердили шостий пакет санкцій проти Росії, до якого увійшло часткове нафтове ембарго, але не увійшли персональні санкції проти російського патріарха Кирила. 

США розширили санкції на близьких соратників Путіна, міністрів та речницю МЗС РФ Захарову, а також наклали санкції на декілька яхт президента Росії та компанії, що обслуговують яхти російської еліти.

Європарламент заборонив роботу лобістів, яких підтримує Росія.

Шлях України до Євросоюзу

Президент Володимир Зеленський у своєму виступі перед парламентом Люксембургу заявив, що Україна де-факто вже стала частиною Європейського Союзу.

Глава Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що підтримати вступ України в ЄС - "це наша історична відповідальність".  

Міністр закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що підтримує надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС.

При цьому, Бербок висловилася за реформу Євросоюзу, зокрема відмову від принципу одностайності прийняття рішень у зовнішній політиці, перед розширенням блоку.

Люксембург також готовий підтримати статус кандидата на членство в ЄС для України.

"Слуга народу" приєдналися до європейської партії "Альянс лібералів і демократів за Європу".

Зеленський на GLOBSEC передбачив міграційну кризу та масові протести у ЄС.

Інше: Польща припинить виплати біженцям з України

До німецької Баварії на лікування прибули поранені з України. Норвегія також лікуватиме поранених бійців з України.

Польща з 1 липня припинить виплати допомоги біженцям з України.

Туреччина перервала переговори з Грецією на високому рівні.

ООН погодилася змінити офіційну назву Туреччини.

У Стамбулі скасували виступ прокремлівської піаністки, яка грала в окупованому Маріуполі.

Слідчі прийшли в офіс партії заарештованого Додона: конфіскують документи.

У Молдові виписали штрафи на майже 600 тисяч леїв за георгіївську стрічку на 9 травня.

Це лише частина цікавих новин 2 червня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: