Рекордний військовий пакет США, Угорщина блокуватиме санкції, Папа образив Україну: новини дня

Дайджест
Середа, 24 серпня 2022, 18:40

У середу 24 серпня - півроку війни та привітання західних політиків з Днем Незалежності України. 

Українцям сьогодні обіцяли підтримку та конкретне обладнання. Зокрема, США оголосили про додатковий пакет військової допомоги в розмірі $3 млрд. Слід зазначати, що це рекордна сума, яку Сполучені Штати виділяли Україні за раз. 

А от Папа Римський назвав загиблу доньку Дугіна "безневинною жертвою", а Угорщина проти нового пакету санкцій щодо РФ.

Більше важливих і цікавих новин 24 серпня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

Україну вітають з Днем незалежності

У середу Захід вітав Україну з Днем Незалежності. 

Посол США Бріджит Брінк у відеопривітанні для українців висловила захоплення мужнім опором російській агресії та запевнила, що США продовжуватимуть підтримку України стільки, скільки буде необхідно.

Посол відзначила, що українці з початком повномасштабного вторгнення Росії продемонстрували неймовірну єдність та рішучість.

Сполучені Штати у День Незалежності України оголосили про додатковий пакет військової допомоги в розмірі $2,98 млрд для українських Збройних сил.

Президент Байден заявив, що ці кошти дозволять Україні отримати системи протиповітряної оборони, артилерійські системи та боєприпаси, безпілотні авіаційні комплекси та радари, щоб забезпечити продовження оборони в довгостроковій перспективі.

Слід зазначати, що це рекордна сума, яку Сполучені Штати виділяли Україні за раз. 

Слід додати, що трохи більше половини американців за продовження підтримки України, доки РФ не виведе війська.

Зі святом Україну вітала і добра партнерка України - Велика Британія

У Британії навіть прикрасили офіс прем'єра соняхами, а оркестр шотландських гвардійців виконав у центрі Лондона "Стефанію" Kalush Orchestra.  

Посол Британії привітала Україну з Незалежністю букетиком бавовни та українською мовою.

А прем’єр країни Борис Джонсон втретє з початку вторгнення РФ приїхав до Києва

У столиці він оголосив про виділення £54 млн військової допомоги Україні.

До військової допомоги входять безпілотні системи спостереження та протитанкові боєприпасами. Це, зокрема, 850 ручних мікродронів Black Hornet, які спеціально розроблені для використання в містах і селах і призначені для виявлення сил противника, що наближаються.

Як повідомило Міноборони Норвегії, Норвегія та Велика Британія об’єднали зусилля для мікродронів Black Hornet норвезького виробництва, які передадуть Україні.

Вартість закупівлі становитиме до $9,1 млн. У пакет входять системи Black Hornet із запасними частинами, транспорт і навчання. Фінансування відбуватиметься через фонд під керівництвом Британії, до якого Норвегія внесла 400 мільйонів крон.

Президент України Володимир Зеленський вручив Джонсону Орден Свободи, а також британський прем’єр отримав іменну табличку на Алеї сміливості.

Генсек НАТО також привітав українців з Днем Незалежності, відкривши його цитатою з вірша Тараса Шевченка "Мені однаково..." в англомовному перекладі.

Він запевнив, що Україна і надалі може розраховувати на підтримку НАТО

Польща, держави Балтії, Фінляндія та інші країни ЄС вітають Україну з 31-ю річницею незалежності.

Посол Нідерландів українською привітав Україну з незалежністю та пообіцяв підтримку.

Лідери Німеччини, Франції та Італії опублікували свої вітання Україні до 31-ї річниці незалежності.

На День Незалежності глава МЗС Португалії прибув з візитом до Києва. Зеленський обговорив з ним питання відновлення України.

Лідери ключових інституцій ЄС привітали українців.

Півроку війни

Розвідка Британії підсумувала "досягнення" РФ в Україні за пів року війни.

Зокрема, за пів року своєї агресивної війни Росія не досягла більшості своїх цілей та послабила свої дипломатичні, економічні позиції і стан армії, порівняно з ситуацією до вторгнення.

У квітні, зазначають в огляді, у російському керівництві почали розуміти, що початкові задуми не вдаються, і змістили фокус на більш скромні задачі на сході й півдні України.

Британці пишуть, що наступ на Донбасі рухається з мінімальним прогресом і Росія очікує масштабну контратаку України. Також зазначається, що РФ потерпає від нестачі боєприпасів, транспорту й особового складу. Моральний дух у багатьох підрозділах низький, становище армії суттєво погіршилося. Дипломатичний вплив Росії зменшився, а довгострокові економічні перспективи - похмурі. Після шести місяців війна РФ виявилася для неї дороговартісною і завдала стратегічної шкоди.

Президент Чехії Мілош Земан вважаэ, що Росія втратила все, напавши на Україну.

Земан, якого до війни вважали одним із найбільших друзів Кремля в ЄС, зробив заяву у вівторок на зустрічі з чеськими дипломатами в Празькому Граді.

За його словами, після вторгнення в Україну Росія зазнала економічних, людських, матеріальних і репутаційних втрат.

Ну а Папа Римський застеріг від катастрофи на Запорізькій АЕС і розповів про загиблу доньку Дугіна.

Серед іншого він прокоментував вбивство Дарії Дугіної, дочки одного з ідеологів "русского міра" Александра Дугіна: "Я думаю про бідну дівчину, яка була підірвана бомбою, що знаходилась під сидінням автомобіля в Москві. За війну платять безневинні".

Посол України у Ватикані розкритикував Папу Римського, який назвав Дугіну "безневинною жертвою війни".

Зокрема, Андрій Юраш заявив, що сьогоднішній виступ Папи розчарував і змусив замислитися багато про що: не можна говорити в одних категоріях про агресора і жертву, ґвалтівника і зґвалтованого; як можна назвати одного з ідеологів російського імперіалізму безневинною жертвою? 

За словами посла, Дугіна була вбита росіянами як сакральна жертва і тепер перебуває на щиті війни.

Матті Мааскас

З Днем Незалежності українців привітав і посол Євросоюзу в Україні. 

Матті Маасікас опублікував відеозвернення до 31-ї річниці незалежності України.

"Євросоюз продовжить підтримувати Україну в її боротьбі з російською агресією, під час відбудови та на вашому шляху до ЄС. Бо ми  - одна родина. Ми поділяємо спільні цінності і хочемо жити в демократії та процвітанні, а не в темряві тоталітаризму. Разом ми Європа. Слава Україні!" - підсумовує Матті Маасікас.

У День Незалежності "Європейська правда" опублікувала велике інтерв’ю з послом

Матті Маасікас, серед іншого, пояснив затримку з виділенням 8 млрд євро допомоги Україні.

За його словами, затримка з наданням Україні другого траншу макрофінансової допомоги від Євросоюзу пов’язана з внутрішніми дискусіями серед країн-членів. Зокрема, з тим, яким має бути кредитний портфель ЄС, наші зобов’язання, а також як саме ЄС має надати гарантії для отримання цього кредиту для України, які держави-члени мають нести який відсоток навантаження і так далі.

Також посол ЄС розповів, за яким механізмом надають зброю Україні.

Він каже, що Європейський Союз використовує для передачі зброї Україні фонд European Peace Facility, мета якого – компенсувати державам-членам вартість зброї, яку вони передають Києву.

Як пояснив Матті Маасікас, це працює так: Україна дає ЄС список зброї, яка потрібна Україні, і ми працюємо лише за цим списком.

За словами посла, якщо держави-члени бачать у списку зброю, яка в них є, вони надсилають її Україні, а до Брюсселя – рахунок за неї.

Крім того, посол ЄС заявив, що Україна швидко прогресує у боротьбі з корупцією.

Інше: Угорщина проти нових санкцій щодо РФ

Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його країна не підтримує запровадження візових обмежень для росіян чи ускладнення процедури видачі віз. Він також повідомив, що Угорщина проти нового пакету санкцій щодо Росії. 

Британія вперше не імпортувала паливо з Росії.

У столиці Латвії почали демонтаж радянського монумента.

Європі можуть загрожувати ще три місяці посухи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: