Інспекція на Запорізькій АЕС, Лавров погрожує Молдові, арешт 11 вілл олігарха Путіна: новини дня

Дайджест
Четвер, 1 вересня 2022, 20:50

Місія МАГАТЕ нарешті відвідала Запорізьку АЕС, частина експертів лишилася на об’єкті щонайменше до 3 вересня. А на 6 вересня Росія скликає Радбез ООН "у зв'язку з обстрілом Києвом" атомної електростанції.

Литва пропонує розмістити поліцейські сили ООН на ЗАЕС на постійній основі.

У Київ прибув міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод і заявив, що Росія та Владімір Путін не виграють війну в Україні, та запевнив у подальшій підтримці.

Крім того, Фінляндія вирішила надати Україні нову партію оборонної допомоги.

Більше важливих і цікавих новин 1 вересня у нашому дайджесті.

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію!

МАГАТЕ на Запорізькій АЕС

Сьогодні місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) нарешті прибула на Запорізьку АЕС, яка перебуває під контролем російських військових.

Надвечір стало відомо, що частина інспекційної групи Міжнародного агентства з атомної енергії залишили утримувану Росією Запорізьку атомну станцію.

Інспектори МАГАТЕ залишили АЕС після того, як провели на місці кілька годин.

В "Енергоатомі" підтвердили, що станом на 18:00 генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі залишив Запорізьку АЕС. Разом з ним зі станції поїхали більшість членів делегації.

Наразі на ЗАЕС залишились 5 представників місії МАГАТЕ, які розвантажують привезене ними обладнання та продовжать роботу на станції.

Очікується, що вони перебуватимуть на Запорізький АЕС до 3 вересня.

Згодом генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі заявив, що команда МАГАТЕ збереже присутність на Запорізькій атомній електростанції.

А на 6 вересня Росія скликає засідання Ради безпеки ООН через ситуацію на Запорізькій атомній електростанції. 

РФ заявила, що засідання необхідне "у зв'язку з обстрілом Києвом Запорізької АЕС". Згідно з офіційною позицією Києва, Запорізьку АЕС обстрілюють російські війська.

Росія очікує на участь гендиректора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі та та генсека ООН Антоніу Гутерріша у засіданні.

Слід додати, що Литва пропонує розмістити поліцейські сили ООН на ЗАЕС на постійній основі. Зокрема, заступник генерального комісара поліції Литви Арунас Паулаускас, який очолює делегацію країни на саміті глав правоохоронних органів ООН (UNCOPS), запропонував розмістити на Запорізькій атомній електростанції постійні поліцейські сили Організації.

Війна з РФ

У четвер міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод у Києві заявив, що Росія та Владімір Путін не виграють війну в Україні, та запевнив у подальшій підтримці.

Кофод заявив, що цього тижня уряд Данії схвалив державний бюджет на 2023 рік, і фінансова підтримка Україні займає там провідне місце.

Україна та Данія під час візиту глави МЗС Єппе Кофода до Києва обговорили нові поставки озброєння.

За словами міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, сьогодні він з даньским колегою проговорили дуже конкретні типи зброї, на постачання яких Україна розраховує.

"А за один тип зброї ми будемо особливо безмежно вдячні", - додав Кулеба.

Згодом стало відомо, що Данія вирішила поставити військову форму та зимовий одяг для українських захисників.

Крім того, Фінляндія вирішила надати Україні нову партію оборонної допомоги.

Це вже восьма партія військової допомоги з Фінляндії Україні.

У заяві не наводиться опис техніки або терміни її доставки з міркувань безпеки.

Представник міністерства оборони країни уточнив, що новий пакет оборонної допомоги буде на загальну вартість 8,3 млн євро.

Прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що війна Росії проти України, як і терористичні атаки у вересні 2001 року, стала поворотним моментом для світу.

За словами чеського прем’єра, напад Росії відновив альянс західних демократій, в результаті чого НАТО та ЄС розширилися та стали сильнішими.

А міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс сьогодні нагадав про неприпустимість замирення агресорів, провівши паралелі між початком у Європі Другої світової війни у річницю нападу Гітлера на Польщу та триваючою війною РФ проти України.

Разом з тим, президент Франції Еммануель Макрон виступив за продовження діалогу з Росією.

"Хто хоче, щоб Туреччина була єдиною державою у світі, яка продовжує вести переговори з Росією? Ми не повинні піддаватися будь-якій формі хибної моралі, яка зробить нас "безсилими", — сказав Макрон.

Допомога Україні

ЄС відкриває хаб у Жешуві для евакуації українців, яких везуть на лікування до інших країн Європи. 

Проєкт фінансується коштами Механізму цивільного захисту ЄС і є частиною ширшої програми медичної евакуації яку ЄС запустив раніше цього року. 

У цьому центрі пацієнтам цілодобово забезпечуватимуть догляд і необхідну допомогу, за потреби - діагностику, вакцинацію та психологічну підтримку.

А ще Євросоюз виділив 10 млн євро для забезпечення безпечних фізичних місць для навчання та підтримку програми дистанційного навчання в Україні.

Крім того, в Латвії українцям з 5 вересня нададуть можливість обміняти гривні на євро.

Уряд Швеції в четвер розкрив деталі останнього пакету допомоги Україні на 500 мільярдів крон – кошти підуть на відбудову України, гуманітарні операції та транспортування українського зерна.

Зазначається, що Швеція збільшить підтримку в межах повоєнної відбудови України, зокрема в плані зруйнованої інфраструктури, а також допоможе з переробкою відходів, про що Володимир Зеленський попросив прем’єрку Магдалену Андерссон під час її візиту до Києва.

Також Швеція посприяє придбанню і постачанню зерна з України до країн із високим ризиком голоду. Стокгольм профінансує купівлю щонайменше 40 тисяч тонн пшениці, яка вивозиться з України морем.

Санкції проти РФ

Глава МЗС України Дмитро Кулеба позитивно оцінив рішення ради міністрів закордонних справ ЄС 31 серпня щодо зміни візової політики стосовно громадян Росії.

За його словами, на зустрічі відбувся також важливий перелам у сприйнятті Євросоюзом російської агресії.

У Кремлі визнали, що росіянам буде складно отримати візу до Європи після рішення ЄС призупинити дію угоди про спрощений візовий режим.

Тим часом, США санкціонували арешт літака "Лукойла" вартістю $45 млн, а Італія наклала арешт на 11 вілл близького до Путіна олігарха.

Лавров погрожує Молдові

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров висловив готовність Росії "робити все" для того, щоб гарантувати захист прав російськомовних у Молдові.

Лавров сказав, що не вважає Придністров’я "російським анклавом", а частиною Молдови, та звинуватив ЄС у зриві підписання документа, що міг завершити врегулювання конфлікту у 2003 році. 

Він додав також, що у Молдови є Гагаузія з її особливостями і цей регіон також претендує на особливий статус.  

"Думаю, влада Молдови зробить правильно, якщо припинить грати у нав’язані Заходом геополітичні ігри та подумає про інтереси людей… Ми будемо наполягати на цьому підході", - заявив міністр закордонних справ РФ. 

Також міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров заявив, що Москва буде вважати нападом на РФ будь-які дії, в яких побачить загрозу для своїх "миротворців" у Придністров’ї.

Він також заявив, що у Молдові "насаджують русофобію".

Міністр закордонних справ Молдови Ніку Попеску 1 вересня викликав до міністерства тимчасово повіреного у справах Росії в Молдові у зв'язку із заявою глави МЗС РФ Сергєя Лаврова про русофобію в Молдові та можливі загрози безпеці російських військових у Придністров'ї.

МЗС Молдови повідомило, що у Молдові не зареєстровано випадків порушення прав нацменшин, які говорять російською чи іншими мовами.

А у міністерстві закордонних справ України порівняли заяву Лаврова про Молдову із виправданням вторгнення в Україну.

Енергоносії

У Туреччині ціни на газ та електроенергію додатково зросли на 20-50%.

Росія погрожує не продавати нафту країнам, які встановлять на неї граничну ціну.

Німеччина не розраховує на поставки російського газу через "Північний потік" взимку.

А у Британії запрацювала найбільша у світі морська "вітряна ферма".

Також Британія виділить 700 млн фунтів стерлінгів на будівництво нової АЕС.

Інше: Тайвань обіцяє контратакувати

Тайвань уперше збив безпілотник на підльоті до своєї території та обіцяє контратакувати, якщо китайські війська увійдуть на його територію.

Румунія хоче купити у Туреччини 18 "Байрактарів" на 300 млн євро.

В Італії під час операції проти мафії затримали 200 осіб.

В Іспанії почала працювати схема безкоштовного проїзду залізницею.

На кордоні Сербії та Косова запрацювали нові правила перетину кордону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: