У Британії завершили голосувати за нового лідера Консервативної партії

П'ятниця, 2 вересня 2022, 20:01

Члени Консервативної партії Великої Британії в п’ятницю ввечері завершили голосування за нового лідера після того, як чинний – Борис Джонсон – був змушений подати у відставку під тягарем низки внутрішньополітичних скандалів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Sky News.

У голосуванні брали участь усі члени Консервативної партії, яких налічується приблизно 160-200 тисяч. Із 1 серпня вони отримували бланки для голосування, які могли направити традиційно поштою або онлайн.

За посаду лідера консерваторів і, відповідно, глави уряду Британії змагаються двоє кандидатів – колишній міністр фінансів Ріші Сунак і міністерка внутрішніх справ Ліз Трасс. За останні шість тижнів вони взяли участь у 12 публічних дебатах і відповіли загалом на 614 питань.

Протягом усього цього часу Трасс упевнено лідирувала, але соратники Сунака сподіваються, що його вдалий виступ під час останніх дебатів зможе вплинути на результат голосування.

Обидва політики в п’ятницю опублікували заяви, в яких стисло виклали своє бачення розвитку Британії в разі перемоги, а також подякували за підтримку.

Очікується, що ім’я нового прем’єра стане відоме в понеділок, 5 вересня. Але Борис Джонсон офіційно продовжуватиме виконувати обов’язки глави уряду до вівторка, 6 вересня, коли на прийнятті в королеви Єлизавети ІІ в маєтку Балморал у Шотландії він подасть у відставку.

Тоді ж новий лідер чи лідерка Консервативної партії на зустрічі з королевою офіційно отримає запрошення для формування нового складу уряду.

За даними останніх опитувань, Ліз Трасс виграє боротьбу за посаду лідера Консервативної партії та прем'єр-міністра у колишнього міністра фінансів Ріші Сунака.

Більше про Ліз Трасс читайте тут: Залізна леді 2.0: що змінить обрання Ліз Трасс прем’єр-міністром Британії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: