Результат виборів у Берліні може змінитися: знайшли непораховані голоси

Вівторок, 14 лютого 2023, 15:46

Через два дні після виборів до місцевого парламенту Берліна з’ясувалося, що приблизно чотири з половиною сотні голосів не було враховано, оскільки вони "загубились" через голосування поштою.

Про це йдеться у публікації видання Bild, пише "Європейська правда".

Відповідальний за процедуру земельних виборів Стефан Брьохлер розповів, що приблизно 450 бюлетенів ще мають бути підраховані та додані до результатів. 

Чому партія Шольца програла вибори у Берліні і як це вплине на позиції самого канцлера

За його словами, поштові виборчі бюлетені надійшли із запізненням і залишилися непідрахованими у день виборів у неділю. Брьохлер зазначив, що голоси мають бути підраховані протягом наступних кількох днів, а потім буде оприлюднено результати: "Важливо, щоб жоден голос не був втрачений", - сказав він.

Як повідомив виданню політик СДПН Кевін Хеніке, є 466 голосів, які були передані поштою лише в понеділок. Оскільки бюлетені були надіслані виборцями вчасно, вони мають бути включені до результатів виборів. ."На жаль, проблема виникла через Deutsche Post, виборча служба не винна", - заявив він.

Включення цих голосів до офіційних підсумків голосування може мати серйозний вплив на те, хто може очолити Берлін. За попередніми результатами, соціал-демократи Олафа Шольца посіли друге місце. Проте вони лише на 105 голосів випередили зелених.

Шольц втрачає Берлін: що змінить поразка партії влади у столиці Німеччини

Перемогу здобув опозиційний Християнсько-демократичний союз. ХДС сподівається залучити СДПН або зелених для створення коаліції. 

Однак СДПН, зелені та ліві також розглядають можливість продовження своєї попередньої тристоронньої коаліції. Математично це є можливим, незважаючи на явне лідерство ХДС.

Якщо у Берліні буде утворена тристороння коаліція, то найімовірніше мером стане представник партії, яка зайняла друге місце на виборах. Нині німецьку столицю очолює представниця СДПН Франциска Гіффай.

Берліну довелося проводити повторні вибори замість голосування, яке відбулося у вересні 2021 року, коли вибори проходили паралельно з федеральними. Тоді були проблеми у виборчому процесі, зокрема, були відсутні бюлетені. Конституційний суд землі Берлін визнав вибори недійсними та зобов’язав їх повторити. Нічого подібного в Німеччині на державному рівні ще не було. 

Детальніше читайте у статті: Шольц втрачає Берлін: що змінить поразка партії влади у столиці Німеччини

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: