Ядерний демарш Путіна, топ-дипломат послав Орбана, виступ Байдена про Україну: новини дня

Дайджест
Вівторок, 21 лютого 2023, 21:00

Серед головних тем дня – призупинення участі Росії у ядерній угоді, історичний виступ президента США у Варшаві про Україну, перша в історії тристороння зустріч високого рівня Україна-ЄС-НАТО, візит прем’єрки Італії до України. 

Президент Сербії побачив в заявах Путіна те, що він буде дуже запекло продовжувати боротьбу в Україні.

"Це те, чого ми очікували, і я очікую побачити через день, два або три великі зміни на полі бою і значні зміни в подальших політичних діях щодо Сербії, як з боку Заходу, так і з боку інших міжнародних чинників", – додав президент Сербії.

Глава МЗС Китаю заявив, що війна в Україні "виходить з-під контролю".

У Єврокомісії з настороженістю поставилися до "мирного плану" Китаю щодо України, а Зеленський відповів на пропозицію Китаю українською "формулою миру".

Тим часом, Кільський інститут світової економіки (IfW) виявив, що чверть обіцяних важких озброєнь Україна ще не отримала. 

Всі важливі і цікаві новини 21 лютого читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Ядерний демарш Путіна

У вівторок президент Росії Владімір Путін оголосив послання Федеральним зборам.

У своєму зверненні до нації Путін заявив, що російське вторгнення в Україну було виправдане західними загрозами. Радник Білого дому з національної безпеки Джейк Салліван відреагував на це, засудивши "абсурдність" цієї промови.

"Ніхто не нападає на Росію. Існує певний абсурд в ідеї, що Росія перебуває під якоюсь військовою загрозою з боку України або когось іншого", - сказав Джейк Салліван журналістам.

А глава МЗС Литви потролив Путіна заявивши, що НАТО ще навіть не почав свою "СВО" проти РФ, росіян б’ють українці. Разом з тим, глава Генштабу однієї з країн НАТО допустив війну з Росією.

Серед іншого, Путін у своїй промові повідомив, що економічний спад у РФ нібито виявився не таким сильним, як прогнозувалось. Напередодні цифри щодо стану економіки Росії оприлюднив "Росстат".

"Вони заробляють гроші на газі, який продають іншим, але решта економіки дуже страждає. Тому я абсолютно не вірю цим числам", – заявив президент Франції Емманюель Макрон.

За його словами, російська статистика – "це пропаганда, це країна, яка вже не є демократичною, вільною країною, з незалежним інститутом (статистики)". 

"Це вони кажуть (що падіння становить) 2%, я кажу, що це набагато більше", – додав президент Франції.

Також Путін оголосив про призупинення участі Росії в договорі з США про ядерні ракети.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що сьогоднішнім рішенням щодо договору про СНО (стратегічні наступальні озброєння) вся архітектура контролю за озброєннями зруйнована.

Також він закликав Росію переглянути своє рішення. 

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що рішення Росії є "глибоко прикрим і безвідповідальним", але США залишаються готовими до обговорення цього питання.

Росія обіцяє не нарощувати ядерний арсенал після призупинення СНО-3, а міністерство закордонних справ України вважає, що потрібні термінові заходи через підрив Росією договору зі США про ядерну зброю.

Загалом, в Євросоюзі промову Путіна сприйняли як сигнал до подальшої ескалації та продовження війни. 

Так вважають, серед інших, у Німеччині, Латвії та Естонії

Більш того, Німеччина закликала своїх громадян не їхати в Росію найближчим часом.

Президент Сербії побачив в заявах Путіна те, що він буде дуже запекло продовжувати боротьбу в Україні.

"Це те, чого ми очікували, і я очікую побачити через день, два або три великі зміни на полі бою і значні зміни в подальших політичних діях щодо Сербії, як з боку Заходу, так і з боку інших міжнародних чинників", – додав президент Сербії.

Глава МЗС Китаю заявив, що війна в Україні "виходить з-під контролю".

А у Єврокомісії з настороженістю поставилися до "мирного плану" Китаю щодо України.

Президент Володимир Зеленський заявив, що йому невідомі конкретні положення "мирного плану" для російсько-української війни, який планує представити Китай, і він розраховує на підтримку української "формули миру".

До речі, у день промови Путіна Росія викликала посла США та висловила претензії за підтримку України.

Виступ Байдена і підтримка України

Сьогодні ввечері у столиці Польщі виступив президент США Джо Байден. Він відвідав Варшаву відразу після несподіваного візиту до Києва.

Президент Сполучених Штатів заявив, що союзники України не "втомляться" підтримувати її в протистоянні російській повномасштабній агресії, а Київ "ніколи не буде" переможений РФ.

"Сумнівів бути не повинно: наша підтримка України не похитнеться, НАТО не буде розділеним, і в нас не настане втома. Жадоба й бажання Путіна до землі та влади зазнає невдачі – а любов українського народу до своєї країни візьме гору. Демократичні держави світу захищатимуть свої свободи сьогодні, завтра і завжди", – наголосив американський президент.

Також під час промови Байден наголосив, що західні країни не збирались здійснювати напад на Росію всупереч заявам її президента Владіміра Путіна – який таким чином виправдав агресію проти України.

Згадав і про санкції. 

"Ми продовжуємо підтримувати найбільший санкційний режим, який коли-небудь в історії застосовувався проти держави. Ми збираємось оголосити подальші санкції цього тижня разом з нашими партнерами", – сказав Байден.

За його словами, вони "притягнуть до відповідальності тих, хто несе відповідальність за цю війну".

Байден додав, що вони прагнутимуть покарати винних у воєнних злочинах та злочинах проти людяності, які продовжують чинити росіяни.

Історичну промову Джо Байдена у Варшаві про Україну та війну дивіться на нашому Youtube-каналі.

Також сьогодні президент Володимир Зеленський обговорив із конгресменами США військову підтримку України.

І це ще не все. У вівторок відбулася перша в історії тристороння зустріч високого рівня Україна-ЄС-НАТО.

На ній Україна, ЄС та НАТО домовилися створити координаційний механізм задля збільшення виробництва озброєнь для українських потреб.

А генсек НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції заявив, що після війни потрібні будуть довгострокові домовленості для безпеки України.

Не дивлячись на висловлювання Заходом підтримки України, чверть обіцяних важких озброєнь Україна ще не отримала. 

Згідно з новим звітом IfW, США випередили Європейський Союз та його найбільшу економіку, Німеччину, у наданні допомоги Україні. Згідно з дослідженням, Сполучені Штати пообіцяли надати підтримку Україні з січня 2022 року на суму 73 мільярди євро, а ЄС – 54,9 мільярда євро. 

"Американці задають темп у підтримці України. Нерішучість європейців у перший рік війни - дивовижне явище, тим більше, що фінансові ресурси можна швидко мобілізувати", – сказав експерт IfW Крістоф Требуш. 

Візит прем’єрки Італії 

Прем'єрка Італії Джорджія Мелоні прибула до Києва.

Візит відбувається на не дуже сприятливому тлі. Попри складність ставлення до України в Італії, Джорджія Мелоні намагається утримати проукраїнський курс країни, йдеться в статті Ярини Груша-Поссамай (з Італії) "За мир" чи за Україну? Що думає про війну РФ прем’єрка Італії, яка приїхала до Зеленського.

До речі, вона також прокоментувала сьогоднішній виступ Путіна: "Путін? Частина мого серця сподівалася, що він скаже інші слова, очікуючи на крок вперед. Те, що ми почули сьогодні вранці, – це звичайна пропаганда, але факти інші".

Під час візиту України Мелоні відвідала Бучу та Ірпінь.

У Бучі Мелоні поклала червоні квіти в пам’ять про замордованих російською армією людей.  

"Ви можете розраховувати на Італію, ми були з вами з самого початку і будемо до кінця. У вас є вся наша підтримка", – сказала вона.

Також прем’єрка повідомила, що питання винищувачів для України поки не обговорюється, Італія розглядає передачу ЗСУ додаткових систем протиповітряної оборони і організує у квітні конференцію з відновлення України

Крім того, Джорджія Мелоні поінформувала президента України, що Комітет у закордонних справах парламенту Італії визнав Голодомор геноцидом українського народу.

На тему Італії слід додати, що президент Володимир Зеленський різко прокоментував слова колишнього італійського прем’єра Сільвіо Берлусконі, який закликав того припинити "атакувати" Донбас, щоб завершити війну.

"Пан Берлусконі… Його дім ніколи не бомбили ракетами щоденно, і слава богу, що до нього на танку у двір не заїхав його партнер з Російської Федерації, не знищив його рідних та близьких. Я думаю, пан Берлусконі через блекаут не просинався о 3-ій ночі й не починав прати одяг, готувати на два дні вперед своїм дітям, тому що наступні два-три дні може просто не бути світла через велику братську любов російського народу", – зазначив він.

Зазначимо, що Сільвіо Берлусконі є лідером однієї з трьох партій, які входять до владної коаліції разом з партією прем’єрки Італії.  

Білорусь і санкції

Білорусь перекинула близько 70 одиниць техніки у напрямку кордону з Литвою. У Збройних силах Литви не бачать причин для тривоги.

Видання Yahoo News, Süddeutsche Zeitung, WDR, NDR, Delfi Eesti, Expressen і Independent, проєкти VSquare і Frontstory, центр "Досьє" і Білоруський розслідувальний центр виявили, що Росія розробила стратегію захоплення Білорусі до 2030 року.

А білоруські й литовські активісти виявили схему продажу білоруських добрив в обхід санкцій ЄС.

Щодо санкцій, то в Албанії затримали танкер, який може нелегально перевозити російську нафту, а у ЄС поки не знайшли 300 млрд євро активів Центробанку РФ, які мають піти на користь України.

Серед інших новин дня 

Глава МЗС Словаччини вилаяв Орбана російською фразою: "Иди на х*й".

Румунія зупиняє діяльність Російського центру культури і науки в Бухаресті.

У Придністров’ї обурилися через закон про покарання за сепаратизм, який підписала Санду.

Німеччина спрощує візовий режим для постраждалих від землетрусів у Туреччині.

Кількість загиблих внаслідок нового землетрусу у Туреччині досягла 6, постраждали майже 300 осіб.

Понад 200 організацій і президентка Грузії – проти закону про "іноагентів", що копіює російський. Євросоюз також розкритикував законопроєкт.

Канали Венеції починають пересихати, в Італії попереджають про посуху.

Прем'єр Молдови про попередження Зеленського: "В РФ є кілька сценаріїв дестабілізації".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: