У США викрили "поліцейський відділок" Китаю, арештували двох його співробітників

Понеділок, 17 квітня 2023, 21:11

Окружний суд східного округу Нью-Йорка розглядатиме два кримінальні позови, в межах яких загалом 44 людям висунули звинувачення у зв’язку з діяльністю неофіційного "поліцейського відділку" Китаю в місті.

Про це, як пише "Європейська правда", в понеділок оголосило Міністерство юстиції США.

За даними американської прокуратури, співробітники Міністерства громадської безпеки Китаю, яке виконує роль поліції, створили мережу для стеження й переслідування китайських дисидентів за кордоном.

Як вважають, звинувачувані входили до оперативної групи китайського МГБ під назвою "Робоча група спеціального проєкту 912", що займалась переслідування китайських дисидентів по всьому світу, зокрема у США.

Китайські оперативники здійснювали переслідування через тисячі фейкових акаунтів у соцмережі (її назва не уточнюється); через них також "поширювали офіційну урядову пропаганду та наративи КНР". Крім того, обвинувачені намагалися вербувати громадян США для роботи від імені китайського уряду та перешкоджали роботі китайських продемократичних активістів – наприклад, зривали захід, присвячений річниці розстрілів на площі Тяньаньмень.

В Італії правозахисники виявили найбільше неофіційних "поліцейських відділків" Китаю  

Обидві кримінальні справи стосуються 40 співробітників Міністерства громадської безпеки Китаю та двох посадовців Управління з питань кіберпростору КНР, яким висунули звинувачення заочно. Ще двох фігурантів справи затримали правоохоронці Нью-Йорка, зазначає AP, але їхня конкретна роль у схемі не уточнюється.

Восени 2022 року правозахисна група Safeguard Defenders опублікувала розслідування про "поліцейські відділки" Китаю в Європі, які, за її даними, використовуються як інструмент тиску та примусу дисидентів та підозрюваних у скоєнні злочинів повернутися до своєї країни і постати перед судом там, в Іспанії розпочали своє розслідування.

Китайські посадовці не заперечують існування таких установ, але заявляють, що вони існують виключно для надання адміністративних послуг китайським громадянам.

Після цього "поліцейські відділки" закрили або їхню діяльність обмежили в низці європейських країн, зокрема Іспанії, Британії, Нідерландах та інших.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: