У Литві запевнили, що українське зерно не викличе проблем на місцевому ринку

Четвер, 27 квітня 2023, 18:40

Міністр сільського господарства Литви Кястутіс Навіцкас запевняє, що українське зерно, яке вирушає до Литви, через низьку ціну не спотворить ринок і не викличе проблем.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє портал Delfi.

За його словами, продукція йде транзитом – не в Литву, а безпосередньо в Клайпедський порт, і для того, щоб зерно дійшло до порту, існують узгоджені механізми і запобіжники.

"(Українське зерно в Литві) проблем не викличе з кількох причин. Одна з основних причин того, про що ми говоримо, і весь пакет допомоги полягає в тому, що це не транзит до Литви, а транзит через Литву в Клайпедський порт", – сказав Навіцкас.

"Усі механізми, які міністр закордонних справ пропонував на двосторонніх зустрічах, він говорить саме про це – і запобіжники, і документи, і те, як ми забезпечуємо, щоб вантаж дійшов до Клайпедського морського порту", – зазначив він.

Політик також наголосив, що в Литві склалася сумна ситуація із залізничною інфраструктурою, тому в країни немає можливості перевозити великі обсяги зерна.

"Що дійсно сумно, так це наша бідна залізнична інфраструктура. І при великому бажанні, сьогодні ми не можемо перевозити великі обсяги", – сказав міністр.

Як повідомлялося, Литва може допомогти Україні експортувати до мільйона тонн зерна залізницею.

Як відомо, імпорт українського зерна припинили Словаччина, Угорщина і Болгарія, це зробила і Польща, але в підсумку Україні та Польщі вдалося домовитися про відновлення транзиту зерна.

Міністр розвитку і технологій Польщі Вальдемар Буда заявив про необхідність утримання ембарго на зерно з України щонайменше до кінця року.

У середу третій раунд переговорів Єврокомісії з міністрами сільського господарства п'яти країн завершився невдачею. Єврокомісію почало дратувати те, що країни все більше розширюють список українських продуктів, імпорт яких вони хочуть заборонити.

Детальніше про кризу довкола заборони імпорту українського зерна читайте у статті Польща продовжує блокаду: які шанси зберегти ринок ЄС для українського агроекспорту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: