Чому проєвропейські сили Болгарії не змогли створити коаліцію і як обійшли цю проблему

Аналітика коротко
Четвер, 25 травня 2023, 08:50

Вже незабаром підтримка України з боку Болгарії, зокрема й військова, може посилитися.

Це стане можливим завдяки виходу країни з глибокої політичної кризи, яка посилювала вагу політиків, орієнтованих на співпрацю з РФ.

Невдовзі в Болгарії може запрацювати повноцінний уряд, чого не було майже рік. Але головне – новий уряд не буде залежним ані від соціалістів, які виступали проти передачі Україні озброєння, ані від інших проросійських сил.

Про те, як цього вдалося добитися і чи можна сподіватися, що цей уряд не впаде вже в найближчі місяці, читайте в статті редактора ЄвроПравди Юрія Панченка, а також Михайла Драпака з Ради зовнішньої політики "Українська призма" Два уряди і жодної коаліції: як Болгарія вийшла з політичної кризи та що це змінить для України.

У болгарському парламенті, вже після чотирьох дострокових виборів, нарешті домовилися про формування уряду. 

Проблеми були через те, що проєвропейські сили не могли домовитися між собою, а всі інші формати коаліції виявлялись нестійкими.

Досі перешкодою на шляху формування коаліції були не ідеологічні розбіжності, а в першу чергу несприйняття. А якщо точніше – несприйняття лідера партії ГЕРБ ("Громадяни за європейський розвиток Болгарії") Бойко Борисова більшістю болгарських політиків.

Увесь час прем’єрства Борисова його супроводжували звинувачення у масштабній корупції.

А програма іншої проєвропейської сили блок "Продовжуємо зміни/Демократична Болгарія" (ПЗ-ДБ), яка на останніх виборах посіла друге місце, базувалася на антикорупційних гаслах.

Ці дві проєвропейські політсили довгий час не могли домовитися про формування уряду. 

Однак цього разу, коли ніщо не натякало на успіх, домовленості таки було досягнуто.

Колишній прем’єр та співголова партії "Продовжуємо зміни" Кирил Петков вже встиг вибачитися перед своїми виборцями за порушення обіцянки, що в їхньому новому уряді не буде жодного міністра від ГЕРБ.

Але одночасно він переконує у головному: досягнута домовленість не є коаліційною. А тому наявний компроміс є "однозначно кращим", аніж нові парламентські вибори.

То про що домовилися у Болгарії?

Замість коаліції ГЕРБ та "Продовжуємо зміни" домовилися про ротацію урядів.

Право першим створити уряд відійшло "Продовжуємо зміни". При цьому, попри обіцянки, в уряді буде одна кандидатура від ГЕРБ – нинішня єврокомісарка Марія Габріель. Вона обійме посаду віцепрем’єрки та одночасно очолить Міністерство закордонних справ. Решту міністерських посад призначить блок "Продовжуємо зміни/Демократична Болгарія".

Як домовилися сторони, такий уряд пропрацює лише дев’ять місяців, після чого його замінить уряд від ГЕРБ – також на дев’ять місяців.

Ще одна особливість болгарської домовленості – вона охоплює лише півтора року, протягом яких два уряди мають реалізувати найбільш насущні реформи.

Якщо сторони не посваряться під час узгодження програми роботи уряду, то голосування ГЕРБ за вотум довіри новому Кабінету міністрів означатиме, що в Болгарії вперше за останні роки з’явився уряд, який у своїй роботі є незалежним від голосів проросійських партій.

А відповідно, зовнішня політика Болгарії буде більш проєвропейською та проукраїнською.

Серед тих, хто програє від такого перебігу – чинний президент Румен Радев.

Докладніше – у матеріалі Юрія Панченка і Михайла Драпака Два уряди і жодної коаліції: як Болгарія вийшла з політичної кризи та що це змінить для України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: