Китайський посол пропонував Європі визнати окупацію РФ території України в обмін на перемир’я – WSJ

П'ятниця, 26 травня 2023, 16:15

Китайський посол Лі Хуей у межах свого турне Європою для сприяння "врегулюванню" війни Росії проти України пропонував закликати до негайного припинення вогню, при цьому визнаючи окупацію РФ українських територій.

Як повідомляє "Європейська правда", про це виданню The Wall Street Journal розповіли європейські дипломати, знайомі з ходом переговорів.

За їхніми словами, Лі Хуей закликав європейські уряди розглядати Китай як економічну альтернативу Вашингтону та закликав "діяти швидко, щоб покласти край конфлікту між Росією та Україною", перш ніж він набуде більших масштабів.

Хоча європейські посадовці поки не відкидають зусилля Китаю з урегулювання війни, вони поставили під сумнів його можливу роль як посередника в будь-яких переговорах, враховуючи тісні зв’язки Пекіна та Москви.

ЄС закликав Китай відігравати конструктивну роль для миру в Україні

Як розповів WSJ один із дипломатів, держави Європи не вважають мир в Україні можливим, доки звідти не будуть виведені російські війська, і саме таку позицію й озвучили китайському спецпредставнику.

"Вони (Китай. – Ред.), імовірно, випробовують єдність Заходу і намагаються проявити ініціативу", – додав інший співрозмовник WSJ.

За даними видання, європейські дипломати під час зустрічей із послом Китаю намагалися донести три ключові меседжі: Пекін повинен і далі чинити тиск на Росію, щоб вона не використовувала ядерну зброю, не надавала військової допомоги Росії і засудила агресію Москви. Також вони попросили КНР підтримати убезпечення окупованої РФ Запорізької атомної електростанції.

Минулого тижня Лі Хуей відвідав Україну і зустрівся з президентом Володимиром Зеленським у межах європейського турне, яке Пекін назвав зусиллями зі сприяння мирним переговорам і політичному врегулюванню.

У п'ятницю китайський дипломат має відвідати Росію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: