США розповіли, який шанс для України бачать у зустрічі в Саудівській Аравії

Четвер, 3 серпня 2023, 09:39

Сполучені Штати сподіваються, що зустріч у Саудівській Аравії стане шансом для країн світу почути від України про реалії російсько-української війни, а для Києва – обговорити забезпечення миру.  

Про це, як пише "Європейська правда", розповів речник Держдепу Меттью Міллер.

За його словами, з точки зору США ця зустріч – це "шанс для низки країн світу, які можуть бути присутніми на цих переговорах, почути безпосередньо від українського уряду про жахіття, яких зазнала їхня країна від російської агресії, і про те, що ця агресія не повинна бути винагороджена наприкінці цієї війни".

Водночас, зізнався Міллер, Сполучені Штати "не розглядають ці переговори як такі, що можуть призвести до якихось конкретних результатів наприкінці" зустрічі.

"Ми будемо брати участь у цих переговорах, які, знову ж таки, були скликані урядом України, щоб обговорити, як наприкінці цього конфлікту ми можемо забезпечити мир, який поважатиме територію України, її територіальну цілісність і суверенітет", – зазначив представник Держдепу.

"Тому щоразу, коли ми ведемо переговори з іншими країнами, ми заохочуємо їх прийняти цю точку зору, і ми будемо заохочувати їх прийняти цю точку зору в цих переговорах. Але ми розглядаємо це як частину процесу, а не як кінець будь-якого процесу", – зауважив Міллер.

Він додав, що "для того, щоб відбулися будь-які мирні переговори, Росія повинна показати, що вона готова вступити в мирні переговори, а вона цього не зробила".

Раніше заступник керівника Офісу президента заявив, що за результатами зустрічі у Саудівській Аравії планують "узгодити філософію 10 пунктів української "формули миру". 

Крім того, на зустрічі планують опрацювати деталі проведення майбутнього саміту "формули миру" на рівні лідерів, зокрема обговорити час, місце і порядок денний.

2 серпня президент Володимир Зеленський заявив, що Київ розраховує домовитися з іншими державами світу про саміт щодо реалізації "формули миру" на осінь цього року. 

"ЄвроПравда" раніше публікувала текст "формули миру" Зеленського з 10 пунктів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: