CША анонсували санкції проти єменських хуситів як терористичної групи

Неділя, 18 лютого 2024, 10:32

Державний департамент США 17 лютого заявив, що Штати оголошують єменських хуситів, підтримуваних Іраном, терористичною групою, що буде супроводжуватися відповідними санкціями.

Про це йдеться у заяві Держдепу, пише "Європейська правда".

Майбутні обмеження у зв’язку з цим рішенням почнуть діяти через 30 днів після оголошення. 

США аргументують рішення тим, що хусити останнім часом здійснюють безпрецедентні напади на торгові судна у регіоні та сили союзників, які намагаються їх захищати, створюючи великі проблеми для глобальної торгівлі. 

Реклама:

"Дані обмеження мають на меті забезпечити відповідальність за терористичн ідії групи. Якщо хусити припинять напади у Червоному морі і Аденській затоці, США переглянуть рішення", – зазначають у заяві. 

Держдеп зазначив, що у рішенні спробують уникнути негативних наслідків для звичайного єменського населення.

Зокрема, залишаться дозволеними операції для постачання продовольчих товарів, медикаментів, пального, особисті грошові перекази тощо. 

Нагадаємо, від середини листопада бойовики-хусити в Ємені неодноразово запускали безпілотники й ракети проти торгових суден у Червоному морі, пояснюючи це солідарністю з палестинським народом.

З грудня США започаткували спеціальну військову місію у регіоні за участі 10 союзників з метою захищати торгові судна. Відтоді збили численні ракети й дрони, запущені хуситами, та неодноразово завдавали ударів по їхніх військових об'єктах та зброї на території Ємену.

З 19 лютого офіційно почне роботу військово-морська місія ЄС із захисту цивільного судноплавства в Червоному морі під назвою Aspides.

В кінці 2023 року США оголосили санкції проти мережі, через яку хусити отримували кошти з Ірану.

Читайте також: Єменські хусити вбивають торгівлю. Чим загрожує конфлікт у Червоному морі?

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: