Глава МЗС Литви: Захід міг би закрити частину неба в Україні, якщо направить інструкторів 

Новини — Четвер, 9 травня 2024, 14:23 —

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що держави Заходу могли б скерувати в Україну своїх військових інструкторів для навчань українських військових на місці та захистити їх від російських атак додатковими системами ППО.

Про це Ландсбергіс розповів виданню The Guardian, повідомляє "Європейська правда".

Ландсбергіс сказав, що західні військові навчали українців в Україні до війни, тому повернення до цієї традиції може бути цілком здійсненним. "Це може бути першим кроком в ініціативі президента Макрона", – вважає глава литовського МЗС.

Він назвав пропозицію навчати українців у власній країні "більш практичною", ніж навчання на території країн-членів НАТО.

Реклама:

Ландсбергіс допустив, що країни Заходу могли б надати системи ППО для захисту своїх інструкторів в Україні.

"Можливо, що інструктори, розміщені в рамках коаліції для підготовки українців в Україні, можуть бути захищені протиповітряною обороною, а це, в свою чергу, означає, що частина українського неба може бути захищена протиповітряною обороною", – зауважив Ландсбергіс.

Він сказав, що такий крок "скаже Путіну, що не йому вирішувати, як ми допомагаємо Україні. Натомість ми побачимо, що потрібно, і адаптуємось до ситуації, тому що ситуація не покращується".

Він додав, що парламент Литви вже дав уряду мандат на проведення навчань інструкторами в Україні, але це найкраще було б зробити у складі більшої коаліції.

Глава литовського уряду Інгріда Шимоніте заявляла, що Литва готова направити свої війська для проведення навчань на території України, але офіційний Київ ще не скеровував відповідне прохання.

Президент Литви Гітанас Науседа, зі свого боку, підтримує дискусії про можливу відправку іноземних військ в Україну для навчань.

Читайте також: Макрон без червоних ліній: що стоїть за ідеєю президента Франції про війська НАТО в Україні.






Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: