Суддю з Польщі, який втік до Білорусі, позбавили імунітету й хочуть арештувати

Новини — Четвер, 9 травня 2024, 17:47 —

Вищий адміністративний суд Польщі зняв недоторканність із судді Томаша Шмідта, який утік до Білорусі, дозволивши його затримання і попереднє ув'язнення, а також формально відсторонив від виконання обов'язків.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив речник суду Сильвестр Марціняк.

За словами Марціняка, Дисциплінарний суд Польщі першої інстанції задовольнив клопотання Національної прокуратури від 8 травня та видав постанову про притягнення Шмідта до кримінальної відповідальності.

Також суд санкціонував затримання судді-перебіжчика і "застосування до нього тимчасового арешту, а також тимчасово відсторонив суддю від виконання своїх обов'язків за посадою".

Реклама:
ЗМІ: У Польщі з'ясовують причетність судді-перебіжчика до антиукраїнських гасел місцевих "ультрас"

Раніше генеральний прокурор Польщі Адам Боднар пояснив, що позбавлення Шмідта імунітету дасть владі підстави для його оголошення в розшук. А прем'єр Дональд Туск особисто закликав до цього кроку, щоб "вжити подальших заходів".

Нагадаємо, днями суддя воєводського адміністративного суду Варшави Томаш Шмідт з’явився на пресконференції у Мінську та заявив, що хоче залишитися у Білорусі і проситиме про політичний притулок.

Національна прокуратура Польщі розпочала розслідування стосовно Шмідта за статтею про роботу на іноземну розвідку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: