15 грудня 2023

Статті
Зробити Байдена Трампом: чи почнеться новий імпічмент перед виборами у США
Що змінює початок розслідування щодо чинного президента США? У тому числі – для підтримки України з боку Вашингтона.
В Києві відбувся форум проєкту "Відновлюємо Україну разом"
12 грудня 2023 року в Музеї історії Києва відбувся заключний форум проєкту "Відновлюємо Україну разом", що втілюється мережею захисту національних інтересів "АНТС" за фінансової підтримки Європейського Союзу.
Поразка Орбана чи перемога України? Деталі та наслідки рішення історичного саміту ЄС
Для Орбана цей крок був безумовно принизливим. Йому довелося терпіти знущальні коментарі й навіть поради колег "заткнути пельку"...
Новини
23:03
Експеримент у Нідерландах: кав’ярням дозволили продавати власну марихуану
Міністерство охорони здоров'я, добробуту та спорту Нідерландів у п’ятницю оголосило про початок експерименту, в межах якого у двох містах запрацюють так звані канабіс-кав’ярні – заклади, які як виняток отримали дозвіл на комерційне вирощування марихуани.
22:40
У Туска кажуть, що попередники не лишили грошей на зарплати працівникам його офісу
Голова канцелярії нового прем'єра Польщі Дональда Туска Ян Грабець на першій пресконференції в п'ятницю заявив, що в держскарбниці не вистачає трьох мільйонів злотих на виплати працівникам канцелярії через дії попередників.
22:20
Лідер сепаратистів Каталонії хоче зустрітись із прем’єром Іспанії на тлі суперечок щодо амністії
Голова партії "Разом за Каталонію" (JxCat) Карлес Пучдемон, який відіграв одну з ключових ролей у спробі оголошення регіоном незалежності від Іспанії у 2017 році, має намір зустрітись із іспанським прем’єром Педро Санчесом на тлі суперечок щодо амністії каталонських сепаратистів.
21:58
У ЄС узгодили реформу регулювання ЗМІ, включно із захистом журналістів від стеження
Представники ключових інституцій Європейського Союзу в п’ятницю оголосили про політичну згоду щодо Європейського акта про свободу ЗМІ (European Media Freedom Act) – нового закону, покликаного сприяти свободі та різноманітності в секторі медіа.
21:34
Молдова долучиться до міжнародного реєстру збитків, завданих агресією РФ
Парламент Молдови у п'ятницю ухвалив у першому читанні законопроєкт про приєднання до розширеної часткової угоди про створення міжнародного Реєстру збитків завданих агресією Російської Федерації проти України, під егідою Ради Європи.
21:17
Новий голова МЗС Польщі поговорив із Сійярто про Україну
Новопризначений міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський у п'ятницю провів розмову з угорським візаві Петером Сійярто, в якій зокрема згадав і про Україну.
21:00
Стефанішина: В ЄС були готові забрати в Угорщини вето, якби вона не поступилась щодо України
Віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина стверджує, що 26 держав-членів ЄС розглядали можливість позбавити Угорщину права вето, якби вона заблокувала рішення про початок переговорів із Україною.
ДайджестВ ЄС готують 50 млрд Україні, словаки розблокували кордон, скандал у Чорногорії: новини дня
20:45
Стефанішина: Україна з наступного тижня починає роботу з ЄС для підготовки переговорів
Український уряд наступного тижня починає консультації з Європейською комісією для підготовки наступних кроків для руху України до ЄС після рішення Європейської ради.
20:39
Кордон Фінляндії з Росією знову повністю закрили: за день прибули 230 шукачів притулку
Відкриті напередодні пункти пропуску Ваалімаа і Ніірала на кордоні Фінляндії з Росією офіційно закриті до 14 січня.
20:22
Австрія посилює закон про заборону нацистської та екстремістської символіки
Парламент Австрії в п'ятницю посилив закон про заборону нацистської символіки, розширивши сферу його дії і посиливши покарання за демонстрацію і поширення будь-якої забороненої символіки з метою протидії зростанню антисемітизму і екстремізму.
20:21
Нідерланди вже не проти приєднання Болгарії до "шенгену"
Уряд Нідерландів змінив свою позицію стосовно приєднання Болгарії до Шенгенської зони й готовий підтримати таке рішення.
Аналітика короткоКоли Україна отримає 50 млрд євро від ЄС: головне з рішення саміту
19:57
Шольц підтвердив, що відправив Орбана пити каву під час голосування щодо України
Канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив, що перед голосуванням за початок переговорів про вступ України в ЄС у четвер запропонував угорському прем'єр-міністру Віктору Орбану випити кави за межами зали.
19:41
Скандал на переписі населення Чорногорії: частину анкет заповнювали чорнилом, що зникає
Правоохоронці Чорногорії в четвер розпочали розслідування у зв’язку з використанням ручок із чорнилом, що зникає при нагріванні, відповідальними за перепис населення для заповнення анкет.
19:38
Дії Фінляндії на кордоні з Росією зміцнили почуття національної безпеки фінів
Кроки фінського уряду на кордоні з Росією зміцнили у фінів відчуття національної безпеки.
19:26
фотоВ Іспанії викрили працівників одного з найбільших аеропортів на крадіжці багажу
Цивільна гвардія Іспанії викрила злочинне угруповання в одному з аеропортів на острові Тенерифе – Тенерифе-Південний, яке викрало особистих речей авіапасажирів на майже два мільйони євро.
19:16
Шольц: Україна неодмінно отримає 50 млрд євро, з Орбаном чи без
За словами канцлера Німеччини Олафа Шольца, Україна обов'язково отримає 50 мільярдів євро допомоги, про які 26 лідерів домовилися на саміті ЄС – навіть якщо Угорщина продовжить блокувати угоду про бюджет.
19:07
Макрон: Орбан пообіцяв мені не блокувати рух України до ЄС після виконання нею умов
Французький президент Емманюель Макрон заявив, що прем'єр Угорщини Віктор Орбан особисто обіцяв йому не блокувати вступ України в Європейський Союз у разі виконання нею всіх умов Єврокомісії.
18:56
Данія з 2025 року запровадить "зелений" податок на авіаквитки
Уряд Данії у п’ятницю оголосив про рішення з 2025 року поетапно запровадити "зелений" податок на авіаквитки, покликаний компенсувати шкоду авіаперельотів довкіллю.
18:53
Польський суд скасував заборону на протести в Дорогуську, блокаду кордону поновлять
У п'ятницю Люблінський окружний суд скасував рішення голови гміни Дорогуськ, яке забороняло перевізникам знову зібратися у понеділок, 18 грудня, перед прикордонним переходом у цьому населеному пункті.
18:38
Макрон досі відкритий до розмов із Путіним: Мій мобільний номер не змінився
Президент Франції Емманюель Макрон у п'ятницю заявив, що все ще розглядає можливість переговорів з російським візаві Владіміром Путіним, якщо це допоможе встановити стійкий мир між Україною та РФ.
18:36
Литва передала Україні нову партію військової допомоги
Міноборони Литви повідомило про передачу Україні нової партії військової допомоги.
18:20
Прокуратура Польщі розслідує смерть українки після пологів
Окружна прокуратура польського міста Острув Великопольський розслідує смерть 28-річної українки, яка померла в лікарні після кесаревого розтину.
18:11
В ОП розраховують на отримання щорічно до $15 млрд доходів від заарештованих активів РФ
В ОП вважають, що Україна могла б отримувати щорічно до $15 млрд доходу від заморожених активів РФ.
18:02
Британія запровадила санкції проти ключового банку "Ростеха"
Уряд Великої Британії у п’ятницю оновив санкційний перелік, додавши до нього опорний банк підсанкційної російської державної корпорації "Ростех" – "Новикомбанк".
17:48
CNN: В останні дні президентства Трампа загубився секретний звіт про втручання РФ у вибори
Наприкінці президентського терміну Дональда Трампа з Білого дому зникла папка із секретною інформацією про втручання Росії у вибори 2016 року, яку спецслужби відтоді намагаються безуспішно повернути.
17:45
Бюджетна криза посилила непопулярність німецького уряду
Після суперечки щодо бюджету на наступний рік федеральний уряд Німеччини ще більше погіршив свою репутацію серед населення.
17:25
Німеччина на три місяці продовжила контроль на кордонах з сусідніми країнами
Стаціонарні перевірки на кордонах Німеччини з Польщею, Чехією та Швейцарією, які вперше були запроваджені в середині жовтня, будуть продовжені щонайменше до 15 березня наступного року.
17:21
Фламандські ультраправі вигнали зі своїх лав імовірного китайського шпигуна
Ультраправа партія "Фламандський інтерес" вирішила виключити зі свого складу колишнього сенатора Франка Креєльмана, який, згідно з журналістським розслідуванням, міг шпигувати на користь Китаю.
17:04
У Фінляндії розслідуватимуть ймовірні воєнні злочини неонациста Петровського в Україні
Генеральна прокуратура Фінляндії ініціювала попереднє розслідування щодо ймовірних воєнних злочинів, скоєних в Україні колишнім командиром неонацистської групи "Русич" Яном Петровським.
17:01
ЄС готує транш у 1,5 млрд євро для України "найближчими днями"
Європейська комісія схвалила перерахування Україні останнього траншу з цьогорічної програми макрофінансової допомоги, який дозволить підтримати фінансову стабільність уряду.
16:54
Швейцарія передала Україні три аналізатори ДНК для ідентифікації зниклих безвісти
Швейцарія передала три аналізатори ДНК повного циклу для допомоги Державному науково-дослідному експертно-криміналістичному центру МВС України в роботі з ідентифікації осіб, які вважаються зниклими безвісти з початку повномасштабного вторгнення Росії.
16:50
фотоЛитва відзвітувала про ремонт перших Leopard 2, які прибули з фронту в Україні
Литва відремонтувала для Збройних Сил України перші бойові танки Leopard 2, які зазнали ушкоджень під час бойових дій.
16:39
Новий уряд Польщі ліквідує комісію з розслідування Смоленської трагедії
Новопризначений міністр національної оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш розпорядився ліквідувати підкомісію з повторного розслідування Смоленської катастрофи 2010 року, в якій загинуло тодішнє керівництво країни.
16:38
Віцеканцлер Німеччини: Маємо бути готові до збільшення відповідальності у протистоянні Путіну
Віцеканцлер Німеччини, міністр економіки Роберт Габек вважає, що Берлін має брати на себе більше відповідальності у протидії президенту РФ, який намагається зруйнувати післявоєнний порядок у Європі
16:36
В Єврокомісії стверджують, що гроші для допомоги Україні є, хочуть знайти "робоче рішення"
Єврокомісія буде розробляти новий варіант пропозиції для фінансування допомоги України та інших нових видатків, але вже є зобов’язання столиць профінансувати програму.
16:17
Німецький уряд виділяє пакет допомоги Україні з генераторами, обігрівачами і наметами
З огляду на зиму федеральний уряд Німеччини розпочинає реалізацію чергового пакета допомоги Україні на суму 6,1 мільйона євро.
15:47
Рейтинг прем’єрки Данії опустився до рекордно низького рівня
Все більше громадян Данії негативно оцінюють роботу прем’єр-міністерки Данії Метте Фредеріксен.
15:28
Туреччина розраховує нормалізувати відносини з Вірменією завдяки перемовинам Баку і Єревана
Туреччина сподівається, що мирні переговори між Вірменією та Азербайджаном дадуть змогу Анкарі нормалізувати відносини з Єреваном.
15:21
МЗС: Рішення ЄС про 50 млрд євро для України принципово ухвалене
Міністерство закордонних справ України заявило про досягнення на саміті ЄС принципового рішення про створення Українського фонду (Ukraine Facility) розміром 50 млрд євро на 2024-2027 роки.
14:59
У Нідерландах суд відхилив вимоги припинити експорт запчастин для F-35 до Ізраїлю
Суд у Нідерландах відхилив вимоги правозахисних груп заблокувати експорт урядом запчастин для винищувачів F-35 до Ізраїлю, які, на їхню думку, сприяють воєнним злочинам в секторі Гази.
14:58
Британська розвідка вважає вкрай малоймовірним істотний прорив РФ в напрямку Курахового
Попри поступові просування російської армії в районі Мар’їнки британська розвідка вважає вкрай малоймовірним істотний прорив РФ в напрямку Курахового.
14:30
Німецький Бундестаг схвалив додатковий бюджет на 2023 рік через кризу з видатками
Німецький Бундестаг затвердив додатковий бюджет на 2023 рік, призупинивши дію самообмеження на запозичення після того, як минулого місяця рішення Конституційного суду порушило плани уряду щодо витрат.
14:25
У Данії після арештів підозрюваних у тероризмі розшукують ще чотирьох осіб
В Данії в п'ятницю взяли під варту двох осіб за підозрою в підготовці терористичної атаки, в той час як ще чотирьох підозрюваних досі розшукує поліція.
14:03
NYT: США закликали Ізраїль до кінця року зменшити масштаби операції у Газі
Радник президента США Джо Байдена з національної безпеки Джейк Салліван у четвер порадив Ізраїлю припинити широкомасштабну наземну кампанію в секторі Гази та перейти до більш цілеспрямованої фази у війні проти терористичного угруповання ХАМАС.
13:48
Санду запросила громадян на святкову акцію з нагоди рішення ЄС про переговори
Президентка Молдови Мая Санду закликала громадян країни прийти на святкову акцію з нагоди історичного рішення лідерів ЄС відкрити з Молдовою переговори про вступ.
13:29
Литва за 200 млн євро посилить ППО завдяки новій системі NASAMS
Для ефективного посилення протиповітряної оборони Литва підписала контракт про придбання за 200 млн євро системи NASAMS з норвезькою компанією Kongsberg Defence and Aerospace, яка є її виробником.
13:16
Більше 10 країн Заходу закликали Ізраїль боротися з нападами на палестинців на Західному березі
Більше десятка країн Європи і ЄС як об’єднання, а також Канада та Австралія спільно закликали Ізраїль зробити конкретні кроки для припинення нападів на палестинське населення на Західному березі річки Йордан з боку радикальних ізраїльських поселенців.
12:47
Польща отримає перші 5 млрд євро заморожених коштів від ЄС цього року
Євросоюз цього року перерахує Польщі перші 5 мільярдів євро фінансової допомоги, яка до цього часу була переважно заморожена через відступ країни від демократії.
12:39
Росія на початку року втратить членство у Дунайській комісії
Росія щонайпізніше з березня 2024 року втратить членство у Дунайській комісії внаслідок систематичних обстрілів українських портів на Дунаї. 
12:20
Орбан підтвердив погрозу надалі блокувати вступ України в ЄС
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що він погодився відмовитися від права вето на початок переговорів про вступ України до ЄС тому, що у нього буде ще багато можливостей заблокувати цей процес.
12:09
Словацькі перевізники зняли блокаду на кордоні на невизначений час
Словацькі перевізники на невизначений термін припинили блокувати КПП "Ужгород-Вишнє Нємєцке" і там відновився нормальний проїзд вантажного транспорту.
11:57
ЗМІ: Британія не покарала жодного порушника санкцій проти РФ
Британський регулятор зафіксував сплеск підозр у порушеннях санкцій проти Росії, але поки що не покарав жодного порушника.
11:55
Лідери ЄС вірять у спільне рішення про 50 млрд євро для України на початку року
Лідери ЄС вірять, що їм все ж вдасться погодити програму фінансової підтримки для України обсягом 50 млрд євро включно з голосом Угорщини і це може статися у січні 2024 року.
11:11
У Білому домі сподіваються, що Конгрес почув нові погрози Путіна Україні
Білий дім звернувся до Конгресу із закликом не зволікати з ухваленням додаткової підтримки України, вказавши на нові погрози президента РФ Владіміра Путіна на адресу України під час його пресконференції 14 грудня.
10:58
Дуда привітав Україну і Молдову з історичним рішенням саміту ЄС
Президент Польщі Анджей Дуда привітав Україну і Молдову з історичним рішенням лідерів ЄС почати з обома державами переговори про вступ.
10:43
Лідери Румунії і Болгарії поговорили на полях саміту з канцлером Австрії, яка блокує їхній вступ у Шенген
Президент Румунії Клаус Йоганніс та прем’єр Болгарії Ніколай Денков на полях саміту ЄС провели неформальну зустріч з канцлером Австрії, яка блокує вступ цих країн у Шенгенську зону.
10:41
ВиправленоКонгрес зобов'язав США купувати вітчизняне ядерне паливо для відмови від російського
США будуть зобов'язані купувати вітчизняне паливо для ядерних реакторів згідно з положенням законопроєкту, ухваленого Конгресом.
10:15
На розблокованому КПП "Ягодин" рух вантажів повернувся до "доблокадних" показників
На розблокованому КПП "Ягодин – Дорогуськ" на кордоні з Польщею кількість автомобілів, що перетинають кордон, повернулася до показників, які були до початку блокади.
10:05
Британія запровадила нові санкції проти Ірану, зокрема за виробництво дронів
Велика Британія запровадила новий режим санкцій проти Ірану, які набули чинності у п'ятницю та надають Лондону широкі повноваження для підриву ворожої діяльності країни у Великій Британії та в усьому світі.
09:42
У секторі Гази знайшли загиблим заручника з Ізраїлю, громадянина Франції
Ізраїльські військові знайшли на території сектора Гази тіло 28-річного заручника-громадянина Франції, якого бойовики ХАМАС захопили на музичному фестивалі 7 жовтня. 
09:31
FT: Китай завербував європейського політика для операції з розколу Заходу
Китай понад три роки використовував бельгійського ультраправого політика Франка Креєльмана як агента розвідки в межах своїх спроб впливати на рішення країн Заходу.
09:02
оновленоЗ початку доби на кордон Фінляндії з Росією прибули понад 70 шукачів притулку
З початку доби 15 грудня на кордон Фінляндії з Росії прибули понад 70 шукачів притулку, а сукупно зі вчорашнім днем – вже понад 130. 
Аналітика короткоЯк друзі Західних Балкан можуть ускладнити Україні шлях до членства в ЄС
08:57
Конгрес заборонив будь-якому президенту одноосібно виводити США з НАТО
Конгрес США схвалив закон, який не дозволить жодному президенту вивести Сполучені Штати з НАТО без схвалення Сенату або Палати представників.
08:34
Польські виробники хочуть ембарго на ввезення цукру з України
Об’єднання польських виробників цукрового буряка звернулося до нового міністра сільського господарства з проханням заборонити імпорт до Польщі українського цукру, тому що вважають його загрозою для свого бізнесу.
07:48
США привітали історичне рішення ЄС про переговори з Україною та Молдовою
Сполучені Штати привітали та назвали історичним рішення саміту ЄС про відкриття переговорів про вступ з Україною та Молдовою і кандидатський статус для Грузії.
07:21
Байден поговорив з Ердоганом про завершення вступу Швеції у НАТО та Близький Схід
Президент США Джо Байден і президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провели телефонну розмову, у якій однією з центральних тем було завершення вступу Швеції у НАТО.
07:00
Рютте вірить, що рішення для фінансування України буде на початку року
Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте вірить, що країни ЄС на початку 2024 року погодять багаторічний пакет фінансової підтримки для України, який цього разу заблокував прем’єр Угорщини Віктор Орбан.
04:52
Мішель впевнений у фінансуванні України попри угорське вето: є інструменти
Президент Європейської ради Шарль Мішель закликає Україну бачити позитивний сигнал у голосуванні щодо бюджетної підтримки попри те, що угорський лідер Віктор Орбан заблокував її ухвалення в ніч на п’ятницю.
04:23
Орбан заблокував нові бюджетні видатки ЄС з 50 млрд для України: буде новий саміт у січні
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не дозволив ухвалити бюджетне рішення ЄС, яке включало би середньострокову програму допомоги Україні.
00:19
Прем'єр Бельгії – Орбану: Якщо вже відмовився від вето, то мовчи
Прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо різко відповів своєму угорському колезі Віктору Орбану, який вийшов, коли лідери ЄС ухвалювали рішення щодо України, а потім пояснював свої дії.