Різдво із згадками про Україну, 1000 генераторів з країн ЄС, Санти на БТР: новини вихідних

Дайджест
Неділя, 25 грудня 2022, 19:40

Папа Римський на Різдво закликав пам’ятати про українців "у темряві, холоді, далеко від домівок", а президент Німеччини у різдвяному зверненні побажав Україні справедливого миру.

Король Іспанії також підтримав Україну у різдвяному посланні

Не обійшлося й без трагічних новин.

У суботу вранці росіяни здійснили жорстоку атаку на звільнений Херсон. Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк засудила обстріл, а міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після цього закликав Захід до активної та довготривалої підтримки України.

Всі важливі і цікаві новини вихідних 24 та 25 грудня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Війна з РФ

Вихідні почалися із чергового терористичного акту, який здійснили російські війська.

Вранці в суботу російські війська обстріляли центр міста Херсон. Відомо про десятьох загиблих та 55 поранених. З них, станом на вечір суботи, у важкому стані перебувало 18 людей. 

Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк відреагувала на цей обстріл.

"Сьогодні – знову жорстока атака Росії на нещодавно звільнений Херсон. Мешканці міста і так сильно постраждали, коли російські війська, що відступали, відключили електроенергію й воду. За попередніми даними, багато загиблих і поранених. Дуже жахливо, особливо напередодні Різдва", – написала вона у Twitter.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба після російського удару по Херсону закликав Захід до активної та довготривалої підтримки України.

"Святвечір. Російський терористичний удар по Херсону призвів до численних жертв серед мирного населення. Поки сім'ї в Європі, Північній Америці та інших країнах готують святкові вечері, подумайте про Україну, яка зараз бореться зі злом. Ми потребуємо вашої активної та довготривалої підтримки, щоб перемогти", – йдеться в дописі глави МЗС. 

Тим часом, у Росії є проблеми з боєприпасами. Саме через нестачу боєприпасів, вважають у британській розвідці, російські війська не можуть здійснювати наступальні операції.

Також розвідка Британії нагадує, що Росія зменшила нестачу особового складу завдяки мобілізації. 

Проте, людський ресурс Путін може отримати і з Білорусі. Заступник міністра закордонних справ РФ Михаїл Галузін допустив можливу участь спільного угруповання Росії і Білорусі у війні проти України. 

А ще президент РФ Владімір Путін вкотре заявив, що Росія готова вести переговори з усіма сторонами, які беруть участь у війні в Україні, але Київ і його західні союзники нібито відмовляються брати участь в переговорах.

Та виконавчий віцепрезидент Європейської комісії Франс Тіммерманс вважає, що президент Росії Владімір Путін перебуває в тому ж становищі, що й нацистський диктатор Адольф Гітлер у 1943 році – коли він уже програв війну, але вона ще далека від завершення.

Новий посол Китаю в ЄС поскаржився на "складне становище" Пекіна через війну РФ проти України.

"Ми розглядаємо себе як побічну шкоду, якщо хочете, від цієї кризи. І Росія, й Україна є хорошими друзями, тому ми не хочемо вибирати між друзями. Це відправна точка нашої позиції", – сказав він.

Різдво із згадками про Україну

Цими вихідними святкують Різдво за григоріанським календарем. 

Президент Німеччини у різдвяному зверненні побажав Україні справедливого миру, а прем’єрка Литви закликала підтримувати жителів України.

Король Іспанії також підтримав Україну у різдвяному посланні.

Висловивши своє співчуття до всіх українських біженців в Іспанії король нагадав, що війна відбувається на кордонах деяких країн-партнерів ЄС та союзників по НАТО, а отже, "вона зачіпає не лише Україну, а має глобальне значення", і що безпека Іспанії "також постраждала".

Папа Римський на Різдво закликав пам’ятати про українців "у темряві, холоді, далеко від домівок".

"Нехай же наш погляд наповниться обличчями братів і сестер українців, які переживають це Різдво в темряві, холоді, далеко від своїх домівок через знищення, спричинені десятьма місяцями війни" - сказав Папа.

Він закликав бути готовими до конкретних жестів солідарності, щоби допомагати тим, хто страждає.

У фінському прибережному місті Турку в суботу вранці відбулась традиційна церемонія оголошення різдвяного перемир’я, доповнена закликами до миру в Україні.

"Те, що відбувається в Україні, суперечить усім різдвяним принципам і правам людини. Ми хочемо нагадати, що ми не забуваємо про Україну і що ми проти російської політики нівелювання прав людини", – зазначила співорганізаторка заходу Анна Куорсало.

Проголошення різдвяного миру в Турку – це майже безперервна традиція, яка триває з ХІІІ століття. Тому, хто його порушує, раніше загрожувало покарання, хоча зараз законодавчо це ніде не закріплено.

Прем’єр Британії замість різдвяного вітання зателефонував держслужбовцям, зокрема і в Україну, та і міноборони Бельгії випустило незвичне привітання зі святами.

В англійському селі бронетранспортер з Санта-Клаусами заблокував дорожній рух, а молдовські прикордонники ходили колядувати до колег з України.

Не обійшлося й без трагічних новин. 

Три людини отримали поранення в центрі Ганновера в результаті стрілянини на дискотеці різдвяної ночі. 

В Англії під час стрілянини в пабі на Святвечір загинула жінка, є поранені.

А у Фінляндії на Різдво згоріла дерев’яна церква XVIII століття.

Допомога Україні

Єврокомісар з питань кризового врегулювання Янез Ленарчич повідомив, що держави Європейського Союзу передали Україні вже понад тисячу електричних генераторів.

Протягом останнього тижня Німеччина передала Україні ще одну, вже тринадцяту броньовану ремонтно-евакуаційну машину Bergerpanzer 2.

Окрім БРЕМ, Україна отримала від Німеччини 13 автомобілів прикордонної служби (загалом їх уже 78), одну карету швидкої допомоги (до цього – 34) та два вилкові навантажувачі (всього шість).

Зі списку випливає, що німецька сторона готує до передання 26 змінних систем для навантажувачів і 50 польових обігрівачів.

Слід додати, що майже половина німців проти постачання Україні танків Leopard 2.

Литва надасть Україні у 2023 році військової допомоги на 40 млн євро, а Фінляндія виділяє 5 млн євро на програму "зеленого" відновлення України.

Корупційний скандал в Європарламенті

Прокуратура Бельгії вважає, що Марокко намагалось підкупити депутатів Європейського парламенту, аби втрутитись у хід його розслідування щодо використання шпигунського програмного забезпечення Pegasus.

А міністр юстиції Бельгії поскаржився на "зливи" у ЗМІ під час розслідування "Катаргейту".

"Захист, звичайно, може цим (витоками) скористатися, тому що презумпція невинуватості – це ще один принцип нашої правової держави. ЗМІ не мають права заздалегідь засуджувати людей. Це, звичайно, ж, небезпечно", – заявив ван Квікенборн.

Нагадаємо, корупційний скандал пов’язаний із підкупом чинних і колишніх посадовців Європарламенту. У межах розслідування, серед інших, була взята під варту вже колишня віцепрезидентка Єва Кайлі, якій закидають незаконний лобізм на користь Катару, та ексдепутат Європарламенту П'єр-Антоніо Панцері.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що через корупційний скандал у Європейському парламенті, пов’язаний з підкупом його членів з боку Катару, необхідно його розпустити й змінити процедуру формування органу.

Серед інших новин дня  

Кілька міст у Нідерландах вимкнули різдвяні вогні на знак солідарності з Україною.

Чоловік, який у п’ятницю вбив трьох осіб з курдської громади у Парижі, заявив про "патологічну ненависть до іноземців". Через вбивство у столиці Франції на вихідних відбувалися чергові сутички між поліцією та курдами.

В успіх Brexit нині вірить лише кожен третій британець, хто за нього голосував – опитування.

Німеччина згортає економічну співпрацю з Іраном через придушення антиурядових протестів.

У Литві відправили на примусове лікування чоловіка, який підтримував агресію РФ і принижував українців.

У США заявили про вплив РФ під час виборів проросійського президента у 2016 році.

В Іспанії автобус впав у річкуп’ятеро загиблих.

Латвія відмовила у притулку експолковнику ФСБ, який мав право проживати в країні з 2015 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: